Állkapocs ízületi fájdalma van?

Állkapocs ízületi fájdalomnál a szája mozgatásakor (nyitáskor, záráskor) érez fájdalmat. Mivel jár ez, és mit tehet fájdalma ellen?

állkapocs ízületi fájdalom

Állkapocs ízületi fájdalom a fültőnél

Az állkapocs ízületi fájdalom az ízület mozgásának helyén, a fültőnél okoz fájdalmat. Az állkapocs mozog evéskor, rágás közben és mozog beszéd közben is. Ezért az egyik legtöbbet mozgatott ízületünk. Éppen ezért nem véletlen a fájdalma sem. Annyira nem, hogy majdnem minden hatodik embert érint ez a fájdalom. Jellemzően elsősorban a nők között fordul elő gyakrabban.

Az ízület fájdalmakor nem képes a megszokott módon kinyitni a száját, és a másik nagy probléma vele, hogy nemcsak az ízület mozgásának helyén, a fültőnél okoz fájdalmat, hanem a fájdalom még más helyekre is kisugárzik, például fejfájást is okozhat a fül és fogfájás mellett.

Állkapocs ízületi fájdalom okai mik lehetnek?

  1. Az egyik leggyakoribb ok a fogak csikorgatása és túlzott összeszorítása. Emiatt a fültőnél található csontvégek közötti kis lengéscsillapító korong elkopik, és ilyenkor már nem működik az állkapocs mozgásakor jelentkező terhelés elnyelése.
  2. Az ízület mozgását segítő porc kopás vagy pedig reumás ízületi gyulladás hatására is károsodhat. Egy sérülés is okozhatja az ízület fájdalmát.
  3. Talán furcsa lesz, de a helytelen testtartás is okozhatja az állkapocs ízület gyulladását, mert ha túlságosan sokáig ugyanabban pózban van, például ül egész nap, akkor ez is túlzottan megterheli az állkapocs ízület körül arca izmait.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

Mit tehet állkapocs ízületi fájdalom ellen?

Időnként jelentkező éles fájdalom ellen a hideg borogatás használ. Nem meglepő ez, hisz a hideg gátolja az agyba irányuló fájdalomüzeneteket azzal, hogy elzsibbasztja az idegeket. A borogatásra használhat zsebkendőbe bugyolált jégakkut vagy a mélyhűtőből kivett mirelit zöldséget is. A lényeg az, hogy hideg legyen. Arra figyeljen oda, hogy a gyulladt területen ne tartsa sokáig rajta a hideg jeget, mert csak hűteni kell, és nem fagyasztani. Félórás szüneteket tartva 10-15 percig tartsa rajta a hideg borogatást a fájdalmas ízületen.

Ezzel szemben, ha állandósul a tompa fájdalom, akkor a hideggel szemben jobban használ a meleg. A meleg serkenti a vérkeringést, felgyorsítja a sejtek és szövetek anyagcsere folyamatait, és lazítja is az izmokat. A meleg borogatást is körülbelül negyed órára érdemes rajta tartani a fájdalmas ízületen.

Jót tesz a masszázs is, mert hasonló folyamatokat indít el, mint a meleg vizes borogatás. A fájdalmas terület és környékének a masszírozásakor lazulnak az izmok, és erősödik a vérkeringés.

A fájdalmat a fogak összeszorítása okozza, ezért a fájdalom feloldásában segít, ha az izmok ellentétes irányú mozgatásával nyújtja az állkapocsizmait.

hátizom erősítés páros karral

Hátizom erősítés páros kar emeléssel

A helytelen testtartással szemben, ha helyes testtartásban ül egyenes gerinccel, mégpedig úgy, hogy a derekánál homorú a háta, és a válla alatt pedig hozzádől széke támlájának, akkor nem terheli meg túlságosan a gerincét. A fejét ne döntse előre, hanem tartsa függőlegesen, és ne is görnyedjen előre, hanem vállát feszítse hátra.

Vagyis a legjobban akkor jár el, ha nem terheli túl állkapocs ízületeit fogai túlzott összeszorításával, és megfelelő tartással ül jól beállított székében. Azzal is sokat segít ízületei egészségének, ha időnként feláll, és átmozgatja a hosszú ülés közben nem vagy pedig alig használt, megmacskásodott ízületeit.

Az állkapocs ízületi gyulladás ellen melyiket fogja ezek közül használni a jövőben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük