Mit tehet gyomorégés, illetve reflux betegség esetén?

Ha minden nagyobb lakmározás után ég a gyomra, akkor ez igen fájdalmas érzés. Ha este jóllakik, és éjszaka arra ébred, hogy égető fájdalmat érez a nyelőcsövében, akkor ezt a gyomrából visszaszivárgó gyomorsav okozza. Mi történik ilyenkor?

reflux

Refluxnál a gyomortartalom visszaáramlik, mert a záróizom nem záródik

Evéskor, minden falat lenyelésekor a nyelőcső alján található gyűrű alakú záróizom elernyed és átengedi a lenyelt táplálékot. A nyelés után ez a záróizom újra megfeszül, és zárja a nyílást. Előfordul azonban az is, hogy ez a záróizom meggyengül, és nemcsak nyeléskor ernyed el, és nyílik ki, hanem máskor is, és ilyenkor a gyomorban lévő sav visszakerülhet a nyelőcsőbe. Annál nagyobb ennek a kockázata minél jobban tele van a gyomra, és a gyomorban lévő túl sok táplálék alulról feszíti a nyelőcső záróizmát.

reflux betegség

Gyakran ég a gyomra? Ha igen, akkor erre már figyeljen oda, mert reflux betegsége van

Alkalomadtán, időnként a legtöbb embernél előfordul a gyomorégés. Ha azonban ez túl gyakori, akkor már nem egyszerű, alkalomszerű gyomorégésről beszélünk, hanem reflux betegségről.

A túl gyakran előforduló gyomorsav visszafolyás irritálja, gyulladásba hozza a nyelőcsövet. Ez pedig nemcsak kellemetlen, hanem még a nyelőcsőrák kialakulásának a kockázatát is növeli. Ha gyakran ég a gyomra, akkor erre is figyeljen oda.

Mikor nagy a gyomorégés kockázata?

  1. Ha Ön túlsúllyal küzd, akkor számoljon azzal, hogy az átlagosnál nagyobb a gyomorégés kockázata.
    Az asztma és a cukorbetegség is jelentős kockázati tényezőnek számít.
  2. A terhesség idején is megszaporodnak a nyelőcső rekeszizmának működésével kapcsolatos problémák.
  3. Egyes gyógyszerek szedése is lassítja a gyomor ürülését, és ez is a gyomorsav visszafolyásához vezethet.

Mit tehet gyomorégés ellen?

Ha túl gyakran ég a gyomra, akkor változtatni kell az étkezési szokásain. A gyomrában lévő túl sok étel feszíti a nyelőcső záróizmát, és ha azt szeretné, hogy ne nyíljon ki olyan gyakran, akkor kevesebb okot kell adnia erre. Ezt pedig leginkább úgy érheti el, hogy kevesebbet eszik egyszerre, és a kevesebb étel nem fogja annyira irritálni a záróizmot. A legfontosabb tehát, hogy egyen kevesebbet, legalábbis egyszerre mindenképp. Ha éhséget érez, akkor egyen több naponta több alkalommal.

Ha tudja, hogy milyen ételek fogyasztásakor jelentkeznek a panaszai, akkor mellőzze ezeknek az ételeknek a fogyasztását. Ez persze nem olyan egyszerű, főleg akkor, ha egyébként kedvenc ételeiről van szó. Ilyenkor is odafigyelhet azonban arra, hogy ne vacsorára egye ezeket a finomságokat.

Azzal is sokat segít magán, ha nem közvetlenül lefekvés előtt vacsorázik, hanem korábban két, három órával. A korai vacsorával nem közvetlenül lefekvéskor fogja megterhelni a gyomrát.

zöldségek és gyümölcsök

Több zöldség és gyümölcs fogyasztása segít a gyomorpanaszok ellen is

A rostban gazdag étrend is segít gyomorpanaszai csökkentésében. Több kutatás is alátámasztja, hogy 20-25%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki a reflux betegség azoknál, akik sok zöldséget, gyümölcsöt esznek.

Sokan javasolják a savlekötő gyógyszerek szedését, ez azonban nem gyomorégése okát szünteti meg, hanem csak a tüneteket enyhíti. Emellett pedig ezeknek a gyomorsavat csökkentő gyógyszereknek a mellékhatásaival is számolnia kell, ezért mindenképp érdemes mellőzni ezeket. Ne dőljön be a savlekötők látszólagos előnyeinek.

  • Ne gyomorégése tüneteit, a túl sok gyomorsavat igyekezzen megkötni, hanem arra törekedjen, hogy ne keletkezzen annyi gyomorsava.
  • A kiváltó okokat kezelje, illetve szüntesse meg, és ne a tüneteket igyekezzen enyhíteni.

A kutatók megfigyelték azt is, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknál háromszor olyan gyakorisággal fordulnak elő emésztőrendszeri zavarok. Ennek az oka az alvási és étkezési ciklus megzavarása, és az ezzel szükségszerűen együtt járó stressz. Rendszeres nappali munkánál ilyen gyakorisággal nem jelentkeznek a panaszok.

A panaszokat az okozza, hogy éjszaka a nyelőcsőbe visszaáramlik a gyomor savas tartalma. Ha éjszaka túl gyakran nyílik ki nyelőcsöve záróizma, akkor azzal is csökkentheti panaszait, ha megemeli az ágyát a fejénél. Ezzel nem tud olyan könnyen visszafolyni a gyomrában lévő étel.

A legfontosabb azonban, hogy gyomorégés ellen forduljon szakemberhez panaszaival. Hosszú ideje fennálló panaszánál egy tapasztalt gasztroenterológus vagy pedig egy természetgyógyász sokat tud segíteni Önnek panaszai okának a feltárásában, és ezek eredményes kezelésében.

  • Háziorvosa tudományos ismereteiben vagy pedig a természetes módszerekben bízik inkább?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük