Melyek a pajzsmirigy túlműködés lelki okai?

Pajzsmirigy túlműködésnél a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és ennek testi tünetei is vannak. A szemek kidüllednek, felgyorsul a szívverés, sőt még a szívverésben is zavarok lehetnek. Túlműködő pajzsmirigynél gyakoribb a hajhullás, és jellemző még a korai őszülés is. A pajzsmirigy túlműködés testi tünetei mögött azonban a legtöbbször lelki okok húzódnak meg. Melyek lehetnek ezek a lelki okok?

pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Melyek lehetnek a pajzsmirigy túlműködés lelki okai?

A túlműködő pajzsmirigynél a túl sok hormon termelése felerősíti a közlés, a kommunikálás szerepét. Ha nem is válik a pajzsmirigy túltengésben szenvedő szószátyárrá, akkor is jobb beszélőkéje van az átlagnál. Emellett még jó az esélye annak is, hogy hajlamos a másoktól megtudott információk feltupírozott továbbadására. Még ezeknek az információknak az igazságtartalma sem annyira fontos számára. Nem az igazság terjesztése, hanem a megtudott dolgok áramoltatása, továbbadása a lényeg.

pajzsmirigy túlműködés tünetei

Mik lehetnek a pajzsmirigy túlműködés tünetei?

A túlműködő pajzsmirigytől szenvedőre korántsem jellemző a „maradjunk a tényeknél” hozzáállás. Előfordul, hogy nem engedi meg azt, hogy a tények akadályozzák a tisztán látását. Ez persze egyes esetekben visszaüt. A közlési kényszer némelyeknél olyan nagy, hogy már lelki gátlássá alakul át, és megfigyelhető a dadogás vagy a pöszeség is a túlműködő pajzsmirigyesek között. Ha Ön is túlműködő pajzsmirigyével küzd, akkor a túlműködés tüneteiről és szelíd kezelésének lehetőségeiről sok ismeretet megtudhat a túlműködés természetes kezeléséről szóló oldalon.

Túlműködő pajzsmirigynél gyorsabban ver a szív, és vérnyomás, sőt akár még a testhőmérséklet is megemelkedik. Emiatt pedig idegesség és verejtékezés alakul ki. Ebben a felspannolt izgalmi állapotban kidülled a szem, és tágabbra is nyílik. Az izgatottságtól nem is tud aludni. Ha pedig megszólal, akkor a mondandó szószátyár fecsegéshez, összefüggéstelen, csapongó beszédhez vezethet.

alvászavar tünetei

Miért nem jön álom a szemére? Milyen tüneteket tapasztal?

A hormonok túltermelése felélénkíti, ezzel együtt azonban zavarodottá és túlérzékennyé is teszi a túltengésben szenvedő embereket. Nem ritkán aludni is alig tudnak felhevült érzelmi, izgalmi állapotukban. Ha gyakran hánykolódik álmatlanul az ágyában, és nem jön álom a szemére, akkor ezt meg kell ismernie.

Egyes vélekedések szerint a tudat alatt feltörő halálfélelem az oka annak, hogy nem tudnak aludni. Egyszerűen nem mernek elaludni, mert attól félnek, hogy nem fognak felkelni többet.

Lelki okok pajzsmirigy túlműködésnél

Pajzsmirigy túltengésnél az anyagcsere felgyorsul. A pajzsmirigy által termelt hormonok feladata alapján lelki síkon ez a növekedési és fejlődési kényszert szimbolizálja. A fejlődésre, a haladásra, az előrejutásra irányuló túlzott akarat egy szorító, fojtogató érzés megjelenését jelenti a nyakban. A felfokozott pörgés, a lüktető becsvágy, a határtalan célok, a túlzott elvárások, túlvállalás, az érzelmek áradása, az élet habzsolása egy hatalmas pozitív töltetet jelent egyfelől.

Másfelől viszont mindezt a félelem táplálja. A félelem attól, hogy ha nem tör előre rendületlenül, akkor végérvényesen lemarad valamiről. Ez a túlhajtott teljesítményre törekvés egy „állandóan résen lenni” állapotot igényel, ami előbb-utóbb lemeríti még a túlpörgő akkumulátorait is.

Ez az „állandóan résen lenni” állapotának a riadókészültsége vezet a pajzsmirigy túlzott működéséhez. Ha Ön is pajzsmirigye túlműködésétől szenved, akkor érdemes megkérdeznie magától, hogy vajon nem nyomja-e el állandóan az érzelmeit azért, hogy látszólagos teljesítményével bizonyítson, netán túlkompenzáljon valamit?

Ez főleg az agresszív, „üss vagy fuss” ösztönös érzelmek esetén lehet szembetűnő, mert ilyenkor állandó a belső harc a vívódás. Mivel állandóan készenléti állapotban van, ezért nem pihenhet meg egy pillanatra sem. Állandóan értékelnie kell, hogy támadjon, törjön előre, vagy pedig meneküljön, fusson el. A rosszabb ebben az állandó készenléti állapotban nemcsak a folytonos készenléti állapot, hanem a támadás vagy menekülés, fekete vagy fehér választási lehetősége.

Nincs átmenet, nincs mérlegelek, megbeszélem a másikkal, megállapodunk egy elfogadható kompromisszumban. Ha megy előre, akkor erősnek érzi magát, és gátlások nélkül tör előre. Ha viszont gyengének érzi magát egy adott helyzetben, akkor pedig visszavonul, és feladja a terepet. Ezzel persze az önbecsülésén olyan nagy csorba esik, amit egyszerűen nem hagyhat, és máris keresni kezdi azt a lehetőséget, ahol visszaállíthatja túlpörgött egója önbecsülését.

Nincs pihenés, nincs megállás, nincs a folyamatok körültekintő értékelése. Azonnal lépni kell, azonnal helyre kell állítani az önbecsülését. Tehát bármennyire valódi harcnak tűnik ez a környezetével szemben, mégis sokkal sokkal nagyobb harcot jelent saját magával, a belső énjében. Az igazi harc a belsőjében folyik, az önbecsülésének az állandó bizonyításáért.

Érzelmi túlfűtöttségében belső harcát vívja, és nem kér segítséget. Aggodalmait, félelmeit nem mondja ki, hanem ezek helyett például határtalan ambícióban, vagy túlzott mértékű felelősségvállalásban kifejezve próbálja jelezni a környezetének. A függetlenségre törekvés, az egyedüllét is egyfajta álca, a kapcsolatok elöli menekülés kézenfekvőnek tűnő módszere. Hisz miért is akarna kapcsolatot, amikor úgysem érti meg senki. A másokon való görcsös gondoskodási kényszerén keresztül próbálja ki nem mondottan – azt a világért sem – kifejezni azt a titkos vágyát, hogy egy megértő társra találjon, aki elfogadja őt, és akit ő is el tudna fogadni.

A pajzsmirigy túltengésben szenvedő kommunikál égre-világra, de annyira rejtetten és zavarodottan, és az őszinte érzelmek kifejezésének a tökéletes hiányában, hogy ember legyen a talpán a környezetében, aki ezt képes egyáltalán felfogni, és valamennyire is értő módon kibogozni. Nem egyszerű az biztos, mert amint a másik valamiféle megértést mutat, és ezt jelzi valamilyen formában, akkor nem számíthat arra, hogy jelzéseire őszinte visszajelzéseket kap. Sőt a legtöbbször ennek épp az ellenkezője történik. Vágyik a megértésre, de ezt a világért sem ismerné el. Vágyik a társaságra, de minden porcikája a egyedüllét előnyeiről szól.

Kommunikációs félreértések sorozatán kell átvergődnie annak, aki egy pajzsmirigy túltengőről le szeretné fejteni álcakommunikációs burkait.

Pajzsmirigy túlműködését mi okozza?

  1. pajzsmirigy túlműködés oka

    Milyen tüneteket észlel? Mióta? Milyen erősséggel? Mire figyeljen még? Mi okozta pajzsmirigye túlműködését? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

    Derítse pajzsmirigy túlműködésének okát a pajzsmirigy problémák okát feltáró kérdőíve pontos kitöltésével!
  2. Majd pedig válaszai kiértékelésével határozza meg pontosan a túlműködés okát. Miért olyan nagyon fontos ez? Azért, mert túlműködő pajzsmirigye okának kiderítésével és a megszüntetésével tudja a legbiztosabban visszaállítani most még túlműködő pajzsmirigye egyensúlyi működését.
  3. Ha pedig tudja, hogy mi lehet az oka pajzsmirigye túlzott termelésének, akkor a kiváltó ok megszüntetésével visszaállíthatja pajzsmirigye normális működését.

A megoldás egyszerűbb nem is lehetne

Kimondatlan saját vágyainak az eléréséért dolgozva, harcolva ugyanis például másokon sokat segítve – hogy titkon ezért őt is szeressék – kifejezetten rokonszenvessé válik. Persze mivel nem mondja ki, hogy mennyire vágyik ő is arra, hogy viszontszeressék, és gondoskodjanak róla, ezért egyre elégedetlenebb lesz. Nem ritka az sem, hogy depresszióba zuhan, és képtelen kitörni ebből. Pedig csak annyit kellene tennie, hogy őszintén beszéljen az érzéseiről és a vágyairól.

Egyedül minden nehéz. Őszintén beszélni az érzéseiről is. Segítséget kérve viszont szinte semmi sem lehetetlen pajzsmirigy normális működéséért.

Pajzsmirigye jó működéséért: (+36-1) 269-2946

Csupán fel kellene vállalnia saját magát, és olyannak mutatni, amilyen valójában. Nem egy felvett álcát, egy idealizált eszményképet, kellene magára erőltetni, hanem „csak” vállalnia önmaga esendő emberi lényét, a saját gyengeségeivel együtt is. Valójában igazából csak annyira lenne szükség, hogy vállalja fel bátran önmagát, és legyen az, aki ő valójában.

Mivel vannak bőven jó tulajdonságai is, ezért a többi már jönne majd szépen sorban egymás után. Ehhez azonban előbb őszintének kellene lennie. Előbb persze önmagával szemben, aztán pedig másokkal szemben is.

Ez pedig nem is olyan könnyű ám. Főleg annak, aki irtózik ettől, és azt sem tudja, hogy hogyan kezdjen hozzá.

Pedig nagyon megérné megpróbálni, megtenni legalább az első lépést. A többi az majd úgyis ki fog alakulni, és valahogy jön majd magától. Csak persze hát azt a fránya első lépést olyan nehéz megtenni.

Érdemes azonban már ehhez is segítséget kérni például a legjobb barátnőjétől vagy barátjától. Talán ő lehet az, aki a legjobban ismeri Önt, és hozzá bátran fordulhat bármilyen gondjával, bajával. Ha Ön is segített már neki, akkor ő is igyekszik majd segíteni.

30 év tapasztalattal

30 év tapasztalatával segíthetünk?

Ha pedig természetgyógyász vagy kineziológus segítségét szeretné kérni, akkor munkatársaink hétköznapokon reggel 8-tól este 8 óráig várják a hívását a (+36-1) 269-2946-os telefonszámon.

30 év tapasztalatával segíthetünk túlműködő pajzsmirigye működésének helyreállításában?

6 gondolatok ezen: “Melyek a pajzsmirigy túlműködés lelki okai?

  1. Cseréné Bocsor Gabriella

    Köszönöm! Bár nem magam miatt kerestem rá, de tökéletes választ kaptam, amivel talán segíthetek, a hozzám tartozóim is akarják.
    Megosztom és még egyszer köszönet, hogy mindenki számára érthetően megosztották!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Cseréné Bocsor Gabriella!
      Köszönjük szépen üzenetét. Örülünk, hogy cikkünk segített Önnek és hozzátartozóinak a pajzsmirigy problémákkal kapcsolatban.
      Minden jót, és további jó egészséget kívánunk Önnek és hozzátartozóinak

  2. Dallos. Sándor

    Maximálisan igaz. Ennél frappánsabban nem tudtam volna megfogalmazni. Csak saját belső gondolataimban éreztem, hogy így van. Hálásan köszönöm a cikket

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dallos Sándor!
      Nagyon örülünk, hogy hasznosnak találta a cikket. Mindenképp ossza meg ismerőseivel.
      További jó egészséget kívánunk Önnek.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Zsuzsi

    Nagyon szépen köszönöm a cikket. 1 éve kutatom a tüneteim okát, ez a CIKK végre rávezetett a megoldásra, végre megvan az összes tünetem okozója, a pajzsmirigy túlműködés.Rengeteg orvosnál voltam, az eredményeim jók voltak, kivéve most az utolsó labornál bukott ki a TSH érték nagyon alacsony lett T3 és T4 jó értékek mellett. Még egyszer köszönöm, hálás vagyok.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsi!
      Nagyon örülünk a gyógyulásának, és hogy a cikk hasznos volt az Ön számára:)
      További minden jót és jó egészséget kívánunk!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük