Mik azok a visszerek?

Tudja, hogy mi a visszér? Ha érdeklődik utána, akkor biztos, hogy van már fogalma a visszerekről. Talán azért, mert ezzel a problémával küzd, és utána is nézett már. Pontosan azonban nem biztos, hogy tudja mik azok a visszerek.

A visszerek görcs formájú, fényes kék kis vénatágulatok, amelyek kígyózó vagy szerteágazó formában jelentkeznek a bőrfelület alatt. A visszérbetegséget varikozisnak is hívják a vénák latin neve alapján.

visszér lábon

A visszerek leggyakrabban a lábon alakulnak ki.

A visszerek az esetek 90%-ában a lábon keletkeznek, alapvetően azonban a test bármely területén előfordulhatnak. Egyes felmérések szerint a visszérbetegség a lakosság 50-80%-át érinti. Mit is jelent ez? Első ránézésre is azt, hogy Önnek nagyobb esélye van beleesni a visszeresség problémájába, mint elkerülni azt.

Ezért ha jelentkezik a visszeresség, akkor nagyon fontos időben felismerni, és szakemberhez fordulni. Jó hír a visszeresség kialakulásában az, hogy az érintettek 25-50%-a csak enyhe visszértágulatban szenved. Ez azonban persze nem vigasztalja azokat, akik abba az, 5-15%-ba esnek, akiknél a betegség már meglehetősen előrehaladott. A nőknél körülbelül háromszor olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál, és a kor előrehaladásával is egyre gyakrabban jelentkezik.

Egy 2007-ben készült vizsgálat szerint a visszérbetegség az életkor előrehaladtával drasztikusan nő. A növekedés természetes jelenség, a növekedés mértéke azonban már nem. 30 és 39 éves kor között 20 százalék az előfordulás aránya, 50 és 59 év között azonban már 47%, hatvan év felett pedig már 59%-os. Szakemberek szerint ez a jelentős arányú növekedés nem tekinthető kizárólag a kor előrehaladtával járó természetes következménynek.

Mi lehet a visszérbetegség oka még?

  1. Az öröklött tényezőkön kívül a visszerek kialakulását jelentősen növeli a kevés mozgás, az ülő és állómunka, a tartós, mozgás nélküli egy helyben ülés, állás.
  2. A túlsúly is jelentős kockázati tényező.
  3. A terhesség is fokozott kockázati tényezőt jelent.

Azonban az esetek 95%-ában a visszértágulat oka nem állapítható meg teljes bizonyossággal. Feltehetőleg a vénák falának és/vagy a vénabillentyűknek a veleszületett vagy az előrehaladott kor miatt fellépő gyengesége okozza a tüneteket. Ez a csökkent funkció azt okozza, hogy a vérnek a lábakból a szívhez történő visszaáramlása nehezítetté válik.

Az esetek fennmaradó részében – szekunder varikozis – a véráramlás a mélyebben fekvő vénákban akadályozottá válik, például trombózis, illetve a vénabillentyűk trombózis miatt bekövetkező károsodása miatt. Ez ahhoz vezet, hogy a bőrfelszín alatti vénák átveszik a mélyvénák szerepét, így ezek a felületi vénák túlterhelődnek.

Kezdeti stádiumban a visszerek csupán esztétikai problémát jelentenek. A következő stádiumban már jelentkezik a láb nehézség- vagy fáradtságérzése illetve az éjszakai lábgörcs. Ebben az esetben ez nem kizárólag szépséghiba, hanem mindenképp érsebész szakorvosi vizsgálatot, súlyosabb esetben beavatkozást is igényel.

Vegye figyelembe, hogy a visszér magától soha nem húzódik vissza, nem múlik el! Feltétlenül forduljon idejében szakemberhez! A betegség ugyan vissza nem fordítható, de az állapot romlása lassítható például gyógytornával, kompressziós harisnya viselésével, életmód változtatással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük