Fájdalomcsillapító a mozgás

Ha rendszeresen mozog, akkor nemcsak kellemesen elfárad, hanem még a közérzete is jobb lesz. Már napi 30 perces, rendszeres mozgással is csodát tehet. Tudta, hogy a mozgás hatására kedélyjavító endorfinok szabadulnak fel a testében? Miért jó ez Önnek?

Az endorfinok teste mellékhatások nélküli, természetes fájdalomcsillapítói. Már egy harminc perces mozgástól is javul a hangulata. Emellett még zaklatott, stresszes életét sem érzi, majd olyan kellemetlennek. A mozgás hatására felgyorsult vérkeringése több friss vért és oxigént szállít a sejtekbe, és ezért nemcsak jobban érzi magát, hanem boldogabbnak is.

Melyek a rendszeres mozgás előnyei?

A rendszeres mozgástól nemcsak a kedélyállapota lesz jobb, hanem erősödnek az izmai is. Megerősödött izmai stabilabban tartják, mert több terhet képesek levenni a csontokról és ízületekről. Ez pedig nemcsak könnyebbé és lendületesebbé teszi mozgását, hanem még fájdalommentesebbé is. Úgy érzi majd, hogy egyre több az energiája.

A rendszeres mozgás sikerélményt is ad, mert újra el tud végezni olyan mozgássorokat is, amelyeket korábban már nem. Izmainak és ízületeinek nemcsak az ereje, hanem a mozgásterjedelme is növekszik.

A kellemes fáradtság pihenést kíván. Este könnyebben fog tudni elaludni, és mélyebb, pihentetőbb lesz az álma is.

A rendszeres mozgás, és a kellemes elfáradás elűzi borongós gondolatait és a depresszióját is.

A kitartóbb mozgás előbb-utóbb az alakján is meg fog majd látszani. Izmosabb lesz majd, és ha súlyfeleslege van, akkor le fog adni néhány kilót is. Ennek hatására bokája, térde és csípője ízületeinek kevesebb terhet kell cipelni, és a terhelés csökkenésére esetleges fájdalmai még tovább csökkennek. Minél kitartóbban mozog, annál több kedvezőbb hatást vesz majd észre magán.

Különösen érzékeny ízület a térd, mert amellett, hogy rendszeresen mozog, még teste súlyát is hordozza, ráadásul csavaró, forgó mozdulatok közben. Térde megerősítésére különösen előnyös a gyógytornász által személyre szabottan összeállított gyakorlatsor rendszeres végzése, mert a megfelelő gyakorlatokkal megerősíti térde izmait, és ezzel terhet vesz le a porcos ízületekről. Testsúlya csökkenése pedig a megerősített térdére nehezedő terheket is tovább csökkenti.

Hogyan érdemes nekikezdeni?

A legfontosabb az, hogy ne hirtelen nekibuzdulásból akarjon azonnal sokat elérni, hanem lassan, fokozatosan kezdjen hozzá.

Érdemes előtte elmenni háziorvosához vagy pedig egy gyógytornászhoz, akiktől tanácsot tud kérni.

  • A háziorvosa azonnal fel tudja hívni a figyelmét olyan esetleges betegségeire, ami miatt fokozottan oda kell figyelnie magára mozgás közben. Ilyenek lehetnek elsősorban a szív és érrendszeri, valamint a mozgásszervi betegségek. Érdemes lehet elvégezni egy általános kivizsgálást is, mielőtt nekilát célja megvalósításának.
  • A gyógytornász pedig azért lehet hasznos, mert a panaszainak megfelelően egyéni mozgásprogramot tud összeállítani Önnek, amellyel egészsége veszélyeztetése nélkül erősödhet, és javíthatja hangulatát és kedélyállapotát.

A legfontosabb az, hogy tűzzön ki maga elé valamilyen konkrét és elérhető célt, és ennek az eléréséért dolgozzon. Ha nehezen teljesíthető és nagy erőfeszítést igénylő célt állított maga elé, akkor jól teszi, ha részcélokat is meghatároz magának. Így kisebb lépésekre bontva haladhat célja elérése felé.

fájdalomcsillapító mozgás

Minél kisebb a fájdalma, annál könnyebb lesz megszabadulni tőle

Ne halogassa a mozgást, mert minél inkább elkényelmesednek az izmai, annál erősebbek lesznek a fájdalmai. Ebből is látszik, hogy később még nehezebb lesz hozzákezdeni. Ne féljen a kezdeti izomláztól, mert az elsorvadt izmok megmozgatásakor az izomláz természetes állapot. Ha olyan izmokat mozgat meg, amit addig nem használt, akkor ez természetes. Alig használt izmait téli álmukból ébreszti fel, és amíg nem erősödnek meg, addig zokon veszik a zaklatást. A kezdeti izomláz azonban hamar el fog múlni, mert a megerősödött izmai egyre nagyobb terhelést fognak elbírni.

Kezdje lassan, és annyit mozogjon, amit még kellemesen elbír. Egészségi állapotától függően először csak sétáljon annyit, amennyi jólesik. Később majd bírni fogja a kocogást, sőt a futást is, és a megtett távolság is egyre hosszabb lesz. Minél gyorsabban halad majd, annál szaporább lesz a szívverése és a légzése is.

Egyébként se a megtett méterek számát nézze, hanem a mozgással eltöltött időre figyeljen oda. Ahogy erősödik, és egyre könnyebben megy majd a mozgás nemcsak egyre gyorsabb lesz, hanem a megtett távolság, illetve a könnyen, különösebb megerőltetés nélkül elvégzett gyakorlatok száma is emelkedni fog. Az elején egyébként is figyeljen oda arra, hogy ne erőltesse meg magát.

Fontos a rendszeresség. Határozzon meg hetente 3 fix időpontot, amikor mozogni fog, és ezeket az időpontokat tartsa is be. Ne halassza el a kitűzött időpontokat azzal, hogy majd később be fogja pótolni, mert később pedig más teendői lesznek. A nap végén összegyűlnek majd a feladatai, és akkor még nehezebben tudja beszorítani a mozgást is.

Ne keressen, és ne találjon ki kifogásokat. Ha fájdalma erősebb, akkor mozogjon lassabban, de ne halassza el a mozgással eltöltött időt. Ha rossz az idő, akkor mozogjon, gimnasztikázzon benn a szobájában.

Mindig melegítsen be, amikor hozzákezd. Járjon egy helyben térdemeléssel, sarokemeléssel, mozgassa meg lábizmait. Körözzön a karjaival és a törzsével. Fordítsa törzsét jobbra-balra. Mozgassa meg az izmait és az ízületeit. Az erősítő gyakorlatok után ne feledkezzen el a nyújtásról és a lazításról sem. A nyújtás fokozza a vérkeringést, és meggyorsítja az izmok regenerálódását. Arra is figyeljen oda, hogy mindig a bemelegített izmait nyújtsa, mert a bemelegítés nélkül végzett nyújtás könnyen izomhúzódáshoz vagy még szakadáshoz is vezethet.

Ha komolyan gondolja az edzést, akkor is fontos, hogy hagyjon időt magának a pihenésre, regenerálódásra is. Két erősítő edzés között pihenjen egy napot. Így izmainak lesz ideje regenerálódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük