Bütyök kezelése a műtét elkerülésével

Nagylábujja tövében nagyon kidudorodik a csont, és a cipő már kellemetlenül nyomja? Fájdalmat is érez? Mit tehet kezdődő bütykével?

A bütyök egy kellemetlen lábdeformitás a nagylábujja tövében. Elsősorban az idősebbeknél figyelhető meg. Ha azonban a szülők valamelyikének bütykös a lába, akkor a fiataloknál jóval korábban is megjelenhet. Nemcsak jó dolgokat, hanem kellemetlen bütyök fájdalmat is örökölhet szüleitől.

Ha bütykösödést tapasztal a lábán, akkor biztos felteszi a kérdést, hogy mit tehet ellene?

Mikor alakul ki bütyök?

bütyök

Mi okozhatta bütyke kialakulását?

A bütyök elsősorban a harántboltozat süllyedése miatt alakul ki, mert ilyenkor a megrövidült inak a nagylábujjat a többi ujj felé húzzák, és ezért a nagylábujj tövénél a csont kipúposodik.

Nem segít egészséges lábformája megőrzésében a magas sarkú cipők viselésével sem, mert ezekben a cipőkben testsúlyának jelentős része lábfeje elülső részére rakódik át. Ennek az a fájdalmas következménye, hogy a terhelés hatására lábfeje szétterül, ellaposodik, és még jobban nyomja és dörzsöli a cipő.

Ugyancsak növeli a bütykösödésre való hajlamot a szűk cipők viselete, mert ezekben a cipőkben a lábujjak összenyomásával a nagylábujját a többi lábujja felé hajlásra készteti. A lábfejét szorító cipő állandóan nyomja, irritálja a lábat, ezért bőrkeményedés és tyúkszem is kialakulhat a lábon. Emellett még túl feszesen és kényelmetlenül is tartja, és ezzel a lábfej izmainak természetes mozgását akadályozza. Ezek miatt nem véletlen, hogy a bütyök elsősorban a nők között alakul ki.

A magas sarkú és kényelmetlenül szorító cipők további viselete pedig még tovább rontja a kezdődő bütykösség miatt már deformálódó lábat.

Éppen ezért a megoldás is elég kézenfekvő. A 3-5 cm sarokkal rendelkező cipők viselésével, amelyek a lábujjakat borító részükön kellően szélesek, elkerülheti a további bütykösödést.

Melyek a bütyök legfőbb tünetei?

  1. Kezdeti tünete a bütykösödés miatti dudor, duzzanat megjelenése.
  2. Ezt a dudorosodást a kidudorodó részen kivörösödő bőr, és kisebb-nagyobb fájdalom kíséri.
  3. Gyakori tünet a bőr megvastagodása, és a bőrkeményedés és/vagy a tyúkszem megjelenése a lábujjakon, vagy a lábujjakhoz közeli talppárna részen. Ezt persze nemcsak a bütykösödés okozza, hanem elsősorban a harántboltozat süllyedése váltja ki, ami a bütykösödésnek is oka lehet. Azokon a részeken is megjelenhetnek a bőrkeményedések, ahol a cipő szorítja, és a szorító cipő állandóan irritálja a bőrt.

A bütykösödés előrehaladtával a fájdalom egyre jobban nőhet, és deformálódó nagylábujjának a mozgékonysága is csökken.

Ha nem kezeli időben a bütykét, akkor a fájdalom idővel olyan erős lehet, hogy elkezd sántítani.

Mit tehet bütyke sikeres kezeléséért?

Kezdődő bütyöknél a legfontosabb a kényelmes, lábfejét tartó, de nem szorító cipő viselése. Az egészséges cipőnek 3-5 centiméteres sarka van, és jól tartja a sarkát, de nem szorítja a lábfejét, és nem nyomja össze a lábujjait. Tehát nem szoros a cipő, nem szűk a lábfeje.

Harántboltozata süllyedése ellen megfelelő lúdtalpbetét használatával védekezhet.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

Lábfeje rendszeres tornáztatása is sokat javít deformálódott nagylábujja tartásán. A rendszeres torna megerősíti lábfeje nagylábujját tartó és mozgató izmait, és segítenek nagylábujja egyenes állásának a visszaszerzésében.

Bütyök tornában tapasztalt gyógytornász segít Önnek összeállítani azokat a személyre szabott gyakorlatokat, amelyeket rendszeresen végezve javíthatja lábfeje felborult statikai és dinamikai egyensúlyát. Kezdődő bütyök panasznál visszanyerheti nagylábujja egyenes állását.

bütyök kezelése műtét nélkül

Bütyök kezelése műtét nélkül, kineziológiai tapasz felragasztásával

Kineziológiai tapasz felragasztásával is sokat javíthat állapotán. Azért, mert a megfelelően felragasztott tapaszok a „deformálódással ellentétes irányba húzva egyenesítik” nagylábujja állását. A lábujjak felé dőlő nagylábujjat egyenes állásba húzzák vissza.

A rendszeres lábtorna, a megfelelő lúdtalpbetét állandó használata és a kineziológiai tapasz néhány hónapi ragasztása kezdődő bütykösödés esetén teljes biztonsággal elegendőek lehetnek nagylábujja deformitásának a visszaállítására.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A bütykösödéssel összefüggő esetek kis százalékában (10-15%) már annyira előrehaladott a nagylábujj deformálódása, hogy műtétre is szükség van. A bütyök műtét azonban fájdalmas, és önmagában nem is fogja megoldani a problémáját, mert a műtét elvégzésével is fenn fog állni a bütykösödést kiváltó harántboltozat süllyedése és/vagy nem megfelelő lábtartása.

Ezért a műtét elvégzésekor is szükség lesz utána a harántboltozatát alátámasztó talpbetét használatára és a lábtorna rendszeres végzésére is. Erre azért van szükség, mert ezzel lesz képes lábfeje visszanyerni, és utána pedig megőrizni az egészséges lábfejre jellemző állását. Ellenkező esetben a fájdalmas bütyök műtét után ugyanolyan állású lábánál újra elindulnak a bütykösödésre jellemző folyamatok, és a sikeres műtéttel esetlegesen bekövetkező átmeneti fájdalom csökkenés idővel újra a bütykösödés folytatódása miatti fájdalomnövekedésbe csap át.

talpmasszírozás teniszlabdával

A talpizmok rendszeres tornáztatása, masszírozása és a kineziológiai tapasz nagylábujját visszahúzó ereje megfelelő talpbetét alátámasztásával nagy eséllyel visszaadja lábfeje fájdalommentességét

Az egészséges lábfejre jellemző tartás visszaállítását segítő lábtorna rendszeres végzését nem kerülheti el. Lábfeje egyensúlyi állapotára szüksége van.

Szeretné tudni, hogy milyen lábtorna gyakorlatokra van szüksége lábfeje egészséges tartásának visszanyeréséhez?

  • Érdemes kattintani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük