Tudja, hogy mit csinál a csontkovács?

Az emberi testben a csontok kovácsolója a csontkovács. Mit is jelent ez azonban valójában?

Az egészséges emberi test egy jól beállított gépezethez hasonlóan kiválóan működik, ezért kopása és elhasználódása minimális. Ettől az ideálisan működő emberi testtől a mai ember vázrendszere nagyon messze van.

A csontkovács szakma fejlődése számára felettébb ideális a mi XXI. századi irodai íróasztalhoz kötött munkánk és egyre kevesebb mozgással járó életmódunk. Mozgásra megalkotott vázrendszerünk ugyanis valósággal szenved és kínlódik alig-alig mozgó életünktől. Az emberi testet nem az egyre kevesebbet mozgó ülő életmódunkra találták ki.

helyes tartás számítógép előtt

Helytelen és helyes tartás a számítógép előtt ülve. Melyik pozícióban tölt el több időt a gép előtt?

Vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytató ősünkhöz képest szinte tétlenségre van kárhoztatva ma az emberek vázrendszerének a 90%-a. De még a rendszeresen mozgó maradék 10%-ból is sokan egyoldalúan túlterhelik magukat, ezért az ő vázrendszerük is messze van a tökéletesen működő, jól beállított gépezethez. Az arányos testtartást biztosító és a vázrendszer működési hibáit kiigazító csontkovácsolásra nekik is szükségük van.

derékfájás okai

Derítse ki dereka fájdalmának okát! Kattintson a képre kérdőívéért

A csontkovácsolásnak éppen ez a feladata, a vázrendszerben bekövetkező meghibásodások felismerése, megtalálása és kijavítása. Mi okozhatja dereka fájdalmát?

  1. Derítse ki a Derékfájás okai kérdőív kitöltésével!
  2. Utána pedig a kiváltó ok ismeretében szüntesse meg a dereka fájdalmát kiváltó okot! Ezzel jó eséllyel megszűnik dereka fájdalma is.

Az emberi test már a felegyenesedett testhelyzettel sem nagyon tud mit kezdeni, mert a két lábon járó embernél a gerincoszlop ízületei és a porckorongok viselik a test súlyának jelentős részét, ezért aztán a csigolyákra és a közöttük lévő porckorongokra túlzottan nagy nyomás nehezedik. Ha ez a természetellenes felegyenesedett testtartás még rossz tartással is párosul, akkor ez még tovább növeli a vázrendszerre nehezedő terhelést, és a működés közben előálló hibák előfordulásának a valószínűségét.

mit csinál a csontkovács

A csontkovács elsősorban a gerinccel kapcsolatos panaszokat kezeli

Ezért aztán nem véletlen, hogy a különféle gerincpanaszaikra gyógyírt keresők közül kerülnek ki legnagyobb arányban a csontkovácsok ügyfelei. A csontkovács persze nemcsak a gerincoszlopban kialakuló feszültségeket képes enyhíteni. Az egyéb testrészekben bekövetkező fájdalmakat, tartáshibákat, kóros állapotokat is képes kezelni. Így különösen a váll, a könyök, a csukló, a csípő és a térd ízületeinek meghibásodásakor, deformitásakor veheti igénybe a csontkovácsolást.

Ezek után már nem is olyan nehéz meghatározni, hogy mit csinál a csontkovács.

Mit csinál a csontkovács?

A csontkovács különféle, a gerinccel, vállal, könyökkel, csuklóval, térddel és csípővel kapcsolatos mozgásszervi betegségeket gyógyít természetes módon, mellékhatások nélkül. A panaszos számára kívánatos végeredmény azonban apró lépések sorozatából áll össze.

A hozzá forduló panaszainak orvoslásakor a csontkovács először azt igyekszik kideríteni, hogy mikor és hogyan jelentkeztek először a tünetek, és minek a hatására csökken illetve erősödik a fájdalom a fájdalmas területen. Ennek kiderítéséhez pedig alaposan kikérdezi a panaszost. Nemcsak az általa felismert és tapasztalt tünetekről, hanem az eddig alkalmazott kezelésekről és gyógymódokról is. Erre azért van szükség, mert a csontkovács nem a tüneteket kezeli, hanem a fájdalom okának a feltárásával az okot igyekszik megszüntetni.

A kórtörténet szóbeli meghatározása után következik az alapos fizikai vizsgálat. Ennek során először megfigyeli, hogy hogyan tartja magát, hogyan áll fel, ül le, hogyan fekszik a panaszos. Az is nagyon beszédes a csontkovácsnak, amikor a beteg a panaszával összefüggő mozgásokat, mozdulatokat végez. Például jobbra, balra, majd előre és hátra hajol. Ilyenkor a mozgás közben nemcsak megfigyeli a mozdulatsort, hanem végig is tapintja az izmokat, ínakat, szalagokat és ízületeket. A szakember számára az is beszédes, amikor ezek az ízületek túlságosan feszesek, merevek, vagy melegek.

A beszélgetés és a fizikai vizsgálat alapján a csontkovács már fel tudja mérni, hogy csontkovácsolás módszereivel kezelhető-e a beteg, és ha igen, akkor a vizsgálat közben már hozzá is kezd megtervezni a kezelést.

Ilyenkor a csontkovácsolásnak nemcsak a kezelés módszere, hanem az időtartama, illetve a kezelések száma is meghatározó fontosságú.

Egy-egy kezelés időtartama is nagyon változó lehet. A 20-30 perces lazító kezelésektől kezdve összetett problémák, illetve a több testtájékra kiterjedő panaszok esetén a másfél-két órás kezelések sem ritkák.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Milyen lesz a csontkovács kezelés menete?

A kezelés kezdetén a lágy szövetek masszázsa ellazítja a feszült izmokat, és felerősíti a vérkeringést. A masszírozott ízületek ismétlődő, passzív mozgatása felerősíti az izmok anyagcseréjét, növeli az izmok mozgásterjedelmét, és csökkenti az izmok feszülését, gyulladását is.

A kezelt területet körülvevő felszíni izmok ellazítása után következik a mélyebben fekvő szövetek megdolgozása, ellazítása és anyagcseréjének az élénkítése.

A környező izmok ellazítása és kezelése után következhet a rosszul működő ízület kezelése, amikor a csontkovács a megfelelő előkészítés után az ízületet egyetlen határozott mozdulattal a helyére teszi. Illetve pontosabban kimozgatja a környező ízületeket annyira, hogy a rosszul működő vagy kimozdult ízület a helyére kerülhet. Ekkor hallható az a jellegzetes kattanás, amelyet sokan a csontkovácsolás legfőbb jeleként tartanak számon.

A kezelés érdemi része az adott alkalommal be is fejeződött, de összetett problémáknál több kezelésre is szükség van.

Ilyenkor a kezelést végző csontkovács különféle mozgásokat javasol a következő kezelésig, illetve a megfelelő testtartással kapcsolatban is tanácsokat ad. Ezeket a mozgásokat mindenképp érdemes elvégezni a kezelések között, mert ez is javítja a következő kezelések eredményességét, illetve csökkenti a kezeléshez szükséges alkalmak számát.

Ha pedig az adott kezelést egyetlen alkalommal is elegendő elvégezni, akkor még inkább jelentősége van azoknak a tanácsoknak és javasolt mozgássoroknak, amit a csontkovács javasol.

Ezeknek a mozgásoknak a rendszeres végzése azért nagyon fontos, mert a most helyreállított ízületi működést ezekkel a javasolt mozgásokkal illetve megfelelő tartással lehet tartósan megőrizni fájdalommentesen.

2 gondolatok ezen: “Tudja, hogy mit csinál a csontkovács?

  1. Jónás Anikó

    Szép jónapot kívánok.
    Érdeklődnék hogy porockorong sérvem van,és ajánlatos-e a csontkovács segítsége mert nagyon nehezen viselem a reggeli ki kelést az ágyból,fájdalmakkal kelek minden nap.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anikó!
      Fájdalmakkal kelni ki az ágyból minden reggel, ezt valóban senkinek nem kívánjuk, sem barátnak, sem ellenségnek, sem rövid, sem hosszú távon. Önnek mióta keseríti meg az életét? Mikor unta meg, és ment el vizsgálatra? Mikor mutatták ki vizsgálattal a porckorong sérvét? A diagnózis óta mit tett gyógyulásáért? Mi vagyunk az első segítség, akikhez fordul?
      Azt kérdezi a sérve ellenére – vagy éppen azért – kezelhető-e csontkovácsolással, és megszabadítja-e fájdalmától.
      Mint azt a blogcikkben is bizonyára olvasta:
      „A beszélgetés és a fizikai vizsgálat alapján a csontkovács már fel tudja mérni, hogy csontkovácsolás módszereivel kezelhető-e a beteg.” Az Ön porckorong sérve okozta tünetek és elváltozások lehetséges, hogy enyhithetőek, korrigálhatóak csontkovácsolással. Az is lehet, hogy kiegészítő kezelésre is szükség lesz ahhoz, hogy a fájdalomtól örökre megszabadulhasson. Vagy egészen más megoldást fog javasolni Önnek a terapeuta, ha Ő nem tud segíteni.
      Próbálta esetleg már a pihentetést hanyatt kemény talajon felhúzott talpakkal? A has és hát izmokat célzó gyógytornát?
      Ahhoz, hogy a valóban Önnek szükséges és hatásos kezelést ajánlani tudjuk, ezeket a kérdéseket végig gondolva jöjjön el Rakovits Viktorhoz, aki meg fogja tudni Önnek válaszolni kérdését. Mi több, amennyiben módjában áll, azonnal kezelésbe is veszi fájdalmas testét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük