Ne csak akkor foglalkozzunk a fájdalommal, ha már komoly a baj!

Eső után köpönyeg, a gyógyulásban sem sikerre vivő stratégia. Miről is van szó? Megismerné a részleteket?

A fájdalom első jeleit figyelmeztető jelzésként értékeli? Vagy megpróbálja elbagatellizálni a jeleket?

Sajnos nagyon sok ember él szerte a világon, így Magyarországon is, folyamatos fájdalommal. Ezek általában mozgásszervi megbetegedések, rendellenességek, amiket az orvosok nagyok sokszor csak tünetileg tudnak kezelni. A fájdalom okát nem képesek teljesen megszüntetni. Miért jelent ez gondot?

Azért, mert a tüneti kezeléssel – pl. fájdalomcsillapítók szedésével – elnyomjuk a fájdalom érzését. Ezzel ugyan megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, hisz tettünk valamit – bekaptunk egy bogyót -, és nem is érezzük a fájdalmat. Fájdalmunk kiváltó okát azonban nem tudtuk beazonosítani, ezért nem tudjuk, hogy mi vezetett a problémához. Nem tudjuk, hogy hogyan kerüljük el legközelebb ennek a fájdalomnak a jelentkezését. A fájdalomcsillapítók bekapkodása egyértelműen csak a gyártóknak éri meg.

Az sem ritka eset, hogy nem vesszük komolyan a fájdalom első jeleit. Elbagatellizáljuk a dolgot, és egyébként is majd elmúlik magától. Röviden összefoglalva: a halogató nem megy el időben orvoshoz. A mozgásszervi megbetegedések azonban tipikusan az a terület, ahol nagyon fontos a mielőbbi szakszerű segítség.

Ha időben feltárjuk a fájdalom okát, és a jelentkező tünetek helyett a kiváltó okot szüntetjük meg, akkor sokkal nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Fájdalmunk okának a megismerésével jóval nagyobb esélyünk van a megelőzésre is. Ha tudjuk, hogy mi a fájdalmunk kiváltó oka, akkor egyszerűen megelőzhetjük azt. Ha viszont nem sikerül időben lépni, akkor sokszor már csak enyhíteni lehet a panaszokat, és csak arra lehet esélyünk, hogy megakadályozzuk az állapot további romlását. Ha nem fordulunk időben megfelelő szakemberhez, akkor már lehet, hogy ő sem tud segíteni.

A legjobb módszerek sem segítenek, ha nem lépünk időben!

A lökéshullám terápia egy nagyon eredményes módja a mozgásszervi betegségek gyógyításának, ráadásul úgy, hogy nem kell gyógyszert szedni hozzá, és már néhány alkalmas kezelés is elég lehet. Bármennyire hatékony is ez a módszer, itt is igaz sajnos, hogy nem mindegy, mikor fordulunk orvoshoz a bajunkkal. Ha már az első tünetek észlelésekor segítséget kérünk, akkor sokkal könnyebb a kezelés, és rövidebb lesz a gyógyulás ideje is. Sokkal hamarabb (vagyis kevesebb kezeléssel) elérjük a teljes panaszmentességet, és újra teljes életet élhetünk. Ha azonban túl sokáig vártunk, előfordulhat, hogy a lökéshullám terápia sem képes már biztosítani a gyógyulást. Eső után szeretné a köpönyeget? Akkor kezeltetné panaszát, amikor már késő?

Ne halogassuk panaszunk kezeltetését

Megerőltette? Vagy a rendszeresen visszatérő mozdulatok monoton végzése okozza panaszát? Komolyan veszi a fájdalom első jeleit?Ódzkodunk az orvosoktól, és nagy ívben elkerüljük őket, ameddig lehet. Nincs ezen mit szépíteni. A problémát az okozza, hogy nem tudjuk, hogy meddig kerülhetjük el őket következmények nélkül. Természetes, hogy a legtöbb ember nem szeret orvoshoz menni. Így van ezzel szinte mindenki, aki nem baráti látogatást tesz valamelyik orvos ismerősénél.

Egész életünkben nem tudjuk elkerülni. Ha panaszunk van, akkor segítséget kell kérnünk. Minél előbb látjuk be, hogy gond van, és keressük fel az orvost, annál kisebb az esélye, hogy rendszeres vendégek legyünk az embert szervizelő műhelyekben. Persze nem kell azonnal az első utunkba eső rendelőbe rohanni, ha egy kis fájdalmat érzünk. Azonban ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik végtagunkon vissza-visszatér a fájdalom, még ha enyhe is, érdemes vele komolyabban foglalkozni, mielőtt olyan méreteket ölt, hogy már az életminőségünket kezdi rontani.

Önnek milyen mozgásszervi panasza van?

2 gondolatok ezen: “Ne csak akkor foglalkozzunk a fájdalommal, ha már komoly a baj!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sinkó János!
      Köszönjük üzenetét! Segítsen Nekem abban, hogy mi a konkrét probléma/ fájdalom amiben tudunk segíteni? Részletesebb kérdésre tudunk részletesebb és ténylegesen segítő választ adni. Ha írásban nem szeretné kifejteni a részleteket, akkor hívjon minket nyugodtan a lenti telefonszámok egyikén, hogy minél előbb tudjunk segíteni.
      Köszönettel:
      Harmónia Centrum
      További elérhetőségeink:
      +36 1 346 0325
      +36 1 269 2946
      +36 70 340 4810

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük