Az irritábilis bél szindróma tünetei érdeklik?

Az irritábilis bél szindróma korunk egyik jellemző civilizációs betegsége. Néhány évtizeddel ezelőtt még hallani sem hallottunk róla, ma pedig már egyes felmérések szerint öt felnőttből egy már az irritábilis bél szindróma tüneteitől szenved.

Megfigyelhető az is, hogy elsősorban a 20 és 30 év közötti fiatal nőknél jelentkeznek először a tünetek nagy arányban. Jellemző még az is, hogy a nők között kétszer olyan gyakran előfordul, mint a férfiaknál.

Mik lehetnek az irritábilis bél szindróma tünetei?

Mivel meglehetősen új tünetegyüttesről van szó, és a tünetek is eltérőek az egyes betegeknél, ezért sok háziorvos meglehetős tanácstalansággal áll szemben ezekkel a panaszokkal. Vannak azonban általánosan megjelenő gyakori tünetek:

  • irritábilis bél szindróma tünetei

    A puffadás és a hasi görcsön kívül mi lehet még az irritábilis bél szindróma tünete?

    puffadás, a has feszülése, teltségérzet,

  • görcsös hasi fájdalom,
  • gyakori a hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat,
  • időnként nyákos széklet, esetleg még vér is előfordul a székletben.

Ezek a tünetek nem tűnnek annyira súlyosnak, és valóban nem is annyira súlyosak. Viszont azoknak az életét, akik szenvednek tőle meglehetősen tönkre tudja tenni. Ugyanis nem könnyű úgy felszabadultan élni az életet, hogy sokszor az a legnagyobb gondod, hogy hogyan tudnál gyorsan találni egy wécét egy olyan helyen, ahol korábban még sohasem jártál.

A panaszok kezelését nagyban nehezíti az is, hogy egyeseknél ugyanazok a panaszok hasmenést, míg másoknál viszont székrekedést okoznak.

Szerencsére szervi elváltozásokat nem lehet kimutatni a tünetek jelentkezésekor, és ez mindenképp jó, mert azért nincs komoly baj. Másrészt persze ez nehezíti is a kezelést.

Hogyan történhet az irritábilis bél szindróma kezelése?

Mivel szerencsére nem szervi elváltozások állnak a tünetek jelentkezésének hátterében, ezért a panaszok az életmódra való odafigyeléssel, az étrend megváltoztatásával és a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével nagymértékben csökkenthetők.

Sokszor már az is segít, ha ételnaplót vezet, és megfigyeli, hogy mikor mit eszik. Így könnyebben tud összefüggést találni a kellemetlen tünetek jelentkezése és az elfogyasztott ételek között. Ha talál összefüggést, akkor a panaszokat okozó gyanús ételek mellőzésével megszűnhetnek a panaszai is.

Sokaknak gyűlik meg a baja a kávéval, az alkohollal, a tejtermékekkel. Lehet, hogy így derül ki az, hogy laktózérzékeny, és étkezéséből el kell hagyni a tejet. Ha viszont rájön arra, hogy mi okozhatja a panaszait, akkor a gyanús élelmiszer mellőzésével meg is győződhet arról, hogy valós volt-e a gyanúja. Ha az adott étel elhagyásával megszűnnek a panaszai, akkor már alighanem jó úton jár, és a jövőben ennek az élelmiszernek a mellőzésével jó esélye van arra, hogy tünetmentesen élhet.

Ha székrekedéses panaszai vannak, akkor rostban gazdagabb étrenddel jó esélye van arra, hogy megszűnnek a panaszai. Fogyasszon több friss zöldséget és gyümölcsöt, és a teljes kiőrlésű péksütemények is segítenek majd tünetei elmúlásában, akkor ha nem lisztérzékeny.
Ha a felfúvódástól szenved, akkor például a káposztát és a babot érdemes mellőzni az étrendjéből.

Segíthet panaszai elmúlásában az is, ha a rendszertelenül bekapkodott gyorséttermi ételek helyett tartósítószermentes, egészséges ételeket fogyaszt, és rászánja az időt arra, hogy rendszeres időközökben, az ételt jól megrágva fogyassza el a reggelijét és az ebédjét.

Sokszor a túlhajszolt életmód és a túlzott stressz is felerősíti a tüneteket. Ha fiatal még, és most kezdte a pályáját, akkor nem igazán használható megoldás lehet, hogy kerülje a stresszt, és dolgozzon kevesebbet, mert ha előre szeretne jutni a pályáján, akkor azért bizony dolgozni kell, és fel kell vállalni a gyakran nehéz helyzeteket is. De a stresszt okozó helyzetek elkerülése helyett megtanulhatja jobban kezelni ezeket a helyzeteket.

Ha megtanul többféle stresszkezelő technikát is, akkor ezeket használva idővel könnyebben meg fogja tudni oldani életében a korábban nehézségeket okozó helyzeteket is. Idővel pedig kellő tapasztalatot szerez abban is, hogy mely stresszcsökkentő módszer működik Önnek a legjobban. Ha ezt használja a stresszes helyzetek kezelésére, akkor nemcsak könnyebben, hanem rövid idő alatt, és egyre jobban fogja tudni kezelni a stresszes helyzeteket. Megtanulhat például meditálni, elsajátíthatja az autogén tréninget vagy akár megpróbálkozhat a jógával is, ha ez a szimpatikus Önnek.

Segíthet az is, ha többet mozog, a rendszeres mozgás nemcsak a stressz levezetésében, hanem borongós gondolatai elűzésében is segít, valamint emésztőrendszerének a működését is felgyorsítja.

Szeretne még többet megtudni az irritábilis bél szindróma tüneteinek eredményes kezeléséről?

  • Munkaidőben munkatársainktól a (+36-1)269-2946 -os telefonszámon érdeklődjön.

2 gondolatok ezen: “Az irritábilis bél szindróma tünetei érdeklik?

  1. Hadnagy Zsuzsa

    Jo napot kivanok.
    Ide kapcsolodoan szeretenem megtudni, hogy ha valaki laktoz erzekeny tobb, mint tiz eve es neha fogyaszt egy-egy joghurtot, kemeny sajtot, keves tejet a kavebe es laktoz tartalmu elelmiszerek is elofordulnak etrendjeben, az mire szamithat hosszu tavon. Van valamilyen kovetkezmenye ennek attol fuggetlenul, hogy jelenleg semmilyen tunet, erzet nincs ezek fogyasztasa utan? Megbir ennyit a szervezet vagy esetleg kesobb gondok lehetnek belole? Pl. most a taplalekkiegeszito tartalmaz 2,3 mg laktozt, de azert beszedem, hiaba vagyok laktozerzekeny, mert egyeb szempontbol most szuksegem van ra. Egyebkent szekrekedeses IBS-em van, es allandoan problemat okoz, hogy mit ehetek es mit nem, viszont teljes mertekben meg nem sikerult kiiktatni a laktoz tartalmu elelmiszereket. Mit javasolnak? A taplalekkiegeszito, ha nincs semmi érezheto tunet maradhat es ket honapig szedhetem?
    Figyelmuket, valaszukat, szakertelmuket elore is koszonom.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hadnagy Zsuzsa!
      Az Ön kérdése igen összetett. Biztos vagyok benne, hogy ha eljön Dr. Hídvégi Edit doktornő gasztroenterológiai magánrendelésére leleteivel, akkor választ kap minden ilyen témakörben feltett kérdésére.
      A doktornő 30 perc gyógyító figyelmet és tájékoztatást tudna Ön számára nyújtani.
      Reméljük, tudunk majd a segítségére lenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük