A stressz lelki okai okozzák panaszait?

Állandó időzavarban van? Sokszor egyszerre több mindent is el kellene végeznie? Néha úgy érzi, hogy a nap 24 órája is kevés lenne dolgai elvégzéséhez?

Emellett még azzal is tetőzi a bajt, hogy nem tud kikapcsolni egy percre sem? Gyakran érzi teljesen kiégettnek magát, és még ilyenkor sem gondolhat a pihenésre? Vagy azért ennyire nem vészes a helyzet? Ha ezek a kérdések foglalkoztatják, és túl stresszesnek érzi az életét, akkor biztos érdekli, hogy mik lehetnek a stressz lelki okai?

A stressz kemény dolog.

  • Ha túl sok az elfoglaltsága, akkor ez hosszú távon megterheli.
  • Ha azt gondolja, hogy a feladatai meghaladják a képességeit, akkor ez frusztrálja Önt.
  • Ha úgy érzi, hogy nem a megfelelő helyen van, vagy nem azt csinálja, amit szeretne, akkor ez is állandó feszültséget okoz Önnek.
  • Ha pedig úgy érzi, hogy ez a tempó már túl gyors Önnek, és egyszerűen nem képes megfelelni a folyton változó körülményeknek, vagy pedig egyszerűen képtelen feldolgozni mindazt az információt, amely megjelenik a szakterületén, akkor szintén stresszes az élete.

A stresszes élethelyzetek szoros összefüggést mutatnak az idegállapotával. Ha Ön nem ideges, akkor a felfokozott munkatempó, vagy pedig nehezebbnél nehezebb konfliktusok tömege sem képes kibillenteni az egyensúlyából. Ilyenkor bármennyire is nagy a hajtás, vagy puskaporos a szituáció, nem okoz stresszt, mert nem éli meg stresszes helyzetnek. Nem okoz Önnek akkora feszültséget, hogy idegeskedjen miatta. Ez a helyzet élete természetes velejárója. Emiatt Ön még csak a szemöldökét sem emeli meg, és ezért a pulzusát és a vérnyomását sem képesek megemelni ezek az apróságok.

stressz lelki okai

Ki sem látszik a rengeteg teendője közül?

Ha viszont a sok munkával már torkig van, és legszívesebben már rég abbahagyta volna, csak hát nem teheti meg, vagy olyan nézeteltérések okoznak Önnek problémát, amire egyszerűen nem talál megoldást, akkor már egészen más a helyzet.

A körülményei olyan feszültséget teremtenek Önben, amelynek hatására megugrik a pulzusa, és felszökken a vérnyomása. Ez már bizony egészen más helyzet, mint amikor ezek a dolgok nem tudják idegesíteni. Ebben az esetben már bizony idegesítik, mégpedig annyira, hogy ezt már nem képes kezelni, és ez már alapos feszültséget kelt a lelkében.

Mik lehetnek a stressz kiváltói?

Kemény stresszt okozhat Önnek, ha állandóan zakatol az agya, és miközben bármit is csinál, mindig úgy érzi, hogy még valami máson is járnia kellene az agyának. Ha az agya állandóan más dolgokon jár, és ide-oda csaponganak a gondolatai, akkor szétforgácsolja magát. Ahelyett, hogy egy-egy fontos feladatára, annyi időt fordítana, amennyi annak a tökéletes elvégzéséhez kellene mindenbe belekap, de semmit sem tud kellő mélységben végiggondolni.

Akkor is bajban van, ha időzavartól szenved a teendői miatt, és egyszerre több dolgot is kellene csinálnia. Egyszerűen képtelen szétszakadni. Képtelen megosztani magát, pedig indigóval másolnia kellene magát ahhoz, hogy el tudja végezni a feladatait. Ez pedig frusztrálja Önt.

Sokaknak stresszt okoz az is, ha állandóan elérhetőnek kell lenni, állandóan készen kell állni valaminak az elvégzésére. Ilyenkor nem kell teljes gázzal hajtani, de készenlétben kell állni. Ez pedig egyeseknek frusztráló lehet.

A stresszre okot adó leggyakoribb érzelmünk a félelem. Félni pedig bármitől lehet. A bizonytalanságtól, a veszteségektől, a betegségtől, az egyedülléttől. A szorongásnak nincsenek határai. Bármilyen vélt vagy valós veszélytől lehet félni.

  • Sokan félnek a munkahelyük elvesztésétől. Mások pedig utálják azt a munkát, amit éppen végeznek, és ezzel együtt valószínűleg utálják magukat, hogy nincs annyi erejük, hogy otthagyják a nemszeretem állásukat.
  • Az anyagi bizonytalanságtól, az elszegényedéstől is sokaknak vannak álmatlan éjszakái.
  • Sokan tartanak az életkörülményeik megváltozásától. Félnek életszínvonaluk csökkenésétől, javaik elvesztésétől.
  • Sokan betegesen irtóznak a másokkal való konfliktusoktól. Félnek a házastárssal, más családtagokkal, a munkatársakkal, a főnökkel kialakult nézeteltérésektől.
  • Az egyik legnagyobb félelmünk a változástól való félelem. Minden jó úgy, ahogy van. De mi történik akkor, ha valami megváltozik?

Mit tud tenni a stressz ellen?

  • Két dolgot tehet. Kezeli vagy megelőzi.
  • Az élete szervezésével fokozatosan csökkenti az állandó nyomást, és a riadókészültségi időszakok idejét. Odafigyel a megelőzésre.
  • Vagy pedig különböző technikákkal megtanulja jobban kezelni a stresszes helyzeteket. Ekkor ugyanannyi stressz éri, mint korábban, de ezek sokkal kevésbé fogják megterhelni.

Az elvégzendő feladatokat és a saját teljesítőképességét összhangba hozni, vagy a feladatok számának a csökkentésével, vagy pedig a teljesítménye növelésével tudja.

Talán azt érzi, hogy ha valamit elhalaszt, akkor arról végérvényesen lemarad, éppen ezért nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon vele. Pedig nem biztos, hogy minden annyira fontos, hogy foglalkoznia kellene vele. Ha értékrendje és alapelvei szerint felállítja a dolgok fontossági sorrendjét, akkor mindig, minden helyzetben el fogja tudni dönteni, hogy mi a fontos éppen abban a pillanatban.

  • Ha vannak egyértelmű alapelvei és világos értékrendje szerint szervezi az életét, akkor nem jelent nehézséget felállítani magának egy fontossági sorrendet. Erre támaszkodva mindig csak azzal a feladatával tud foglalkozni, ami a legfontosabb. A többi feladata pedig ráér kivárni szépen a sorát, amíg ráér majd azt is elvégezni.
  • Vagy pedig az a feladat nem is annyira fontos, hogy saját maga foglalkozzon vele, és nyugodtan rábízhatná valaki másra is.
  • Vagy pedig az a feladat lehet, hogy egyáltalán nem fontos annyira, hogy bárkinek is érdemben foglalkoznia kellene vele. Ekkor pedig nyugodtan hagyhatja a fenébe. Vagy megoldódik majd magától is, vagy pedig tényleg nem olyan fontos, ezért bármilyen végkifejlete lehet a dolognak.

Ismerje meg a stressz leküzdésének egy lehetséges módszerét!

  1. Körültekintően és őszintén mérje fel a helyzetét. Mi lehet a legrosszabb, ami történhet?
  2. Ha már tudja, hogy mi a legrosszabb, akkor fogadja el ezt, és békéljen meg vele, ha ez a legrosszabb, ami történhet be is következik.
  3. Amint ezzel megvan, akkor viszont kezdjen azon gondolkodni, hogy mit tehetne azért, hogy ne a lehető legrosszabb, ami történhet, következzen be. Igyekezzen javítani a helyzetén.

Ezzel a három lépéses technikával a leglehetetlenebb és legelképesztőbb helyzetekben is elviselhetőbbé teheti a helyzetét, és segítségével kiutat is találhat még kilátástalannak tűnő helyzetéből is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük