Ortopédia vagy reumatológia?

A reumatológia és az ortopédia hasonlít abban, hogy mindkettő a mozgásszervi betegségek gyógyításával foglalkozik. Mit jelent ez a mozgásszervi panaszok kezelésében?

ortopédia vagy reumatológia

Mozgásszervi panasza ortopédiai vagy reumatológiai kezelést igényel inkább?

Azt, hogy mindkettő az izmok és az izmokat a csontokhoz kötő inak, valamint a csontvégeket összekötő ízületek és szalagok túlterhelését, megerőltetését, gyulladását, rugalmatlanságát, fájdalmát vizsgálja és gyógyítja fájdalommentessége visszaszerzéséért.

Az ortopédia és reumatológia közötti különbséget a mozgásszervi panaszokat kiváltó okokban találhatja meg. Ez határozza meg azt is, hogy a reumatológia vagy az ortopédia az illetékesebb panasza kivizsgálásában.

Mi a különbség az ortopédia és a reumatológia között?

Ha az ízületével, az izommal, ínnal kapcsolatos panasza valamilyen sérülésből származik, akkor nagy valószínűséggel ortopédusra van szüksége a sérülés alapos kivizsgálásához.

Ha viszont tartós, krónikus gyulladás okozza ízületi panaszát, akkor a reumatológus lehet a megfelelő szakorvos panasza alapos kivizsgálásához.

jantó betét

Talpbetét talpára szabottan talpfájdalma megszüntetésére

A két szakterület között azonban természetesen vannak átfedések is. És például a lúdtalp kezelésével az ortopédus foglalkozik, pedig talpa boltozata nem egy sérülés, hanem talpa tartós terhelése miatt süllyed meg.

Ortopédia mivel foglalkozik?

ortopédia szakrendelés

Ortopédia szakrendelés térdfájdalma okának kiderítésére és a fájdalom megszüntetésére

Az ortopédia a vázrendszer, a csontok valamint az izmok, inak és szalagok sérüléseinek, deformitásainak és megbetegedéseinek konzervatív, tehát nem műtéti, valamint műtéti helyreállító sebészeti kezelésével foglalkozó orvosi ág.

térdkopás kezelése gyógytornával

Térdkopás kezelése gyógytornával

Ide tartozik a baleseti sérülések mellett a lábfej deformitásainak kezelése, a lúdtalp, a bütyök és a kalapácsujj kezelése. A térd kopásával kapcsolatos panaszok kezelésével is az ortopédus foglalkozik.

Mivel foglalkozik a reumatológia?

Az ortopédiával szemben a reumatológia a belgyógyászat egyik ága. A mozgásszervek – gerinc és ízületek – fájdalommal vagy valamilyen működészavarral járó, nem sérülésből származó konzervatív, vagyis nem műtéti kezeléssel dolgozó orvosi ág. A reumatológus a gerinc, a csigolyák, a porckorongok, a csontok, ízületek, és az ízületeket körülvevő és mozgató szalagok, inak, izmok nem hirtelen fellépő, sérülésből származó, hanem krónikus megbetegedéseivel foglalkozik.

derékfájás ülőmunkától

Az állandó ülés, az íróasztal melletti munka gyakran okoz derék és hátpanaszokat

A reumatológiai betegségek közé sorolhatjuk még az autoimmun eredetű ízületi betegségeket és a kopásos ízületi betegségeket is.

Ide sorolhatók még a gerinc elváltozásai, a derékfájás, az idegek becsípődése vagy a lumbágó kezelése is. A csontritkulásból származó panaszok kezelésével is a reumatológus foglalkozik.

Mi a legfőbb különbség a reumatológia és az ortopédia között? 

gerinctorna hátfájdalomra

Gerinctorna hátfájdalom kezelésére. A fájdalmas ízület mozgatása segít hátfájása megszüntetésében

A legfontosabb különbség tehát az ortopédus és a reumatológus között, hogy amíg az ortopédus a mozgásszervi betegségeket műtéti, sebészeti beavatkozással is gyógyítja, állítja helyre, addig a reumatológus csak konzervatív kezeléseket használ a gyógyításhoz, és nem műt.

törzs erősítése

Gerinc és hátizmok erősítése lapocka zárással, láb hajlítással és egyéb gyakorlatokkal. Nemcsak a törzsizmokat erősíti ezekkel a gyakorlatokkal, hanem háta és dereka fájdalmát is megszünteti és a tartását is javítja. Hát és derékfájdalomnál minden olyan mozgás jót tesz, ami megmozgatja gerincét, hátát, derekát, főleg a munkája közben nem használt ízületeit. 1-2 óránként néhány perces átmozgató mozgással nemcsak dereka és háta fájdalmát előzheti meg, hanem helyes tartását is megőrizheti. Ezzel pedig elkerülheti a tartós hát és derékfájás megjelenését.

Ez tehát azt jelenti, hogy a reumatológus a mozgásszervek gyógyításában a gyógyszeres kezelés mellett a fizikoterápiát, a gyógytornát, a gyógymasszázst és a különféle fürdős kezeléseket használja.

A mozgásszervi betegségek műtéti kezelésével vagyis a csontok, ízületek, szalagok, inak és porcok operálásával, a protézisek beültetésével az ortopédia foglalkozik.

Milyen mozgásszervi problémája van? Az Ön mozgásszervi panaszának eredményes kezelésében az ortopédus vagy a reumatológus tud igazán segíteni?

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Milyen tünetek észlelésekor forduljon a reumatológushoz?

Az életkor emelkedésével a reumatológiai betegségektől sokkal nagyobb arányban szenvednek az emberek, mint az ortopédiai problémáktól. A két orvosi szakágat természetesen nem lehet határozottan szétválasztani egymástól, hisz mindkettő a mozgásszervi betegségek gyógyításával foglalkozik, de azt kijelenthetjük, hogy a krónikus, hosszan elhúzódó panaszok jóval nagyobb arányban okoznak ízületi fájdalmakat, mint a különféle sérülések.

ízületi gyulladás kezelése

Krónikus ízületi gyulladásnál nem múlik el könnyen a fájdalom

Ezért nem is véletlen, hogy az emberek kétharmada szenved valamilyen ízületi problémától. Ezek persze életkortól függetlenül bárkinél jelentkezhetnek, de kétségtelen, hogy 50 éves kor felett növekszik meg drámaian a krónikus ízületi problémákkal küzdők aránya.

A jelentkező tünetek a panaszos ízülettől függően rendkívül változatosak lehetnek. Tarthatnak rövidebb, hosszabb ideig, akár évekig, évtizedekig is.

A reumatológushoz a hosszan elhúzódó, krónikus panaszaival érdemes fordulni, és nem a hirtelen fellépő, akut, valamilyen sérülésből származó, azonnali ellátást igénylő panaszával.

Éppen ezért a legfontosabb tünet talán a hosszan elhúzódó, lassan kialakuló, de hosszadalmasan jelentkező ízületi fájdalom az, ami igazán a reumatológus kompetenciájába tartozik.

Ezek a krónikus ízületi fájdalmak jellemzően reggel jelentkeznek erőteljesen. A fájdalmas ízületeknek ez a reggeli merevsége a napi mozgással mérséklődik. A problémát okozó ízület a mozgás hatására bejáratódik, kevésbé fáj már.

Nagyobb fizikai megterheléskor azonban fokozódik az ízületi fájdalom. Ennek a fokozott terhelésre jelentkező fájdalomnak a sajátossága, hogy pihentetésre csökken az érzett fájdalom is.

Mikor forduljon ortopédushoz?

A reggelente és fokozott terhelésre jelentkező fájdalom mellett az ízületek fájdalmának másik jellemző tünete a mozgásterjedelem fokozatos csökkenése, a mozgás beszűkülése. Ez különösen 50 éves kor felett általánosan jelentkező panasz ízületi fájdalmaknál.

porckopásos térd

A térd porcállományának kopása gyakori panasz 50 éves kor felett. Kattintson a képre, és ismerje meg, hogyan szüntetheti meg kopásos térde fájdalmát!

A porcok kopása, az ízületei súrlódásmentes mozgását olajozó ízületi folyadék csökkenése, valamint szalagok és inak rugalmasságának és az izmok erejének fokozatos csökkenése egyre nagyobb arányban hozza felszínre a mozgásterjedelem beszűkülését. Az életkor előrehaladásával egyre nagyobb problémát jelent az ízületek mozgásának korlátozódása.

Az ízületek túlerőltetésekor az ilyen intenzitású mozgáshoz nem szokott izmok, inak és szalagok begyulladnak. A gyulladás hatására az ízületekben is felszaporodik a gyulladást okozó ízületi folyadék, és ez nemcsak jelentős fájdalommal jár, hanem az érintett ízület szemmel is látható duzzanatát, akár kipirosodását is okozhatja. Ezek a szemmel is láthatón megduzzadt ízületek nyomásra is érzékenyek.

Ortopédus vagy reumatológus tud jobban segíteni panasza megszüntetésében?

Tudja már, hogy fájdalmas ízületei gyógyításával ortopédushoz vagy reumatológushoz forduljon inkább?

  • Munkatársaink a (+36-1)269-2946-os számon segítenek a megfelelő szakorvos kiválasztásában. Hívjon minket, és segítünk mozgásszervi panasza megszüntetésében.
  • egészséges életmód

    Hogyan tudna kicsit egészségesebben élni? Csak annyira, amennyire szeretne. Azért, hogy panaszmentes legyen. Kattintson a képre, és ismerje meg egészségesebb élete lehetőségeit

    A panaszát kiváltó ok vagy okok felkutatása után lehet a legpontosabban meghatározni a panaszát megszüntető kezeléseket és életmódjának módosításával kapcsolatos tanácsokat. Azért, mert a panasza megszüntetésére legjobb kezelés képes lehet megszüntetni panaszát. Panaszmentessége hosszútávú megőrzéséhez azonban a panaszt kiváltó okot kell megszüntetni életmódja szükséges mértékű átalakításával.
  • Egyedül szinte minden nehéz. Fájdalmát megszüntetni is. Segítséget kérve viszont semmi sem lehetetlen fájdalommentessége visszaszerzésében.
  • Hívja munkatársunkat, és kérdezze meg, hogy panaszmentessége visszaszerzésében egy tapasztalt és lelkiismeretes szakember segítségével az ortopédia vagy a reumatológia gyógyító tárháza tud jobban segíteni Önnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük