Melyek az asztma lelki okai?

Az asztma olyan légzési nehézség, ami a fulladás veszélyét is magában hordozza. Az asztmás rohamnál egyes allergén anyagokra az immunrendszer olyan erősen túlreagál, hogy akár még fulladásos halálhoz is vezethet. Az asztmás rohamnál elsősorban a kilégzéssel van gond, kilégzéskor sípoló hangot adhat. Milyen lelki vonatkozásai vannak az asztmának?

Légzése a kilégzés és a belégzés egyensúlyára épül. Élete pedig az adás és a kapás egyensúlyából áll. Életéhez szüksége van különböző dolgokra (ez a belégzés), de ha ezért cserébe nem képes tiszta szívből adni (kilégzés), akkor lelki egyensúlya felborul. Ezt szimbolizálja a nehézlégzés, az asztma is. Viszonylag könnyen megy a belégzés, de a kilégzéssel gondja van, mert ha adnia kell, akkor könnyen pánikba esik, és nem képes a levegőt megfelelően kilélegezni. Milyen lelki okai lehetnek ennek?

  • Talán arról van szó, hogy mereven ragaszkodik bizonyos nézeteihez, amelyeket nem hajlandó megváltoztatni?
  • Talán bizonyos dolgokhoz vagy egyes emberekhez ragaszkodik túlságosan?
  • szorongás tünetei

    Szorongás tüneteit veszi észre magán?

    Vagy pedig annyira dühös valami miatt vagy valakire, hogy ez már a torkát szorongatva jut kifejezésre?
  • Az is lehetséges persze, hogy olyan mértékben szorong valami miatt, hogy ez már testi tünetekben, a fulladásban jut kifejezésre, és már a torkát fojtogatja a szorongása.

Vannak olyanok is, akiknek a belégzés okoz nehézséget, ezért nem kapnak elég levegőt. Ők azok, akik talán túl sokat adnak, miközben nem kapnak eleget. Ezért bezárkóznak, magukba fordulnak. Sokszor valamilyen őket ért trauma hatására.

Melyek lehetnek az asztma lelki okai?

asztma lelki okai

Mik lehetnek az asztma lelki okai?

Fullasztó, torokszorító érzés az asztma. Mindenképp valamiféle hiányállapotra hívja fel a figyelmét.

  • Talán túl szűknek érzi a lehetőségeit?
  • Vagy heves, esetleg rendszeresen visszatérő vitája van valakivel vagy valakikkel?
  • Lehet, hogy arra próbálja használni légzési problémáit, hogy nagyobb odafigyelést vagy szeretet érjen el valakinél. A másik manipulálásának eszközeként használja az asztmát?
levegő után kapkod

Levegő után kapkod. Úgy érzi, mintha hirtelen elfogyna a levegő? Kattintson a képre, és ismerje meg az asztma kezelésének otthoni, házilagos és szakorvosi lehetőségeit is

Az asztma sok esetben egy múltbeli fájó emlékhez vagy félelemhez kapcsolható. Ha asztmás, akkor az asztmás rohamot a létét és az életét fenyegető fuldoklásként éli meg. Kapkod a levegő után.

Mintha hirtelen elfogyna a levegő.

Az adás és kapás egyensúlyának felborulása

Az asztmás az adás és kapás egyensúlyára törekvés helyett túl sokat akar kapni, és ezért cserébe keveset ad. Belégzéskor, kapáskor teleszívja a tüdejét, de kilégzéskor problémái lesznek, és görcsbe rándul. A kilégzés és a belégzés egyensúlya felborul. Túl sokat akar kapni, és cserébe keveset ad. Az asztmás kilégzéskor nem akarja elbocsátani a szén-dioxiddal dús levegőt, és ezzel mérgezi magát.

Ha pedig nem tud adni, akkor előbb-utóbb kapni sem fog. Nemcsak a légzése, hanem az élet is egyensúlyra törekszik.

Szorongva szeretné őrizgetni mindazt, amit megszerzett életében?

Pedig ha valami újra, újabbra vágyik, akkor azért cserébe adnia kell valamit. Valamit, ami talán nem is annyira értékes, mint ahogy gondolja.

Gondolja csak meg, hogy asztmás rohama közben levegő után kapkod, alig jut levegőhöz. Pedig tudja, hogy a levegő korlátlanul áll rendelkezésére. Csakhogy éppen a rohama közben ebből a korlátlanul rendelkezésére álló levegőből Ön alig tud hozzájutni annyi kevéshez, amire Önnek szüksége lenne.

Helyénvaló ez? Mi lehet ennek az oka?

Az asztma és az allergia kapcsolata

Az asztma a kapás (belégzés) bősége mellett az adás (kilégzés) szűkségéről szól. Ha a görög asztma szót magyarra lefordítjuk, akkor a szűkkeblűséghez, az irigységhez jutunk.

A szűkkeblű, irigy ember fél, szorong meglévő javai elvesztése miatt. Nem annak örül, amije van, hanem az esetleges elvesztésük miatt aggodalmaskodik. Ezért is nem tud örülni meglévő dolgainak. Nem a birtoklás öröme, hanem az elvesztés félelme uralkodik benne. Egyre inkább bezárkózik magába, elzárkózik mások elől. Magának valóvá, magányossá válik.

Amikor a dominanciaigény arroganciája a kiszolgáltatottság érzésével keveredik

A legtöbbször az asztmásoknak erős a dominanciaigénye. Ezt azonban persze a világért sem akarják bevallani, még talán maguknak sem, mert akkor mire fel panaszkodnak a kiszolgáltatottságukra? Arra, hogy nekik olyan komoly problémáik vannak, ők olyan súlyos betegek, hogy asztmájuk van, és ez bármikor súlyos rohammal jelentkezhet náluk.

légúti allergia

Légúti allergiája van Önnek is?

Sokszor ugyanis az asztma tüneteit arra használja, hogy irányítsa a környezetét, uralkodjon a környezete felett. Ez világosan látszik az olyan helyzetekben, amikor például az allergiát okozó dolgot, vagy állatot, például a kutyát vagy macskát el kell távolítani a házból. Vagy nem lehet kinyitni az ablakot pollenvirágzás idején. Persze cigizni sem lehet a környezetében, mert őt az mennyire zavarja.

Arra persze nem gondol, hogy a környezetében lévőket pedig ezeknek a szabályoknak a betartása mennyire zavarhatja.

allergia

Egyre többen szenvedünk valamilyen allergiától. Egyre több fiatal küzd a légúti allergiával. Önnek is allergiás panasza van?

Az asztmás ember kerüli azokat a helyzeteket és dolgokat, amelyek allergiás rohamot, asztmás rohamot okozhatnak neki.

A tisztát levegőt, a pormentes környezetet, a világos tereket szereti.

Ha Ön is asztmával küszködik, akkor ezeket a kérdéseket érdemes megválaszolnia magának:

  • Életében melyek azok a területek, amelyeken csak kapni akar, és adni nem? Azt sem árt azonban emellett végiggondolni, hogy milyen realitása van ennek.
  • Milyen a személyisége? Dominanciára törekszik?
  • Melyek azok a dolgok, amelyek érdeklik?
  • Melyek azok a területek, amelyek elől viszont inkább elzárkózna, mert túl alantasnak, mocskosnak tartja?

Az adás és kapás egyensúlyának a felborulását jelenti természetesen az is, ha túl sokat adnak, miközben nem kapnak eleget. Nekik a belégzés jelent problémát, mert nem kapnak elég levegőt. Sokat adtak, miközben úgy érzik, hogy ehhez képest keveset kaptak vissza. Ezért a maguk világába fordulnak, bezárkóznak.

Amit tehet az asztma lelki okai ellen

A legfontosabb talán, hogy fogadja el önmagát olyannak amilyen, és ezt bátran vállalja is fel. Merje vállalni a hibáit is, és ezt ne féljen kommunikálni is akár. Ha felszabadultabb lesz, eltűnik a lelki görcs, akkor amikor másokkal beszél, akkor tudat alatt nem keres majd a lelke okokat ahhoz, hogy ne kelljen kommunikálnia. Nincs szüksége már asztmás rohamokra, hisz a hibáival és a gyengeségeivel együtt is egyre bátrabban akar és mer kommunikálni. Fokozatosan eltűnik a lelki gátlása, nincs szüksége mondvacsinált okokra ahhoz, hogy ne kelljen kommunikálnia.

Ehhez természetesen kell az elhatározás, de az akarat önmagában még kevés. Fontos még az is, hogy fejlessze a kommunikációs képességeit, és tanulja meg kifejezni magát, átadni másoknak a gondolatait, kifejezni az érzéseit. Ehhez arra van szüksége, hogy legyen nyitottabb a környezetére.

Ha nyitni kezd mások felé, akkor egyre többet adhat majd másoknak verbálisan és ténylegesen is, és ezzel együtt egyre többet is kaphat másoktól. Az adás, a kilégzés és a kapás, a belégzés egyformán fontos. Lelki egyensúlyához és légzése egyensúlyához is mindkettőre szüksége van.

Ahogy fejleszti kommunikációs képességeit úgy javulnak a kommunikációs esélyei, és ezzel párhuzamosan tágítja a hörgőiben is a levegő áramlásának útját. Kommunikációs képességei fejlesztésével az akadályok is egyre kisebbek lesznek, és a lehetőségei pedig egyre jobbak. Egyre szélesebb úton haladva tud kommunikálni, miközben egyre kisebb akadályokkal találja magát szembe. Gondoljon csak a levegő akadálytalan áramlására a tüdejében. Nem erre van szüksége ahhoz, hogy egyre könnyebben lélegezzen?

Életében, lelkében, kommunikációjában és légzésében is egyensúlyra kell törekednie. Nem lehet csak kapni, adni is kell közben. Nem lehet csak belélegezni a levegőt, ki is kell lélegezni. Még csak raktározni sem lehet a levegőt. A belégzés után kilégzésre van szüksége, és utána pedig újra kilégzésre. Mennyivel könnyebb ennél a környezetével való kapcsolata, ahol másokon segítve olyan tartalékokat halmozhat fel, amire támaszkodva majd később akár többször is kérhet, anélkül, hogy adnia kellene.

Ez persze fordítva is működhet. Kérhet többször is, anélkül, hogy adnia kellene. Ez azonban csak egy bizonyos pontig működhet. Csak ideig-óráig használhat ki másokat, anélkül, hogy ne adna cserébe Ön is. A kölcsönösség elve működik szűkebb és tágabb társas kapcsolataiban is.

A rossz dolgoktól, az elhasznált levegőtől persze érdemes megszabadulni. Utána azonban ezek helyét pótolni kell valami mással, az Ön vagy mások számára kedves dolgokkal és a friss levegővel.

Ha Ön asztmás, akkor asztmája arra szólítja fel, hogy egyre többet felvállalva és megmutatva, kommunikálva magából, elinduljon az egyensúly felé – adok miközben kapok – vezető úton.

Ha képes lesz a félelmeit őszintén felvállalni, akkor már nem érez lelki gátat ahhoz, hogy emiatt beduguljon a kommunikációja. Felvállalhatja ezt is, hisz ez is Ön, ez is Önhöz tartozik, és Önről szól. A lényeges az, hogy nemcsak ez szól Önről, és nemcsak félelmei és gátlásai vannak. Ez személyiségének csak egy része, és ha ezt a részét is képes felvállalni, akkor a tettereje, lelkesedése is nagyobb elfogadásra számíthat a környezetében. Hisz őszintén felvállalta önmagát.

Az önmaga felvállalása felé vezető úton érdemes feltennie néhány kérdést:

  • Mi miatt olyan nehéz elfogadni önmagát? Mi az, amivel nincs kibékülve saját magában? Milyen nem szeretne lenni a jövőben?
  • Miben kell változnia?
  • Mitől fél, mitől tart?
  • Kitől tart, kivel nem szeretne találkozni, kommunikálni a jövőben? Miért?
  • Tényleg jobb lenne, ha nem találkoznának, nem kommunikálnának a jövőben? Vagy inkább csak más alapra kellene helyezni a kettejük közötti kapcsolatot, a kommunikációt?

Ha jobban belegondol, akkor nem létezik olyan dolog, amit feltétlenül el kellene utasítania, amitől feltétlenül meg kellene szabadulnia. Lehetséges persze, hogy Önnek jobb lesz, ha ezt a valamit el fogja utasítani. Az is lehet azonban, hogy egy kis változtatással már nincs is szüksége arra, hogy kirekessze életéből azt a valamit.

Ugyanígy van a környezetében lévő személyekkel. Lehetséges persze, hogy Önnek és a másiknak is az lesz végül az előnyös, ha csökkentik a találkozásaik számát, vagy megszakítják a kapcsolatot, Könnyen előfordulhat azonban, hogy kommunikálva egymással meg tudják beszélni a nézeteltéréseiket.

Nemcsak saját magát kell elfogadnia olyannak, amilyen, nemcsak magának kell felvállalnia önmagát, hanem másoknak is engedje meg, hogy olyanok legyenek, amilyenek. Persze mindenki tud változni, és ha akar, akkor változik is. A felnőtt emberek azonban kialakult személyiséggel már nemigen tudnak kibújni a saját bőrükből. Ahelyett, hogy megpróbálná megváltoztatni a másikat, inkább fedezze fel benne azokat a tulajdonságait, amiért szeretni és tisztelni tudja. A másikban meglévő értékek felismerése is az elfogadás egyik eredményes módja lehet.

inhaláció

Az inhaláció, a légutak nedvesítése az asztmás rohamok csillapításában és a rohamok megelőzésében is segít

Az asztmás rohamok lehet, hogy csak tünetei lelki egyensúlya felbomlásának. Ha törekszik az egyensúlya visszaállítása felé, akkor előfordulhat, hogy asztmás rohamai is csökkennek majd, és egyre ritkábbak lesznek. Jusson eszébe mindig, amikor a légzését megkönnyítő szereket vesz be, hogy ezzel csak a tünetet kezelte, és nem rohama kiváltó okát. Az okok feltárásához mélyebbre kell ásnia a lelkében, és végig kell gondolnia jó néhány dolgot.

Ebben a gondolkodásban mindig jól jön egy barát értő figyelme. Ha pedig úgy gondolja, hogy egy szakemberben jobban megbízik, akkor érdemes lehet egy pszichológushoz vagy egy kineziológushoz fordulnia. A szakember segít rohamai megelőzésében.

A pszichológus életét végiggondolva, a kineziológus pedig a testét és a lelkét lépésről lépésre megvizsgálva és feltárva juthat el problémája lehetséges okához vagy okaihoz.

A szakember segítsége azért is hasznos lehet Önnek, mert ő nemcsak problémája okának a feltárásában, hanem az eredményes megoldásban is segíteni tud Önnek. Talán tudja, hogy támogató segítséggel mindig könnyebb megszabadulni lelki problémáitól. Segítséggel könnyebben vissza tudja szerezni lelki egyensúlyát. A szakember segít Önnek.

10 gondolatok ezen: “Melyek az asztma lelki okai?

  1. Wizibalu

    Nekem ide csak annyi hozzászólásom lenne hogy, nem csak azt azt kellene szerintem feltüntetni aki folyton csak kapni akar de adni nem mert olyan is van aki saját kárán adakozik túlzottan és nem kap. Előbbi esetben a kilégzés, utóbbi esetben a belégzése nehézkes.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves WiziBalu!
      Köszönjük, hogy értékes tartalom kiegészítő hozzászólásával segíti blogunk többi olvasóját!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

      1. Wizibalu

        Köszönöm! A „kivégzést” a hozzászólásomban javitanák kérem „kilégzésre”? (nem tudom utólag szerkeszteni) Telefonról írtam a hozzászólást és az autokorrekt „besegített”.. Előre is köszönöm

      2. BEK

        Üdv! legyenek kedvesek javítani a teljes szöveget! Az asztma lelki okai a szöveg szerint csupán az adni nem képes emberekre vonatkoztatható jóformán, holott ez fordítva is igaz! Sokan levegőt nem kapnak, túl sokat adnak, kompenzálnak és bezárkóznak érzelmileg..súlyos traumák hatására főként gyermekkorban.
        A korábbi hozzászóló kommentjében már jelezte Önöknek!

        Köszönettel

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Emese!
          Nagyon szépen köszönjük a segítséget Önnek is, ahogyan korábbi hozzászólóinknak. A teljesebb tájékoztatás érdekében a blogválaszokban jelölt plusz információkat beleillesztettük a cikkünkbe is.
          Hálás köszönettel vagyunk figyelmessége iránt! További hasznos olvasgatást kívánunk honlapunkon, és blogunkon.
          Harmónia Centrum

  2. Gamma

    Nekem a belégzés a probléma, nem tud elég levegőt felvenni a, tüdőm. Nem a kilégzés a nehéz, bár sípoló hang akkor is jelentkezik Én azt hittem, hogy minden asztmás így van ezzel.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gamma!
      Köszönjük hozzászólását blogcikkünkhöz. Van esetleg valamilyen kérdése is, melyet megvitatna egy személyes konzultáció keretén belül tüdőgyógyászunkkal? Vagy Önnek már korábban kimutatott és megfelelően kezelt asztmája van, melyre nem kíván kiegészítő segítséget kérni, csupán a különböző betegek eltérő tüneteire csodálkozott rá?
      A tüdőt is érzékenyen érintő járványra való tekintettel javasoljuk, kerülje a felesleges személyes kontaktokat, és törekedjen maximális higiéniára.
      Jó egészséget kívánunk!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  3. Nagy Zsuzsanna

    Én a koronavírusos állapotom után lettem asztmás. Lehet hogy nekem nem lelki hanem fizikai okai vannak?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Zsuzsanna
      A Koronavírus ha a légzőszervét támadta meg, akkor okozhat asztmatikus panaszokat. Viszont konkrétan nem lesz tőle asztmás az ember, az asztmát főleg környezeti illetve genetikai okokból eredeztetik. Javaslom keressen fel egy pulmonológust vagy allergológust, aki pontosabb választ tud adni. Intézményünkben akiket tudok ajánlani:
      Dr. Hidvégi Editet aki tüdőgyógyász és gasztroenterológus egyben, nagyon régóta van a szakmában és igazi szakmai tekintély.
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hidvegi-edit-tudogyogyasz-gasztroenterologus
      Amennyiben a lelki okait hivatott fel tárni az esetben pedig Gorszkij-Kossuth Klaudiát tudom ajánlani aki évek óta foglalkozik életmód tanácsadással, reflexológiával, és rengeteg pozitív eredményt tud felmutatni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük