Mit tehet a lábszárfekély megelőzésére?

A lábszárfekély megelőzése mit jelent? És miért olyan fontos ez? Azért fontos, mert a megelőzés elmaradása miatt sebesedő láb ellen már nem igazán tud mit tenni. Ez pedig borzalmas tehetetlenséggel jár. Verheti a fejét a falba, hogy mit ronthatott el. Ez azonban már nem segít. A láb sebesedése előtt meg kellett volna előzni a sebesedést. De mit is jelent a megelőzés a lábszárfekély esetében?

A megelőzés alapvetően azoknak a betegségeknek az elkerülését, megelőzését jelenti, amelyek következtében kialakulhat a lábszárfekély. A lábszárfekély ugyanis nem önálló betegség, hanem más betegségeknek a következménye.

lábszárfekély megelőzése

Mit tehet ezért, hogy megelőzze ezeknek a képen is látható fekélyes sebeknek a kialakulását?

A lábszár fekélyesedésének megelőzése tehát a lábszárfekély kialakulásához vezető betegségeknek az elkerülését, megelőzését jelenti. Vagyis a visszérbetegségeknek, a visszerességnek és a visszérgyulladásnak, a keringési betegségeknek, az érszűkületnek az érelmeszesedésnek és a cukorbetegség kialakulásának a megelőzésével sokat tehet lába fekélyesedésének a megelőzéséért is.

Mit tehet azért, hogy ezeket a keringési és anyagcsere betegségeket megelőzze?

A legfontosabb talán az egészséges életmód, amely a veszélyes kockázati tényezők kizárásával jelentős mértékben csökkenti ezeknek a betegségeknek a kialakulási valószínűségét.

Az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme a rendszeres mozgás, amely nemcsak az izmait tartja karban, hanem a vérkeringés javításával a keringési betegségek elkerülését is segíti. Azt is érdemes még megemlíteni, hogy a fizikai aktivitás a stressz leküzdésében is fontos szerepet játszik.

rendszeres mozgás előnyei

Melyek lehetnek a rendszeres mozgás legfőbb előnyei?

A rendszeres mozgás, a lábizmok formában tartása, tornáztatása segíti a vénákban feltorlódott vér könnyebb és gyorsabb visszaáramlását. A vénabillentyűk záródását nem tudják stimulálni az erősebb és rugalmasabb lábizmok sem, mégis jót tesznek vénás vérkeringésével is. Ugyanis kívülről erőteljesebben támasztják a vénák falát, és nem engedik annyira kitágulni az ereket.

Ha rendszeresen mozog, akkor ezzel is segíti magát optimális testsúlya megtartásában. Hazánkban az emberek kétharmada valamilyen szintű súlyfelesleggel küzd. A súlyfelesleg nemcsak azt jelenti, hogy a lábainak állandóan cipelni kell a többletterhet, és ezzel felesleges terheket rak az alsó végtag ízületeire, hanem azt is, hogy a súlytöbblet túlmunkára kényszeríti a keringést fenntartó szívet. Emellett pedig a kóros túlsúly a cukorbetegség kialakulásának is az egyik legfontosabb kockázati tényezője.

A túlsúly tehát a szív és érrendszeri betegségek fokozottabb kialakulásának fokozottabb veszélye mellett a sejtek és szövetek működését, és anyagcsere folyamatait is rontja. Testsúlya megtartásával mindezeknek a betegségeknek a kialakulási valószínűségét csökkenti drasztikus mértékben.

egészséges zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása erősíti az immunrendszerét

A testsúlyára való odafigyelés egyik fő eleme a rendszeres testmozgás mellett az egészséges táplálkozás is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindent csak a kalóriaértékének ismeretében ehet. Azt azonban jelenti, hogy tudatosabban étkezik, és odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjába.

  • Ennek során például a vörös húsok helyett törekszik a fehér húsok fogyasztására.
  • Igyekszik teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket enni.
  • Az állati zsírok helyett előnyben részesíti a növényi zsírokat.
  • A túl sok cukor fogyasztása, valamit a zsírok helyett inkább fehérjedús ételeket igyekszik rendszeresebben enni.
  • Emellett pedig sok gyümölcsöt és zöldséget eszik, lehetőleg minél többet nyersen.

Modern korunk káros mellékhatásai ellen mit tehet?

Napjaink felgyorsult élettempója a gyorséttermek reneszánsza mellett az élelmiszerek gyártásának fejlődését is magával hozta. Ami azonban mindenképp jótékony hatással van az időgazdálkodására, nem feltétlenül előnyös az egészségére.

Figyeljen jobban az étrendjére!

A sok tartósítószert és élelmiszerszínezéket tartalmazó félkész és készételek helyett sokkal jobban teszi, ha saját maga által főzött ételeket fogyaszt, és mértéket tart a fűszerezésben is. A fűszerek közül is különösen figyel a mértékletes sóbevitelre.

Segít a rendszeres mozgás

Ha cukorbetegsége van, vagy tudja magáról, hogy hajlamos a cukorbetegségre, mert a családjában van már cukorbeteg, akkor a rendszeres testmozgás és a testsúlyára való fokozott odafigyelés még fontosabb.

Figyeljen a vércukorszintjére és ápolja a lábát!

Cukorbetegség esetén emellett még rendszeresen ellenőriznie kell a vércukorszintjét és a koleszterinszintjét is. Ha pedig eltérést tapasztal a kívánt egyensúlyi értékektől, akkor ezeket is kezelnie kell.

cukorbeteg láb szindróma

Nehezen gyógyul a seb cukorbeteg láb szindrómánál

cukorbetegség egyik gyakori szövődménye lehet a láb fekélyesedése. Pedig odafigyeléssel, cukorbeteg lába gondos ápolásával, rendszeres mozgással, étrendje átalakításával és vércukorszintje egyensúlyban tartásával meg tudja előzni lába sebesedését.

A Magyar Diabéteszes társaság kimutatása szerint 16-szorosára nő a láb elvesztésének kockázata a cukorbetegeknél. Magyarországon naponta 10 lábat amputálnak a cukorbetegség miatt. Pedig ebből a naponta levágott 10 lábból 8 cukorbeteg lábat meg lehetne menteni az amputálástól. Ezért érdemes különös figyelmet fordítani lába higiéniájára, megfelelő ápolására és életmódjára.

Le tudja tenni a cigit azért, hogy megmentse a lábát?

A dohányzás nemcsak a tüdejére, hanem a szív és érrendszerére is káros hatással van, ezért jelentősen csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét azzal, ha nem dohányzik, illetve, ha már dohányzik, akkor leszokik a cigarettáról. Nemcsak azt fogja majd tapasztalni, hogy könnyebb lesz a légzés, és a lépcsőzést is jobban bírja, hanem abban is reménykedhet, hogy a szíve is kevesebbet fog majd rakoncátlankodni.

Azzal is sokat tehet egészségesebb életmódjáért, ha rendszeresen megméri vagy megméreti a vérnyomását. Ha pedig magas értékeket tapasztal, akkor a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése helyett életmódja tudatos átalakításával, a stressz csökkentésével, illetve hatásos stresszkezelő technikák megtanulásával igyekszik kordában tartani vérnyomását.

Fekélyes seb megelőzése. Mit tehet érte?

Hogyan előzheti meg lába fekélyesedését?

  1. lábszárfekély megelőzése

    Hogyan előzheti meg fekélyes lába sebesedését? Derítse ki lába sebesedésének okát, és szüntesse meg! Kattintson a képre kérdőívéért

    Töltse ki a Lábszárfekély megelőzése Lábszárfekély megelőzése kérdőívét! 9 éves tapasztalattal állítottuk össze Önnek. Kattintson a linkre a fekélyes seb megelőzésének legnagyobb esélyéért!

  2. A kérdések pontos megválaszolásával felmérheti lába állapotát, és kiderítheti a sebesedés megelőzésének lehetőségeit. Ebben tud segíteni Önnek lábszárfekély specialistánk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.
  3. Ezután pedig ne halogassa tovább lába gondos ápolását, és a sebesedést kiváltó betegsége szakszerű kezelését!

Mit fog tenni lába sebesedésének megelőzéséért? Hogyan fogja ápolni lábát a lábszárfekély megelőzése érdekében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük