Melyek a legjobb székletlazító ételek?

Minél több folyadékot iszik, és minél több rostanyagot tartalmazó ételt fogyaszt, annál jobb lehet a bélműködése. Ez pedig az elfogyasztott élelem bélrendszerben való gyorsabb áthaladását, és jobb emésztését segíti. A székletlazító ételek fogyasztása mellékhatások nélkül segíti az emésztését. Szeretné tudni, hogy miért olyan fontos a rostok szerepe az emésztésben? És azt is, hogy melyek a legjobb székletlazító ételek?

Miért olyan fontosak a rostok az emésztésben?

Az emészthetetlen rostanyagok a megfelelő mennyiségű (legalább napi két, de inkább három liter) folyadékbevitellel együtt gondoskodnak arról, hogy az emésztőrendszeren végighaladó széklet kellően laza és híg legyen. Miért fontos  a folyadék?

  • Azért, hogy minél hamarabb fel tudjon szívódni a táplálék, és minél gyorsabban végighaladjon a széklet a beleken.

Az emészthetetlen rostanyagoknak abban is nagy szerepük van, hogy a széklet a végbélnyíláshoz eljutva akadálymentesen ürüljön ki. Ugyanis minél nagyobb tömegű a széklet, annál könnyebben jelentkezik a székelési inger. Márpedig a székletnek a tömegét az egyébként emészthetetlen salakanyagként a szervezetből eltávozó rostanyagok képesek biztosítani. Nem véletlenül nevezik az emészthetetlen rostokat ballasztanyagnak is.

székrekedés

Nem kell tartania a székrekedéstől, ha rostos anyagokat tartalmazó ételeket fogyaszt. Azért, mert ezek a rostanyagok segítik az emésztését

Ha sokat fogyaszt ezekből a ballasztanyagként működő, sok rostot tartalmazó élelmiszerekből, akkor nem kell tartania a székrekedéstől. Emésztése és bélműködése szempontjából az egészsége biztonságban van.

Ha viszont gyakran van székrekedése, akkor a mellékhatásokat okozó hashajtók szedése helyett jobban teszi, ha növeli az étrendjében ezeknek a rostot bőven tartalmazó ételeknek a fogyasztását. Ezeknek a természetes székletlazítóknak a bőséges fogyasztásával minden bizonnyal meg fog szabadulni székelési problémáitól.

A legjobb mellékhatások nélküli természetes székletlazítók, az egyébként emészthetetlen rostanyagokat gazdagon tartalmazó élelmiszerek.

Melyek ezek a mellékhatások nélküli természetes székletlazítók?

Kifejezetten sok rostanyagot tartalmaznak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák.

  • És mik még? Lássuk ezeket részletesebben.

Magas rosttartalmú gyümölcsök

egészséges gyümölcsök

A magas rosttartalmú gyümölcsök segítik az emésztését, és immunrendszerét is erősítik

Szüleinktől azt halljuk, hogy fogyasszunk sok gyümölcsöt, mert sok bennük a vitamin. Ez így is van, valóban sok vitamin van bennük. Azonban nemcsak vitaminból van sok a gyümölcsökben. A gyümölcsök fogyasztása ugyanis nemcsak immunrendszerünket erősíti a vitaminok és ásványi anyagok révén, hanem magas rosttartalmuk és folyadéktartalmuk miatt segítik az emésztést, és ezzel az emésztőrendszeri betegségek megelőzését. Kattintson a linkre, és ismerje meg, hogy hogyan segít a gyümölcsök magas rosttartalma a széklet megindításában.

Szinte minden gyümölcs fogyasztása egészséges, és érdemes fogyasztani lehetőleg minden nap. Azonban a gyümölcsök között is vannak olyanok, amelyeknek még gyümölcsmértékben számolva is kifejezetten magas a rosttartalma. Melyek ezek a magas rosttartalmú székletlazító gyümölcsök?

alma és szilva

Az alma és a szilva talán a legkedveltebb emésztést segítő gyümölcsünk. Könnyen hozzájuk tud jutni emésztése megkönnyítéséhez

Nálunk a legismertebb gyümölcs talán az alma. Az alma nemcsak a benne található vitaminok miatt értékes, hanem emésztést segítő rostok miatt is. Ezt pedig vízben oldódó rostanyagként az alma magas pektintartalma teszi lehetővé.

Az alma mellett őshonos gyümölcsünk a szilva is, amelyet nemcsak friss gyümölcsként, hanem lekvárként vagy télire aszalt szilvaként elrakva is szívesen fogyasztunk. Ez persze jól tesszük, ugyanis a szilva talán a legismertebb székletlazító gyümölcs. Mindegy, hogy lekvárként vagy aszalt formában fogyasztja, az emésztését biztos segíteni fogja. Persze az aszalt szilva fogyasztása mellett ehhez még az elegendő mennyiségű folyadékbevitelre is szüksége lesz.

A körte is közkedvelt gyümölcsünk, és az emésztését is jótékonyan segíti.

A szőlő nemcsak magas folyadéktartalma, hanem rostos héja emésztést segítő és méregtelenítő hatása miatt is említést érdemel az emésztést segítő gyümölcsök között.

Zöldségek magas rosttartalommal

káposzta jótékony hatása

Milyen kedvező hatásai vannak a káposztafélék fogyasztásának? Többek között rengeteg rostot tartalmaznak

Ha az emésztést segítő hatásról beszélünk, akkor a zöldségeket is szinte válogatás nélkül érdemes fogyasztania. Nyersen és héjukat is elfogyasztva kifejezetten magas a zöldségek rostanyag tartalma.

A legmagasabb rosttartalmú zöldségek a torma, a fejes saláta, a spenót és a sóska. Kifejezetten sok rostot tartalmaznak a káposztafélék, a brokkoli és a karfiol is. A sárgarépa és a petrezselyem is rostokban gazdag zöldség. Ráadásul a sárgarépát még jóízűen el is tudjuk rágcsálni. Érdemes időnként nyuszit játszani, és elpusztítani néhány sárgarépát.

Sokan szeretjük a paradicsomot, a paprikát és az uborkát is. A hónapos retek kora tavaszi szezonjában pedig ez a zöldség is kifejezetten jól fogy. Ezeknek a zöldségeknek is magas a rostartalma, és fogyasztásuk kifejezetten segíti az emésztést, élénkíti a belek mozgását.

puffadás

Puffadás ellen mit tud tenni? Kattintson a képre, és ismerje meg!

A hüvelyes borsó, bab és lencse is sok rostot tartalmaz. Ezek azonban puffaszthatnak is, ezért ha puffadásra hajlamos, akkor nem a legjobb választás a fogyasztásuk. Itt még többet tudhat meg a puffadás megelőzéséről. Ha hajlamos a puffadásra, akkor ne hagyja ki.

Teljes kiőrlésű gabonák

Hazánkban a fehér kenyér kifejezetten népszerű. Csak egy nagy baj van vele. Az, hogy nagyon egészségtelen. Aki gluténérzékenységben szenved, az nem eheti a finomított lisztből készült fehér kenyeret. Azért, mert nem tartalmazza a búza korpáját, ezért nincs benne az a növényi rostanyag, ami az emésztését segítené. Túlságosan magas feldolgozottságú élelmiszernek számít akkor, amikor az egészségéről van szó.

Ezért a fehér kenyér helyett érdemes olyan péksüteményeket fogyasztani, amely a fehér liszt mellett tartalmazza a búzának a héját, a korpát is. A korpában található rostanyag ugyanis emészthetetlen rostos szerkezetével képes megkötni a belekben a vizet. Ezzel pedig biztosítja a széklet nagyobb folyadéktartalmát. Ez pedig a bélrendszeren való gyorsabb áthaladásával, és a tápanyagok jobb felszívódásával együtt megkönnyíti az emésztést, és a széklet ürítését is. Ezzel pedig az emésztőrendszeri betegségek sorának a megelőzésében tesznek jó szolgálatot a növényi rostok.

korpás kenyér

Korpás kenyér emésztése megkönnyítésére

Ugyanis minél több korpát, emészthetetlen rostanyagot tartalmaz a széklet, annál nagyobb lesz a tömege, és ez segíti a székelési ingernek a megjelenését. Ha teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket fogyaszt, akkor nem kell tartania a székrekedéstől. Ha mégis vannak székelési gondjai, akkor érdemes kattintani a megszüntetéséért.

A liszt mellett ugyanez a helyzet a rizzsel is. A fehér rizs helyett egészségesebb barna rizst fogyasztani. Azért, mert a barna rizsről még nincs letisztítva a rizs héja. Ezért a rizshéj korpatartalma miatt sokkal egészségesebb, és emésztést segítő, nem pedig megrekesztő élelmiszer.

A tejtermékek magas laktóz és zsírtartalmuk mellett még kevés rostanyagot is tartalmaznak, ezért az emésztés támogatása szempontjából kifejezetten hátrányos a fogyasztásuk. Ez alól azonban a joghúrt és a kefir kivétel. Azért, mert a bennük lévő probiotikumok kifejezetten segítik az emésztést.

egészséges ételek

Melyik kerül gyakran az asztalukra? Melyiket szereti ezek közül az egészséges élelmiszerek közül?

Ha igazán szeretne tenni valami jót az emésztéséért, akkor lehetőleg minden nap egyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget, és a fehér kenyér helyett fogyasszon teljes kiőrlésűt. Ha ezt megteszi, akkor biztos lehet benne, hogy nem kell még külön székletlazító megoldások után kutatnia.

Mivel idáig eljutott a legjobb székletlazító ételek megismerésében, ezért remélhetőleg hasznos volt ez a cikk.

Ha megosztja barátaival, akkor nekik is segíteni tud emésztésük rendbetételében.

3 gondolatok ezen: “Melyek a legjobb székletlazító ételek?

  1. Pingback: What Are The Best Stool Relief Foods?

  2. Lencse Ernőné

    82 éves rosszindulatu végbél daganatom van stomatos vagyok ezért lenne szükségem a jól emészthető ételre..Kérem segitsenek mit ehetek naponta, hogy ne legyen problémám.Előre is köszönöm a segitségüket. Üdvözlettel.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lencse Ernőné!
      Sajnos ennyire konkrét kérdésre nem áll módunkban válaszolni blog üzenetben. Táplálkozással kapcsolatos kérdéseket gastroenterológus orvosnak érdemes feltennie, személyes konzultáció keretén belül, ahova meglévő leleteit is magával hozza. Nálunk Dr. Hidvégi Edit rendel januárban.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük