Sebgyógyulás folyamata lábszárfekély kezelésénél

Sebes lábszárfekélynél a sebgyógyulás folyamata különösen fontos. Nem olyan nehéz kitalálni, hogy miért.

A láb sebes állapota egyébként is azonnali kezelést igényel. Fekélyes lábnál azonban a sebgyógyulás egyáltalán nem magától érthető folyamat. Szakszerű sebkezelésnél is lassú és hosszadalmas folyamat a fekélyes sebek gyógyulása. El tudja képzelni, hogy mennyire lelassul a sebgyógyulás, és hogy mi történik még a sebes láb szakszerűtlen kezelésekor?

Nem kell nagy képzelőtehetség a következmények felméréséhez. Ugyanis a nehezen vagy nem gyógyuló sebeknél nem megfelelő kezelésnél nemhogy gyógyulna, hanem még inkább rosszabbodik a seb állapota.

sebkezeles-lokeshullammal

Fekélyes seb kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

A fekélyes, sebes láb eredményes kezelése nagy sebkezelésben szerzett tapasztalatot igényel. Mégpedig azért, mert rosszak a seb gyógyulásának feltételei. Nem segíti a seb gyógyulását az a betegség sem, amelyiknek a következtében alakult ki a lábszárfekély. Akár cukorbetegség, akár valamilyen vénás vagy artériás keringési betegség következtében keletkezett a seb a lábon, azt kell látnunk, hogy a sejtek és szövetek normális működése, tápanyag és vérellátása nem megfelelő.

Hisz éppen ez, a vérkeringés gyengesége és/vagy a sejtek tápanyagellátásának az elégtelensége vezetett közvetlenül a láb sebesedéséhez. A sebes területen kínlódó sejtek tápanyaghiánnyal küzdenek, és még az elégtelen oxigénellátástól is fuldokolnak. Ez pedig egyenes út a szövetek elhalásához.

cukorbeteg láb seb

Cukorbeteg láb seb. Előzze meg talpa sebesedését talpa gondos ápolásával. Sokkal könnyebb megelőzni a sebesedést, mint kezelni a fekélyes sebet

A sebes láb nem valami épületes látvány. Még rosszabb a helyzet, ha a sebesedés mellett valamilyen fertőzés is megtámadta a sebet. Ha nem figyel a láb higiéniájára, és nem tartja tisztán, akkor a seb könnyen elfertőződhet. Például a nem megfelelő cipőviselet miatt a lábán lábgomba alakulhat ki. Ez pedig a felszíni sebet könnyen elfertőzi.

A fertőzés következményeit pedig ismerjük. Ilyenkor nemcsak a sebet kell begyógyítani, hanem előbb az elfertőzött, gennyes, nedvező seb fertőzöttségét kell megszüntetni. A seb gyógyulásának addig esélye sincs. A fertőzés kezelése, megszüntetése után következhet magának a sebnek a kezelése.

neuropátiás láb

Neuropátiás láb az idegek érzékelésének tompulásával, majd elvesztésével

Bármennyire is furcsa első hallásra, cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia, az idegek érzékelésének elhalása a fájdalomérzet csökkenésével akadályozza, pontosabban megnehezíti a seb gyógyulását.

  • Egyrészt azzal, hogy az érzéketlen lábon nem is veszi észre azonnal a beteg a kialakult sebet. Ezért az észrevétlenül maradó, elhanyagolt seb megfelelő kezelés nélkül egyre nagyobbá és mélyebbé válhat.
  • Másrészt viszont a fájdalomérzet csökkenésével még akkor is sokszor halogatja a beteg sebes lábának a kezeltetését, ha már észrevette a sebet a lábán. Hisz az érzékelés romlása miatt nem is fáj annyira. Ami sajnos igaz is. De ettől még a sebet bizony időben kezeltetni kellene, mert minél hamarabb kap szakszerű kezelést a fekélyes seb, annál hamarabb és annál könnyebben gyógyul be.

Sebkezelés folyamata lökéshullám kezelésnél

kiterjedt lábszárfekély

Kiterjedt lábszárfekély. Önnek azért még nem ilyen nagy területű a sebe?

A fekélyes seb kezelésekor először mindig az esetleges fertőzést kell megszüntetni. A gennyes, nedvedző, levedző sebet először fertőtleníteni kell. Meg kell tisztítani a kórokozóktól. Kezelni csak a fertőzésmentes, tisztított sebet lehet. A sebtisztítás és a seb tisztán tartásának fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni nehezen gyógyuló, fekélyes sebeknél.

Éppen ezért a seb gyógyulását nagymértékben elősegíti ha az egyszer már megtisztított sebet rendszeresen tisztán tartja, ápolja, kötözi. A fertőzéstől mentes, tisztán tartott seb könnyebben és gyorsabban gyógyul.

A seb gondos megtisztítása után steril műanyag fedőkötszert helyezünk a seb felé. Ennek a fedőkötszernek legalább 5 centiméterrel túl kell érni a seb szélein, mert csak igazán biztonságos a lökéshullám kezelés.

Ezután steril kontakt gél kerül a kötszerre. Ezzel a fekélyes seb kezelésre elő van készítve, és következhet maga a lökéshullám kezelés.

sebes láb kezelés közben

Fekélyes seb lökéshullám kezelés közben

A kezeléskor a lökéshullám terápiás készülék által keltett akusztikus hanghullámok a kezelt területen vérbőséget okoznak. A vérkeringés élénkítésével a sejtek több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, és ez meggyorsítja a sejtek anyagcsere folyamatait.

A vérkeringés javulására felgyorsult anyagcsere elősegíti a kezelt terület sejtjeinek és szöveteinek a regenerálódását, és új sejtek képződését is segíti. Az oxigénben dúsabb és tápanyagokban gazdagabb vérellátás felgyorsítja a sejtek és szövetek gyógyítását.

A sejtek regenerálódása valamint az új sejtek képződése pedig elősegíti és felgyorsítja a seb gyógyulását.

A lökéshullám terápia olyan mértékben képes javítani a sejtek működését, tápanyag és vérellátását, hogy még a nehezen illetve nem gyógyuló fekélyes sebek fokozatos gyógyulásának is kifejezetten jó esélye van.

Természetesen minél hamarabb fordul fekélyes sebével megfelelő szakemberhez, annál könnyebben és kevesebb kezeléssel és fájdalommal jár a seb gyógyulása.

A fekélyes seb gyorsabb gyógyulása érdekében mindenképp érdemes betartani néhány fontos szabályt.

Melyek a sebkezelés és a gyors sebgyógyulás általános szabályai?

  1. A seb tisztán tartása alapvető fontosságú. Mindig tartsa tisztán a sebét, és ezzel nemcsak jelentős mértékben tudja javítani a seb gyógyulásának a lehetőségét, hanem még a fertőzésveszélyt is csökkenti.
  2. A seb tisztán tartásával van összefüggésben a kötések időben történő, rendszeres cseréje.
  3. A gyorsabb sebgyógyulás érdekében fogyasszon sok folyadékot, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt.
  4. A rendszeres mozgás, a torna is javítja a sebes láb vérkeringését, és ezzel is segíti a gyógyulást.
  5. Fontos az is, hogy kényelmes, jól szellőző cipőt viseljen, ami szintén segíti abban, hogy lábát tisztán tartsa.
Dr. Fekete László sebész

Dr. Fekete László sebész

A legfontosabb azonban, hogy fekélyes sebe kezelését ne halogassa. Időben forduljon felkészült szakemberhez. Ha kellő tapasztalattal rendelkező, lelkiismeretes szakembert keres meg, akkor ő már figyelmeztetni fogja Önt a sebkezelés legfontosabb szabályaira. Nem fogja fenyegetni sebe rosszabbodásának a veszélye, és nehezen gyógyuló sebe gyógyulni fog. Gyorsabban. Ebben biztos lehet.

Fekélyes sebe begyógyulásával sem ért véget azonban a sebesedés folyamatának végleges megszüntetése. Mégpedig azért, mert lába fekélyesedésének valamilyen oka van, és ez az ok a seb begyógyításával még ugyanúgy ott van az életében. Ezért fekélyes sebe kiújulhat.

Miért fontos a fekélyes seb keletkezési okának kiderítése és megszüntetése?

Azért, mert a fekélyes seb kezelésénél a sebgyógyulás folyamata lassú és folyamatos odafigyelést igényel.

  1. Egyrészt azért, mert a sebet előbb ki kell tisztítani az esetleges fertőzéstől, és utána lehet megindítani a seb tényleges gyógyulását.
  2. Másrészt pedig a gyógyulás ideje alatt is védeni kell a sebet a felülfertőződéstől.
  3. Harmadrészt pedig azért, mert az eredményes sebkezelés végén a fekélyes seb gyógyulása még nem jelenti azt, hogy a fekély nem jelenik meg újra a lábon. Ugyanis a sebkezelés „csak” a fekélyes sebet gyógyítja be. Nem szünteti meg a fekélyes seb kialakulásának az okát. Márpedig ahhoz, hogy a seb később ne jelenjen meg újra a seb kialakulásának okát kell feltárni és megszüntetni. Ezért érdemes kideríteni lába fekélyesedésének az okát.

Fekélyes sebét mi okozza? Derítse ki 3 lépésben!

  1. lábszárfekély okai

    Mióta sebesedik a lába? Valamilyen ismert krónikus betegsége van? Mire figyeljen még? Lábszárfekély sebét mi okozza? Derítse ki lába sebesedésének okát a lábszárfekély okát feltáró kérdőíve kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

    Töltse ki a fekélyes seb keletkezésének okát feltáró kérdőívét!
  2. Majd pontos válaszai kiértékelésével derítse ki fekélyes lába sebesedésének kiváltó okát! Válaszai értékelésében lábszárfekély specialistánk konzultációján tud segíteni. Akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. A fekélyes seb okának kiderítése után pedig ne halogassa fekélyes lábsebe kezelését és a sebesedést kiváltó betegség gyógyítását! Ez fogja biztosítani sebe tartós gyógyulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük