Talpi sarkantyú kezelése gyógytornával

A sarok talpi részén kialakuló fájdalmas sarkantyú legtöbbször a helytelen járás vagy a rossz testtartás miatt alakul ki. Oka lehet azonban a talpboltozatot tartó izmok gyengesége is. Önnek mi okozza a panaszait?

Ezek az okok persze összefüggnek egymással. Ha a talpi izmok gyengék, akkor nem tartják megfelelően a talp boltozatát. A boltozat lesüllyed, és ez helytelen tartást, rossz testtartást eredményez. A helytelen járás pedig egészségtelen deformitásokat okozhat a lábfejben és a talpon.

sarkantyú kezelése tornával

A gyenge és feszülő talpi fascia sarka talpi tapadásánál feszíti a sarokcsontot borító csonthártyát.

Talpi sarkantyúnál a talpboltozatot tartó izmok feszülése a sarok talpi tapadásánál feszíti, irritálja a csonthártyát. Ha ez az irritáció, a feszülés sokáig fennáll, akkor a feszülő csonthártya előbb-utóbb be fog gyulladni. Ha a csonthártya gyulladását nem kezeli időben, és állandóan gyulladt a csonthártya, akkor a feszülés helyén idővel tüskeszerű képződmény, egy meszes lerakódás alakul ki.

A talpi részen létrejövő meszes lerakódás persze még nem jelenti automatikusan sarka fájdalmát. Ha nem éppen ezen a meszes lerakódáson jár, ha ezt a pontot nem terheli, akkor nem fog fájdalmat érezni. Lehet, hogy észre sem veszi a meszesedést. Szerencséje van, mert nem terhelődik ez a pont.

Nem biztos azonban, hogy ilyen szerencsés. Ugyanis, ha éppen ezen a begyulladt, lerakódással terhelt ponton jár, és ezen van a súlypontja, akkor minden lépésénél terheli sarka meszes lerakódással terhelt pontját, és ilyenkor érzi a fájdalmat. Lehet, hogy nagyon is.

Ez a meszes lerakódás okozta fájdalom tehát a húzódó, feszülő csonthártya elhúzódó gyulladásának a következménye.

Ezt a meszes lerakódást azonban elkerülheti a csonthártya gyulladás megelőzésével. Ehhez pedig edzetlen talpi izmait kell megerősíteni és nyújtani célzott gyógytornával. Talpi izmainak célzott gyógytornájával nemcsak a talpában futó izmokat erősítheti meg, hanem lábfeje megfelelő tartását, a helyes járást és testtartást is elsajátítja.

Persze az is lehet, hogy talpi izmai önmagában nem is olyan gyengék, csak túl sok súlyt kell állandóan cipelniük, és emiatt a túlsúly miatt roskadoznak. Ilyenkor talpi izmainak relatív gyengeségét már azzal is könnyen meg tudja szüntetni, ha leadja felesleges kilóit. Ilyenkor már azzal is segít a talpában futó izmokon, hogy nem terheli feleslegesen a túlsúly okozta plusz kilók.

Lehetséges, hogy már lesüllyedt talpa boltozata, és felnőtt korban ilyenkor talpa tornáztatása önmagában nem elég. Ilyenkor a lesüllyedt boltozatot megfelelően alátámasztó betétet kell hordania azért, hogy ne fájduljon meg estére a talpa.

Egy gyógytornász talpa állásától függően személyre szabott gyakorlatokat állít össze Önnek. Ezeknek a rendszeres végzésével nemcsak meg fognak erősödni a talpában futó izmok, hanem még kellően rugalmasak is maradnak. A nyújtás következtében a hosszuk is érezhetően nőni fog. Persze ne gondoljon arra, hogy  talpi izmai annyira megnyúlnak, hogy nem is fognak elférni a talpában, de idővel érezhetően könnyebb és fájdalommentesebb lesz a járása. Ez azért lesz, mert a megnyúlt és rugalmasabb izom már nem fogja feszíteni a talpi tapadásánál a csonthártyát.

Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyeket biztosan végezhet a gyógytornász személyre szabott felmérése nélkül is.

  1. Álljon a sarkára, miközben a lábujjait felemeli a talajról. Ez a gyakorlat a talpa boltozatát tartó izmokat, például a talpi fascia izmot tornáztatja meg. Nyújtja és erősíti a talpi izmokat.
  2. Álljon lábujjhegyre, de nem álló helyzetben, lábujjai és talppárnája terhelésével, hanem a földön ülve, hogy testsúlya ne terhelje a talpi izmait. Ezzel a gyakorlattal nem talpi izmainak az erősítése, hanem a nyújtása, rugalmasságának a fokozása a cél. Óvatosan végezze a gyakorlatot, csak addig a pontig, amíg nem okoz a gyakorlat végzése fájdalmat. Ha pedig álló helyzetben végzi ugyanezt a gyakorlatot, akkor ezzel a nyújtás után már erősíteni fogja a talpi izmokat.
  3. Talpa alapos átmasszírozása is segít. A masszírozást végezheti ujjainak finom mozdulataival is, és gumilabdával, illetve tüskés labdával is. Mindegyiknek más a hatása talpa izmaira, és mindegyik hasznos, mert talpán megmozgatja a masszírozott izmokat, és fokozza a vérkeringést is.
  4. Álljon lábujjhegyre, és dőljön előre a falnak. Az előredőlés abban segít, hogy a vádlinak ne kelljen erőlködnie.

Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzésével is jól át tudja mozgatni talpi izmait, és ezzel nemcsak erősíti, hanem lazítja is az izmait, és növeli a rugalmasságukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük