Egészséges gyerekcipő a felnőttkori lábfájás megelőzéséért

A gyerekének cipőt vásárol?

  • Talán bele sem gondol abba, hogy milyen hatása lesz a most megvásárolt cipőnek 30-40 év múlva. Pedig évtizedek múlva a már rég kidobott gyerekcipőnek maradandó hatása lehet 30-40-50 éves gyereke lábára, ahogy ebből a cikkből is kiderül.

Az üzletünkbe betérők néhány kérdését feltettük Dr. Hargitai Gergely ortopédusnak az egészséges gyerekcipőkkel kapcsolatban.

Tényleg befolyásolhatja a gyerek cipőjének minősége és kialakítása későbbi járását, esetleg gerincproblémáit?

A statisztikák azt mutatják, hogy a felnőttkori lábbetegségeknek a 80%-a a gyermekkorban viselt rossz lábbeliknek a következménye. Az ízületek, izmok 10 éves korban rögzülnek, addig nagyon sok statikai probléma léphet fel. A gyermek lába egy fejlődő láb. Amikor a baba lábra áll, a csontozat képlékeny, az ízületek lazák, az izmok gyengék. A cipőnek abban kell segíteni, hogy helyes anatómiai helyzetében maradjon a láb, valamint segítenie kell az izomzat megerősödését, és az egészséges lába kialakulását.

Mire kell figyelnünk cipő vásárláskor?

  • A cipő kérge legyen erős, így tudja megtámasztani megfelelően a sarkat, biztosítja a stabil tartást. Ebből következik, hogy ne adjunk a gyermek lábára a saroknál nyitott szandált.
  • A cipő legyen bőrből, ebbe nem izzad bele a gyermek lába! Jó tudni, hogy egy gyermek 4-5-ször többet párologtat, mint egy felnőtt, és a párát a cipőből nagyon gyorsan el kell vezetni. Ezt pedig csak a természetes anyag, a bőr tudja.
  • A talp legyen hajlékony és könnyű! Vásárlás előtt mindig próbáljuk meghajlítani a lábbeli talpát.
  • Figyeljük meg a gyerekcipő belsejét is. Egyre több orvos mondja, hogy a betét nélküli lábbeli segíti leginkább a különböző statikai problémák kezelését. Ne legyen a cipőben betét, mely megemeli a boltozatot! Ez gyermekkorban egy egészséges lábnál indokolatlan és káros, hiszen az alátámasztás „ellustít”, az izmok mozgását kikapcsolja és hátráltatja megerősödésüket.

Lehetséges, hogy minden életkorban mások a kritériumok?

10 éves kor után rögzül a láb izomzata, ettől a kortól a statikai problémákon már csak betétekkel vagy olyan lábbelikkel lehet segíteni, amivel azt lehet elérni, hogy ne fájjon a láb, de ténylegesen javítani nem lehet a rossz pozícióban rögzült csontozaton és izomzaton. Ezért nagyon fontos, hogy pici gyermekkorban már olyan lábbeli kerüljön a gyermek lábára, amelyik statikailag nagyon jól tartja a lábat, és szellős.

Milyen a jó gyerekcipő?

A jó gyerekcipő tart, támaszt, tornáztat, és jól szellőzik. Tart egy magas, erős kéreggel a sarokrésznél, támaszt esetleg egy kis kifelé dőlő (ún. szupináló) sarokkal, hogy a gyermek ne tudja befelé gördíteni, befelé dönteni a lábát, és tornáztat úgy, hogy a cipők orrfelhajlása nagyobb, mint a normál lábbeliké, és lépéskor hosszabb ideig gördül, és így egy intenzív tornát kap a láb abban a cipőben, amiben nincsen semmiféle betét. A jó szellőzést a bőr felsőrész, a bőr betét és a bőr talpbetét biztosítja.

Nyáron nyilván kevésbé felépített cipőket hordanak a gyerekek. Ön milyen lábbelit javasolna a nyári hónapokra?

A szellőzés nagyon fontos, ezért javasolt a szandál hordása nyáron, de a sarok rész semmiképp se legyen nyitott, mert a láb megtámasztása az erős kéreggel lehetséges. A jó szellőzést pedig a természetes bőr biztosítja.

Tényleg a mezítláb a legegészségesebb? Miért?

A gyermek láb 3 ponton támaszkodik: sarokcsont, külső bütyök, belső bütyök. De mivel a gyermek lába képlékeny, laza az ízület, laza az izomzat, a kemény talajon történő mezítláb járkálást nem javasolják az orvosok, ugyanis a sima felületek „kivasalják” a talpat, nem adnak megfelelő ingereket a mozgáshoz.  A lakásban és az óvodában is, ahol a legtöbb időt tölti a gyermek javasolt olyan lábbelit viselni, ami jó tartású, tehát legalább egy szandált, ami jól szellőzik. A kertben, a természetben viszont nyugodtan hagyjuk gyermekünket mezítláb járni, nagy kerek kavicsokon, homokban, füvön.

Az Ön kérdése is ott van a Hargitai doktor által megválaszolt 6 kérdés között?

A kérdések megválaszolása után még a doktor úr is feltett Önnek 3 kérdést gyermeke lábának védelméért:

  • Talán az Ön gyerekének is lúdtalpa van?
  • Mikor vásárolt utoljára cipőt neki?
  • Mire figyelt a vásárláskor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük