Mi okozhat lúdtalpat?

Civilizált életmódunk nem kedvez a lábunk egészségének. A hosszboltozat íves rugalmasságának nem tesz jót XXI. századi életformánk. Miért van ez így? Lássuk a részleteket.

Amíg mezitláb jártunk egyenetlen talajú földutakon, addig hírből sem ismertük a hosszboltozat süllyedése okozta lúdtalpat. A falusi életformának, a réteken, mezőkön járásnak számos előnye van. Az egészséges levegőn túl a lábunk egészségére is vigyáz a dimbes-dombos vidék. A réteken való mezitláb járás a talpi reflexpontokon keresztül masszírozza a talpunkat, és az egész testre jótékony hatással van.

Melyek a gyerekkor veszélyei?

Születéskor még egyenes a talpunk. A lábfej boltozatos szerkezete csak később, körülbelül két éves korra alakul ki. Annál egészségesebb lesz a gyerek talpa minél többet mászkál, rohangál. Az is fontos azonban, hogy ne tükörsima egyenes talajon mozogjon, hanem egyenetlen, göröngyös felületen – vagyis a falusi réten -, mert ez dolgoztatja meg a talpát alkotó izmokat. A homokos, kavicsos, egyenetlen felület valósággal masszírozza a gyerek talpát. Az egyenes padlón is jó a mozgás, de ez a láb izmait és szalagjait nem dolgoztatja meg.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a felállását pedig nem szabad erőltetni. Amíg nem erősödik meg annyira a csontozata és az izomzata, hogy elbírja a testsúlyát, a gyenge csontoknak és ízületeknek a felállás többet árt, mint használ.

Ahogy nő a gyerek, egyre nagyobb súly nehezedik a lábára. Testsúlyának a növekedése mellett az iskolakezdéskor még hozzájön az iskolatáska cipelése is. Ha nem erősödnek meg a talpában futó izmok és szalagok, akkor nem fogják elbírni a megnövekedett testsúllyal együtt járó terheket.

Felnövünk, és ennek is vannak veszélyei. Lássuk a felnőttkor kockázati tényezőit

lúdtalp kialakulása

Megnézte már a lúdtalp kialakulásának lehetséges okait? Önnél mi okozhatta a lúdtalp kialakulását?

Felnőttkorban is sok lábdeformitást okozó tényező leselkedik ránk. A túlsúly cipelése olyan extrém terhet rakhat a lábfej hossz és harántboltozatára, amelyet megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás nélkül nem fog elbírni. Ez a két jelenség a túlsúly és a mozgásszegény életmód összefügg egymással. Az alapvetően állásra kifejlesztett, és a mozgáson alapuló testünket a rendellenes használat, a kevés mozgás elsorvasztja. A túlsúly cipelése pedig még további extra terhet rak rá.

Nemcsak a mozgásszegény életmód, hanem az állandó egy helyben állás sem kedvez a láb egészségének. A civilizációval együtt járó állandó álló és ülőmunka túlságosan statikus helyzetbe kényszeríti testünket, ezért a monotonitásában nincs meg az a dinamikus rugalmasság, ami az izmok és szalagok egészséges mozgásával együtt jár.

Emellett a hétköznapi értelemben vett mozgás sem egészséges, hisz az utcán egyenes és kemény talajon járunk, leginkább aszfalton, betonon, padlón, parkettán sétálunk vagy éppen sietünk. Egész nap kényelmetlen cipőben van a lábunk. Ezek a lábbelik az elsorvadt és meggyengült talpi és lábfej izmokat és szalagokat nem tudják megfelelően átmozgatni.

Éppen ezért nemcsak gyerekkorban alakulhatnak ki a lábdeformitások, hanem felnőttkorban is. A civilizációs betegségek, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az állómunka, a kényelmetlen cipők egyre hosszabb ideig tartó hordása miatt egyes felmérések szerint a lábdeformitások a felnőtt lakosság felét is érinthetik.

Ezek a deformitások persze különbözők, és vannak benne még csak enyhébb panaszokat okozók is. A lúdtalpnak vannak azonban olyan szakaszai is, amelyek már a mozgásban is jelentősen akadályoznak.

A hossz és harántboltozat süllyedése is népbetegség szintű méreteket ölt. A felmérések azonban azt mutatják, hogy gyerekkorban elsősorban a hosszboltozat, míg a felnőtteknél inkább a harántboltozat süllyedése fordul elő gyakrabban.

Most már ismeri a lúdtalp kialakulásának lehetséges okait. Önnél mi okozhatta a lúdtalpat?

2 gondolatok ezen: “Mi okozhat lúdtalpat?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tomi!
      Köszönjük, hogy Ön is megosztotta Velünk, és olvasóinkkal: Ön is lúdtalppal, és annak fájdalmaival küzd.
      Tartozzon Ön is azok közé, akik tesznek egészségük érdekében! Jöjjön el hozzánk számítógépes talpvizsgálatunkra, hogy egyéni talpbetéttel könnyítsük meg mindennapjait. Gyógytornászaink egyéni torna megalkotásával is segíthetik Önt.
      Reméljük mihamarabb találkozunk, és megkezdhetjük a közös munkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük