Nyak stabilizáló tape felhelyezése Schanz-gallér helyett

Izgalmas megkereséssel találkoztam a minap. Egyik telefonos bejelentkezőnk kineziotape-el szerette volna helyettesíteni az előírt Schanz-gallérját. Első hallásra talán meredek elhatározásnak tűnhet. Vajon jó ötlet ez?

Nem tudtam biztosan a választ, ezért ki kellett deríteni.

Mi az a Shanz-gallér?

Schanz gallér

Schanz gallér a nyak rögzítésére

A Schanz-gallér egy félmerev falú habszivacs nyakrögzítő. Leggyakrabban traumás sérülésekhez kapcsoltan találkozik vele az ember.

  • Akár egy sálat, a nyakra kell körbetekerni, és hátul tépőzárral rögzíteni.
  • Ez a szivacs gátolja a nyakat a hirtelen és nagy mértékű oldalra billenésekben, előre és hátrabukásokban, illetve valamelyest a fej elfordításában is.

A nyakmozgások korlátozására akkor lehet szükség, ha a nyak valamely szöveteinek pihentetésre van szüksége a gyógyuláshoz. Például a megrándult izmoknak, megnyúlt szalagoknak szükségük van a kíméletre.

Mi történt?

Dániel a nyár folyamán elesett, és eltörte az ujját. Ezzel a kisujj töréssel került orvoshoz. Nyaki panaszaira először nem is lett figyelmes, ugyanis a nagyobb trauma, a kisujj törés fájdalma meghatározóbb volt számára.

kontroll-vizsgalat-diagnozis

A kontroll vizsgálat diagnózisa

Azonban pár nappal később a kontroll vizsgálatra menet már arról is beszámolt orvosának, hogy gyakran szédül, és fejfájása van.

  • Jobb tarkótól fejtetőig sugárzó fájdalma, néha zsibbadó jobb oldali hüvelyk, mutató és középső ujjak jellemzik még a panaszát.
  • Ezek a tünetek eséseknél nem ritka jelenségnek számítanak, minimális agyrázkódási tünetek, akár hányingert is okozhatnak. Azért képalkotóval is megvizsgálták, érte-e komolyabb trauma a koponyáját, nyakcsigolyáit.

Szerencsére csupán izomfeszességet, és enyhe görbület egyenesedést észleltek. A kiegyenesedett nyak lehet korábbi, számítógépes-irodai munkakörből eredő következmény is, hiszen a tartásán is látszódik, hogy lenne mit korrigálni rajta.

Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornász

Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornász vagyok. Milyen célt tűzzünk ki válla és nyaka gyógytornájával?

Elsődleges feladat a pihentetés, nyugalomba helyezés. Orvosa 2 héten át éjjel-nappal Schanz-gallér viselését írta elő számára, ám Dániel már akkor jelezte, hogy ezt nem ígéri, hogy be tudja tartani. Ajánljon a doktor valami kevésbé radikális rögzítőt, ha létezik lehetséges alternatíva. Orvosa nyitott volt a kérésre, egy erős és alaposan minden izomra kiterjedő kineziotape ragasztást javasolt neki.

Így került hozzám Dániel, 3 nappal később. Azért is lepődtem meg először, mert még a tanfolyamon sem ajánlották Schanz gallér pótlására a kineziotape-et. De jó látni, hogy a technika ismertségének növekedésével párhuzamosan a felhasználás köre is egyre elterjedtebb.

Kineziotape felragasztása Schanz-gallér helyett

A vizsgálat megtekintésből, tapintásból és óvatos mozgásvizsgálatból állt. Külső elváltozást nem láttam, a nyak tapintása jóleső volt. A balra fordítás és a jobbra döntés azonban fájdalmas volt.

nyakizmok ragasztása

Nyakizmok ragasztása kineziológiai tapasszal

A nyakizmokat anatómiai lefutásaik mentén végigragasztottuk.

  • Nyaki gerincen és paravertebralis izomzaton stabilizálás disztal felől, Trapéz izmokon lazítás proximal felől, Scalenusok stabilizálás céllal proximáltól dupla húzással.
  • Vagyis a Schanz-gallér helyett kineziológiai szalagokkal (a képen is látható módon stabilizáltuk a nyakat.

Megkértem Dánielt, hogy tesztelje, és ha a szédüléses panaszok nem csökkennek 1-2 nap alatt, akkor jöjjön vissza, korrigáljunk, vagy maradjunk mégis a Schanz-gallérnál.

kineziológiai tapasz felragasztása nyakra

A kineziológiai tapasz még stabilabb felragasztása a nyakra

Arra is megkértem, ha a hajszálai ledobnák a ragasztót, jöjjön vissza kicsit felnyírtabb frizurával mielőbb javításra. Mivel a gallért helyettesítő stabilizáló tape akkor igazán hatásos, ha a nyak bőrén a lehető legnagyobb felületen tudunk ragasztani.

  • Sajnos ez utóbbi aggodalmam valóra is vált, és leváltak pár napon belül a szalagok, de már akkor megmutatkozott, hogy a nyakon is jól stabilizál a kineziotape.
  • Így aztán a hétfői ragasztást csütörtökön megismételtük, rövidebb frizura mellett, és kevesebb, de lényegretörő sávokkal.

Mi lehet a tanulság a kineziotape felragasztásában?

kineziológiai tapasz stabil rögzítése nyakra

A kineziológiai tapaszt a felnyírt fejbőrön lehet stabilan rögzíteni.

Mivel a rögzítés nem indult el a kiírt nulladik napon, ezért nem pont a két hét leteltéig, hanem kicsit tovább kell ragasztani, tehát még egy ismételt ragasztásra szükség lesz.

  • Ez után fogjuk ellenőrizni, mennyire maradt érzékeny a mozgás, és mennyire maradtak meg a szédüléses tünetek.

A jövőben, amikor a rögzítési idő letelik gyógytorna, gyógymaszázs és fizikoterápia megkezdésére lesz szükség, hogy az addig pihentetett nyaki és háti szövetek, gerincmenti izmok regenerációja folytatódjon. A pihentetett izomzat ereje csökkenhet, illetve az esésben megrándult izmok még lehetnek kötöttek. A kineziotape egyébként még a torna időszakában is segíthet, ekkor már csak a kifejezetten érzékeny izmokra vagy irányokra felhelyezve.

További tanulság lehet, hogy ha valami – jelen esetben a Schanz-gallér – valamiért nem praktikus, nem kényelmes rögzítő gyógyulása megkönnyítésére, akkor érdemes másik rögzítési megoldást keresni. Mint ahogy jelen esetben is a Schanz-gallért eredményesen tudtuk helyettesíteni kineziológiai tapasz megfelelő felragasztásával. Az Ön esetében is lehet kényelmesebb, praktikusabb megoldás.

Eljön hozzám a Harmónia Centrumba a kissé kényelmetlen rögzítő kényelmesebb megoldásra cseréléséért?

2 gondolatok ezen: “Nyak stabilizáló tape felhelyezése Schanz-gallér helyett

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Mária Magdolna!
      Gyógytornával lehet inkább a gerinc deformálódásán segíteni. Ez a fájdalmat is segíti. A kinezio tape picit még rá tud segíteni a torna hatására. Jöjjön el gyógytornászaink egyikéhez, akik személyes felmérés alapján tudnak Önnek segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük