Tudja mi a köszvény, és hogyan kezelheti?

Ha túlzásba viszi az evést és az ivást, akkor a mértékletesség mellőzésének kellemetlen következményei lehetnek. A köszvényt régebben a „királyok betegségének” nevezték, de ma már olyan nagy a jólét, hogy úton-útfélen királyokba botlunk.

Erről persze szó sincs. Az azonban igaz, hogy sokan szenvednek a „királyok betegségének” tartott köszvénytől.

Mi a köszvény?

Mi a köszvény?

Köszvényes rohamai vannak?

Ha sok húgysav termelődik a szervezetében, akkor megnövekszik vérében a húgysavtartalom. Ha a húgysav megnövekedett mennyiségét a vese nem tudja a szükséges mennyiségben kiválasztani, akkor nem távozik el a szervezetéből a vizelettel. Ilyenkor ez a húgysav felesleg kristályok formájában kiválik, és az ízületekben rakódik le. Mivel elsősorban a nagylábujjban rakódnak le ezek a kristályok, ezért itt okoznak kellemetlen, sokszor elviselhetetlen fájdalmat. A húgysavas sók persze más ízületekben is lerakódhatnak, például a csuklóban, a kézfejben, a bokában, a lábfejben, a térdben.

A köszvény tehát nem a „királyok betegsége”, hanem egy nagy fájdalommal járó ízületi gyulladás, amelyet az anyagcsere zavara okoz a megnövekedett húgysavszint miatt lerakódott kristályok miatt.

Jellegzetessége még, hogy nem állandó fájdalomként, hanem általában időközönként kialakuló heves rohamként tör rá az anyagcsere zavarban szenvedőre.

Mikor jelentkezik a köszvényes roham?

A köszvényes fájdalom gyakran éjszaka, álmában tör rá a köszvényesre. Ezek a köszvényes rohamok azonban hosszadalmasak, 1-2 hétig is tarthatnak.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

  1. magas vérnyomás érték

    Magas a vérnyomása, ha 140/90 Hgmm feletti értéket mutat tartósan. Tudja, hogy 5 emberből egynek magas a vérnyomása

    A kezeletlen magas vérnyomásban szenvedők között az átlagosnál jóval nagyobb arányban fordul elő a köszvény.

  2. A cukorbetegek és érelmeszesedésben szenvedők is fokozottan veszélyeztetettek.
  3. A férfiak között jóval nagyobb arányban fordul elő, mint a nőknél. Különösen a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiaknál fordul elő nagy arányban. A változókor után a nőknél is gyakran előfordul.
  4. A túlzott italfogyasztás is fokozott kockázati tényezőt jelent.
  5. A stresszes életmód, az állandó rohanás és időzavar sem kedvez a szervezetben zajló anyagcsere folyamatoknak.
  6. Az örökletes tényezők is szerepet játszanak, mert kétszer olyan arányban fordul elő azoknál, akiknek a szülei is szenvednek a köszvénytől.

A köszvény sajátossága, hogy hosszabb-rövidebb ideig nyugalomban van, de amikor rátör az emberre a köszvényes roham, akkor komoly fájdalommal jár. A rohamot kiválthatja például

  • fehérjében, belsőségekben gazdag étel túlzott mennyiségű fogyasztása,
  • egy italozással eltöltött hosszú este,
  • fáradtság vagy valamilyen stressz okozta idegesség,
  • sérülés vagy műtét.

Nem véletlen, hogy a legjobban úgy védekezhet a rohamok ellen, ha igyekszik elkerülni ezeket a helyzeteket, és nem is ad esélyt a roham jelentkezésének.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

Hogyan kezelheti a köszvényt?

alacsony purin tartalmú élelmiszerek

Ezeket az alacsony purin tartalmú élelmiszereket érdemes fogyasztania akkor, ha köszvényes rohamoktól szenved

A leginkább úgy, hogy igyekszik elkerülni az előbb is említett veszélyes helyzeteket. Ha viszont mégis jelentkezik a roham, akkor a fájdalmas ízületi gyulladást kell kezelni, megszüntetni.

  • A gyulladást leginkább gyulladást csökkentő gyógyszerrel tudja visszaszorítani. A szedendő mennyiséget, és a gyógyszer szedésének idejét azonban csak a reumatológus szakorvos tudja meghatározni egy körültekintő vizsgálat alapján.

A fájdalmas roham visszaszorításával azonban még csak a fájdalmat, a gyulladást kezelte. A roham bármikor visszatérhet, ezért az életmódja megváltoztatásával tehet a legtöbbet azért, hogy a minimálisra csökkentse a köszvényes roham jelentkezésének a veszélyét.

  • alacsony purin tartalmú zöldségek

    Alacsony purin tartalmú zöldségek fogyasztásával megelőzheti a köszvényes rohamokat

    Kalóriaszegély ételek fogyasztásával és az alkoholfogyasztás mellőzésével a kockázatok jelentős részét ki is iktathatja az életéből. Nem kell hirtelen, drasztikus diétát tartania, hanem hosszútávon érdemes átalakítania az étkezését.

  • Ha jelentős túlsúlya van, akkor mindenképpen ajánlott leadnia néhány kilót, és a rendszeres mozgással is csökkenteni tudja a húgysavas kristályok lerakódásának a veszélyét.
  • Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy kerülje a stresszes élethelyzeteket, mert ezeket a helyzeteket sokszor nem tudja következmények nélkül elkerülni. Ha viszont megtanulja a stresszes helyzetek kezelését, akkor nem fogja feleslegesen idegesíteni magát, és a stressz nem fog ízületeiben nyomot hagyni lerakódott kristályok formájában.

Tudja már, hogy mit tegyen a köszvényes roham megelőzéséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük