Melyek lehetnek a depresszió lelki okai?

Mi lehet a depresszió oka? Mitől lehet depressziós valaki? Fúrja az oldalát ez a kérdés Önnek is?

Mindenkinek vannak rossz napjai, amikor semmi sincs jó helyen, amikor semmi sem sikerül. A legtöbben azonban ezen hamar túltesszük magunkat, és újult erővel folytatjuk tovább. Mások azonban nem ilyen szerencsések, és nem tudnak olyan könnyen túllépni a kudarcaikon és a félelmeiken. Önnek is van olyan ismerőse, aki depresszióval küzd?

Különbözőek vagyunk, és a ránk jutó terheket is másképp viseljük el. Vannak olyanok, akiknek a hátán akár fát is lehetne hasogatni, és róluk még ez is lepereg. Fel sem veszik ezeket a dolgokat. Az élet szerszámos ládájából mások viszont törékenyebb idegrendszerhez jutottak, és sokkal kevesebb megpróbáltatást is nehezen viselnek el. Nem ritkán összeroppannak, hosszabb-rövidebb depresszióba süllyednek.

Emellett vannak olyanok is, akik már az alkatuknál fogva jóval pesszimistábbak az átlagnál, és mindennek a rossz oldalát látják meg. Ők szinte állandóan borongós hangulatban élik az életüket, és nehéz kirángatni őket megszokott pesszimista hangulatukból. Ha sikerül is ez, akkor is csak időleges a siker, mert alaptermészetük az aggódás, a pesszimizmus. Bármilyen kis apróságon meg tudnak sértődni, és bármilyen ártatlannak tűnő helyzetben elveszíthetik a hitüket.

Mi válthatja ki a depressziót?

depresszió lelki okai

Sok minden kiválthatja a depressziót

Szinte bármi kiválthatja, ha valami nagy fájdalmat vagy szomorúságot okoz. A legfontosabbak a különféle veszteségek, valakinek vagy valaminek az elvesztése, amit a depresszióba süllyedő ember nem tud feldolgozni.

  • Ilyen depressziót kiváltó ok leggyakrabban a házastársnak, szülőnek, testvérnek vagy gyereknek az elvesztése. Mélyen érinthet mindenkit a legjobb barát vagy bárki más szeretett személy elvesztése.
  • A szerelmi csalódások is mély depressziót okozhatnak, és ugyanígy megvisel sok embert, amikor elhagyja a házastársa vagy az élettársa.
  • Súlyos problémát tudnak okozni az anyagi problémák is. Ha valaki hirtelen egy rossz döntés, vagy valamilyen katasztrófa miatt anyagilag tönkremegy, vagy elveszíti mindenét, akkor ezt bizony nem könnyű feldolgozni.
  • Sokan a munkahelyük elvesztését is nehezen tudják feldolgozni. Főleg akkor, ha utána nehezen vagy pedig egyáltalán nem találnak munkát.
  • Sokaknak akkor csúszik ki a lábuk alól a talaj, amikor nyugdíjba mennek. Az egyik ember örül, hogy mostantól kezdve jóval több ideje lesz kedvenc dolgaira, a másik pedig az egyik napról a másikra elveszíti élete egyik stabil pontját. Nem nehéz kitalálni, hogy melyiket fenyegeti jobban a depresszióba zuhanás.

Sok egyéb dolog is depressziót okozhat:

  • Nyomott lehet a hangulata akkor is, ha nem azzal foglalkozik, amit igazán szeret. Ha csak kényszerből, kenyérkeresetként tekint a munkájára, akkor nem is tud igazán lelkesedni érte.
  • Ha valami miatt elégedetlen magával, a sorsával, akkor ez is állandóan emészti. Nem segít az sem, ha másokkal rossz a viszonya.
  • Célok nélkül nem tudja, hogy merre tart, és nincs is miért küzdenie, tennie a dolgait.
    A sorozatos kudarcok miatt is könnyen maga alá kerülhet az ember.
  • Ha elveszíti az önbizalmát és a hitét, akkor már értelmét sem látja annak, hogy tegye a dolgát.
  • Ha nehezen alakít ki kapcsolatokat, akkor társak és barátok nélkül könnyen magányossá válhat az ember, és ez a hangulatának sem tesz jót.

Hogyan jelentkezik a depresszió?

A depresszió nem hirtelen jelentkezik. Ha valami miatt elromlik a hangulata, akkor ezt rosszkedvnek nevezzük, és hamar túlléphet rajta. Az általános levertség, érzelmi állapota mélypontja, a kiábrándultság mindig akkor jelentkezik, amikor rossz passzban van, amikor túl kevésnek érzi az energiáit az élethez, amikor nincs elég lelkesedése ahhoz, hogy túltegye magát az Önnel megesett dolgokon.

A depressziósoknak van épp elég gondjuk a saját bajaikkal is, de ők még ennél is továbbmennek, és mások bajait is magukra veszik. Tipikus példája ennek a felnőtt gyerekéért aggódó szülő, aki nem elég erős ahhoz, hogy érdemben tudjon segíteni a gyerekének, akár ténylegesen segítve, akár úgy hogy lelki támaszt és irányt mutat neki a problémák leküzdésében. Ahhoz viszont elég együtt érző és empatikus a szülő, hogy a gyereke összes gondját-baját magára vegye, és aggódjon miatta.

Az erős és magabiztos szülő is, megérti és átérzi a gyereke problémáját, de hamar túl is lép a terhek bénító szorításán, és a gyereke érdekében azon kezd el gondolkodni, hogy hogyan tudna segíteni, támaszt adni a gyereknek.

A depressziós ember túl hamar elveszíti a hitét, és a kitartását. Igyekszik a könnyebb megoldást választani, utána pedig a körülményekben keresi a probléma okát. Ismerős ez a helyzet Önnek is?

A depressziós értéktelennek, feleslegesnek érzi magát. A bajaival foglalkozik, a gondjain rágódik. A múltban él, ahelyett hogy a jelenben élne, és a jövőjével törődne. Ha viszont mégis elkezd gondolkodni a jövőjéről, akkor kishitűsége miatt hamar elveti a gondolatot, hisz úgyse lesz esélye elérni azokat a célokat, amit kitűzne magának. Nem lesz elég kitartása és lelkiereje végigmenni az elképzelt jövő felé vezető útján. Másik életet szeretne, de ennek az árát már nem hajlandó megfizetni.

Túlságosan befelé fordul, és elhárítja a felelősséget?

Tudja, hogy tenni kellene a dolgát, még sincs elég lelki ereje hozzá? Nem találja életének az értelmét, a célját? Úgy érzi, hogy nem tud megbirkózni a nehézségeivel, és inkább elmenekül a felelősség vállalása elől?

  • Elveszítette érdeklődését azon dolgok iránt is, amiért korábban még lelkesedett?
  • Egyre kevesebb dolog érdekli?
  • Egyre kevésbé tartja értékesnek magát?
  • Nem tudja lekötni magát hosszabb időre semmivel?

Ha igen a válasza ezekre a kérdésekre, akkor szinte biztos, hogy depresszióban szenved.

Ha van a környezetében valaki, aki türelmesen Ön mellett áll, szereti, és segít megtalálni lehangoltságának az okát, akkor jobb esélye van arra, hogy kilábaljon borongós, levert hangulatából, képes legyen újra elfogadni magát, és újra örülni az életnek.

Mit tehet a depresszió ellen?

Bármi is lehet a depresszió oka, érdemes kideríteni.

  • Túlságosan feszítettnek, hajszoltnak érzi az életét?
  • Történt valami korábban, ami miatt ennyire elveszítette a hitét és a lelkesedését?
  • Talán elveszített valakit, aki nagyon közel állt Önhöz?
  • Kilátástalannak érzi az életét, nincsenek céljai, amiért érdemes lenne dolgoznia?

Foglaljon időpontot a változásért: (+36-1) 269-2946

A választás lehetősége mindig adott. Választhat a „feladás” és a „küzdés” között. Ha feladja, akkor továbbra is megmarad ebben a nyomott és céltalannak tűnő lelkiállapotban. Vagy pedig választhatja azt az utat, hogy megtesz mindent azért, hogy célokat találjon az életében, és küzdjön is azoknak az eléréséért. Ha vállalja a felelősséget saját magáért, a tetteiért, a környezetében lévőkért, akkor máris van miért élnie, dolgoznia, és felszabadulhat a lelki gátlásai alól. Célja van az életének, és erőfeszítései eredményre vezethetnek. Van miért élnie és dolgoznia.

Képes lehet megtalálni Önmagát, és elfogadni olyannak, amilyen.

  • Ha igen, akkor képes lehet újra élni a saját életét, és örömét is leli benne.

2 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek a depresszió lelki okai?

  1. Nyírő Mónika

    Üdvözlöm! Nyírő Mónika vagyok. Probalok segitseget talalni a problémámra. Olvasom az itt leírtakat, es sajnos magamra ismerek, mert en is depresszios vagyok, szorongok. Pár eve jott ez a rossz erzes, gyogyszereket regota szedek, de mostanaban sajnos nem vagyok jol. Szeretnek segitseget kerni ha lehetseges, mert nem tudom hova fordulhatnek. Minden nap erzem a félelmet, hogy mi lesz velem, olyanoktol felek, ami még meg se tortent. Ketsegbe vagyok esve. Szorongok, es kozben erzem a rossz dolgokat, kozben jár az agyam a negativ dolgokon, es csak rosszabb lesz. Amennyiben lehetseges, vissza irna nekem? Elore is koszonom szepen! Varom valaszat. Üdvözlettel: Nyírő Mónika

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nyírő Mónika!
      Sajnálattal olvasok a problémájáról! Így, látatlanban, ismeretlenül, a megadott információk alapján, kevés lehetőségem van arra, hogy megoldást ajánljak, még akkor is, ha korunkban egyre többen küzdenek az Önéhez hasonló tünetekkel és betegségekkel, amelyeknek az enyhítésére vagy megszüntetésére pedig adnak lehetőséget az alternatív, természetes gyógyító (és NEM ÁRTÓ) módszerek.
      Az emberi lélek nyelve a betegség és ezek tünetei. Ezzel próbál kommunikálni velünk a lelkünk, a tünetek nyelvén jelzi, hogy valami nem jó irányba halad, valamit nem jól teszünk, valamin változtatnunk kell. Ennek a megtalálására elsősorban a talpreflexológiát, a fülakupunktúrát, a meditációt, tibeti hangtálas kezelést és a háttérben megbújó lelki okok feltárását ajánlhatjuk. Utóbbiak rendkívül változatosak lehetnek, és nem ritkán több beszélgetés és kezelés is szükséges, hogy valóban rájuk találjunk.
      Nagyon fontos, hogy ne halogassa, hanem mielőbb kérjen segítséget, mert csak úgy, maguktól nem múlnak el a bajok! Várjuk szeretettel a Harmónia Centrumban!
      Tisztelettel üdvözlöm:
      Benke Rita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük