Fájdalmat érez a gerincénél?

A gerinc fájdalma mögött állhatnak fizikai okok is. A gerincfájdalom egyik leggyakoribb oka lehet a csigolyák valamilyen elváltozása, sérülése, kopása vagy pedig gyakori ok a csontritkulásból adódó panaszok. Ha viszont a fájdalom okaként nem mutatható ki semmilyen fizikai jelenség sem, akkor lelki oka lehet a panaszának. Melyek lehetnek a gerincfájás mögött meghúzódó lelki okok?

gerincfájdalom lelki okai

Milyen lelki okok állhatnak gerincfájdalma hátterében? Szeretné kideríteni?

Mindenkinek más a lelki tűrőképessége, és mindenki máshogy reagál különféle helyzetekben. Ismeri önmagát? Mit gondol, az Ön tűrőképessége milyen?

Nem vagyunk egyformák. Egyéni beállítódásunktól függetlenül azonban a tartósan fennálló negatív érzelmei nem segítenek gerince egészségének a megőrzésében sem. A harag bármi miatt vagy bárki ellen, a félelem bármitől, a düh bármi vagy bárki ellen olyan negatív folyamatokat képes elindítani lelki életében, aminek csak elegendő időre van szüksége ahhoz, hogy testi tüneteket okozzon. Ha szerencsés lelki alkat, akkor későn jelentkeznek majd ezek a gerincfájdalomra utaló tünetek, és van bőven ideje lelki békéje megteremtésével megelőzni a fájdalom jelentkezését. Ha viszont hajlamos lelki élete problémáinak fizikai fájdalomban való megjelentetésére, akkor jóval kevesebb ideje van a tünetek megelőzésére.

Ugyanígy kiválthatja a gerincfájás tüneteit a saját magába vetett hite elvesztése, az önértékelési problémák és a kishitűség is.

A stressz is oka lehet gerincfájdalmának

A túl hosszú ideig fennálló stressz beteggé teszi. Nem meglepő kijelentés ez, és biztosan Ön is hallott már a tartós stresszel kapcsolatban néhány igencsak kellemetlen dolgot.

A túlhajszolt életmód, az állandó feszültség, vagy pedig a feldolgozatlan lelki traumák okozta kezeletlen lelki sérülések nagyon sokszor a csuklyásizom és a deréktáji izmok feszülését okozzák. A megfeszített izmok vér- és oxigénellátása romlik, a tápanyagcsere akadálya miatt pedig fellép a fájdalom.

Ilyenkor a gerincet érő fájdalomra ösztönös reakcióként Ön is olyan testhelyzetet igyekszik felvenni, amelyben csökkenteni tudja a fájdalomérzetet. Így egyenes út vezet a kórosan rossz tartás felé. Amit pedig „csak” egy feldolgozatlan lelki problémája váltott ki.

A gerincben jelentkező fájdalom miatt nyomás alá kerülnek a csigolyák között futó erek és idegek is. Ezeknek a nyomása pedig a gerincfájdalom még további súlyos tüneteit okozhatja. Gerinc panaszait a linken található módszerekkel hatásosan csillapíthatja.

Rossz hangulata sem kíméli a gerincét

Talán meglepő dolog, de egy csigolya becsípődéséhez vezető rossz mozdulat lehet pusztán a rossz hangulatának, vagy nyomott lelkiállapotának a következménye is.

A gerincfájdalom okait felmérő kutatások szerint a fájdalom a betegek 30%-ánál a depresszió miatt alakul ki. Az elmúlt években elvégzett nemzetközi kutatások szerint bizonyított az, hogy a depresszió nagymértékben hajlamosít a krónikus gerincfájdalomra. Ezért ha Ön is hajlamos érzelmi élete hullámzására, akkor biztos tapasztalta már, hogy a hullámvölgyekben jóval gyakrabban jelentkeznek a gerincfájdalom fizikai tünetei.

Ez a jelenség persze nem egyirányú utca. Az elhúzódó gerincfájdalom is kiválthat depressziós tüneteket. A kétféle tünetegyüttes persze nem ugyanaz a jelenség, ezért a kezelése sem lehet hasonló.

masszázzsal és csontkovácsolással hatásosan kezelt gerincfájás nem képes a depressziós tüneteket is kezelni, ezért a gerincfájdalom által kiváltott reaktív depressziót a lelki okoknak a feltárásával lehet eredményesen kezelni. Erre kifejezetten alkalmas például a kineziológiai kezelés, amely feltárja a hangulatváltozás, a szorongás kiváltó okait.

Hatásos lehet azonban például a Bach virágterápia is a depresszió lelki okainak feltárására, és a belső harmónia megteremtésére. A gerincfájdalom lelki okainak feltárása és kezelése nélkül a fizikai tünetek a masszázzsal csak ideig-óráig kezelhetők. Ha a kiváltó lelki okai megmaradnak a gerincfájásnak, akkor a fájdalom fizikai tünetei előbb-utóbb újra jelentkezni fognak. Éppen ezért a test fájdalmát, ami adott esetben a gerincfájdalomban jelentkezik a test és lélek egységében lehet eredményesen kezelni.

A testi tüneteket enyhítő masszázs és a lélek egyensúlyát megteremtő lelki béke kialakítása mellett a gerincfájdalom újbóli kialakulásának a megelőzésében nagy jelentősége van a dolgos hétköznapokban alig-alig használt izmok rendszeres megmozgatásának és tornáztatásának is. A gerinc esetében pedig nincs erre jobb módszer a gerinctornánál. A tornával erősíteni és nyújtani is tudja más izmaihoz képest kevesebbet használt gerinc környéki izmait és a tartásban nagy jelentőségű hasizmait. A rendszeres mozgás pedig lelki állapotát is segít majd egyensúlyban tartani.

Foglaljon időpontot gerincfájdalma kezelésére: (+36-1) 269-2946

Egyre gyakrabban vannak fájdalmai? Rendszeres tornával vagy inkább masszázzsal fogja gerincfájdalmát enyhíteni?

 • Megírja nekünk elhatározását vagy a tapasztalatait, hogy mások is okulhassanak belőle?

2 gondolatok ezen: “Fájdalmat érez a gerincénél?

 1. barna ildiko

  szeretnek tanacsot kernispondolisisem van 50 m-t is alig tudok megtenni napokig felkelni sem tudoknem tudok aludni sem a fajdalomtol
  mutet megoldas lenne?
  van magnesagyam es tens keszulekem jok ezek ?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Barna Ildikó!
   Rettentő módon megkeserítheti életét a gerinc fájdalma! Megértjük, hogy megoldást keres! Jól is teszi, nem szabad belesüppedni a fájdalomba, mert magától nem javul meg.
   Biztosan nem tud ártani a mágneses ágy és TENS készülék alkalmazásával, ezek ugyanis fájdalom csökkentő fizikoterápiás eszközök, melyeket gerincpanaszoknál is lehet alkalmazni. Természetesen ajánltos előtte elolvasnia a készülékek milyen társbetegségek esetén ellenjavalltak. Sajnos azonban önmagukban nem várhat nagy csodát ezen eszközöktől, ugyanis hatásuk időleges, és nem kezelik az alap problémát, ami az Ön gerincében kialakult hosszú évek alatt.
   A “spondilózis” önmagában még túl kevés információ ahhoz, hogy bármi konkrétabb tanácsot tudjunk Önnek adni!
   Egy részletesebb latin szavakkal tűzdelt orvosi diagnózis megmutatása sem tudja pótolni a személyes konzultáció, a fizikális és mozgás vizsgálat által nyerhető információkat.
   Ajánljuk szíves figyelmébe egy másik cikkünket is, ahol a gerinc meszesedéséről még többet olvashat.
   https://www.harmonia-centrum.hu/meszesedes-oldasa
   Valamint ajánljuk Dr. Szeles Flórián reumatológus orvoskollégánkat is, aki alapos és figyelmes vizsgálat keretén belül megtudná Önnek mondani, mi lenne a megfelelő kezelés az Ön esetében, és ehhez kezelést vagy gyógytornászt is javasolni tudna.
   Kívánjuk, hogy mielőbb meg tudja kezdeni az 50 méteres járástávolság kitolását, a fájdalommentes életet!
   Reméljük, igénybe veszi támogató segítségünket.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük