Mit érdemes tudni az allergiáról?

Tudja, hogy mi az allergia? Ha a közé a másfél, két millió ember közé tartozik, aki szenved valamilyen allergiától, akkor biztos van fogalma róla. Tudja azonban pontosan, hogy mi is az allergia?

Az allergia szervezete téves válasza, reakciója valamilyen, a környezetében található anyagra, jelenségre. Allergiás tünetek esetén immunrendszere egy olyan anyag ellen védekezik, amely Önre ártalmatlan, ezért valójában védekeznie sem kellene. Allergia esetén arról van szó, hogy az allergén anyag jelenlétét az immunrendszere erőteljesen túlreagálja.

Ha allergiás panaszokkal küzd, akkor biztosan szeretné tudni az allergia okait és a tüneteit is?

Melyek az allergia fő okai?

Hogyan alakul ki az allergia? Mi okozza, miért alakul ki?

  • Az allergiás panaszoktól szenvedők közül sokan felteszik ezeket a kérdéseket, és bizony nem könnyű a kérdésre válaszolni.

Egyrészt azért, mert mindenki másként reagál az allergén anyagokra, és mindenkinél eltérő lehet az allergia kialakulásának folyamata. Másrészt pedig azért, mert szinte bármilyen, a környezetben megtalálható anyag allergiát okozhat, ha a szervezet a vele való érintkezéskor betolakodóként értékeli, és az immunrendszer túlreagálja.

Az allergia vizsgálatánál, az allergia okainak feltárásánál mindenkinél egyedileg kell kutatni az okokat.

  • Ugyanis például a pollenvirágzás idején több mint egymillió embernek súlyos vagy kevésbé súlyos gondot okoz a szénanátha. A többiek szervezetének viszont egyáltalán nem ártanak a levegőben szálló pollenek, még a legnagyobb koncentrációjukban sem.
  • Másrészt pedig sokszor előfordul az, hogy valaki leéli a fél életét úgy, hogy semmi baja nincs egyes élelmiszerekkel, majd egyik napról a másikra azt veszi észre, hogy a korábban semmilyen következményt nem okozó eperevéstől hirtelen feldagad a szája. Vagy amíg korábban semmi gondja nem volt a tojás evésével, addig most kiütéses lesz tőle. És ezek még a kedvezőbb esetek közé tartoznak, mert ilyenkor legalább a kiváltó ok nagy valószínűséggel ismert. Sokszor azonban azt tapasztalja az ember, hogy kiütéses lesz, feldagad a szája, de nem tudja azt, hogy mitől lehetnek ezek a tünetek.

Ezzel együtt azonban az allergiás panaszoknak vannak olyan lehetséges okai, amelyek megléte az átlagostól nagyobb arányban okoznak panaszokat. Az allergia okai között szerepelhet például:

  • Az egészségtelen levegő, mert például a forgalmas belvárosi csomópontok közelében, vagy az autópályák mellett élőknél sokkal nagyobb arányban fordul elő az allergia, mint a nagyon alacsony autóforgalmú vidéki falvakban. Az autók kipufogó gázának a mértéktelen beszívása bizony fokozott kockázatát jelenti a légúti allergiás tünetek kialakulásának.
  • Vidéken, mezőgazdasági területeken viszont a növényvédő szerek és a műtrágyák túlzott használata jelentkezik komoly foglalkozási ártalomként a mezőgazdasági tevékenységet végzőknél.
  • A gyógyszerek nyakló nélküli szedése, például az antibiotikumok bekapkodása a bélflóra gyengítésével illetve tönkretételével okozhat az átlagosnál sokkal nagyobb arányban ételallergiás panaszt.
  • Ugyanúgy a feldolgozott élelmiszerekben, a félkész és készételekben található tartósítószerek, táplálékkiegészítők, ízfokozók és mesterséges színezőanyagok is sokféle allergiát idézhetnek elő.
  • Az egészségtelen táplálkozás mellett a mozgáshiány is kiválthatja az allergiás tüneteket.
  • Modern életünk velejárója, a stresszes életmód is könnyen vezethet allergiás tünetek kialakulásához.
  • Talán első hallásra furcsa, de a túlzásba vitt tisztaságmánia is allergiás tüneteket okozhat. Ugyanis amikor a gyermek kiskorában nem érintkezik semmilyen porral, kosszal, akkor nem ismeri meg, és nem fogadja el ezeket az anyagokat az immunrendszere. Utána pedig az addig ismeretlen anyagokat az immunrendszer betolakodóként értékelheti, és könnyen túlzóan reagál rájuk.

Ezzel együtt is azonban nem lesz mindenki allergiás, aki a forgalmas nagyvárosok csomópontjainak közelében él, és kénytelen elviselni a nagyvárosi közlekedés minden káros hatását. Azok közül is a legtöbb embernek kutya baja nincs, aki vidéken élőként, a mezőgazdasági munkája során vegyszerekkel, permetszerekkel dolgozik.

Nyilván nem mindegy az sem, hogy valaki tudatosan nem megy az utcára a csúcsforgalmi órákban, vagy pedig megfelelő védőfelszerelésben permetez a gyümölcsösében.

Emellett persze nagymértékben befolyásolja az allergiás tünetek kialakulásának az esélyét az egyéni érzékenység, illetve a genetikai hajlam is.

Ismeri az allergia tüneteit?

allergia tünetei

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás. Ezek a szénanátha fő tünetei

Ahogy korábban az allergia okai, az allergia tünetei is rendkívül sokfélék lehetnek. Emellett még az is nehezíti a tünetek értékelését, hogy többféle allergiának lehetnek ugyanazok a tünetei. A jelentkező tüneteket ezért körültekintően kell értékelni.

Melyek lehetnek a leggyakoribb allergiás tünetek?

  • Állandó orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, amelyek a parlagfű allergia, a szénanátha tünetei.
  • Könnyezés, vörösödő szemek, a szem viszketése, amelyek a kötőhártya gyulladás tünetei.
  • Gyakran viszket az orr, és vörösödik is.
  • Köhögés, fulladás, nehézlégzés a asztma jellegzetes tünetei.
  • Ugyancsak gyakori tünet lehet a bőrkiütés és a csalánkiütés.
  • Hasmenés és különféle hasi fájdalmak is jelentkezhetnek.

Tovább nehezíti a tünetek felismerését az is, hogy az immunrendszer túlreagálását okozó allergiás tünetek gyakran keverednek az intolerancia tüneteivel.

Az allergia kezelésének nehézségét az is fokozza, hogy több ezer allergén anyagot ismerünk. Ezzel szemben az allergiás tünetektől szenvedő ezek közül csak néhányra allergiás. Az allergiateszteléssel való vizsgálatnak tehát az okok és tünetek előzetes alapos szakorvosi konzultáción való kiértékelése nélkül semmi értelme. Értelmetlen lenne akár csak több tíz anyagra is elvégezni egymás után a tesztelést.

A teszteléses allergiavizsgálat akkor működhet, amikor már a szakorvossal való konzultáción leszűkítették a lehetséges allergén anyagok körét néhányra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük