A végtagi érszűkület nem egyedül járó betegség

Talán Önnek is van a környezetében olyan ismerőse, akinek szívinfarktusa volt, szélütés érte, vagy végtagi érszűkülete van?

Azt viszont nem feltétlenül tudja már, hogy ezek a betegségek, amelyeket egymástól gyakran elszigetelten kezelnek, tulajdonképpen közös okra, a verőérrendszeri elváltozásokra vezethetők vissza. Mit is jelent ez?

A közös ok, a verőérrendszeri elváltozás azt jelenti, hogy ha valaki már átesett az említett három betegség valamelyikén, akkor nagy esélye van arra, hogy megfelelő megelőző kezelés nélkül a másik két betegség is utolérje.

A fent említett 3 verőérrendszeri problémát összefoglaló néven aterotrombózisnak nevezik. Ez a közös elnevezés már jelzi az orvoslásban végbemenő szemléletváltást: e betegségek kezelését közös alapokon kell folytatni, a kiindulást jelentő érelmeszesedés miatt nem választhatók el egymástól.

Minden az érelmeszesedéssel kezdődik

érszűkület

Az erek falán lerakódások alakulnak ki zsírból, rostból és ásványi anyagokból. Ezek a lerakódások csökkentik az érfalak rugalmasságát és az erek átmérőjét is.

Az összefoglaló néven aterotrombózisnak nevezett betegségcsoport az egész világon előforduló, a verőereket megtámadó népbetegség. Az érrendszerben bekövetkező elváltozások általában érelmeszesedéssel kezdődnek, azaz a nagy és közepes erek falain lerakódások képződnek zsírból, rostból és ásványi anyagokból. Ezek az ún. plakkok csökkentik az érfalak rugalmasságát, és az egyre több lerakódás csökkenti az erek átmérőjét.

Ha a lerakódások leválnak, bekerülnek a véráramba, és egy beszűkült érszakaszon elzárhatják a vér szabad áramlásának útját. Az hogy szívinfarktusról, szélütésről vagy végtagi artériás trombózisról beszélünk, attól függ, hogy az elzáródás a szív, az agy, vagy a végtagok területén keletkezik.

A szívinfarktust és a szélütést veszélyesebb betegségnek tartjuk, pedig a végtagi érszűkület sem jelent kisebb veszélyt. Kevésbé tudott azonban, hogy azoknak a thrombusoknak a jelentős része, amelyek a szívinfarktust illetve a szélütést okozzák, az alsó végtagi érszűkületet okozó plakkokból szakadnak le, és jutnak a vérkeringésbe.

Fontos tudnia:

  • Az említett három betegség mindegyike előfordulhat egy emberben is. Vagyis akinek volt szívinfarktusa, lehet, hogy legközelebb szélütés éri, és a szélütésen átesett betegnél is fennáll egy esetleges szívinfarktus veszélye.
  • Ebből tehát az is következik, hogy aki érelmeszesedéstől szenved, fokozottan ki van téve mindhárom betegség veszélyének.

Infarktus, szélütés és végtagi érszűkület

Szívinfarktusban a szívizomzat oxigénhiány miatt sérül meg vagy hal el: az érbe jutott vérrög megakadályozza, hogy a szív izmaihoz megfelelő mennyiségű vér – és ezáltal oxigén – kerüljön.

Szélütéskor az agyi vérnyomás csökken olyan mértékben, hogy az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik (agyi infarktus) vagy vérzés lép fel az agyi szövetekben (agyvérzés), így az agy egyes részei elhalnak. Az agyvérzés sokkal ismertebb, mint az agyi infarktus, pedig az utóbbi közel négyszer gyakrabban fordul elő.

A végtagi érszűkület

A végtagi érszűkület kezdeti, enyhébb formája az ún. kirakat betegség: járásra jelentkező lábfájdalom, lábikra görcs keletkezik. Súlyosabb esetben a fájdalom már nyugalmi állapotban is jelentkezik. A legsúlyosabb esetekben a vérkeringés tartós és állandó csökkenése miatt fekély keletkezik a lábszáron vagy lábfejen. Ha ezt a fekélyt nem kezelik megfelelően vagy felülfertőződik, akkor ez akár a láb amputációjához is vezethet. A végtag eltávolítása súlyos következménye a megfelelő kezelés elmulasztásának, de a beteg életben marad. Életminősége azonban jelentős mértékben megváltozik.

A szívinfarktus és a szélütés előrejelzője

Az alsó végtag beteg érfalán is kitapadhatnak a trombociták a meszes plakkokon, és elzárhatják az eret, csakúgy, mint máshol a szervezetben. Ez okozza a helyi tüneteket. Ha viszont a trombus (vérrög) egy része leszakad, és a véráram továbbsodorja a szervezet más életfontosságú szerveihez, ott jelentkeznek a tünetek, és következmények sokkal súlyosabbak, mint a lábon tapasztaltak. Ezért nevezzük a végtagi érszűkületet a szívinfarktus és a szélütés előrejelzőjének.

Ha a végtagokon jelentkező helyi kórformát, a fekélyt elkésve, vagy nem megfelelően kezelik, az végtagvesztéshez vezet, munkaképesség-csökkenést, vagy munkaképtelenséget okoz. Ha a végtagi erek faláról leválik egy trombus, és életfontosságú szervben zár el eret, az akár életveszélyes állapotot is teremthet. Az akut elzáródások által okozott halálozási arány meghaladja a 70%-ot.

Mi okozza az aterotrombózis kialakulását?

A fentebb említett 3 betegséget alapvetően életmódbeli problémák okozzák, de egyéb tényezők is szerepet játszanak.

Helyi okok:

  • trombózist megelőző tényezők megnövekedése,
  • véráramlási rendellenességek,
  • az erek átmérőjének elégtelensége,
  • gyulladást okozó tényezők,
  • az artériák falszerkezetének elváltozása.

Érrendszeri okok:

  • korábbi szívinfarktus/szélütés/végtagi artériás trombózis,
  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterinszint.

Általános rendellenességek:

  • kóros elhízás,
  • cukorbaj (1-es típus, de különösen a 2-es típus, amely a cukorbetegek 90-95%-ára jellemző)
  • metabolikus szindróma.

Genetikai okok:

  • kor vagy nem.

Életstílusbeli okok:

  • dohányzás,
  • helytelen táplálkozás,
  • mozgáshiány.

Egészséges életmóddal tehát jelentősen csökkentheti mindhárom betegség kockázatát.

Önnek vagy valamelyik közeli ismerősének végtagi érszűkülete van?

  • Előzze meg a szívinfarktust és a szélütést!
  • Kezeltesse időben végtagi érszűkületét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük