Miért fáj a fejem?

Minden ember életét megkeseríti időnként a fejfájás. Ha Önnél is előfordul, akkor bizonyos keretek között ez teljesen normálisnak mondható. Lehet betegség tünete, de sokkal gyakoribb, hogy valami más oka van fejfájásának. Jelezheti azt is, hogy nem evett aznap eleget. Az is lehet az oka, hogy kevés folyadékot ivott. Lehet, hogy nem aludta ki magát, vagy éppen túl sok a stressz az életében.

Sokan azt gondolják, hogy ilyenkor a legtöbb esetben elég egy fájdalomcsillapító, és elmúlik a fejfájás. Nem számolnak azonban a fejfájáscsillapítók esetleges mellékhatásával. Ráadásul a legtöbb esetben elmúlik a fejfájása attól is, hogy megiszik egy nagy pohár vizet. Vagy attól, hogy kipiheni magát, mert sokszor egy kiadós alvás is megoldja a gondot. Sajnos azonban nem mindig ennyire egyszerű a helyzet. Előfordul, hogy a fejfájás akár mindennapos jelenséggé válik.

cluster fejfájás

Cluster fejfájás gyakori tünete az erős féloldali fejfájás

Hogy mi a teendő ilyenkor? Nos, semmiképpen sem a beletörődés, vagy a folyamatos fájdalomcsillapítózás. Ha a fejfájás túl gyakran teszi tiszteletét, akkor mindenképpen a fejfájást kiváltó okot kell megtalálni, és ezt megszüntetni.

Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni, ugyanis sajnos ez a lehető legáltalánosabb tünet, ami létezik. Annyi minden kiválthatja, hogy szinte senki nem fogja tudni azonnal megmondani, mi okozza. Mindenképpen egy alapos kivizsgálásra van szükség, és ha fizikai indokot nem találnak, érdemes a lelki tényezőket is górcső alá venni.

Melyik fejfájás kínozza?

kínzó fejfájás

Kínzó fejfájás gyötri?

Kicsit furcsán hangzik a fenti kérdés, de van értelme: rengetegféle fejfájás létezik, szám szerint több mint 200. Ennyi csoportba sorolhatók a fejfájások aszerint, hogy a fej melyik tájékán érzékeli, illetve pontosan mit érez: nyomást, nyilallást, lüktetést stb.

Ahhoz, hogy valamerre el lehessen indulni, az első feladat, hogy meghatározzák, melyik típusú fejfájása van. Az orvos ennek érdekében kérdéseket fog feltenni, amire igyekezzen minél pontosabban válaszolni, hogy ő is minél pontosabb képet alkothasson.

Mi lehet az oka a fejfájásnak?

túl sok stressz

Próbálja meg jobban kezelni a stresszes helyzeteket!

Ahogy említettük, a fejfájásnak sokféle oka lehet. Természetesen a leggyakoribbakból kell kiindulni, amikor a miértre keresi a választ. A fejfájást okozhatja stressz, éhség, kiszáradás, fronthatás, túlzott napozás, ha a vérnyomás túl magas, vagy túl alacsony, idegesség, stressz, szorongás, depresszió, kimerültség, fáradtság, szembetegségek, májprobléma, görnyedt testtartás, kényszertartás, hosszú idő eltöltése kényelmetlen testhelyzetben, megfázás, hormonok, túlzott alkoholfogyasztás.

Ahogy látható is, a lista hosszú, és ez még csak a töredéke, de ezek a leggyakoribb kiváltó okok.

  • Ezek egy része gyorsan kizárható: alváshiány, szomjúság, éhség, depresszió, szorongás, megfázás, alkohol.
  • Mások kizárása már orvosi vizsgálatokat igényel. Ilyen például a hormonok szintje, a májproblémák, vagy éppen a vérnyomás.
  • Van, amin könnyű segíteni, máson nem. Bármi is azonban a probléma oka, fontos, hogy megtalálják, és azt szüntessék meg, és ne a tüneteket próbálja elnyomni.
fejfájás okai

Mi okozza fejfájását? Derítse ki fájdalma okát! Kattintson a képre fejfájása okát kiderítő kérdőívéért!

Mi okozza fejfájását?

  1. Töltse ki a Fejfájás okait feltáró kérdőívet!
  2. Derítse ki fejfájása kiváltó okát válaszai kiértékelésével.
  3. Ha pedig tudja, hogy mi okozza a fejfájást, akkor ezt a kiváltó okot megszüntetve jó esélye van arra, hogy megszabaduljon feje fájdalmától.

Segíthet az életmódváltás

Meglepően sok olyan helyzet van, amikor a fejfájást a nem megfelelő életmód okozza, és semmilyen fizikai probléma nincs. Ha például valaki sokat bulizik, sokat fogyaszt alkoholt, nem kell csodálkozni a rendszeres fejfájáson: az alkohol, a kialvatlanság, valamint az alkohol szárító hatása révén a kiszáradás is jelen van. A stressz is sokszor az életmód következménye, de még a vérnyomásproblémákat is okozhatja az, ahogyan él. A kialvatlanságon sok esetben lehetne segíteni.

Ha gyakori fejfájást észlel, akkor mindenképpen érdemes megpróbálni egészségesebb életmódot folytatni.

  • Figyeljen rá, hogy minden nap meglegyen legalább 6-7 óra alvás.
  • Tartózkodjon az alkoholtól, cigarettától.
  • Igyekezzen rendszeresen és egészségesen enni, valamint gondoskodjon a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről is.
  • Ha túl gyors a tempó, akkor lazítson egy kicsit. Ne zsúfolja tele a napjait tennivalóval, arányosan ossza el a feladatait, így a stresszt is csökkentheti.

Lelki tényezőkön segíthet a pszichológus

Ha depresszió, szorongás, vagy más lelki tényező a fejfájás oka, érdemes szakszerű segítséget kérni. Egy pszichológus segíthet oldani a belső feszültséget, ezáltal csökkenhet a szorongás. A depresszió kezeléséhez egy bizonyos szint után mindenképpen szakemberre van szükség, megfelelő terápia segítségével azonban komoly eredmények érhetők el. Akupunktúrás módszerekkel hatékonyabban vezetheti le a stresszt, és egy jó masszázs is csodákra képes.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük