Szorongás tünetei jelentkeznek Önnél?

A szorongást is modern korunk rohanó élete, és egyre nagyobb megfelelési kényszere tette tömegessé. Ön is szorong valamiért? Ha igen, akkor mitől lehet ez? Benne van a XXI. század levegőjében?

Milyen emlékezetesen nehéz helyzetekbe került már életében? Hogyan érezte magát ilyenkor?

Biztos emlékszik még a vizsgaidőszakok lázas tanulási rohamaira. A vizsgaidőpontok közelségének szorítása az aggódás mellett a jobbik énjét is felszínre hozta, és hihetetlen tanulási rohamokra is késztette. Hogyan emlékszik ezekre az időszakokra? Jól sikerültek a vizsgái? A vizsgadrukk Önt még nagyobb erőfeszítésre ösztönözte, vagy inkább bénította?

Ha hirtelen nehéz helyzetbe kerül, akkor mindenkinek hevesebben kezd verni a szíve, és felugrik a pulzusa. Ez teljesen természetes reakció ilyen esetekben. Ha azonban megvan a kellő önbizalma, és alapjában véve békében éli az életét önmagával, akkor szívének dobogása hamarosan visszaáll a megszokott normális kerékvágásba.

Ha viszont félelmei nem múlnak el, és aggódása állandósul, akkor ezekre a figyelmeztető jelekre már érdemes jobban odafigyelnie.

Lehet rosszkedvű, ha valamilyen rossz hírt kapott, és fáradt is lehet, ha az elmúlt napokban két ember munkáját végezte. Rosszkedve azonban másnapra már elmúlik, mert a rossz hírek után értelemszerűen érkeznek kellemesebbek is. A fáradtságát is ki tudja pihenni, amikor befejeződik valamilyen nagyobb hajtást igénylő munkája.

Teljesen természetes, hogy nehéz vagy veszélyes helyzetekben fél. Ha viszont a veszély elmúlik, akkor félelmei is elmúlnak. Nem érdemes már továbbra is feszülten koncentrálni, mert a fenyegetettség elmúlt.

A szorongásnak van jótékony hatása is, mert ezekben a nehéz vagy veszélyes helyzetekben segítségére van a veszély leküzdésében.

  • Ha viszont a veszély elmúltával is tovább aggódik, akkor az már nemcsak a hangulatának árt, hanem az egészségének is.
  • Ugyanígy veszélyes az egészségére az is, amikor valós okok nélkül, látszólag teljesen feleslegesen aggodalmaskodik. Ez persze nem akkor jelent gondot, ha egyszer-egyszer valami miatt „felkapja a vizet”. Ha ilyenkor hamar megnyugszik, akkor sincs gond, ha teljesen feleslegesen aggodalmaskodott. A veszélyt az jelenti, amikor az aggodalmaskodás állandósul, mindenféle valós ok nélkül.

Milyen tünetei lehetnek a szorongásnak?

  1. szorongás tünetei

    Milyen tüneteket tapasztal?

    Amikor szorong, akkor semmi sincs jó helyen. Állandóan aggódik valami miatt. Nemcsak rossz a kedve, hanem még fáradtnak is érzi magát. Sokkal ingerlékenyebb, mint máskor.

  2. Nem véletlen, hogy ilyen lelki állapotban nem tud igazán koncentrálni, és képtelen összpontosítani. Nem véletlen, hogy romlik a teljesítménye.
  3. Hiába érzi fáradtnak magát, mégis gyakran gondja van az alvással is. Fáradt, de mégsem tud elaludni, vagy gyakran felriad éjszaka, és alig-alig tud visszaaludni.
  4. Testi tünetek is jelentkezhetnek, amelyek közül a leggyakoribbak az emésztési zavarok.
  5. Aggódása olyan mértékben elhatalmasodhat, hogy görcsbe rándul a gyomra. Lehet hasmenése is vagy ellenkezőleg székrekedése.
  6. A testi tünetek ezzel még nem értek véget, mert az aggódáshoz teljesen természetesen kapcsolódik a felgyorsult szívverés, a szaporább pulzus. Ha a szívverés rövid időn belül visszaáll a megszokott 70 körüli értékre, akkor nincs nagy gond. Ha viszont állandósul a szaporább szívverés, akkor ennek már szív és érrendszeri következményei is lehetnek.
  7. További testi tünet lehet a verejtékezés, a remegés és a szédülés is.

Mit tehet szorongása ellen?

Ha folyton aggodalmaskodik valami miatt, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert, aki segít leküzdeni Önnek a szorongását. Ez lehet pszichiáter is, de nem feltétlenül van szükség erre, illetve nem minden esetben szükséges a pszichiáter segítsége.

Sokat tud segíteni egy pszichológus is, sőt adott esetben egy természetgyógyász is, aki élettapasztalatával hasznos életvezetési tanácsokat, valamint mellékhatások nélküli módszereivel kockázat nélküli segítséget adhat Önnek szorongása leküzdésére.

Ne várjon addig a segítség kéréssel, amikor már szorongása rontja a teljesítményét a munkájában.

Egy szakember segítsége nélkül is segíthet azonban magán:

  • Sokat segít szorongásának leküzdésében, ha nem hagyja el magát, és igyekszik olyan társaságot keresni magának, amelyben jól érzi magát. Bármilyen közösség jó lehet, akikkel szívesen tölti az idejét, és jól érzi magát.
  • Sokat segíthet az is, ha családtagjaival vagy barátaival beszél a problémájáról.
  • Jót tehet az is, ha nem hagyja el magát, és nem borongós gondolataival foglalkozik, hanem elfoglalja magát. Keres valamilyen hasznos időtöltést.
  • Ma már szinte mindennek utána lehet nézni az interneten. Rengeteg témáról jelentetnek meg könyveket. A szorongással kapcsolatos problémákról is rengeteg információt talál az egészségügyi portálokon, és egy-egy könyvet is elolvashat erről. Ha tudatosítja a problémáját, akkor lehet, hogy könnyebben tudja kezelni is a helyzetét.
  • Azzal is segíteni tud magán, ha megtanul néhány hatásos stresszkezelő technikát.
  • A rendszeres testmozgás is segít, mert a mozgással is elfoglalja magát, eltereli gondolatait, és miközben jólesően elfárad, addig felfrissülnek a gondolatai.

Ezek közül melyiket fogja használni szorongása csökkentésére?

2 gondolatok ezen: “Szorongás tünetei jelentkeznek Önnél?

  1. Sárosi Györgyné

    Szuro derek fájdalmam van .Ismet kb most az elmult évben 3 hónapja.Orvosok nem tudnak segìteni sajnos.Van bél divertikumom a sigma bélnel szükület van.Mar rám fogtak a szurasnak idegi alapja van.Üleskor es fekvő helyzetben jobban fáj.Kaptamfiziko zerapiaz az srm segített.Van higy hullamokba tör rám verejtékezés után szuras formajában ha ülök folyamatosan szur mintha több kilometert futottam volna.72 éves nő vagyok.Regen kb 20 eve volt borda töresem.kersztcsont töresem 2 szer..A jobb labam rövidebb gerinc ferdülésem van csontritkulasom.A hadam a divertikumok miatt szurogat sajnis ha a szükülezrt operaljak akkor a belet kivezetik ezert azt nem szerwtném.Ketem szives válaszukat.Mit tegyek? Nincs kiút.Üd : Sné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sárosi Györgyné!
      Úgy látom, orvosokat már bőven végig járt, és nem találtak a nyugati orvoslásban olyan kezelést, amely tartósan megoldotta volna az Ön minden kényelmét, fájdalmát. Engedje meg, hogy most egy új nézőpontot ajánljak Önnek, ami nem teljesen a lelki okokat hibáztatja, ám a testet és energiáit egyben tekinti az állapotfelméréskor, és a kezeléskor.
      Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyász kolléganőnk súlyos és kilátástalannak tűnő emésztőrendszeri panaszoktól szabadítja meg vendégeit. Eszközei a fül akupunktúra, arc és láb diagnosztika, köpölyözés, és számtalan más, kapcsolódó kezelésmód. Adjon egy esélyt még magának a műtét előtt, jelentkezzen be hozzá egy kezelésre, és ha az első alkalom alatt elnyeri bizalmát, javaslom, vásároljon bérletet hozzá, mert úgy kedvezményesebb a kezeléssorozat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük