Nyaki porckorongsérv kezelés esettanulmány

Augusztus hónapban betért hozzánk egy középkorú hölgy a Harmónia Centrumba. Jól menő vállalkozása van, ezért azonban cserébe rengeteget dolgozik. Egy átlagos munkanap számára legkevesebb 12 óra munkát jelent, melyet zömében talpon állva, kisebbrészt számítógép előtt ülve tölt el.

Ennyi munka mellett a siker sem váratott sokáig magára. Számos alkalmazottja lett, de cserébe nőtt a felelősség is a neki dolgozó emberek megélhetése miatt. Munkája jellegéből fakadóan az augusztus a fő szezon, ilyenkor nem ritka a 12-14 órás munkanapja sem. Amilyen jótékony hatása van az árbevétel alakulására, annyira ártalmas az egészségére. Esettanulmányunk vállalkozó hőse ezt a saját bőrén tapasztalta.

Hogyan alakult ki a nyaki porckorongsérv?

Főhősünk munkatársaiért is felelősséget érző vállalkozóként fáradhatatlanul dolgozott, ami mellett kikapcsolódásra, sportolásra egyszerűen nem jutott ideje. A napi stressz csak rakódott a vállaira. Erre a legérzékenyebben reagáló izmai állandó feszültséggel reagáltak. Miközben a helyes tartásért felelős izmok elsatnyultak a fáradtságtól, az íróasztal mögé bekényszerített rossz tartástól, és edzetlenségtől. Ez máris a túl kevés mozgás, a helytelen tartás, és a rossz ülés egyik fájdalmas tanulsága.

Mivel testünk szimmetrikusan működik, ezért ha egyik izomcsoport ellustul, az ellenoldaliak szükségszerűen nagyobb erőkifejtést fejtenek ki az ízületekre. Ennek következtében a tartásunk aszimmetrikussá válik, és egy jellegzetes, gyakran látható testtartást veszünk fel:

  • fej váll elé kerül

    Görnyedt, rossz tartásnál a fej a váll elé kerül

    Oldalnézetben fejünk a vállunk elé kerül, nyakunk erőteljesen meghajlik. Fejünk súlya húzza előre a nyakat.
  • Vállaink előreesnek, hátunk pedig púpossá válik. Gerincünk meggörnyed.
  • A derék próbál kompenzálni, ezért vagy túlságosan meghajlik, vagy épp ellenkezőleg, merevvé válik és kevésbé hajlik. Mindkettő rontja gerincünk állását.
  • Mindennek hatása van a medence és a lapockák állására, és a végtagok helyzetére is.
banyapúp

Tudja mi a banyapúp? Pontosan az, amit a képen is lát

Vállalkozó hősünk esetében a hát túlzott görbületét a nyak oly módon kompenzálta, hogy elveszítette természetes hajlítottságát, és kissé kiegyenesedett, cserébe „banyapúpként” közismert fokozott görbület alakult ki a hátán.

  • Ebben a pózban töltötte el az elmúlt éveket.
  • Ebben az előreesett testtartásban ült a gép előtt órákon át.
  • Ebben járt-kelt kilométereket, ebben fordította, hajlította-nyújtotta nyakát.

A nyakunkon 26 izom ered és tapad, nem számolva azokat az izmokat, melyek más régiókból érkeznek, vagy máshova futnak ki a nyakról. Ezek az izmok -megfelelő gerinctartás mellett- beállítják a nyakat, azon keresztül a fejet. Emellett létfontosságú feladatot látnak el abban, hogy a fejen lévő érzékszervek munkáját segítsék a fej térben való pozícionálásával.

Azonban ha a nyaki gerincszakasz állása megváltozik a tartásért felelős izmok gyengülése miatt, a rajta futó izmok sem végzik el kellő hatékonysággal a munkát. Emiatt olyan helyeken fejtenek ki erőt, ami nem képes a fokozott erőbehatás hosszantartó elviselésére. Ezért lehetséges az, hogy történetünk főszereplője, későbbi vendégünk az évek alatt súlyos nyaki porckorongsérvet alakított ki saját magának.

Vannak előjelei a nyaki porckorongsérv kialakulásának?

Természetesen voltak a sérvesedésnek előjelei.

  • Nagyon régóta érezte ő már, hogy gyakran fáj a feje, nyaka, vállai.
  • Csuklyásizma kőkeménnyé vált.
  • Hátán kialakult a jól ismert „banyapúp”, vállai előreestek.
  • Fáradékony volt, mert nem tudta a stresszt levezetni.
  • Nehezen aludt el, de életmódján nem változtatott.

Úgy érezte, nem engedheti meg magának, hogy csak egy órára otthagyja a vállalkozását, és előjegyezze  magát egy masszázsra, vagy ami még jobb lett volna, mozgott volna kicsit. Az ő fülében folyton a felelősség dübörgött, a kötelességtudat, mely háttérbe szorította önnön egészségét.

Meg lehetett volna előzni a nyaki porckorong sérvesedését?

Más lett volna a helyzet, ha észbekap, és időt szakít a mozgásra? Nem alakult volna ki a porckorongsérv, ha masszíroztatja az izmait?

  • Általános, mindenkire – akár Önre, aki ezt a cikket olvassa, és talán a saját nyaki sérvére keres éppen gyógyírt – érvényes választ nem tudunk adni erre a kérdésre.
  • A vendégünk esetében azonban, aki kivételesen jól reagált a kezelésre, a későbbi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy ez egy jó megoldás lett volna.

Milyen vészjósló jeleket észlelt még?

hosszan tartó számítógépes munka

Az éveken keresztül éjszakába nyúló számítógépes munka otthagyja a nyomát a nyakán, hátán, gerincén

Egy idő után, a folyamatos izomfájdalom mellett észrevette, hogy hosszan tartó számítógépes munka után a fájdalom villámszerűen kisugárzik a válla felé, lefut a karján, és a hüvelykujja végéig elér.

  • A fájdalom annyira erős volt, hogy elgondolkodott. Vajon ez a probléma komolyabb, mint gondolta, és tenni kellene valamit?

Azzal nyugtatta magát, hogy ha este lefekszik aludni, másnapra elmúlik az egészen a hüvelykujja végéig lefutó izomfájdalom. Ez azonban nem történt meg.
.
Másnap reggel, a reggeli készítése közben azonnal érezte ugyanazt a fájdalmat. A kép nem állt össze: pihentette is, aludt is, és nem ült számítógép előtt, akkor mi váltotta ki a panaszt?

A megoldás véletlenül adta magát

Méltatlankodva felemelte a fejét, és meglepetésére a kisugárzás megszűnt. Lehajtotta, és belehasított. Megértette, hogy a fej lehajtása nem tesz jót. Rájött arra is, hogy a számítógépe nem helyes beállítása miatt ugyanezt a pózt kell felvennie.

Bevillant az agyába az is, hogy telefonáláskor, mikor vállához szorítja a telefont, ugyanez a probléma. S ha a probléma oka ismert, a megoldás is kitalálható: el kell kerülnie ezt a fej lehajtását!

  • Nem kell orvoshoz mennie, nem kell kimaradnia a munkából, csak elkerülni ezt a pózt!

Csak az elkerülés éppen nem volt könnyen kivitelezhető

telefonálás merev nyakkal

Sokat csinálja ezt?

Az ötlet kivitelezése azonban korántsem volt megoldható. Ugye Ön se gondol bele abba, hogy hány alkalommal hajtja le a fejét, mikor azt észre sem vesszi. Az öltözködés, a reggeli készítése, a cipő felhúzása, autóba ülés, számítógépezés, telefonálás, olvasás, aláírás, emelés, beszélgetés…

  • Hamar rájött erre vállalkozónk is.

A hétvégére vendégünk számára is tisztává vált, hogy ez így tarthatatlan. Kötelességtudata azonban még további 3-4 hónapon át nem engedte el a munkájából.

  • Ekkor jutott el odáig, hogy 1-2 óra számítógépes munka is kivitelezhetetlenné vált.
  • A csuklyásizma fájdalma állandósult, és fájt, zsibogott a karja a nyakától a hüvelykujjáig.
  • Be kellett látnia, hogy a munkáját egyszerűen nem tudja elvégezni, ha ez így marad.
  • Ez volt az első mozgatórugó, ami miatt megoldást kezdett keresni.  

Irány a háziorvos, ahol kiderült a problémája

Első útja természetesen a háziorvoshoz vezetett. Onnan az egészségügyi ellátás útvesztőit bejárva eljutott egy nyaki MR-vizsgálatra. A vizsgálat során világossá vált problémája oka:

  • többszörös nyaki porckorongsérv,
  • porckorong-kitüremkedések,
  • beszűkült idegkilépési helyek okozzák fájdalmas panaszait.

Ez sokkal rosszabbul hangzott, mint képzelte.

  • Az ő nyakában ilyen képződmények vannak?
  • Nyaki gerincsérve van?
  • Ráadásul többszörös!?

Műtétek képe pergett le a szeme előtt, bénulások, fájdalmak, hogy ágyhoz kötötté válik, fel kell adnia az állását, tönkremegy az élete…

Eszébe jutott édesanyja, akit ő gondozott. Hogyan látja el őt?

  • Miből fizet neki gondozót?
  • És saját magának?
  • A gondolatok csak peregtek előtte, de nem vezettek sehová.

Addig keres, amig valaki nem kínál megoldást problémájára

Ekkor döntötte el, hogy ez nem az a forgatókönyv, ami vele megtörténik. Többszörös nyaki porckorongsérve kezelésével is pontosan úgy fog eljárni, mint ahogy vállalkozóként oldja meg a mindenképpen megoldandó fontos feladatait. Mit jelent ez a vállalkozók gyakorlatában?

Addig fogja keresni a megoldást, addig jár orvostól orvosig, amíg valaki nem kínál egy olyan megoldást, amit ő is elfogadna. Egy emberséges, széles látókörű orvosra van szüksége, aki megérti őt, és minden problémáját figyelembe véve ad neki tanácsot problémája megoldására.

Nyomozásba kezdett, de szó szerint ám, ahogy egy lelkiismeretes vállalkozó, ha égető problémáját nagyon meg akarja oldani.

Kutatott az interneten. Beszélt ismerősökkel, barátokkal, és utánaérdeklődött, hogy kinek mi a tapasztalata. Így akadt ránk, a Harmónia Centrumra.

  • Megnézte a honlapot: részletes, mindenre kiterjedő magyarázatot talált a problémájára.
  • Megnézte a képeket: rendezett termek, tisztaság, bizalomgerjesztő hangulat.
  • Megnézte az ott dolgozókat: nagy tapasztalattal rendelkező csapat, nem egy magányos orvos magánrendelése. Kezelési lehetőségek széles skálája, egy helyben. Azonnal, egy telefonhívással elintézhető. „Ez kell nekem!”, virult fel a lelke, és tárcsázta a számot.

Maga sem hitte el, de öt perc alatt megvolt az időpont.

  • Visszaigazoló e-mailt kapott, amiben benne volt a hely elérhetősége, az időpont, kihez érkezik, milyen vizsgálatra várják.
  • Előtte való nap emlékeztető e-mail érkezett, és
    telefonon is felvették vele a kapcsolatot, hogy biztosan számíthatnak-e a megjelenésére. Nem volt ehhez hozzászokva.

Hogyan történt a vizsgálat?

Érkezéskor kedvesen fogadták, azonnal tájékoztatták az orvosnál várható vizsgálatokkal kapcsolatban, miközben felvették az adatait. Mindez öt perc alatt lezajlott. Alig, hogy leült a váróteremben – lelkileg felkészülve a végtelen várakozásra -, az orvos személyesen jött ki érte. Nem hitt a szemének.

meggyógyulok

Megköttetett egyezség

Kezet fogtak, bemutatkoztak egymásnak, és bementek a rendelőbe. Olvasta a honlapon, hogy a 30 perc vizsgálat csak róla szól, de hogy ezek nem csak üres szavak, arra nem számított.

  • Mindent el tudott mondani, ami panaszt okozott.
  • Minden gondolatát össze tudta szedni.
  • Elhozta a leleteit, de végre nem csak nehezékként szolgáltak, hanem tüzetesen át lettek nézve.
  • Még kérdezni is tudott, pedig erre életében nem került sor.

A hírek azonban nem voltak jók. Túl sokat várt, túl régóta kínozta a szervezetét állandóan talpon állva és számítógép előtt ülve rossz tartással. Így a lehetőségek szűkek voltak. „Próbáljuk meg még a gyógytornát” -hangzott el-, „de nézzen utána, hogy hol tudják megműteni.”

Véglegesen elkeseredett. Életében először érezte, hogy jó kezekbe került, fontosnak tartják a problémáját, lelkiismeretesen átnézik a leleteit, de úgy tűnt, elkésett. Ostorozni kezdte magát. „Én ostoba! Hát ér annyit az a cég, hogy belerokkanjak?

  • Igen, tudtam volna időt szakítani a mozgásra, és igen, el tudtam volna jönni korábban is… Miért nem tettem?
  • Miért kockáztatok valamit, amit sose szabadna – a saját egészségemet?”

Rosszkedvűen jött ki a rendelőből. Oda sem figyelt rendesen, mikor gyógytorna időpontot kért. Úgy érezte, mindegy mikor van a torna. Utolsó, vékony szalmaszálként kapaszkodott ebbe a kezelésbe, miközben titkon már elfogadta, hogy a legrettegettebb dolog fog megtörténni vele. Felvágják a gerincét.

Gyorsan eltelt a két hét

Hazaérkezve az értesítő e-mail várta: két hét múlva várják gyógytornára. Addig is nekiáll a műtét megszervezésének, kitalálja, kinek ad át feladatokat, és felszabadít egy kis időt, hogy el tudjon menni a kezelésekre…

A hétköznapi malomkerék azonban megint elkapta. Egy pillanat alatt letelt a két hét. Még nem tartott sehol a műtét megszervezésében, még nem adott át egy feladatot sem, még nem készült fel lelkiekben, de már eljött az első gyógytorna ideje.

Gyógytorna a nyaki gerincre

Első gyógytorna villámcsapásszerű felismeréssel

El sem tudta dönteni, hogy reménytelenül vagy reménytelve lépett be a rendelőbe. Egy nagyon kedves, fiatal gyógytornász lány várta.

Itt érte a második meglepetés, amit még nem tapasztalt korábban. A gyógytornász pontosan tudta, milyen panasszal érkezett, mivel konzultált az orvossal előtte, és előre készült a találkozásra.

  • Nem kellett elölről kezdeni az egész történetet. Nem húzták az időt a már megbeszélt dolgokkal, hanem célirányosan a problémájával tudtak foglalkozni.

Az alapos kikérdezés és vizsgálat után érte a harmadik meglepetés. Számára a gyógytorna mindig matracon végzett tornát jelentett. Pedig a gyógytornászok, helyesebben a fizioterapeuták csak egyik eszköze az izomerősítés, de tarsolyukban rengeteg egyéb kezelési technika lapul.

Ezért a várakozással ellentétben a kezelő egy kezelőágyra fektette, és a nyakával kezdett foglalkozni. Érzésre a masszázsra hasonlított, de ez más volt: nem használtak olajat vagy krémet, és a fogások is mások voltak.

Nem tudta, mi történik vele, de rendkívül jól esett neki. Érezte, ahogy izmai végre ellazulnak, érezte, hogy jót tesz neki, de közben kellemetlen is volt. Egy-egy ponton érzékeny volt a nyaka, és ismét érezte a kar felé sugárzást. Mikor a nyakát kezdte mozgatni a lány, érezte, hogy könnyebben hajlik, mint korábban, de a kisugárzások felerősödtek. Vajon használ, vagy árt ez a mozgatás? Ez járt állandóan az agyában..

Mindennek ellenére a gyógytornász egyre csak biztatta: jobb lesz ez, és már a kezelés végén érezni fogja a változást. Harminc percnyi aprólékos nyakmozgatás után rendkívül különös gyakorlatok következtek: húzza be az állát, hajtsa hátra a fejét, íveljen a nyakával, stb.

Furcsa volt, továbbra is kellemetlen volt, de csinálta lelkiismeretesen. Az óra végeztével arra kérte a gyógytornász, hogy óvatosan üljön fel. És ekkor érkezett meg az az érzés, amit ezer éve nem érzett: végtelenül megkönnyebbült a nyaka. De nemcsak a nyaka, hanem a lelke is. Mámorosan felszabadító érzés volt. Olyan volt, mintha húsz évet fiatalodott volna.

Mozgatta a nyakát, hajlítgatta, billentette a fejét, és nem érezte a kellemetlen feszülést a csuklyásizmában. Feje tiszta, teste kipihent volt, mint aki több órát aludt.

Kapott házi feladatot is?

Naná, hogy kapott. Mégpedig olyat, amit minden nap végeznie kellett otthon a következő találkozóig. Annyival jobban érezte magát, hogy megfogadta, ezt a tanácsot ha törik, ha szakad, követi.

Másnap reggel döbbenten vette észre, hogy bár még mindig kisugárzik a fájdalma, de nem ér le a hüvelykujjáig, hanem a csuklójánál megáll. Végre használni tudja a kezét! Lelkesen vetette bele magát a munkába. Még nem engedte el a gondolatot, hogy szerveznie kell a műtétet, de úgy gondolta, ha ez így folytatódik, talán…

Nem, még nem vallja be magának se. Nem akart előre inni a medve bőrére. Csak dédelgette belül a kitörő boldogságot, de nem mondta ki. Esténként szorgalmasan végezte a gyakorlatokat, és várta a következő kezelést.

Második gyógytorna alkalom még nagyobb kedvvel

Egy hét múlva boldogan lépett be a rendelőbe. A fájdalom továbbra is megállt a csuklójánál. A gyógytornász lelkendezett: csaknem tíz centiméternyi hosszt nyertek az első kezeléssel! “Fantasztikus, amikor a sikert nem centiméterekben, hanem tíz centiben tudjuk mérni.” – mondta ragyogóan mosolygó arccal. Ez még akkor is elűzte volna a gondfelhőket, ha lettek volna.

Ismét fél óra nyaki átmozgatás, izomlazítás kezdődött. A vendég döbbenten vette észre, hogy már az első átmozgatások során könnyebben hajlott a nyaka, és hihetetlen volt, de eltűntek a villanyozó fájdalmak. Nem voltak kellemetlen nyomási pontok a nyakában.

Azt érezte, hogy ez egy nagyon kellemes, lazító, fájdalommentes kezelés. Felfrissült az agya a beáramló vértől. A gyakorlatokat továbbfejlesztette a gyógytornász, és bár nagyon egyszerűnek tűntek, mégis annyi instrukció járt hozzájuk, hogy alig bírta megjegyezni.

Érezte, hogy igazán személyre szabott kezelést kap, ami az ő egyedi problémáját oldja meg. Mindent megpróbált megjegyezni, de tudta, ez már nem fog sikerülni. A kezelés végén a gyógytornász külön időt szánt arra, hogy lerajzolja a gyakorlatokat, és leírja az instrukciókat. Mégegyszer átbeszélték, hogy érthető-e minden, és addig nem engedte haza a kezelő, amíg minden világossá nem vált.

feladathegyek

Feladathegyek várnak Önre is?

A következő héten közel sem volt olyan szorgalmas a gyakorlatok végzése terén, mint előtte. A vállalkozás nem működik a vállalkozó nélkül, ezért belevette magát a munkába. Mindig jött egy újabb probléma, rendelés, teendő, és mire hazaért este, erőtlenül zuhant az ágyba. Még így is arra lett figyelmes, hogy a fájdalom egyre csak húzódott vissza, és már csak a könyökéig ért le. Visszakapta fájdalommentes alkarját…

  • Nem merte elhinni.
  • Lehet, talán már kimondhatja gondolatban…
  • Lehet, hogy nem fogják megműteni?

3-4. gyógytorna alkalom a fájdalommentesség visszaszerzésének útján

A harmadik és a negyedik kezelés is hasonlóan zajlott, mint az eddigiek. Sok finom mozdulat, átmasszírozás után következtek a tornagyakorlatok. Belekezdtek a tartása korrekciójába is, mert a gyógytornász levezette-, ez lesz a kulcsa, hogy ne jelenjenek meg újra a panaszai.

A tisztességes vállalkozó itt azonban elkövetett egy nagy hibát. Bűnözővé vált. A folyamatos bűnözés vétségét követte el a saját egészségével szemben. Folyamatos lelkiismeretfurdalás gyötörte, de fájdalommentessége visszanyerésével vállalkozása, a vevőinek a kiszolgálása újra fontosabbá vált az egészségénél. Ezért ő a maga részét, a rendszeres otthoni gyakorlást továbbra sem tudta hozzátenni.

Vevői elégedettségének magas szinten tartása a saját egészségét vetette vissza. Kicsit visszakerült a korábbi állapotba, amikor csak dolgozott és dolgozott. Mivel a panaszai múltak, a hétköznapi problémák kerültek ismét előtérbe. Egyre kevesebb ideje volt magára. Nem tornázott rendszeresen, de pusztán a kezelésekkel így is sikerült elérni, hogy a kisugárzás már csak a fej forgatásakor jelent meg, akkor is csak a válla csúcsáig ért. A teljes karja szabad volt.

Emlékeiben egyre halványult a műtét réme, és helyét átvette a bizonyosság: ha rendszeresen végzi a tornagyakorlatokat, kezelésre jár, akár éveket is nyerhet. Sőt, talán soha nem kerül sor a műtétre!

Vajon happy end lesz, vagy megkezdődik a folyamatos visszaesés?

Ezt nem tudjuk elmondani, mert vállalkozónk gyógyulásának sikertörténete itt ér véget. Kedves vendégünk sikereit és kudarcait a negyedik kezelésig tudtuk követni, amikor elfoglaltságaira hivatkozva nem jelent meg a további időpontokon. Mi lehet ennek az oka?

  • Talán úgy érezte, akkora a javulás, hogy elegendő volt a négy kezelés.
  • Talán úgy gondolta, a több évnyi rossz tartást pár mozdulattal tartósan vissza lehet fordítani. Ha így gondolta, akkor ebben téved.
  • Az emberi test egy végtelenül nagyszerű szerkezet. Rengeteg terhet elvisel, de nem várhatjuk el, hogy az évekig tartó rossz használat négy hét, pontosabban négy kezelés alkalmával végleg helyrejöjjön. Felgyorsult világképünkbe nem fér bele a betegség, regeneráció, kitartó gyakorlás fogalma.
  • Vendégünk végtelenül szerencsés volt, hogy teste ilyen jól reagált a kezelésre, de ez korántsem általános.

Mit hasznosítson vállalkozónk nyaki porckorongsérv káváriájából ahhoz, hogy az Ön története happy enddel végződjön?

Legfontosabb az időzítés több évtizedig tartó fájdalommentessége visszaszerzéséért

Betonbiztos happy enddel írhatja meg saját történetét, ha az első tünetek jelentkezésekor megfelelő szakemberhez fordul. Ekkor még a kellő tapasztalat nélküli gyógytornász sem lesz képes elrontani az Ön történetét.

Minél tovább hordja ki lábon egyre erősebb jelzéseket adó gerinces panaszát, annál kisebb téttel fogadhat majd panaszmentessége visszaszerzésére, és évtizedeken keresztüli fájdalommentes életére. Az egészsége nem az az árucikk, amit bármikor megvehet jó pénzért az első útjába eső üzlet polcáról.

Nem született még meg az a vállalkozó, aki az Ön egészségét tartja raktáron a készletei között. Ezt jól jegyezze meg. Az egészsége nem megvásárolható árucikk.

Biztosítást szinte bármikor köthet magára, az egészségét azonban nem kaphatja bármikor vissza. Fájdalmával nem érdemes hosszútávú befektetésre játszani. Szabaduljon meg tőle minél hamarabb, mert fájdalmának kamatos kamatát nem fogja kitörő örömmel zsebre tenni.

Ön az egészségével saját maga gazdálkodik. Vigyáz rá? Vagy elherdálja?

  • Még halasztani sem érdemes a kisebb-nagyobb javításokat.
  • Hiba esetén minél hamarabb viszi megfelelő szakszervízbe, annál biztosabb a szerelőmunka sikere.
  • Nem érdemes várni, és összegyűjteni a kijavításra váró hibákat, mert a generáljavítás nem biztos, hogy teljes fájdalommentességet visszaadó sikerhez vezet.

Törődjön többet egészségével, és sáfárkodjon jobban vele.

Ha elveszítette panaszmentességét, akkor azt csak kitartó együttműködéssel kaphatja vissza

Nem a kezelőjétől, hanem saját maga gyógyulásába fektetett kitartó gyakorlásától.

Ha félúton letér vagy visszafordul fájdalommentessége visszaszerzésének útjáról, akkor újra fájdalma sűrű sötét erdejében találhatja magát.

Legyen elkötelezett a gyógyulása felé haladó terápiája mellett, és csinálja végig. Nem a gyógyulásást segítő kezelőjének tesz ezzel jót, hanem saját magának. Saját fájdalommentessége visszaszerzéséért dolgozik minden egyes lelkiismeretesen elvégzett és tökéletesen kivitelezett gyógytorna mozdulattal.

Ne legyen rest rászánni azt a napi fél órát, hogy visszaszerzett egészsége fájdalom nélkül élete végéig elkísérje Önt.

  • A gyerekei lesznek hálásak érte, mert látni fogja az unokái felcseperedését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük