Szereti a gyerekét? Ismeri a krupp lelki okait?

A krupp egy vírusos gyerekbetegség. Leggyakrabban az influenza okozza. Előfordul azonban az alsó és felső légutak fertőzéseként is. Nehézlégzéssel jár, és az asztmával szemben nem a kilégzés, hanem a belégzés a problémás. Mit érdemes még tudni a kruppról?

Főként ősszel és télen, éjszaka jelent különös veszélyt, mert a kruppos roham hideg időben jelenik meg erős zihálással és nehézlégzéssel. Azért jelent nagy veszélyt, mert a kis gyerekeknél a vékony légút teljes elzáródása súlyos esetben fulladást is okozhat. Nem véletlen, hogy a gyerekek a veszélyeztetettek. Azért, mert náluk még kisebb a légutak átmérője, és egy vírusos fertőzésnél a nyálkahártya duzzanata ezeket a szűk légutakat hamar eltömíti.

A krupp veszélyét tovább fokozza az, hogy a roham az esetek többségében váratlanul, elsősorban éjszaka tör rá az alvó gyerekre. Persze megfázással együtt is előfordulhat. Ha a linkre kattint, akkor azonnal megtudhatja, hogy mit tehet a gyerekéért egy ilyen rohamnál.

krupp lelki okai

Kruppos rohamnál a gyerek kapkodva veszi a levegőt

Kruppos rohamnál a gyerek légzése kapkodó, és álmában vagy álmából felkelve sípoló hangon próbálja venni a levegőt. A leszűkült légutakon ez általában nehezen sikerül. A roham nemcsak a légzést nehezíti meg, hanem a pulzus is egyre szaporábban ver, és határozott beavatkozás nélkül még válságossá is válhat az állapota.

Mindenképp gyorsan kell cselekedni. A száraz légzést enyhítheti az otthoni párásítás, és az ablak kinyitásával a hideg levegő beáramlása.

Mi lehet a krupp lelki oka?

A fizikai tüneteken túl érzelmi alapjai is lehetnek a tüneteknek. Az otthoni hangulat érzelmi sivárságát is kifejezheti a száraz levegő. Ha a gyerek és az édesanya között nincs bensőséges érzelmi kapcsolat, akkor ezt a gyerek tudat alatt biztosan megérzi, és ez is hat az állapotára.

Nem kell azonban a gyerek és az anya közötti kapcsolat üressége a tünetek jelentkezéséhez. A gyerek már azt is megérezheti, ha az anya érzelmi válságban van, és valamilyen csalódás vagy lelki teher nyomot hagy a lelkében. Ezt az állapotát az anya nem tudja kirekeszteni a gyerekével való kapcsolatából sem. Már az is elég lehet, hogy nem tud kellő odafigyeléssel foglalkozni a gyerekével a saját problémái miatt.

Az anya lelki problémái mellett egy másik igencsak kézenfekvő oka lehet a gyereknél jelentkező kruppos roham esélyének, amikor egy másik kisbaba születik a családba. Ilyenkor az anya szükségszerűen megosztja a figyelmét a gyerekek között, és az is kézenfekvő, hogy a nagyobb figyelmet az új jövevény kapja.

A roham ilyenkor a gyereknél egyfajta túlzott reakció, amellyel arra próbálja felhívni az édesanyja figyelmét, hogy vele is foglalkozzon, hogy ő is fontos. Újabb gyerek születésénél, illetve már a várandósság idején is érdemes ezt mindenképp figyelembe venni. Szeretne még többet tenni gyerekéért?

Kérjen információt gyereke biztonságáért: (+36-1) 269-2946

Mit tehet a kruppos rohamnál?

A legfontosabb az, hogy a saját problémái közepette is, illetve a másik gyerek érkezésekor is éreztesse a gyerekkel, hogy ő továbbra is ugyanolyan fontos. Ezt persze nem olyan könnyű megtenni, mert a gyerek nagyon jól megérzi a jeleket, és problémáinak a megoldása, illetve a terhességével és a másik gyerekkel kapcsolatos feladatai is figyelmet kívánnak Öntől. Nem könnyű feladat a gyerekkel továbbra is ugyanúgy és ugyanannyit foglalkozni.

Saját belső vívódásai is elvonják a figyelmét a gyerekével való kapcsolatról, ezért a legfontosabb lehet, hogy a lehetőségekhez képest minél hamarabb igyekezzen megoldani a problémáit. Rendezze problémássá váló kapcsolatát, és továbbra is tudjon elegendő időben foglalkozni gyerekével.

Ha feszült, és ideges már hosszabb ideje valami miatt, akkor már az is segíthet ilyen helyzetben, ha lelki problémái kimondásával, a dühét kiadva megkönnyebbül egy kicsit, és máris könnyebb lehet.

  • Ha kérdése van még, akkor a (+36-1)269-2946-os számon munkatársaink várják a hívását. Hívjon bennünket, és segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük