Melyek lehetnek a tenziós fejfájás okai, és mit tehet ellenük?

A tenziós fejfájás a leggyakoribb a fejfájások közül. Ezzel szemben jóval enyhébb fájdalommal is jár, mint például a klaszter fejfájás, és súlyos szövődményei sincsenek. A kellemetlen fájdalom azonban jelentősen rontja a hangulatunkat. Ráadásul a munkavégző képességünknek sem tesz jót.

fejfájás lelki okai

Tenziós fejfájás tompa, szorító fájdalom a homloknál. Vagy a halántékon. Vagy feje más részén

A tenziós fejfájás egy tompa, szorító fájdalom a halántékon vagy a homloknál. Nem mindenkinek a homloka vagy a halántéka fáj azonban. Sokan a fejüket abroncsszerűen satuba szorító fájdalomról számolnak be. Nem ritka azonban a tarkón kialakuló tompa feszülés sem. A legtipikusabb helyek mellett azonban feje bármely részén kialakulhat a jellegzetes, tompa fájdalom.

Mik a tenziós fejfájás okai?

tenziós fejfájás okai

Melyek lehetnek a tenziós fejfájás okai? Gyanakszik valamire?

A fej bármely részén kialakuló tompa, feszülő fájdalmat, az izmoknak a feszülését a legnagyobb gyakorisággal a stressz váltja ki.

A napjainkban folyó legújabb kutatások azonban már nem ennyire biztosak abban, hogy a tenziós fejfájást az izmok feszülése okozza. Ezeknek a kutatásoknak a középpontjában az áll, hogy a tenziós fejfájásért leginkább az agyunkban található hormonok a felelősek, és a hormonszintek változása okozhatja a tompa fejfájást.

A hormonok mellett azonban lelkiállapotunk is befolyásolja a fejfájás kialakulását. Ha depressziós vagy szorongásra hajlamos, akkor nagyobb esélye van arra, hogy megfájduljon a feje is.

Emellett persze az állandó rohanás, a gyorsan bekapkodott falatok, vagy éppen egy-egy étkezés kimaradása is okozhatja fejfájását, mint ahogy kiváltó oka lehet az alvás hiánya is.

Problémát okozhat a mozgás hiánya is. Főleg akkor, ha egy-egy adott testhelyzetben túl sok időt tölt el, például éppen a munkavégzéséből adódóan.

Mi okozza Önnél a tenziós fejfájást?

  1. fejfájás okai

    Mióta fáj a feje? Állandóan vagy csak időnként? Milyen erős a fájdalom? Mikor jelentkezik? Mire figyeljen még? Mi okozza szorító, sajgó, tompa fejfájását? Derítse ki fájdalma okát! Kattintson a képre fejfájása okát kiderítő kérdőívéért!

    Töltse ki a fejfájás okát feltáró kérdőívét! Pontos válaszai segíteni fogják fejfájása okának felderítésében. Ez pedig segíteni fogja fejfájása megszüntetésében.

  2. Pontosan kitöltött kérdőíve válaszainak értékelésével derítse ki fejfájása okát!
  3. Ha pedig tudja az okot, akkor ennek a megszüntetésével meg is előzheti feje fájdalmát, és megszabadulhat tőle.

Ismeri a tenziós fejfájás tüneteit?

A tenziós fejfájás időtartama – a típusától függően is – 30 perc és néhány nap, akár egy hét között változhat. Epizodikus fejfájásnál csak időről időre jelentkezik a fájdalom, ám krónikus tenziós fejfájásnál szinte folyamatos a tompa fájdalom. Krónikusnak természetesen csak akkor tekintjük a fejfájást, ha több, legalább 3 hónapon keresztül, havi legalább 15 napon át fennáll.

A tenziós fejfájás enyhe vagy mérsékelten súlyos, általában tompa, szorító vagy sajgó fájdalom, amely a homlok tájékán jelentkezik. A legfontosabb, hogy mindig kétoldali szemben a klaszter fejfájással és a migrénnel, amelyek általában valamelyik oldalon jelentkeznek.

Előfordul, amikor a fájdalom már reggel is jelen van felkeléskor, de nem ritka az sem, amikor valamilyen stresszhatás váltja ki például a munkahelyen.

A tompa, szorító, nyomó fájdalom mindenkinél másképp jelentkezhet, és az egyéni tűrőképességtől függően is nagy eltérések mutatkoznak egyesek között.

Az izmok tompa feszülésén túl állandó fáradtság, ingerlékenység, étvágytalanság és alvási zavarok is jelentkezhetnek. Az összpontosítással is problémái lehetnek a tenziós fejfájástól szenvedőnél.

Mit tehet tenziós fejfájása kezelésére?

Szerencséje a szerencsétlenségben, hogy a tenziós fejfájás még állandóan jelentkező tompa fájdalomnál sem jelent komoly betegséget az esetek nagy többségében. Ebben azonban nem lehet teljesen biztos, ezért hosszan tartó fejfájással érdemes elmenni az orvosához.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Emellett azonban saját maga is sokat tehet azért, hogy ne fájjon a feje.

  • feszült állandóan

    Ha állandóan feszült, ha folyton rohan, ha mindig el van maradva, és még aludni sincs ideje, akkor az állandó stressz miatt könnyen megfájdulhat a feje. Kattintson a képre, és nézze meg, hogy mit tenni stresszes fejfájása megszüntetésére!

    Ha rendszertelenül alszik, vagy pedig keveset, akkor érdemes úgy alakítani az életét, hogy kicsit több ideje legyen az alvásra, és törekedjen arra, hogy mindig ugyanabban az időszakban aludjon.

  • Az alvása mellett érdemes még odafigyelni az étkezésére is, mert ha mindig akkor eszik, amikor éppen van ideje bekapkodni néhány falatot, akkor ez is okozhatja fejfájását. Az étkezése mellett még arra is figyeljen, hogy igyon elegendő vizet, mert a folyadék hiánya is okozhatja a fejfájást.
  • A harmadik fő terület az állandó rohanás és időzavar, ami káosszá teszi az életét, és emellett még okozhatja fejfájását is. Ha nem tudja jobban megszervezni az életét, akkor legalább annyit tegyen meg, hogy néhány stresszkezelő technikát megtanul, és megpróbálja jobban kezelni a stresszes helyzeteket az életében.

Sokat tud segíteni tenziós fejfájása okának felismerésében egy természetgyógyász is, és fejfájása okának tudatosítása mellett még életmódja megváltoztatásában is segítségére tud lenni.

További kérdése van tompa, időnként jelentkező kétoldali fejfájásáról?

  • Hívja munkatársunkat munkaidőben a (+36-1)269-2946-os számon, és kérdezzen tőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük