Melyek az Achilles-ín fájdalom okai?

Az Achilles-ín a vádli izmait köti a sarokcsontunkhoz. Testünk legvastagabb ina, a lábfej lefelé és előre mozgatását végzi. Alapvető szerepe van a mozgás közben, például járkálás, futás, felugrás, leülés és felállás közben, tehát a lábfej bármilyen mozgatásakor. Gyakori használata miatt viszonylag gyakran meg is sérül. Talán az sem véletlen, hogy Ön is ezt az oldalt olvassa. Nyilván gondja van az Achillesével.

Szeretné megismerni, hogy mi okozza a fájdalmát, és azt szeretné megtudni, hogy Achillese hogyan lehet újra fájdalommentes?

Achilles-ín fájdalom

Achilles-ín fájdalom jelentkezése a saroknál. Milyen fájdalmat érez? Miben akadályozza a fájdalom?

A saroknál jelentkező fájdalmak egyik jól ismert típusa az Achilles fájdalom. Az Achilles-ín a testünkben lévő legvastagabb ín, mégis meglehetősen sérülékeny. Viszonylag könnyen meghúzódik, és el is szakadhat. Beszakadhat részlegesen, vagy akár el is szakadhat. Az Achilles a lábszár, a vádli izmait köti össze a sarokcsonttal.

Az ínnak nagyon rossz a vérellátása, ezért a folyamatos használatban könnyen meghúzódik, sérül. Utána pedig a rossz vérellátottság miatt lassan regenerálódik, ezért nehezen jön helyre.

Achilles-ín gyulladása

Az Achilles-ín gyulladásának legfőbb tünete a sarok hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál kialakuló fájdalom

Az égő, szúró fájdalom a sarok hátsó részén jelentkezik. A sarokcsonthoz való tapadás területén, vagy fentebb érezhető az Achilles-ín területén. A túlterhelésből származó Achilles gyulladása mellett a különböző sérülésekből és sorvadásból származó fájdalmak is gyakoriak.

Az Achilles akut és krónikus sérülései is gyakran előfordulnak az Achilles túlzott terhelése miatt.

Mik lehetnek az Achilles fájdalom okai?

Túlsúly, elhízás

Futás közben a lábfejünkre, ezáltal az Achilles-ínra is testsúlyunk 2,5-szerese nehezedik. Minél nagyobb túlsúly nehezedik a lábra, annál nagyobb a terhelés okozta sérülés veszélye.

Achilles megerőltetése, túlterhelése

Az Achilles-ínra a nagy erőkifejtést igénylő gyors mozgásoknál nagy erők hatnak. Ezek az erők hirtelen fellépő akut, és hosszútávon kialakuló krónikus fájdalmat is okozhatnak.

Láb deformálódása

jantó betét

Talpbetét talpára szabottan talpfájdalma megszüntetésére. A jó talpbetét azokon a megsüllyedt pontokon támasztja alá a talpát, ahol az meg van süllyedve. Ezzel kompenzálja talpa deformitását, és megszünteti a fájdalmat

A láb deformálódásai is okozhatják az Achilles fájdalmát. A bokasüllyedés, a lúdtalp, vagy például a túlságosan befelé fordított lábfej olyan túlzott terhelést jelentenek a lábfejnek, amely kihat az Achillesre is. Ha lúdtalpas, és fáj a talpa, akkor ezt nézze meg.

Örökletes tényezők

Az örökletes okokból sérülékenyebb szalagok, a kötöttebb, feszes lábszár izomzat (vádli) szintén okozhat Achilles fájdalmat.

Sérülések

Különféle sérülések is okozhatják az Achilles gyulladását. Ezek sportolás közben a lábat érik.

Ha nem melegít be, vagy a bemelegítés nem megfelelő, akkor ennek könnyen Achilles-ín húzódás lehet a kellemetlen következménye. Ugyanúgy meghúzódhat az Achillese az edzés közbeni nyújtás elmaradása vagy nem megfelelő végzése miatt is. Az ín húzódása igen erős fájdalommal járhat.

Achilles-ín szakadása

Achilles-ín szakadása műtéti kezelést igényel

Ha nem figyel Achillese fájdalmára, akkor az Achilles-ín szakadása illetve részleges szakadása is bekövetkezhet súlyosabb esetekben. A szakadás lehet sportolás közbeni sérülés és sorvadás következménye is. A szakadás pillanatában nyilalló, éles fájdalom hasít a sarkába, és az Achilles teljes szakadásánál a szakadás helyét is kitapinthatja az ujjával.

Kényelmetlen cipő

A nem megfelelő cipőviselet megváltoztatja a láb statikáját és dinamikáját, és a terheléssel párosulva elsősorban inkább krónikus panaszokat okoz. Ilyen lehet a hölgyeknél a magas sarkú cipők túlzott viselete, valamint a lábboltozat ívét nem követő, és a talpat nem megfelelően alátámasztó lapos, egyenes talpú, sarok nélküli cipők, saruk, papucsok viselete.

Amikor a sarok magasabban található, mint a lábfej (vagyis amikor sarkát megemeli a cipő sarka), akkor lábszár izma és az Achilles-ín megrövidül. Nem kell olyan hosszúra nyúlnia, mintha a talajon állna a sarkával. Napközben általában ebben a megrövidült helyzetben van a vádli, a lábszár izma, mert minden cipőnek van néhány centis sarka.

Kivétel ezek alól a sarok nélküli, lapos talpú cipők viselete. Ezekben a sarok nélküli cipőkben viszont a vádlinak, és a vádlit a sarokcsonttal összekötő Achillesnek is nyúlnia kell. Ezért a sarok nélküli lapos talpú cipők túlzott viselete sokunk Achillesének a kényelmetlen feszülés miatt fájdalmat okozhat.

A sarok nélküli cipők másik problémáját ezeknek a könnyű nyári cipőknek a könnyebb kidolgozása okozza. A nyári melegre készült cipő kidolgozása nem annyira igényes. A cipőhöz és a vékony talphoz használt anyag sem annyira minőségi, hogy járás közben rugalmasan alátámasztott, gördülő járást biztosító támaszt adjon a talpnak. Ezért a sarok nélküli cipők kevésbé tartós anyaguk, és a cipő sarkat sokkal kevésbé stabilan tartó kidolgozásuk miatt jelentenek hirtelen nagy terhet az Achillesnek. Legalábbis a télen sarkat stabilan tartó cipőkhöz szokott, és a mezitlábas, valamint egyenetlen talajon járáshoz nem szokott talpunknak és Achillesünknek.

Ez persze csak többségünk talpára igaz. Mindig járnak közöttünk olyanok, akik genetikai adottságaik vagy talpuk, sarkuk és vádlijuk tornáztatásának eredményeként fájdalmas panasz nélkül hordhatják a sarok nélküli, lapos talpú cipőket is. Vagy egyszerűen csak nem hordják olyan sokat a sarok nélküli, lapos talpú cipőiket, hogy ez gondot okozzon az Achillesüknek.

A magassarkú cipőkben viszont a 3-5 centis sarkú cipőkhöz képest is még jobban megrövidül a vádli. Ez a megrövidült izom bármilyen mozgásra érzékenyen reagál, és meglehetősen sérülékeny. Hisz a rövidebb, edzetlen izom hamarabb elfárad. Bemelegítés nélküli vagy jelentős terhelésre pedig gyulladással reagál.

Járás közben nem olyan nagy a terhelés a sarkunkon, futás közben azonban már testsúlyunk 2,5-szerese nehezedik a sarkunkra, és ez a súly az Achillest is terheli. A talajfogás pillanatában a sarkunk érintkezik a talajjal, és ekkor az Achillesnek meg kell nyúlnia. Ahhoz, hogy erre folyamatosan képes legyen megfelelő nyújtó gyakorlatokkal nyújtani kell a lábszár izmait és az Achilles-ínt. Ha ez a nyújtás nem történik meg, akkor annak terhelés hatására vagy bemelegítés nélkül végzett mozgás hatására az Achilles húzódása és szakadása is lehet a következménye.

Önnek mi okozza Achillese fájdalmas gyulladását?

Achilles-ín gyulladás okai

Achillese hol fáj? Mióta érzi a fájdalmat? Milyen erős? Állandóan fáj vagy csak néha? Terhelésre jelentkezik? Mire figyeljen még? Mi okozza Achilles-ina gyulladását? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

A lehetséges okok közül melyik lehet Achilles fájdalma kiváltó oka?

  • A kérdőív pontos kitöltésével derítse ki Achilles fájdalmának az okát!

Ez azért fontos, mert fájdalmát tartósan megszüntetni, csak a fájdalmat kiváltó ok megszüntetésével tudja. A fájdalmas gyulladást kiváltó ok megmaradásával csak időlegesen fog tudni megszabadulni Achillese fájdalmától. A kiváltó ok megmaradásával újra és újra elő fog jönni a fájdalma akkor, ha terheli a gyulladt Achillest.

Melyek az Achilles-ín fájdalom tünetei?

  1. fájdalom helye az Achilles-ín gyulladásnál

    Az Achilles-ín gyulladásnál a fájdalom a nyíllal jelzett szakaszon jelentkezik.a

    Achilles-ín problémánál a sarok hátsó részén, az ín tapadásánál illetve fentebb a lábszár izomzata felé haladva pihenés utáni meginduláskor jelentkezhet a szúró, hasító fájdalom, amely mozgásra fokozódik.

  2. Súlyosabb, elhúzódó esetekben az ín tapadása körül duzzanat, pirosság jelenhet meg. A fájdalom fentebb húzódva a vádlinál is jelentkezhet, és vizesedést, ödémát is okozhat.

  3. Különösen fájdalmas a futás és a lábujjhegyre állás, de már maga a járás is nehézséget, és fájdalmat okoz.
  4. Hosszan tartó, elhúzódó gyulladásnál pedig csontos lerakódás alakul ki a sarok hátsó részén, az Achilles tapadásánál.

Az Achilles-ín védőburokban mozog, és egy vékony zsírréteg található az ín és a burok között, ami megkönnyíti az ín mozgását. Ha sérül az ín, akkor hegszövet alakul ki a felszínén, és ez minden lépésnél irritálja a védőburkot. Ezért érzi a nyilalló, szúró fájdalmat. Talán furcsa első hallásra, de futás közben a fájdalom enyhül, mert az edzés hatására emelkedik a hőmérséklet, és a védőhüvely rugalmasabb lesz. Az ín könnyebben tud mozogni benne. Ha azonban sérülten folytatja a futást, akkor a sérült ín megmerevedik, hegesedik, és a heges ín már nem fog gyógyulni. Ne terhelje a sérült Achilles-ínt. Mindenképp kezeltesse, és gyógyítsa meg.

Hogyan tudja eredményesen kezelni Achilles fájdalmát?

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával vádlija, sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

Az Achilles fájdalmánál is a legfontosabb a megelőzés. A sérülést és a krónikus panaszok kialakulását a mozgás előtti körültekintő és alapos bemelegítéssel tudja elkerülni. A másik nagyon fontos feladat az edzés közbeni folyamatos nyújtás. Az edzés közben terhelt lábszár izmok folyamatos nyújtásával elkerülheti az izmok elfáradását, begörcsölését, rövidülését, ami az izmok feszülésével tapadást biztosító Achilles-ínra extrém terhelést adna.

Ha viszont már fáj az Achillese, akkor…

  • a legfontosabb feladat a fájdalmas terület tehermentesítése.
  • Pihentesse a lábát, és lehetőleg mellőzze azokat a mozdulatokat, amelyek a fájdalmas terület mozgatásával járnak.
  • Csökkentheti panaszait jegeléssel is.
  • Achilles gyulladására gyulladáscsökkentő gyógyszereket is lehet szedni. Ezek hatékonysága azonban meglehetősen kérdéses, hisz az Achilles-ín vérellátása igencsak szegényes, és a szájon át bevett gyógyszer a vérárammal egyszerűen nem fog eljutni a fájdalmas területre.
  • A lábszár izmait nyújtó gyakorlatok óvatos végzésével csökkentheti az Achilles-ínra ható feszülést.
  • A lesüllyedt boltozatot megemelő cipő viselésével, illetve a magassarkú cipők viselésének a visszafogásával szintén csökkentheti a lábfejére nehezedő nyomást. Az ívelt kialakítású, gördülő talpra kiképzett, talpának tartást adó cipők viselésével a talpára és Achilles-inára nehezedő nyomást is mérsékelheti.
  • Túlsúly esetén fogyással csökkentheti a lábára és Achilles-inára nehezedő nyomást.
  • Ha mindezek hosszú ideig (több hónap) nem enyhítik fájdalmát az ín nyújtására szolgáló műtéttel enyhíthetik panaszát.

Az ín teljes szakadásakor műtétre van szükség az elszakadt ín összevarrásához. Részleges szakadásnál és húzódásnál a pihentetés, jegelés és az óvatos nyújtás is eredményre vezethet.

Műtét nélküli gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Az Achilles-ín műtéte helyett azonban van kíméletesebb megoldás is

Az Achilles-ín szakadásánál természetesen szükség van a műtétre, szakadással nem járó fájdalom és gyulladás esetén azonban érdemes elkerülni a műtéti beavatkozást.

Achilles-ín gyulladás kezelése

Achilles-ín fájdalom kezelése lökéshullámmal

Achilles-ín fájdalom kezelése lökéshullám terápiával mellékhatások nélkül

Az Achilles-ín gyulladása eredményesen kezelhető lökéshullám terápiával. Nézze meg a lökéshullám kezelés eredményességét itt. A mellékhatások nélküli lökéshullám terápia Achilles-inán vérbőséget okozva csökkenti a gyulladást, és a salakanyagok elszállításával megszünteti fájdalmát a kezeléssorozat végére.

Egy 4-6 alkalmas kezeléssorozattal a kezelések végére 80%-os valószínűséggel megszűnnek fájdalmas panaszai. Akkor sincs azonban veszve minden, ha Ön a másik 20%-ba tartozik, mert Achillese a felgyorsult vérkeringés hatására az utolsó kezelés után is még heteken keresztül folyamatosan gyógyul tovább, és egyszer csak azt fogja észrevenni, hogy elmúltak a panaszai. Mámoros pillanat lesz, amikor érzi, hogy hetek, hónapok óta nem fáj az Achillese.

Achilles fájdalom kezelése

Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal. A kezelés a vérkeringés élénkítésével több tápanyagot és oxigént juttat a gyulladt terület sejtjeihez. Ezzel pedig felgyorsítja a regenerálódásukat. Kattintson a képre, és nézze meg hogyan segít a kezelés mellékhatások nélkül, Magyarország legnagyobb gyakorlati tapasztalatának biztonságával

Azt azonban érdemes tudnia, hogy a kezelés „csak” az Achillesére telepedett gyulladást szünteti meg. A panaszait okozó tényezők változatlan további fennállásával, például Achillese nyújtás nélküli fokozott terhelésével  panaszai újra kiújulhatnak. Ezért a gyulladás kezelésével párhuzamosan az Achilles fájdalmát kiváltó okot is meg kell szüntetni panaszai végletes kezeléséhez.

  • Például futóedzéseibe be kell építeni Achillesének rendszeres nyújtását is.
  • Vagy vádliját megrövidítő, és ezzel Achillesét feszítő magassarkúját kevesebbet kell viselnie, mert a cipője is okozhatja panaszát.
  • A sarok nélküli cipő is ludas lehet.

A hosszú távon eredményes kezelés attól függ tehát, hogy mi okozza a panaszát. Ezt ki kell deríteni, és meg kell szüntetni, ha tartósan panaszmentes szeretne lenni

Achilles fájdalma nélkül szeretne élni minél hamarabb?

Mit tegyen 2 lépésben, hogy minél hamarabb megszabaduljon Achilles-ín gyulladásától?

  1. achilles-gyulladás lökéshullám kezelés eredményessege

    Achilles-ín gyulladás lökéshullám kezelésének eredményességéről készült kutatás. Kattintson a képre, és ismerje meg a kutatás eredményét!


    Mindent megtalál Achillese eredményes gyógyításáról, és arról, hogyan lehet újra fájdalommentes a cikkben lévő első linken. Tudja meg a legfőbb előnyét, és minden fontos részletét fájdalommentessége visszaszerzésének.

     

    • Ez a kezelés 80%-os arányban már a kezeléssorozat végére megszünteti fájó Achillese gyulladásos panaszait. Gyulladt Achillese gyógyulása azonban még utána is folytatódik tovább, közelítve a 100%-os eredményesség felé.
    • Ismerje meg a kezelésről készült klinikai kutatás eredményeit is a linkre kattintva.
  2. Kezeléssel kapcsolatos kérdésével hívjon(+36-1)269-2946-os számon bennünket munkanapokon reggel 8 órától este 20 óráig fájdalma megszüntetéséért.
    • Munkatársunk válaszol, és boldogan segítünk Önnek Achilles-ín gyulladása nélkül, fájdalommentesen élni.

Szabaduljon meg Achilles-ín gyulladásától minél hamarabb mellékhatások nélkül Magyarország lökéshullám terápia központjában. Várjuk Önt fájdalma megszüntetésével.

4 gondolatok ezen: “Melyek az Achilles-ín fájdalom okai?

  1. VARGA GYÖRGYI

    Kedves Harmónia Centrum!

    A teljesen lapos talpú cipő, tornacipő hogyan okozhat achilles ín gyulladást vagy fájdalmat?
    A magassarkú értem. De normál esetben a lapos talp az egy természetes mód.

    Köszönöm szépen a segítséget!

    Györgyi

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Györgyi!
      Teljesen logikus az Önben felmerülő kérdés. És meg kell mondjam, egy kicsit meg is fogott vele engem. Mivel nem én írtam ezt a 2016-os blogcikket, nekem is el kell gondolkodnom rajta gyógytornászként.
      Remekül fel tudnám vázolni, a lapos cipő hogyan hat a talpra, hogyan okozhat talpi ín túlterhelést, gyulladást, talpi sarkantyút. Mivel a talpi – saroktáji fájdalmak következtében gyakran lábujjegyezve jár az illető, így közvetetten már veszélyeztetve is van az achilles ín, mind terheltségben, mind a tovaterjedő gyulladásos anyagok miatt. De vajon milyen közvetlen kapcsolata van az achilles ínnal az alacsony cipőnek, már ha van közvetlen hatása is?
      Az alacsony 0,5-1 centiméteres sarkú cipő és a cipészek által ajánlott 2-3 centiméter magas sarkú cipő közötti különbség lehet ennyire döntő szerepű a vádli izomcsoport számára?
      Van pár gondolatom, de mindenképp utána fogok járni, és egyeztetünk róla a kollágákal.
      Köszönöm Önnek, hogy kérdésével elgondolkodtat engem, és segít, hogy elménk mellett frissen tartsuk tartalmainkat is.
      Lapos talpú, sarok nélküli cipőkkel sok embernél 2 gond fordul elő. Egyrészt minden egyes lépésnél túlságosan alacsonyról indul a sarok, ezért sokszor már a kiinduló helyzetben túlságosan feszül a vádli és a vádlit a sarokkal összekötő Achilles-ín. Ezzel szemben 3-5 cm-es saroknál ez a 3-5 cm egy feszülésmentes, kényelmes helyzetet biztosít a vádlinak. És a vádlit sarokkal összekötő Achillesnek is. Természetesen sokunk vádlijának nincs szüksége erre a 3-5 cm-es kényelmi helyzetre. Többünknél azonban hasznos lenne. Másrészt pedig a sarok nélküli, könnyű nyári cipők kidolgozása nem annyira igényes, és a cipőhöz és a cipő talpához felhasznált anyag nem annyira minőségi, hogy egy rugalmasan alátámasztott, gördülő járást biztosító támaszt adjon a talpnak. Ezért a sarok nélküli cipők a gyengébb minőségű, pontosabban kevésbé tartós anyaguk, és a cipő sarkat sokkal kevésvé stabilan tartó kidolgozásuk miatt jelentenek hirtelen nagy terhet az Achillesnek, a télen sarkat stabilan tartó cipőkhöz szokott, és a mezitlábas, valamint egyenetlen talajon járáshoz nem szokott talpunknak, Achillesünknek. Ez azonban természetesen csak többségünk talpára igaz. Mindig vannak közöttünk olyanok, akik vagy genetikai adottságaiknak, vagy talpuk, sarkuk és vádlijuk tornáztatásának következtében kellemetlenségek nélkül hordhatják a sarok nélküli, lapos talpú cipőket is. Vagy egyszerűen csak nem hordják olyan sokat a sarok nélküli, lapos talpú cipőket, hogy gondot okozzon. Többségünk talpa és sarka azonban nem ilyen rugalmasan edzett sajnos. Leginkább azért persze, mert túl keveset járunk mezitláb egyenetlen talajon. A természetes környezetben élő emberek talpa hozzá van eddzve sarkuk és talpuk saroktámasz nélküli állásához. Ezért nekik ez messze nem okoz olyan problémákat, mint a „nagyvárosban élő” embereknek. És ebben az esetben is megint az arányokon van a hangsúly, mert kivételek pro és kontra is vannak természetesen.
      Üdvözlettel:
      Heizler-Himes Eszter
      Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Járási Terézia!
      Engedje meg, hogy pusztán orvosi szempontú hozzászólást tegyünk blogunkra írt megjegyzésével kapcsolatban.
      A ma élő ember számára a felegyenesedett közlekedés a természetes. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a csontszerkezete és izomzata, melyet az internet segítségével ma már bárki összehasonlíthat. Csak írja be a keresőbe, hogy „human anatomy and ape anatomy” vagy „ember és majom csontváza” és látni fogja, hogy a test hozzá idomult a megváltozott tartáshoz. Biztatom Önt, hogy nézze meg Ön is a csontszerkezetbeli különbségeket, a más alakú medence csontot, a hosszabb végtagokat, masszívabb lapockát.
      Nem vitatjuk, hogy a modern városi embernek a betonon való ácsorgás megterheli a szervezetét. De azt állíthatjuk, hogy ha a mostani gerinc és csontszerkezettel valaki majom módjára kezdene közlekedni, biztosan mozgásszervi problémái alakulnának.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük