Fáj a sarka? Talán a magas sarkú cipőtől?

A sarok fájdalma gyakran okoz kisebb nagyobb panaszokat. Ez nem véletlen, hisz járáskor a sarka és a lábfeje hordozza teljes testsúlyát. A túlterhelés hatására a sarok könnyen megsérülhet, begyulladhat, és már ki is alakulhat a sarok igencsak kellemetlen fájdalma.

Ön is azért olvassa ezt a cikket, mert sarka fájdalmától szenved?

Ha Ön is sarokfájdalommal küszködik, akkor majdnem biztos, hogy panaszait a lába túlerőltetése okozta. Ilyenkor valamilyen gyulladás alakul ki a sarkában, és ez okozza a kellemetlen tüneteket. Ha ezt a kialakuló csonthártyagyulladást eredményesen kezeli, akkor nemcsak panaszait szünteti meg, hanem elejét veszi annak is, hogy az elhanyagolt gyulladás csontkinövést okozzon a sarkán. Ezért is fontos, hogy időben forduljon panaszával megfelelő szakemberhez.

Ha a túlerőltetés hatására az Achilles-ina túlterhelődik, akkor begyullad. A gyulladás kezelésének elhanyagolása miatt a sarokcsont hátsó részén sarkantyú alakulhat ki. Ez a felettébb fájdalmas csontkinövés lehet a köznapi nyelvben saroksarkantyúként emlegetett fájdalmas lerakódás.

Szerencsére ez a lerakódás nem túl gyakori probléma, és a gyulladás megfelelő kezelésével megelőzheti a sarkantyú kialakulását. Ez azért nagyon fontos, mert az Achilles-ín gyulladása még „csak” mindennapi apróbb kellemetlenségeket okoz Önnek, a kialakult sarkantyú viszont már sokkal zavaróbb, hiszen a cipőben állandóan nyomódik, és fáj. Ne várja meg ezt. Kezdődő sarokfájdalmával időben forduljon megfelelő szakemberhez! A szakember ezzel a kezeléssel hatásosan tudja kezelni fájdalmát.

Sokunknak fáj sarka, de ez a fájdalom sokszor csak átmeneti, és szerencsére hamar elmúlik. A fiatal szervezet még jól viseli a megpróbáltatásokat, és hamar regenerálódik. Erre szüksége is van, mert a huszas éveikben járó fiatal nők bizony sokszor a divat oltárán hajlandók feláldozni sarkuk egészségét. Talán már ki is találta, hogy miről van szó?

sarok fájdalma

Fáj a sarok a magas sarkú cipők túlzott viseletétől.

Igen, jól gondolja. A magas sarkú cipők túlzott viseléséről szenved a sarok. A magas sarkú cipők hordása olyan aránytalanul elosztott terhelést okoz a saroknak és a talpnak, amit hosszú időn keresztül nem lehet büntetlenül megúszni. Ha Ön is szeret magas sarkú cipőkben járni, és ezt ráadásul még túlságosan gyakran is teszi, akkor legalább arra ügyeljen, hogy tornáztassa a talpa izmait, és erősítse meg azokat.

  • Lábfeje előre majd hátrafeszítésével nyújtsa ki vádlija és talpa izmait.
  • Emellett még az is sokat segít, ha mezitláb egy golflabdát vagy valamilyen henger alakú tárgyat görget a talpa alatt.
  • A lényeg az, hogy tornáztassa meg, mozgassa talpa izmait, és rendszeresen nyújtsa, illetve erősítse a talpi szalagokat.

Ha az elmúlt évek során ezeket az egyszerű gyakorlatokat elmulasztotta magas sarkú cipői gyakori viselése közben, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy egyre gyakrabban jelentkeznek a sarkán a kellemetlen panaszok.

Nem lennénk azonban igazságosak a magas sarkú cipők szerelmeseivel szemben, ha nem mondanánk el azt is, hogy a túlságosan lapos sarkú, illetve a sarok nélküli cipők túlzott viselése is ugyanúgy okozhatja a sarkak kellemetlen fájdalmát.

Gyakori oka a sarokfájdalomnak a lábboltozat lesüllyedése, a lúdtalp, aminek egyik leggyakoribb oka lehet a túlsúly.

Sőt az egyenetlen terhelésen és a túlerőltetésén túl még lelki problémák is okozhatják sarka fájdalmát.

Ezt a fájdalmat kezdetben még „csak” az egyenetlen terhelés miatti csonthártyagyulladás okozza. Azonban ha hanyagolja ezeknek a kezdeti tüneteknek a kezelését, akkor a begyulladt csonthártya idővel a sarok igencsak kellemetlen csontosodását okozza majd. Ez a meszes lerakódás már bizony jóval kellemetlenebb a gyulladásnál, és sokkal nehezebben visszafordítható a lerakódás folyamata.

Éppen ezért időben forduljon sarka panaszával megfelelő szakemberhez.

Ha nem ezt teszi, és elhanyagolja a tüneteit, akkor előbb-utóbb eljuthat odáig, hogy szinte minden lépésnél szúrást érez, mintha csak szögbe lépne. Ez bizony így elég komoly problémákat okozhat a mindennapjaiban, hiszen az egyre erősödő lüktető, szúró fájdalom hosszútávon igencsak elviselhetetlen. Szerencsére azonban nem kell a fájdalmával együtt élnie, még akkor sem, ha eddig már több módszert kipróbált, és ezek mindegyike eredménytelen volt eddig.

Miért fáj a sarka?

A sarokfájdalomnak különböző okai lehetnek. A leggyakrabban a korábban már felsorolt túlzott illetve egyenetlen terhelés okozza a panaszokat.

  • hirtelen, fokozott terhelés,
  • súlyfelesleg – a láb nem bírja a végtelenségig cipelni,
  • nem megfelelő minőségű cipő sportolás, vagy éppen a mindennapok során,
  • csontkinövés (sarkantyú).
  • Vagy éppen valamilyen lelki probléma.
  • Előfordul azonban az is, hogy elég egyetlen rossz mozdulat is a sarokfájdalom kialakulásához.

Elkerülhető a sarok műtét

Ha sarokfájdalmával orvoshoz fordul, akkor az esetek jelentős részében műtétet javasol. Ne menjen bele abba, hogy elkezdjék szabdalni a sarkát, illetve a talpát. Az esetek legnagyobb részében semmi szükség nincs a fájdalmas műtéti beavatkozásra.

A lökéshullám kezelés nagy biztonsággal meg fogja szüntetni panaszait, és a kezelések végére – klinikai kutatásokkal alátámasztottan – 80%-os esélye van arra, hogy panaszmentes lesz, bármilyen fájdalmai vannak is éppen most. Természetesen minél erősebb a fájdalma (minél nagyobb a gyulladás a sarkában, illetve minél erősebb a meszesedés a sarokcsontján), annál több kezelésre van szüksége, azonban a legtöbb alkalommal a 4-6 alkalmas kezeléssorozat végére megszűnnek a panaszai. Akkor sincs azonban nagy baj, ha az utolsó kezelést követően még fájdalmat érez, mert a vérbőséget fokozó kezelés hatása az utolsó kezelést követően még heteken keresztül megmarad, és szervezete öngyógyító folyamatai zavartalanul, felfokozott sebességgel dolgoznak tovább. A korábban említett 80%-os eredményesség így közelít a 100%-os eredményességhez.

A sarokfájdalom megelőzéséhez nem lehet elégszer hangsúlyozni a kényelmes, a láb boltozatát megfelelően alátámasztó, 3-5 cm-es sarokkal rendelkező cipők viselését. A saroknál sokszor okoz gondot a magas sarkú cipők túlzott viselése, mert a láb bármilyen túlzottan természetellenes túlterhelése megváltoztatja a láb állását, és ez a sarkon és a talpon az izmok (talpi fascia) és ízületek gyulladását és/vagy meszes lerakódásokat okozhatnak. Ez a meszes lerakódás a korábban már említett saroksarkantyú.

Hogyan gyógyítja meg sarkát a lökéshullám?

Bármilyen gyulladása vagy kóros lerakódása is van a sarkán, a megfelelő helyen történő lökéshullám kezelés azonnal kezelésbe veszi a fájdalmas területet, és a vérbőség fokozódásával felgyorsulnak az öngyógyító folyamatok. Lazulnak a gyulladásos gócok, egyre jobban húzódnak vissza, a meszes lerakódások pedig eltűnnek a sarokcsontról.

Amikor ezek a kóros lerakódások bekerülnek a véráramba, és elszállítódnak a kezelt területről, akkor előfordulhat az is, hogy átmenetileg még rosszabbul is érzi magát. Ez nem véletlen. Az eddig nyugalomban lévő lerakódások korábban nem okoztak panaszokat. Feloldódva és a véráramba bekerülve azonban a salakanyagok szintjének megemelkedése bizony kellemetlen tüneteket okozhat. Ez az átmeneti rosszabbodás azonban hamar elmúlik, mert kiürülnek a szervezetéből a kóros anyagok. Visszahúzódik a gyulladás, oldódnak a lerakódások. A fokozódó vérbőség hatására az izmokban is felgyorsul az anyagcsere, lazulnak a görcsös összehúzódások, és ennek hatására a fájdalom is fokozatosan csökkenni kezd. Panaszai megszűnnek.

Az időnek azonban a sarokfájás kezelésekor is fontos szerepe van. Minél hamarabb fordul orvoshoz, annál kevesebb alkalomra lesz szüksége a panaszmentességéhez. Enyhe tüneteknél akár pár hét és néhány alkalmas kezeléssorozat is elég lehet.

Fontos, hogy ne várja meg, amikor már annyira fáj a sarka, hogy csillagokat lát, és lépni sem tud, mert ebben az esetben a lökéshullám terápiával is tovább tart a gyógyulás. Illetve ha nagyon súlyos a helyzet, akkor nem biztos az sem, hogy a lökéshullám segíteni tud. Ez a kezelés sem csodaszer, amely varázsütésre képes megszüntetni hosszú hónapok, sőt akár évek kellemetlen tüneteit

Mikor jön el hozzánk sarokfájdalma megszüntetéséért?

Várjuk kérdését az (+36-1) 269-2946-os számon, és válaszolunk Önnek, ha szeretne újra sarokfájás nélkül lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük