Melyek lehetnek az allergia lelki okai?

Miért van az, hogy a mások számára teljesen ártalmatlan anyagok az Ön szervezetébe jutva súlyos allergiás tüneteket váltanak ki? Miért reagál ilyen hevesen egyes anyagokra az Ön szervezete? Más anyagokra pedig mások szervezete. Miközben jól ismer olyan embereket a környezetében, akiknek semmi problémájuk sincs azzal az allergén anyaggal, amitől szenved?

allergia lelki okai

Allergiás tüneteinek milyen lelki okai lehetnek?

Ha valamire allergiás, akkor az allergiát kiváltó anyagra hevesen reagál. Tüsszög, folyik az orra, vagy még sokkal súlyosabb tünetei is lehetnek, miközben mások ugyanezeknek az anyagoknak a sokkal nagyobb mennyiségére is teljesen közömbösen reagálnak. Pontosabban is reagálnak semmit, mert észre sem veszik. Náluk semmilyen következménnyel nem jár ezekkel az anyagokkal érintkezni. Ők a szerencsések.

immunrendszer

Immunrendszere hogyan tudná jobban megvédeni az allergiás panaszoktól? Kattintson a képre, és ismerje meg immunrendszere megerősítésének lehetőségeit

Ha valamire érzékeny, akkor a szervezete az érzékeny valamit támadásnak értékeli, és túlzó módon reagál. A kórokozóktól és baktériumoktól megvédi az immunrendszere. Az allergén anyagoknál viszont rosszul értékeli a helyzetet, támadónak minősíti az allergén anyagot, és feleslegesen fúj riadót. Ez azonban Önt nem vigasztalja, mert nagyon súlyos következményei lehetnek annak, ha immunrendszere reakcióját nem veszi figyelembe. Immunrendszere tévedésével Önnek együtt kell élnie.

Az allergiát keltő allergén anyagokkal szemben immunrendszere védekezik mégpedig túlzó, felfokozott módon. Az allergia immunrendszere túlzott reakciója az allergén anyagból eredő támadással szemben, amely valójában nem is támadás, csak az immunrendszer idegen, támadó anyagként érzékeli. Ezért aztán az allergiával kapcsolatos reakciókat az eltúlzott, felnagyított mérték jellemzi.

Az allergén anyagok által kiváltott tünetek mögött felfokozott agresszivitás szándékának a feltételezése és ezzel szemben pedig az immunrendszer görcsös védekezési szándéka áll. Ez az erős agresszivitás persze nem tudatosul, ezért nem is tud levezetődni. Már a legkisebb mennyiségű allergén anyag is súlyos tüneteket okozhat az eltúlzott reakciók miatt. Az allergén anyagként azonosított anyagokat nagyon hevesen elutasítja a szervezet. Annyira, hogy antitesteket termel ellene védekezésül.

Mire allergiás?

Az allergiás reakciók a harc tünetei. Az allergiától szenvedő tudattalanul is hadakozik valami ellen, csakhogy ezt az agresszióját lelki síkon elfojtotta, és ezért agressziója a testében játszódik le. Az agresszív, harci szellemet persze mindig valamilyen félelem szüli.

Az agresszió érvényesül az allergiát okozó anyag elkerülésére is. Az allergia elkerülésének kulcsa ugyanis az allergiát kiváltó anyagok vagy helyzetek elkerülése. Ezzel az allergiától szenvedő a környezetét is eltiltja az allergiát okozó anyagtól. A megelőzésben a zéró tolerancia érvényesül.

Ez azért van, mert sokszor a legkisebb mennyiségű anyag is heves allergiás rohamokat okozna, vagy már az allergén anyag képének a meglátása, vagy már magának az allergiát kiváltó helyzetnek az elképzelése is rohamokat válthat ki. Ebből is következik, hogy az allergiás rohamot nem az allergén anyag váltja ki, hanem az allergiát okozó anyagokkal kapcsolatos képzetek.

Mit jelezhet az allergia?

Ha allergiás, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen lelki problémája van. Valaminek az elutasítását vagy valamivel szembeni félelmét fejezheti ki az allergia.

  • Például az életében történt valami, amivel nem akar szembenézni, valamit nem képes elfogadni.
  • Az is lehet, hogy mereven elutasít valamit, ami a nézeteivel ellenkezik.
  • Talán az állhat allergiája mögött, hogy nem tudja elfogadni magát olyannak, amilyen. Ezzel szorosan összefügg az, hogy másmilyen szeretne lenni.
  • Az is lehet azonban, hogy túlságosan merev, és elzárkózik a változással szemben.

Melyek lehetnek az allergia lelki okai?

Lelki élete egyensúlyának a felbomlása fizikai tünetekben, az allergiában jelentkezik.

légúti allergia

Légúti allergiája van Önnek is?

Lelki síkon vizsgálva allergiás tüneteit nem az allergia okozójaként azonosított allergén anyag okozza, hanem lelki egyensúlyának a felbomlása. Ez a belső egyensúlyi zavar zavarja meg annyira az immunrendszerét, hogy nem lesz képes megfelelően értékelni a szervezetét ért külső hatásokat. Ez persze túlhajszolt, rohanó világunkban nem olyan meglepő. Belső békéjének az elvesztése a sok idegeskedés, az állandó aggódás és a folytonos rohanás közben egyáltalán nem meglepő.

Az életében bekövetkező valamilyen trauma is kiválthatja allergiás panaszait. Ennek a feltárásához érdemes felkeresnie egy pszichológust, aki segíteni tud a lelke mélyén megbúvó probléma feltárásában.

Túlhajszolt, állandóan rohanó világunkban teste akkumulátorainak a kimerülése is kihozhatja allergiás tüneteit. Ilyenkor az allergiás tünetek bizony szervezete vészjelzéseként arra szolgálnak, hogy le kellene lassítania, és talán át kellene értékelni az életét.

Mit tehet, ha allergiás?

Allergiás tünetek jelentkezésekor nemcsak a teste reagál hevesen, hanem a lelke is változásért kiált.

túl sok stressz

Ha állandóan rohan, ha sokszor semmire sincs ideje, akkor sokszor elege lehet mindenből. Próbáljon visszavenni a tempóból, vagy igyekezzen jobban kezelni a stresszes helyzeteket!

Ha állandó rohanás az élete, akkor talán érdemes lenne visszavennie egy kicsit a pörgős tempóból. Nemcsak azért, hogy megpihenjen egy kicsit, hanem talán azért is, hogy ne merítse le idő előtt a tartalékait.

Ha mereven és makacsul ragaszkodik az álláspontjához, és emiatt gyakran feszült a kapcsolata a környezetében lévőkkel, akkor talán érdemes megfontolnia azt, hogy kicsit rugalmasabb és elfogadóbb legyen. Önnek is könnyebb lesz a másokkal való kapcsolata, ha nem egy önfejű akarnokot látnak majd Önben.

Talán a túlzott maximalizmusra való törekvése sem a legcélravezetőbb minden helyzetben. Ha egy kicsit megengedőbb lenne kevésbé fontos helyzetekben önmagával és másokkal szemben, akkor az életét is nagyobb örömmel tudná élni. Önnek sem kell minden helyzetben a maximumot nyújtani, és másoktól sem kell ezt mindig elvárni. Első lépésként már azzal is előbbre léphet, ha nem kritizál mindig másokat vélt vagy valós hiányosságaik miatt.

A tökéletességre törekvésének nem kell odáig fajulni, hogy egyszerűen nem hibázhat, és nem ismerheti be a gyengeségeit. Persze törekedjen a legjobbra, de ha ez egyszer-egyszer nem sikerül, akkor nem dől össze a világ, és ha egyszer-egyszer beismeri a gyengeségeit, akkor ezzel mások szemében nem lesz kevesebb, hanem sokkal inkább emberi, akinek azért vannak hibái is.

Lelki problémáinak a feltárása persze nem mindig olyan egyszerű. Történhettek olyan dolgok az életében, amelynek akkor ott nem is tulajdonított olyan nagy jelentőséget, de azért mégis később bizony fontossá válhattak. Erről Ön persze a mindennapi rohanásában semmit sem érzékelt.

Könnyen lehet, hogy nem is emlékszik rá, mert nem tulajdonított neki jelentőséget, és túllépett rajta. Ezért érdemes pszichológus vagy kineziológus segítségét kérni. A szakember segíteni tud Önnek problémáinak a felismerésében és az okok kiderítésében is. Külső szakértőként a megfelelő szaktudás és tapasztalat birtokában lévő elfogulatlan személyként vehet részt az Önnel való beszélgetésben.

Lelki problémái feltárása mellett életmódjának a megváltoztatása is segíthet.

  1. egészséges élelmiszerek

    Melyiket szereti ezek közül az egészséges élelmiszerek közül? Kattintson a képre, és ismerje meg az egészséges táplálkozás alapjait

    Ha odafigyel arra, hogy többet pihenjen és rendszeresen mozogjon, akkor máris megerősítheti a szervezetét.

  2. Ha egészségesebben fog táplálkozni, akkor szervezetét sem fogja olyan mértékben mérgezni.
  3. Ha pedig ezek mellé még megtanul néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül kiválasztja azt, amelyek Önnél szemmel láthatóan beválik feszültsége levezetésére, akkor pedig időnként feldúlt lelkét is könnyebben egyensúlyba tudja hozni, illetve akár meg is előzheti a harci állapot kialakulását.

Az előbb felsorolt három immunrendszer erősítő segíteni fog Önnek is. Kattintson a linkre, és ismerje meg, hogy hogyan!

5 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek az allergia lelki okai?

  1. Jankovics Mónika

    Köszönöm a hasznos tanácsokat.Allergias vagyok a festék anyagokra lakkfestek mosópor hajfesték stb tehát kemikáliák ra.Munkahelyi kellemetlen segeim vannak mivel ablakfestes külső fal festés folyik.Szelloztetes megtiltva ki tudja miért.Nem tudok ott maradni funkcionálni salter munkásként dolgozom.El vagyok keseredve betegszabadság ra kell elmennem fizetésem lecsokkentik ugye ez miatt.Es persze megértés sincs az van rám mondva hogy a probléma a fejemben van.Eltokelem hogy igen igazuk lehet újra elmegyek reggel de csak fél órát bírom ki mindenem kezd ragadni nyelni nem tudok fulladok szédülök hányingerem van és néha viszketés is.Hazajovok ennyi.Hol kezdjem a gyógyulást mit tegyek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mónika!
      Őszinte leszek, az Ön leírása már túl összetett ahhoz, hogy tanácsot tudjak Önnek adni! Amennyiben még nem járt allergológusnál vizsgálaton, mindenképp itt javasolnám kezdeni.
      Nálunk Dr. Hídvégi Edittel tud konzultálni, és ha tud segíteni, akkor meg fogja Önnek mondani, hogy mehet fizikai vizsgálatokra.
      Konzultációra időpontot a +36 1 269 2946-os számon tud kérni, a konzultáció díja 24.000 Ft 25 perc.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

    2. Cseke Boglarka

      Bach viragterapiat ajanlom. Nekem es sokaknak a kornyezetemben segit. Lelki szinten tisztitja a seruleseket, amelyeket pscihologiai ulesek alatt tisztazunk es a szemelyre szabott cseppeket hasznalom nagy sikerrel, immar 10 honapja.

      Minden helyzetben van kiut, foleg ha mar a hatterben megbujo eredeteket probaljuk kezelni.

      1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Boglárka!
        Köszönöm Önnek, hogy megosztotta többi olvasónkkal a Bach virágterápiával kapcsolatos pozitiv tapasztalásait. Biztatást adva ezzel azok számára, akik még keresik a gyógymódot leküzdhetetlennek tűnő allergiás panaszaikra vagy más nehezen megfogható problémáikra.
        További sikereket, testi és lelki egészséget kívánunk Önnek és az Önnel gyógyulóknak!
        Üdvözlettel :
        Harmónia Centrum

    3. Kovács Kata

      Ez szerintem nem allergia. Ez simán érzékenység a mérgekre.
      Egy ismerős pont ezért halt meg, mert festő volt és a folyamatos festék belégzéstől lett beteg és halt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük