Mi okozhat asztmát?

Az asztma gyakran előforduló panasz, a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség. A veszélyét az adja, hogy a kezeletlen légúti allergiások 20-40%-a is asztmás lesz idővel. Ez pedig nagyon nagy veszélyeztetettséget jelent.

Mi okozza az asztmát?

Az asztma kialakulásában az örökletes és környezeti tényezők mellett az életmód is szerepet játszik.

  • asztma okai

    Mi okozhat asztmát?

    Nagyobb valószínűséggel lesz asztmás, ha a családban már valakinél diagnosztizálták ezt a légúti betegséget.

  • Akkor is nagy a veszélyeztetettsége, ha légúti allergiában szenved, és érzékeny a környezetében található irritáló anyagokra.
    • Ilyen irritáló anyag lehet például a levegőben szálló pollenek a parlagfű virágzásakor.
    • Az állati szőr. A levegőben szálló por, poratka.
    • A nagyvárosok forgalmas belvárosaiban kialakuló fokozott légszennyezettség is fokozza az asztma kialakulásának kockázatát.
    • Érzékeny lehet akár arra is, ha valaki a környezetében dohányzik.
  • Az ételallergia (elsősorban a tej, liszt és a tojás) is okozhat asztmás tüneteket.
  • A gyakran előforduló vírusos és fertőzéses betegségek is növelik az asztmás rohamok megjelenésének valószínűségét. Ebből a szempontból már az egyszerű nátha gyakori előfordulása is fokozott kockázati tényezőt jelent.
  • Egyes gyógyszerek is okozhatják, például szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők.
  • A jelentős túlsúly is növeli az asztmás tünetek megjelenésének a kockázatát.
  • Az élelmiszerekben található tartósítószerek is kiválthatják.
  • A reflux betegség, a gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlása is okozhatja az asztma kialakulását.
  • Nemcsak gyerekkorban hanem felnőttkorban is kialakulhat az asztma. Az allergiás érzékenységre fokozott veszélyforrást jelenthetnek a foglalkozással kapcsolatos veszélyeztető tényezők, például a vegyi anyagok és a porral járó munkakörök. Ilyenek lehetnek például a fodrászatban használt hajfestékek, lakkok, dauerek. A mezőgazdaságban használatos növényvédő szerek. Gyártósoroknál különösen veszélyeztetett a műanyag és elektronikai cikkek gyártásakor vagy a fémforgácsoláskor levegőbe jutó szennyeződések.

Mi figyelhető még meg az asztma okainál?

Asztmás bárki lehet, de a korábban felsorolt okok fokozott veszélyeztetettséget jelentenek.

Gyerekkorban és felnőttként is kialakulhat az asztma.

  • A gyerekkori asztma alapvetően a légúti allergiás érzékenység miatt jelentkezik, és szerencsére a serdülőkor végére általában meg is szűnnek a panaszok.
  • A felnőttkori asztma már komolyabb következményekkel jár, és jobban oda kell figyelni rá.

A 2016-os felmérések szerint hazánkban a lakosság 6-7%-a asztmás. Ez megfelel az európai átlagos adatnak is. A veszélyt az jelenti, hogy a környezetünkben fokozottan megjelenő allergiás érzékenység hatására ez az arány fokozatosan nő. Ezért az asztmával küszködők arányának további növekedése várható.

A nem megfelelően kezelt vagy kezeletlen légúti allergiás panaszok miatt kifejezetten nagy arányban alakulnak ki az asztmás panaszok is. Ezeknek az embereknek a légútjai nagyon érzékenyek, könnyen begyulladnak és megduzzadnak. Innen pedig már fokozott veszélyt jelent az asztmás roham kitörésének az esélye.

A nemi jelleget tekintve egyfajta kettősség jellemző az asztmás rohamok kialakulására. A fiúknál gyakrabban alakul ki gyerekkorban, a 14-16 éves kort követően azonban gyakoribb a nőknél.

Az asztmát okozó tényezőknek az ismerete, és a veszélyeztetettek felvilágosítása azt eredményezheti, hogy az esetleges tünetek jelentkezésekor már felkészült a légúti panaszokkal küzdő, és a jelentkező asztmás roham hevességét és a rohamok kitörésének a gyakoriságát is csökkenteni tudja.

Ha időben felismeri az asztmás tüneteket, és megfelelő szakemberhez fordul, akkor életmódja megváltoztatásával, és a korai jelek azonnali kezelésével teljes életet élhet.

További kérdése van az asztmája eredményes kezelésével kapcsolatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük