Fájdalmas Achilles-ín kezelése lökéshullámmal

Az Achilles-ín testünk legerősebb és legvastagabb ina. A járáshoz, futáshoz ugrásokhoz igénybe vett vádli izmunkat rögzíti a sarokcsonthoz. Azt gondolná talán, hogy ami a legvastagabb, legerősebb, azt nem érheti semmi baj. Pedig ez nem így van, hiszen a gyakran igénybe vett, és aránytalanul terhelt ízületeink bármilyen erősek is, előbb-utóbb fellázadnak a túlzott és egyoldalú terhelés miatt.

Így van ezzel az Achilles-ín is. Az Achilles fájdalma a rendszeresen futók visszatérő, vagy a futást kellő fokozatosság nélkül elkezdők jellemző túlterheléses panasza.

Achilles-ín fájdalom mikor alakul ki?

Achilles-ín gyulladása

Az Achilles-ín gyulladásának legfőbb tünete a sarok hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál kialakuló fájdalom

A rendszeresen futóknál leggyakrabban két ok miatt gyullad be az Achilles:

  • Gyakori ok a futást megelőző bemelegítésnek vagy kellő bemelegítésnek a hiánya.
  • A másik ok pedig a futást követő nyújtásnak az elmaradása.
  • Előbb-utóbb bármelyik a terhelt Achilles gyulladásához vezethet.

A futást elkezdőknél vagy újrakezdőknél pedig a hirtelen megnövekedett igénybevétel okozza leggyakrabban a gyulladást. Önnek mi okozhatja Achillese gyulladását? Derítse ki a kérdőív kitöltésével!

A rendszeresen futó Tamás (38 éves) vendégünk is Achilles-ín fájdalommal jelentkezett Centrumunkban.

Mint az anamnézis-felvétel során kiderült, bal oldali Achilles-ín gyulladása az intenzív futóedzések következményeképp alakulhatott ki. Ezen belül intervall-edzések okozhatták az egyre erősödő fájdalmat az edzések közben. Az intervall-edzés az igen intenzív és a mérsékelt intenzitású edzések váltakozása, amely javítja az edzés hatékonyságát, nem tesz jót azonban a túlterhelt ízületeknek.

Tamás rendre visszatérő Achilles fájdalmára a reggeli nehezen bejáródás, illetve a futások utáni jelentkező panasz volt jellemző. Rosszabb napokon már futás közben is jelentkezett az Achilles-ín érzékenysége.

A futást nem akarta abbahagyni, a fájdalom azonban már nemcsak kellemetlen volt, hanem az edzés intenzitását is veszélyeztette, ezért kezdeni kellett vele valamit.

Achilles fájdalom csillapítása házilag

Először persze megpróbálta házilag gyógyítani panaszát;

  • csökkentette az edzések intenzitását és a lefutott távok hosszát,
  • SMR-hengerrel masszírozta a fájó területet, illetve
  • heti rendszerességgel sportmasszőrhöz is ellátogatott.

Ezek enyhítettek is a fájdalmán, azonban nem szüntették meg azt teljesen.

Ez a fájdalmas állapot egyre nagyobb aggodalmat okozott neki. A gyulladt Achillessel ugyanis nemcsak fájdalmas a futás, hanem még a rásérülés veszélye is igen nagy. Ezért mindenképp meg kell szüntetni a gyulladást és a fájdalmat. Igen, de hogyan lehetséges ez?

Achilles fájdalom kezelése lökéshullámmal

Achilles-ín kezelés lökéshullammal

Fájdalmasan gyulladt Achilles-ín kezelése lökéshullámmal a Harmónia centrumban

Mivel Tamás akár heti 50-60 km-t is futott, ezért első körben megbeszéltük, milyen kiegészítő praktikákkal tudná még segíteni majd gyógyulását, a lökéshullám kezelés elkezdése mellett.

  1. Csökkenteni a terhelést, és kevésbé intenzíven futni – Tamás nem szerette volna teljesen abbahagyni a futást, ezért abban maradtunk, hogy csökkenti a futások hosszát és intenzitását.
  2. Nyújtani a vádli izmait, az Achilles-ínt a már ismert, és újonnan tanult gyakorlatokkal.
  3. Masszázsra járni, teniszlabdával, SMR-hengerrel átmasszírozni a vádli, illetve az Achilles-ín területét.
  4. Alaposabban bemelegíteni és nyújtani (több, mint 5 percet alkalmanként).
  5. Heti 1-2 nap regeneráció bevezetése keresztedzéssel, nyújtással, pihenéssel.

Keresztedzés lehet minden olyan mozgásforma, amikor másfajta terhelést kap a szervezetünk, mint futás közben, vagy az adott edzés alatt az addig igénybevett izmok regenerálódni tudnak.

  • Ilyenek például az úszás, a nyújtó jellegű jóga óra, vagy a törzsizom erősítő tréning akár egyéni, akár csoportos óra keretében.
  • Az izmok SMR-hengerrel való masszírozása, otthoni nyújtás, könnyű séta is segíti teljesítményünk fejlődését, és biztosítja a megfelelő regenerációs időt szervezetünk és izmaink számára.

Természetesen nem maradt el az első kezelés sem.

  • A panaszok részletezése, a kiegészítő tanácsok ismertetése és a lökéshullám terápia menetének átbeszélése után kezdtük el az 5 alkalmas kezeléssorozatot.

Eredmények

  1. Achilles kezelése lökéshullámmal

    A gyulladt Achilles-ín kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

    Vendégünk már az első kezelés után kevésbé érezte a futások közben jelentkező nyilalló fájdalmat. Ez már jó jel volt. Ha viszont nem jelentkezett volna a fájdalom csökkenése, akkor ez nem jelenti a kezelés eredménytelenségét, hisz a gyulladás salakanyagainak a vérkeringéssel való kiürülése is fájdalmas addig, amíg a gyulladás anyagainak számottevő utánpótlása van.
  2. A második kezelést követően már csak időnkénti fájdalomról panaszkodott, és már résztávos edzéseken is tudta terhelni az addig fájó területet.
  3. Mire az 5. kezelésre érkezett hozzánk, már futásokat követően sem jelentkezett az Achilles-ín fájdalma, terepfutás közben sem volt panasza, és a kezelés közben sem volt érzékeny az ín. Minimális fájdalomról számolt már csak be az 5. alkalmat követően is.

Természetesen Tamásnak a terhelés fokozatos visszavezetésére, a futások előtti megfelelő bemelegítésre és nyújtásra, (ön)masszírozásra ezután is kiemelt figyelmet kell majd fordítania, amivel megőrizheti fájdalommentességét az intenzív edzésterhelés mellett is.

Ismerje meg Tamás véleményét!

Achilles-ín lökéshullám kezelés

Achilles-ín lökéshullám kezelése – a vérbőség fokozásával gyorsítjuk fel az öngyógyulást

Tamás nem beszélt mellé, és azt is tudta, hogy Achillese panaszmentességéért neki is dolgoznia kell:

  • 5 lökéshullám terápia kezelést kaptam a gyulladt Achillesem-re. Már az első 1-2 kezelés után csökkent a fájdalom futás közben, és reggel ébredés után. Először éles fájdalmat is éreztem néha kezelés közben, viszont ez hamar elmúlt. A későbbi kezelések már csak kellemetlenek voltak. Próbáltam kíméletesen futni, de azért nem álltam le teljesen, örülök hogy így, futás közben is sokat segített a kezelés. A kezelés végére maradt még egy minimális fájdalom, de nagyságrendekkel jobb mint a kezelés előtt.”

A lökéshullám kezelések vérkeringést fokozó, és ezzel a gyulladás salakanyagainak fokozott ütemű elszállítását végző hatása az utolsó kezelést követő 6-8 héten is megmarad még. Ezzel pedig a minimális fájdalom elmúlásának is nagy az esélye a rendszeres bemelegítés és nyújtásra való odafigyelés mellett.

achilles-gyulladás lökéshullám kezelés eredményessege

Achilles-ín gyulladás lökéshullám kezelésének eredményességéről készült kutatás. Kattintson a képre, és ismerje meg a felmérés részletes eredményeit!

Az Achilles túlzott terhelése okozta gyulladás fájdalmát a lökéshullám kezeléssorozat 80-90%-os eredményességgel képes megszüntetni. A terhelés fokozatos növelésére valamint a bemelegítés és nyújtásra való odafigyelés pedig hosszútávon is képes biztosítani az Achilles-ín panaszmentességét.

Ismerje meg az Achilles-ín gyulladás lökéshullám kezeléséről készült egyik kutatás eredményeit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük