Melyek lehetnek a sarokfájdalom okai? Mire figyeljen oda?

A sarokfájdalom sokunk életét megkeserítheti. Ha az Önét is, akkor sarokfájásának sok oka lehet. Ezek közül az egyik leggyakoribb az, hogy járás közben a sarkunk cipeli a testsúlyunkat. Sok túlsúllyal küszködő ember sarkának ezt a túlsúlyt is cipelni kell. Ez azért jelent különösen nagy terhet, mert járás közben testsúlyunk 1,25-szöröse, míg futáskor körülbelül 2,5-szerese nehezedik a talpunkra. Ön is túlsúllyal küzd? Vagy valamilyen egyéb oka lehet sarokfájdalmának? Megnézi, melyek lehetnek ezek?

A lába mindig kéznél van, reggeltől estig gyakran használja, ezért a sarokfájdalom gyakran előveheti. Szerencsére azonban fájdalma a legtöbbször minden beavatkozás nélkül, gyorsan el is múlik. Ha viszont nincs ilyen szerencséje, és nem múlik el, akkor érdemes reumatológus vagy ortopédus szakorvoshoz fordulni panaszával.

A sarokfájdalom okai lehetnek

  1. sarokfájdalom kenőcs

    Sarka túlterhelésből származó gyulladásos fájdalmát mi csillapíthatja?

    Járáskor a sarkunkra testsúlyunk kb. 1,25-szöröse nehezedik. Már ez is megterhelő lehet, ugyanakkor futás közben a sarkunkra és a talpunkra már testsúlyunknak két és félszerese terhelődik. Futáskor ezért még óvatosabbnak kell lenni. A túlságosan nagy intenzitású és a hosszadalmas edzés is okozhatja a talpi szalagok túlterhelését, a sarok fájdalmát. Ha hirtelen, minden átmenet nélkül növeli meg a sarkára nehezedő terhelést, akkor ez könnyen sarokfájást okozhat. Ha fáj a sarka, akkor fájdalma kezelésének lehetőségeit ezen a linken érdemes megnéznie.

  2. Ugyanez igaz teste leghosszabb inára, az Achilles-ínra is, amivel a sarokcsontjához kötődnek lábszárának izmai. Az Achilles túlterhelése is íngyulladást okozhat. A megfelelő fokozatosság nélküli terheléskor az Achilles-ín megvastagszik és begyullad. Ez igencsak kellemetlenül tud fájni. Ha a gyulladást nem kezeli, akkor a sarokcsont hátsó részén, ahol az Achilles-ín a sarokcsonthoz kapcsolódik, sarokcsont sarkantyú alakulhat ki.
    haglund sarok

    Csontkinövés sarka hátsó részén. Ha nyomja a cipő kérge, akkor fájdalmas tud lenni

    Ez a hátsó sarok sarkantyú kellemetlen, mert a cipő kérge is nyomja.

  3. Nem lehetünk büszkék az edzettségünkre. Felmérések szerint  a felnőttek 65%-a elhízott vagy túlsúlyos hazánkban. Kicsivel nagyobb arányban elhízottak a férfiak, viszont a túlsúlyosak aránya a nők között is 60% felett van. Ha belegondolunk, akkor ez döbbenetes adat, mert a felnőttek több mint fele komoly súlyproblémákkal küszködik. Amíg ezt nem oldja meg a túlsúllyal küszködő, addig a sarkára nehezedő plusz kilók is jelentősen növelik a sarokfájás kialakulásának kockázatát. A kismamák is jelentős túlsúlyt cipelnek a terhességük alatt, és ez is ugyanúgy okozhatja a sarokpanaszokat. Nemcsak a ránk rakódott, hanem a kezünkbe vett kilók is ugyanúgy többlet terhet jelentenek a saroknak, ezért az állandó cipekedés, a jelentős súlyok cipelése is növeli a kockázatot.
  4. magassarkú cipő

    Magassarkú cipőben a lábfejére eső terhelés jelentős része sarka helyett a lábujjpárnák alatti területre tevődik át, és emiatt lábfeje szétterül, harántboltozata pedig lesüllyed a szűk cipőben

    Nem mehetünk el szó nélkül a cipőink mellett sem, mert a nem megfelelő lábbeli is gyakori oka a sarokpanaszoknak. A divatos magas sarkú cipői nemcsak a férfiak figyelmének a felkeltésére alkalmasak, hanem sarka bosszantására is. Sőt, ha túlzottan belemerül a viselésükbe, akkor ennél jóval komolyabb galibákat is okozhat. Kattintson a linken szereplő cikkre, ahol mindezt részletesen is megismerheti. Sarka bosszantásának szempontjából a lapos talpú cipők is ugyanúgy komoly hiányosságokkal rendelkeznek, mert nem támasztják alá a lábát. A nyáron oly kedvelt saruk és papucsok sem egészségesek a lábának. Lapos talpukon a sarka lentebb kerül, ezért az Achilles-ín túlfeszül. Ezzel az a gond, hogy a talpa nem fogja megkapni azt az ingert, ami az egészséges, 3-5 cm-es sarokkal rendelkező, rugalmas talpú cipőben biztosított az egészséges járáshoz. A túl vékony talpnak az lehet a következménye, hogy járás közben a sarok talajhoz ütődései közvetlenül a talpat érik, és ez nem tesz jót a gerincének sem.

  5. A lesüllyedt lábboltozat, a lúdtalp okozta sarokfájdalmakról már biztosan hallott Ön is. A lúdtalppal az a
    sarok sarkantyú

    Sarok sarkantyú sarokcsontja talpi részén és a sarokcsont hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál is kialakulhat. Önnek sarokcsontja talpi részén jelentkezik a fájdalmas gyulladás?

    gond, hogy ha a lesüllyedt lábboltozat megfelelő alátámasztás nélkül túlterhelődik, akkor a talpi lemezek erre feszüléssel reagálnak, és próbálnak nyúlni. Ezek a feszülő lemezek a rajtuk lévő csonthártyát is húzzák, és a csonthártya erre úgy reagál, hogy begyullad. Ha ezt a gyulladást kezelteti, akkor csökken a fájdalom, elmúlik a gyulladás. Ha azonban nem kezelteti a gyulladást, akkor ez talpi sarkantyú kialakulásához vezethet, ami egy meszes lerakódás a sarokcsont és a talpi szalagot a sarokcsonthoz rögzítő inak találkozásánál. Ha például álló munkát végez, akkor Önnél jóval nagyobb arányban alakulhat ki lúdtalp, és a terhelés hatására lábfejének hosszanti boltozata lesüllyed. Ebből azt fogja majd érzékelni, hogy egyre gyakrabban fáj a talpa és a sarka.

    • A hosszanti boltozat süllyedéséből származó panaszok nagy részét elkerülheti, ha a talpát jól alátámasztó, kényelmes, és a lábát jól tartó felsőrésszel rendelkező cipőt visel, és amennyiben szükséges, akkor ezt kiegészíti lúdtalpbetéttel.
  6. Nemcsak alulról a talpa felől, hanem felülről is veszélyek leselkednek a lábfejére. A túl görcsös, merev lábikra izom is ronthatja mozgását, ami szintén túlterhelheti a sarkát.
  7. Ön sem lesz fiatalabb, és különösen igaz ez 35 év felett. Ilyenkor már fokozatosan veszít a csonttömegéből. Ha nincsenek 35 éves korára felhalmozott tartalékai, akkor idős korban bizony fájdalmasan szembesülhet ezzel a ténnyel. Könnyen előfordulhat az, hogy sarokfájása hátterében a csontritkulás áll.
  8. Törés is okozhatja a sarokcsont fájdalmát. Ez egy elég kézenfekvő ok, és nem tudja nem észrevenni, hisz valamilyen sérülés következménye. Például ha a sarkára esik, azt nem felejti el olyan könnyen. Sarka töréskor meg van duzzadva, és nyomásra is érzékeny. Ha elmozdulás nélküli a törés, azért némi szerencséje is van, mert ilyenkor felpolcozással vagy gipszrögzítéssel akár műtét nélkül is gyógyítható a sérülése.
  9. Neurológiai (idegrendszeri) problémák és autoimmun betegségek is okozhatják panaszait.
  10. Sarokfájdalmának lelki oka is lehet. Ez talán figyelmeztetés lehet arra, hogy lassítani kellene.
sarokfájdalom oka

Tudja, hogy sarokfájdalmát mi okozza?

Az Ön sarokfájdalmát mi okozza? Könnyen rájöhet fájdalma okára a kérdőív kitöltésével.

  • Már hosszabb ideje tartó, vagy rendre visszatérő fájdalomnál érdemes felkeresnie egy reumatológus szakorvost.

Enyhe fájdalomnál, a kezdeti időszakban a jól ismert, hagyományos gyulladást csökkentő eljárások, a begyulladt terület pihentetése, jegelése, és a begyulladt izmok és a talpi fascia nyújtása is eredményesen segíthet.

  • A pihentetés alatt a begyulladt sarok kímélésén túl a felpolcolását is értjük, mert a gyulladás látható jelét, a duzzanatot ez is csökkenti.
  • Csakúgy, mint a jegelés. Jegeléskor a duzzanatot hatásosan csökkentheti a bőrrel közvetlenül nem érintkező jég. Arra figyeljen oda, hogy rövid szüneteket iktasson be a hűtésbe.
  • Nyújtással a talpi fascia rugalmasságát növeli, és nyújtja is a szalagot. Ezt azonban óvatosan és körültekintően, lehetőleg gyógytornász iránymutatásával végezze, ugyanis helytelen nyújtással még ronthat is a helyzetén.

Ha ezekkel a házi módszerekkel nem múlik el a fájdalma, akkor viszont már másra lesz szüksége.

Milyen módszerekkel lehet eredményesen kezelni a sarkában kialakult gyulladást?

Nem könnyű a gyulladás csökkentése, mert rossz a vérellátása sarkának és a talpának. A gyulladást csökkentő gyógyszerektől éppen ezért nem sokat remélhet. A gyenge vérellátás miatt ezek el sem fognak jutni a sarkáig. Más módszerre lesz szüksége.
Szerencsére nem merültek ki még a lehetőségek. Van több megoldás is.

  • Alkalmazott eljárás orvosi körökben az ultrahang kezelés és a röntgen besugárzás. Ez segíthet is, bár nem nagy hatékonysággal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a röntgen besugárzás eredményessége kicsit jobb.
  • A gyulladást csökkentő szteroid injekciók hatásfoka már sokkal jobb. Ezekkel csak az a gond, hogy nem várt mellékhatásai lehetnek.
  • A szteroid injekcióknál is jobb megoldás lehet a saját vér levétele, amikor a levett vért lecentrifugázzuk, és ezt visszainjekciózzuk a gyulladt területbe. A lecentrifugázott vérben a vérlemezkék 4-szeres, 8-szoros koncentrációban vannak jelen, és ez meggyorsítja a gyógyulást. Ekkor a kezelt területen vérbőséget okozva a saját vére szünteti meg a gyulladását.

A lökéshullám miért eredményes sarokgyulladása kezelésére?

Először is a lökéshullám kezelés egy mellékhatások nélküli, természetes gyógyító eljárás.

A sugár irányban ható lökéshullámok nem idegen anyagot juttatnak be a szervezetébe gyulladása visszaszorítására, hanem szervezete öngyógyító folyamatait serkentik. A Swiss DolorClast készülékkel generált akusztikus hullámok a vérbőséget fokozzák a sarkában. Ehhez tehát nem szükséges levenni a vérét. A vérbőség fokozódásával felgyorsulnak az öngyógyító folyamatok. Felszívódnak a gyulladásos gócok, és a gyulladás egyre kisebb területre húzódik vissza. Ha talpi vagy sarki sarkantyúja van, akkor ezt a meszes lerakódást is feloldja vérkeringése felfokozott áramlása. Természetesen ehhez több időre, és több kezelésre lehet szükség, mint a csonthártya gyulladás visszaszorításához.

A feloldott salakanyagokat a vérárama üríti ki, és ez bizony átmenetileg közérzete rosszabbodásával is járhat.

Tudni szeretné, hogy a lökéshullám kezelés miért ilyen hatásos?

  1. sarokfájdalom kezelése

    Sarokfájdalom kezelése lökéshullám terápiával

    Nincsenek mellékhatásai ennek a természetes gyógyító eljárásnak.

  2. Idegen anyag bejuttatása nélkül stimulálja szervezete öngyógyító folyamatait.
  3. Nincs szükség a fájdalmas műtétre.
  4. Eredményessége klinikai kutatásokkal alátámasztott.

A klinikai kutatások egybehangzó tapasztalata, amit 13 éves gyakorlatunk is alátámaszt az, hogy a kezelések végére 80%-os eséllyel megszűnnek a panaszai. Ha azonban még érzi a gyulladást és a fájdalmat, akkor sincs komoly baj, mert az utolsó kezelés után is folytatódik a kezelt területen a felfokozott öngyógyulás, és egy idő után azt fogja majd észrevenni, hogy nem fáj a sarka, elmúlt a gyulladás, megszűnt a fájdalom. Ehhez az esetek többségében 4-6 alkalomra van szükség.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Fontos kérdés minden kezelésnél az ár. Sokkal alacsonyabb a lökéshullám kezelés ára, mint az éveken át eredmény nélkül szedett gyulladást csökkentő gyógyszereké. Számoljon csak utána. Az összességében jóval kedvezőbb áru, 4-6 alkalmas kezeléssorozatot pedig egy hónap alatt igénybe tudja venni.

Ön melyik kezelést választaná sarokfájása megszüntetésére?

  • Hívjon a (+36-1)269-2946-os számon bennünket, és örömmel segítünk.

2 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek a sarokfájdalom okai? Mire figyeljen oda?

  1. MOÓR FERENC GÁBOR

    TISZTELT CÍM ! 64 ÉVES FÉRFI VAGYOK . 2018 MÁRC. 14.-ÉN SZILÁNKOSRA TÖRT A BOKÁM ÉS A SARKAM. SZEGECSELTÉK DRÓTOZTÁK ,GIPSZELTÉK . MOST AUG.19. VAN , JÁROK MÁR BOT NÉLKÜL ,LÁBARA SZABOTT TALPBETÉTTEL . A TALPAMON, A SARKNÁL ÉS AZ UJJAK TÖVÉBEN NYOMÓS FÉJDALMAT ÉRZEK . MIVEL TUDNÁM MEGSZÜNTETNI,VAGY ENYHÍTENI ? TISZTELETTEL MOÓR FERENC GÁBOR

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Moór Ferenc Gábor!
      A szilánkosra tört sarok teljes gyógyulási ideje elérheti a fél évet, ezért nem szokatlan, ha még fáj a sarka. Türelemmel folytassa az eddig kapott otthoni kezeléseket, legyen az krém, jegelés, rendszeres torna és felpolcolás.
      Azonban az is előfordulhat, hogy időközben a sok pihentetés, rögzítő viselés és rendellenes talpizom használat eredményeképpen kialakult Önnek egy talpi ín gyulladása. Ennek kiderítésére egy rövid gyógytornász konzultáció is elegendő lehet kollégáinkkal. Amennyiben valóban talpa begyulladt, kezelhető lökéshullám terápiával, mely közben a csontosodás végső fázisára is jótékony hatással lenne. A plantaris fascitisről, tehát a talpi ín gyulladásról is olvashat bővebben a blogunkon, vagy a honlapunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük