Nevessen az egészségéért!

Hogyan viszonyul a fájdalmához? Mélyen lesújtja, vagy a fájdalom elfogadása után azonnal megpróbál kilábalni belőle?

Minden idegszálával a fájdalmára koncentrál, vagy megpróbálja elterelni a figyelmét, és nem is gondolni rá? Ha megpróbál nem is gondolni a fájdalmára, és elfoglalja magát valamivel, akkor várhatóan könnyebb lesz Önnek is. Bármilyen elfoglaltsága, de a meditáció vagy a nevetés is segítőtársa lehet fájdalomra irányuló figyelmének az elterelésében.

nevetés

Nevessen az egészségéért is

A nevetés fájdalomcsökkentő hatása nem vicc. Nem egy fájdalomelűző varázspálca, de hatásos. Amikor nevet, akkor az agyalapi mirigyéből különféle vegyületek szabadulnak fel. Ilyen felszabaduló anyagok pl. az endorfinok, amelyek bizonyítottan fájdalomcsillapító hatásúak. Egy természetes fájdalomcsillapító módszer, garantáltan káros mellékhatások nélkül.

A felszaporodó endorfinok hatására testében megnő a fájdalmat okozó gyulladások, kórokozók ellen harcoló anyagok száma, miközben a stresszhormonok száma drámaian visszazuhan. Ez nem tréfa, mert a kutatók szerint a stresszhormonok szintje akár 70%-kal is csökkenhet. A nevetés hatására nemcsak a fájdalmat viseli el könnyebben, hanem javul a vérkeringése és a sejtek oxigénnel való ellátottsága is.

Hogyan gyógyít a nevetés?

Amikor fájdalmat érez, akkor kínjai vannak, szenved és dühös, ráadásul még semmi sem áll jó helyen, és haragszik a világra. Abban a pillanatban azonban amikor nevet, akkor nem lehet dühös, mert a nevetés eltereli a figyelmét.

Ön talán most úgy érzi, hogy még mosolyogni sem tudna, és ebben akár igaza is lehet. Gondoljon azonban a környezetében lévő gyerekekre. A gyerek még nem folytja el az érzelmeit, bátran kimutatja azokat. Ha dühös, akkor toporzékol, ha bármi baja van, akkor sír, ha pedig tetszik neki valami, akkor mosolyog és nevet. Nem stresszeli magát, nem tartja magában az érzelmeit, azonnal kimutatja azokat, és levezeti a feszültséget.

Az sem hátrány persze, ha pozitív életszemléletű emberek társaságát keresi, és vicces emberekkel veszi körül magát.

Most már tudja, hogy a nevetés hatásos. Akkor érdemes végiggondolnia néhány kérdést.

Miért nem nevet az utóbbi időben?

Miért mosolyog kevesebbet mostanában?

  • Lehet, hogy fájdalmai vannak, de talán nem minden pillanatban érzi fájdalmát elviselhetetlennek?
  • Lehet, hogy nem fenékig tejfel az élete, de talán történnek jó dolgok is Önnel?
  • Lehet, hogy túl sok dolga van, és túl sok a stressz az életében, de időnként azért megállhat egy-egy pillanatra?
  • Lehet, hogy teljesen szokványos az élete, de azért történnek Önnel is vagy a környezetében vicces dolgok?

Az is lehet, hogy túl komolyan veszi az életét, és nem képes ebben a szerepében kikapcsolni egy pillanatra sem.

Biztos vannak fájdalmai, vannak nehézségei az életben, talán még az is igaz, hogy ezek vannak túlsúlyban. Éppen ezért fontos, hogy lássa meg a jó dolgokat, a vicces, humoros történéseket is. Ráadásul ezekből nincs olyan sok, hogy figyelmen kívül hagyja őket, és csak úgy elmenjen mellettük. Ne pazarolja a lehetőségeket!

Ha kicsit tudatosabban figyel környezetében ezekre a mosolyt fakasztó helyzetekre, akkor nemcsak mosolyogni fog tudni könnyebben, hanem még a fájdalmát is kisebbnek fogja érezni. Talán még az élete is könnyebb lehet egy kicsit.

Mosolyogjon többet!

  • A mosoly nemcsak a másik emberhez a legrövidebb út, hanem még jobb kedvre is deríti.
  • Érdemes kipróbálni a hatását kicsit többször, mint eddig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük