Melyek a sarkantyú lelki okai?

Sarok sarkantyú esetén fájó csontkinövés alakul ki a sarokcsont talpi részén, általában a sarokcsonton, a talpi bőnye tapadásánál. Ezt nevezzük talpi vagy Calcaneus sarkantyúnak. Ez akkor lehet különösen fájó pont minden egyes lépésénél, ha ezt a fájó, begyulladt pontot nyomja állandóan.

A sarkantyú azonban a talpi részen túl kialakulhat a sarok hátsó részén az Achilles-ín sarokcsonthoz tapadásánál is. Ez a meszes lerakódáson alapuló csontkinövés pedig akkor lehet különösen fájdalmas, ha a cipő kérge nyomja, és minden lépésnél fájdalmasan lehet érezni a csonthártya gyulladását.

sarkantyú lelki okai

A sarkantyú nem mindig okoz fájdalmat. Ha viszont fáj, akkor a fájdalmat érdemes megszüntetni

A sarokcsont talpi részére lerakódott meszes tüske akkor okoz fájdalmat minden egyes lépésnél, ha lépéskor nyomódik sarkának ez a begyulladt része.

  • Ha súlypontja nem ezen a begyulladt ponton van, akkor jó esélye van rá, hogy a csontkinövés nem fog Önnek érezhető fájdalmat okozni. Ilyenkor nincs gondja a sarkantyújával. Együtt tud élni vele.
  • Ha viszont fájdalma van, akkor sarkantyú fájdalmának a meszes lerakódáson túl lelki oka is lehet.
calcaneus sarkantyú

Calcaneus sarkantyú a sarok talpi részén

A talpi sarkantyú arra hívhatja fel a figyelmét, hogy nem lehet minden egyértelműen fekete vagy éppen fehér. Az élet sodró áramlásában nem feltétlenül van mindennek pontosan meghatározott, egyértelmű oka és következménye.

  • Mit jelenthet ez? Például azt, hogy rugalmasabban, elfogadóbban érdemes élni az életét.

A határozottság, a kemény és következetes kiállás elvei mellett vagy egy-egy Ön számára fontos ügy mellett sok esetben hasznos lehet. Nem minden esetben lehet azonban kőkeményen és sziklaszilárdan képviselni az érdekeit, és határozott álláspontot elfoglalni.

Ha a határozott álláspont helyett, kicsit rugalmasabb és engedékenyebb lesz, akkor ennek meg lehet az az előnye, hogy kevesebb embernek lép a tyúkszemére. Ezzel eléri azt, hogy kevesebb gondja-baja lesz az életben a másokkal való együttműködéséből.

Ha nem annyira kemény a fellépése, akkor sarokcsont sarkantyú ügyben is kedvező hatást tapasztalhat majd. Könnyen lehet, hogy fájdalma enyhül, vagy meg is szűnik. Így pedig Önnek lesz fájdalommentes az élete.

másokra odafigyelés

Figyel a másikra? Kideríti, hogy miért teszi azt, amit tesz? Miért mondja azt, amit mond?

Ha másokra is odafigyelve képviseli saját érdekeit, és érdekei érvényesítése érdekében nem gázol bele mások lelkivilágába, akkor kevesebb ellenséget szerez majd. Ezért kevesebb konfliktussal is elérheti a céljait.

  • Mások érdekeire is odafigyelve kölcsönösen előnyös megoldások kidolgozásán fog járni az agya. A másik fél számára is előnyös javaslatait pedig könnyebben fogják elfogadni.
  • Így kevesebb konfliktussal hamarabb elérheti saját céljait is. Mégpedig mások érdekeit is tiszteletben tartva.

Ha érdekei érvényesítése és céljai elérése közben nem tesz keresztbe másoknak, akkor joggal reménykedhet abban, hogy Önnek sem fognak keresztbe tenni. Ez a kölcsönösen előnyös, win-win helyzet összességében biztosan kedvezőbb kapcsolatokat fog biztosítani a környezetében lévőkkel is. Akár a munkahelyén, akár a magánéletében jobb kapcsolatokat alakíthat ki másokkal.

Természetesen lehetséges, hogy mások kárára, rajtuk keresztül gázolva, mások érdekeit figyelmen kívül hagyva is elérhetné a céljait. Akár még ugyanolyan sikeres, és eredményes is lehet, mint a kölcsönösen előnyös megoldásra törekedve.

Abban azonban biztos lehet, hogy a másokon átgázolva történő érdekérvényesítéskor sikere és eredményessége sokkal esetlegesebb és rövidebb időtávú lenne. Azért mert mások csak addig tartanák tiszteletben a számukra előnytelen helyzetet, amíg tartanivalójuk van Öntől, és veszíteni valójuk van Önnel szemben.

Ezek közül az okok közül bármelyik is megszűnik valakivel a kapcsolatában, akkor ő máris késztetést érezhet arra, hogy felrúgja az Önök között kialakult addigi törékeny egyensúlyt.

Ha a másokon való átgázolás helyett a másokkal való együttműködésre törekvést választja, akkor ennek két előnye is lehet. Nemcsak abban reménykedhet, hogy tartósabb és hosszan tartóbb eredményeket érhet el, hanem abban is, hogy jobb, kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb lesz a kapcsolata a környezetével.

Ezzel pedig azt is elérheti, hogy mások után saját magával is könnyebben fog tudni megbékélni. Saját magát is jobban el tudja fogadni olyannak, amilyen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne törekedjen többre, és jobbra. Sokkal inkább azt, hogy ezt a többre és jobbra törekvést igyekezzen ne mások kárára, hanem inkább a másokkal való együttműködésre törekedve elérni.

Ezzel nemcsak eredményesebb lehet, és jobban fogja érezni magát a bőrében, hanem a kapcsolata is jobb lesz a környezetével.

Ennek az az előnye is meglesz majd hosszú távon, hogy olyan bizalmi tőkét építhet ki másokkal való kapcsolatában, amelyet később mások egyetértésével kamatoztathat. Erre bármikor szüksége lehet. Használni azonban csak akkor fogja tudni, ha mások megbíznak Önben, és ne félnek Öntől, hanem tisztelik vagy szeretik.

A kölcsönösség társadalmi elve alapján ugyanis ha Ön együttműködik, és az egyetértés keretében igyekszik intézni a dolgait, akkor később Ön már nemcsak elvárhatja másoktól is az együttműködést, hanem adott esetben akár még hivatkozhat is rá.

A másokkal való együttműködés közben abban is reménykedhet, hogy mások nem fogják majd annyira könyörtelenül kihasználni az Ön közismerten gyenge pontjait. Ha megért másokat, akkor másoktól is megértésre számíthat. Ez a kölcsönösség elve a társas kapcsolatokban.

Ha együttműködőbb, akkor másoktól is több együttműködésre számíthat.
Az együttműködésre törekvés természetesen nem jelenti azt, hogy ezt követően már nem állhat ki saját maga mellett, hanem sokkal inkább azt, hogy a saját maga érdekei melletti kiállást mindig a másokkal való együttműködés keretében, mások érdekeinek a tiszteletben tartásával együtt kísérli meg érvényre juttatni.

Ez az út vonzó érvényesülési lehetőség lehet Önnek?

Ha igen, akkor nemcsak nagyobb lehet a lelki békéje, hanem erősebb lehet az immunrendszere is. Szeretné egészségesebben élni az életét? Másokkal nagyobb egyetértésben?

5 gondolatok ezen: “Melyek a sarkantyú lelki okai?

  1. Pingback: Betegségek lelki okai - már az orvostudomány is elismeri! - Ősi Magnézium

  2. Vörös Nefelejcs

    Mindenhol máshol azt olvastam, hogy a sarokfájdalom oka a jövőtől való félelem, az előremozdulástól való félelem.
    (Jacques Martel)
    És minden betegség oka a saját érzelmeinkben keresendő.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vörös Nefelejcs!
      Köszönjük a megerősítést cikkünk tartalmához, valamint a kiegészítő információt, a szép Jaques Martel idézetet.
      Üdvözlettel: Harmónia Centrum

  3. Dukits Dalma

    Bocsánatot kérek a cikk írójától, de ez, amit ide leírt, butaság. Önmagában logikátlan, hogy amennyiben nem terheli a fájó részt, akkor nincs gondja a sarkantyúval, ha viszont fájdalma van, akkor annak lelki ok állhat a hátterében. Ezek szerint a lelki okok megszüntethetők egy jó talpbetéttel…
    Ezen kívül egyáltalán nem biztos, hogy igaz ez a sok állítás azokra, akik sarkantyúfájdalomtól szenvednek. Az emberek rendkívül sokfélék. És – még, ha megengedjük is a gondolatot, hogy lelki okok okozzák a meszes felrakódást, illetve a talpi bőnye gyulladását, és az ebből fakadó fájdalmat – akkor sem mondhatjuk, hogy ez az ok a rugalmatlanságból, az együttműködésre képtelen, másokon átgázoló magatartásból stb. adódik. A túlterheltség önmagában is kiválthatja ezt az állapotot, mind fizikai, mind pedig lelki értelemben, aminek köze sincs például a fenti magatartásproblémákhoz.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dalma
      A cikk írójaként köszönöm szépen a hozzászólását. Önnek igaza van. Sokszor én magam sem értek egyet teljes mértékben a leírtakkal, hisz ahogy Ön is írja, ahányan vagyunk, annyifélék lehetünk. Problémáink oka is rendkívül sok minden lehet. További fájdalommentes járást, jó egészséget és minden jót kívánok Önnek jó erőben, egészségben és boldogságban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük