Mik lehetnek az alvászavar lelki okai?

Ha alvászavarral küzd, akkor valószínűleg a nappali tudatos aktivitás után nem képes átadni magát az éjszakai tudattalan pihenésnek. Mi állhat még alvászavara mögött? Melyek az alvászavar lehetséges lelki okai?

alvászavar lelki okai

Éjszaka nem jön álom a szemére?

Ha nem jön álom a szemére, és nehezen tud elaludni, akkor nappali teendőinek a végén az éjszakai alvásra kellene figyelnie, ahelyett, hogy gondolatai már lefekvés előtt a következő napján járnának. Pontosabban nem kellene az alvásra figyelnie, mert a nappali tudatos világa helyett éjszaka az ösztönös tudatalattija veszi át az irányítást, és ennek a legfontosabb sajátossága az, hogy nem kell figyelnie semmire, csak hagyni kell, hogy megtörténjenek a dolgok. El kell fogadnia azt, ami felett nincs hatalma.

Az alvászavarnak sokféle oka lehet. Melyek lehetnek ezek?

Ha lefekvéskor sem képes elszakadni nappali dolgaitól, és még az ágyban is az előtte álló feladatokon és meghozandó döntéseken agyal ahelyett, hogy átadná magát éjszakai ösztönös tudattalanjának, akkor ne csodálkozzon azon, hogy alvászavarban fog szenvedni.

Ha napközben a környezete előtt egy szerepet alakít, aki valójában nem is Ön, csak egy olyan kép önről, amilyennek látszani akar, akkor szintén nagyon nehéz lesz éjszaka a tudatos énjének átadni az irányítást az ösztönös tudatalattijának. Mert hisz mi fog történni éjszaka?

Fogalma sincs. De arról bizony vannak sejtései, hogy semmi olyan, amit Ön szeretne láttatni magáról. Hisz az egy felvett szerep, ami valójában nem is Ön. Az ösztönök tudattalan világa nem a tudatosan megformált szerepek játszóháza. Keveset tudunk alvásunk részleteiről, ennyit azonban sejtünk már róla.

alvászavar tünetei

Mit vesz észre magán? Milyen tünetei vannak?

Akkor sem lesz könnyű az álma, ha saját maga sem szeretné tudomásul venni személyiségének nem szeretett egyes elemeit, vagy elemét. Ha olyan félelmei vannak magával szemben, amit még saját magának sem szeretne beismerni, akkor mire számíthat majd ösztönös tudatalattijától? Számíthat a tapintatára? Számíthat arra, hogy éjszaki álmaiban is elhallgatja személyiségének a nem kívánt vonásait? Aligha reménykedhet ebben. Csoda ezek után, ha alig akar álom jönni a szemére?

Ha életének minden egyes pillanatát szereti kontrollálni, az irányítása alatt tartani, és irtózik a váratlan dolgoktól és a meglepetésektől, akkor a 8 órai kontrollálhatatlan éjszakai alvást bizony nem Önnek találták ki. Nem is tudja emiatt gondtalanul álomra hajtani a fejét.

Ha fél a sötétben, és foglalkoztatja a halál gondolata, sőt még ha fél is a haláltól, akkor kész kínszenvedés lenne nyugodtan átadnia magát a az éjszakának.

kutya meditáció közben

A meditáció, gondolatainak a lecsendesítése neki is jót tesz. Mit gondol? Segítene Önnek is?

Ha állandóan pörög, képtelen egyetlen pillanatra is megállni, és képtelen lazítani, akkor is nagy bajban van, amint közeledik az este. Az álom világa az ösztönös tudatalattinak a világa, ahol csak úgy hagyni kell, hogy történjenek azok a dolgok, amelyeknek történnie kell. Itt nincsenek előre felállított szabályok és kidolgozott feltételrendszerek, amelyeknek, ha megfelel, akkor sikerre van ítélve. Itt ösztönös dolgok vannak, véletlenszerű és esetleges dolgok vannak. Itt semmiféle irányítása nincs a dolgok felett. Itt nem Ön irányítja a dolgokat, hanem csak passzívan megtörténnek Önnel. Nem egy domináns szerep az biztos. Ez pedig baromira aggasztja Önt. Annyira, hogy nem is tudja könnyedén álomra hajtani a fejét.

Sokszor a megoldatlan napi feladatok állnak az alvászavar hátterében, mert annyira elönti már a feladatok tömege, hogy egyszerűen képtelen leállni a velük való foglalkozással, nem tud felhagyni a róluk való agyalással. Főleg akkor aggasztó a helyzete, ha fogalma sincs róla, hogy mit kellene csinálnia. Ilyenkor persze állandóan ezen jár az agya.

Agyal ezerrel a problémán, csakhogy mivel állandóan ezt teszi, és állandóan ugyanúgy teszi, és nem képes időnként eltávolodni a problémától, ezért nem képes más és más szemszögekből megközelíteni a problémát. Az agyalása meddő és eredménytelen. Ráadásul az állandó agyalás miatt képtelen kikapcsolni, képtelen ellazulni, és lefekvéskor is képtelen elengedi kavargó gondolatait. Ezért persze nem is tud elaludni.

Másokkal kialakult konfliktusok, és összekuszálódott kapcsolatok sem hagyják nyugodtan aludni.

Mit tudna tenni alvászavara ellen?

Először is el kellene fogadni azt, hogy az éjszakai álomvilágában bizony nem úgy fognak történni majd a dolgok, ahogy Ön az jó előre megtervezte. Még akkor sem, ha Ön ezért hajlandó lenne keményen dolgozni is. A legrosszabb ebben az, hogy minél keményebben próbálja kontroll alatt tartani az éjszakai alvását, annál kevésbé fog ez sikerülni, mert még el sem fog tudni aludni.

Ha pedig végül mégis elalszik valahogy, akkor viszont végleg kicsúszik az irányítás a kezéből, mert azt sem fogja tudni, hogy mi történik majd álmában alvás közben. Ha pedig mégis emlékszik majd rá, akkor az ösztönös tudatalattijának a műve lesz, és nem a racionálisan eltervezett dolgai. Könnyen lehet, hogy a könnyed jobb agyféltekéjének ötletei köszönő viszonyban sem lesznek racionális bal agyféltekés gondolataival.

Tudni kellene lazítania, hogy könnyen menjen az elalvás. Önnek, akinek állandóan a tennivalóin jár az agya. Bizony nem egyszerű ez sem.

Foglaljon időpontot a változásért: (+36-1) 269-2946

Aztán el kellene fogadnia azt a tényt, hogy éjszaka alvás közben csak úgy hagyja magát, és engedje, hogy megtörténjenek Önnel a dolgok. Semmi terv, semmi stratégia, semmi taktika, csakis az ösztönös dolgok, a puszta véletlenek, a váratlanságok. Olyan kategóriák ezek, amelyeknek a kiküszöbölésén dolgozik kitartóan egész életében. Nem egyszerű az biztos. Még megérteni és elfogadni sem. Nemhogy minden egyes este elalváskor megcsinálni.

Egy olyan dologról pedig már szinte nem is érdemes beszélni, hogy szabaduljon meg a halálfélelmétől, ha van. Na igen. Tegyük fel, hogy ok, rendben.

  • De hogyan is szabaduljak meg a halálfélelmemtől?
  • Milyen lépések sorozatán kell végigmennem ahhoz, hogy meg tudjak szabadulni a halálfélelmemtől?

Hát éppen ez az. Nincsen lépések sorozata. Fogadja el az életet olyannak, amilyen, és ne akarja állandóan megváltoztatni az élet történéseit. Fogadja el a halált mint olyat, és ne féljen tőle, hanem élvezze az életét.

Hogyan tudná ezt megtenni egy kicsit könnyebben, mint most? Hogyan tudná jobban élvezni az életét? Szeretne alvászavar nélkül élni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük