Fájhat is a sportolás

A sporttal kapcsolatosan többnyire csak azt hallja, hogy nagyon egészséges, és feltétlenül szükség van a rendszeres mozgásra. Ez így is van. Azt azonban kevésbé szokták hangsúlyozni, hogy a sport bizony fájhat is, sőt, akár hosszan tartó, krónikus fájdalomra is számíthat a sportolás következtében.

Ezzel együtt azonban persze szüksége van a rendszeres mozgásra, hiszen valóban nagyon egészséges. Az is lényeges azonban, hogy megfelelő körültekintéssel sportoljon. A mozdulatok megfelelő végzése mellett is előfordulhatnak problémák, pl. a fokozott terhelés miatt. Ha túlzottan megerőlteti valamelyik izmát, akkor a túlerőltetés bizony kellemetlen tud lenni. Ilyenkor nem tud mit tenni, kicsit vissza kell venni a tempóból. Nem történt nagy baj, csak kicsit körültekintőbbnek kell lennie, és a jövőben lassabban emelje a terhelést.

A leggyakoribb probléma azonban abból származik, hogy sokan belelkesülve, megfelelő bemelegítés nélkül ugranak neki a mozgásnak. A kellő bemelegítés elmaradása azonban edzett és edzetlen izomzatnál is könnyen sérüléshez vezethet.

Fontos a megfelelő bemelegítés

Talán nem tudja, de még egy laza kocogás előtt is javasolt egy kis időt szánni arra, hogy alaposan átmozgassa az izmait, és nyújtson egy kicsit. Ha ezt kihagyja, akkor elég egy rossz mozdulat, és máris izomhúzódás, rosszabb esetben pedig szakadás lehet a „jutalma”, amiért sajnálta azt a kis időt a melegítésre. Az ehhez hasonló „jutalmak” elkerülésére érdemes bemelegítenie az izmait. Egy alapos, minden izmát átmozgató bemelegítés öt, tíz, tizenöt percet vesz igénybe, de ha valamilyen sérülést szenved a bemelegítés elmaradása miatt, akkor a lábadozása bizony jóval hosszabb ideig tart majd.

Már az izomhúzódásból is elég nehéz lehet felépülni, ha komolyabb mértékű, de az izomszakadással hónapokig is kínlódhat. Ráadásul korántsem biztos, hogy valaha is a régi akadálytalan működésű izmát fogja visszakapni az elszakadt izom összestoppolása után.
Ne sajnálja azt a kis időt a bemelegítésre, mert a sietségének komoly következménye lehet. A néhány perc megspórolásáért súlyos árat fizethet. Pár perc talán nem a világ, de sokkal kisebb lesz az esélye egy kellemetlen sérülésnek.

Egyenletes legyen a terhelés

A sportolással kapcsolatos fájdalmak között szintén gyakori az is, hogy egy adott testrészt túlerőltet. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha nagyon koncentrál egy bizonyos terület megdolgozására, formálására.

célzott gyógytorna

Ha megsérült, akkor célzott gyógytornával jelentősen felgyorsíthatja a lábadozási időt.

Mindig figyeljen oda arra, hogy lehetőleg egyenletesen terhelje az izmait, hogy elkerülhesse a túlerőltetés okozta fájdalmakat, sérüléseket. Persze ezeket a panaszokat megfelelően kezeltetheti orvosi segítséggel, vagy célzott gyógytornával és egyéb terápiával, de a legjobb gyógymód mindig a megelőzés.

Sose vegye félvállról azokat a jeleket, amelyek azt jelzik, hogy már kezd túl sok lenni a mozgás. Vegyen vissza a terhelésből. Szánjon egy kicsit hosszabb időt kitűzött célja eléréséig. Pihentesse az érintett testrészt néhány napig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük