Megszabadíthat a fájdalomtól a rendszeres gyógytorna

Ön is azonnal az orvoshoz rohan, és gyógyszereket szed, ha fáj valamije? Az „orvoshoz rohan”-nal még nem is lenne probléma. Fontos feltárni a fájdalom forrását, ehhez pedig szükség van rájuk. Az viszont már kevésbé örvendetes, hogy a gyógyszerektől reméli a gyógyulást.

Egészségügyi rendszerünk komoly gondja, hogy az orvosok többségében buzgó partnerre is találnak a betegek a gyógyszerek felíratásakor. A betegek többsége nem ért a gyógyszerekhez, ezért készségesen beveszik, amit az orvos felír nekik. Pedig sok esetben el lehetne kerülni a gyógyszerezést, vagy ki lehetne egészíteni a gyógyszerek hatását egy kis tornával.

Sajnos elég gyakori, hogy az emberek a gyógytorna szó hallatán lesajnálóan legyintenek. Nem hisznek benne, hogy valóban segíthet a krónikus mozgásszervi problémákon. Ez azonban nem így van.

Mindent valóban nem lehet a gyógytornával megoldani, de sok esetben teljesen megszüntetheti a panaszokat, illetve a gyógyszeres kezelés mellé is jó kiegészítő terápia lehet. Mindez persze fájdalomtól és egyéntől függő. Ha egy gyógytornász egyénre szabottan állítja össze a fájdalom csökkentésére leghatásosabb gyakorlatokat, és azokat kellő begyakorlás után rendszeresen végzi a mozgásszervi panaszokkal küzdő, akkor ezzel nemcsak állapotának romlását tudja megakadályozni, hanem még csökkennek is a panaszai, és javul az állapota. Nyilván új már sohasem lesz az elkopott, elhasználódott ízület, de kellő odafigyeléssel, és rendszeres gyakorlással megőrizhető az állapota.

A leginkább persze a kellő kitartás hiányzik a panaszosból. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy az évtizedek alatt elkopott ízületek egyszeri tornáztatásával nem fogja senki sem megváltani a világot. A gyógytorna nem a gyors és látványos sikerek pályája, apró lépésekben haladva, kellő kitartással lehet sikert remélni.

Kell a diagnózis a sikerhez

Fontos az is, hogy a gyógytornász nem fog elkezdeni találomra tornáztatni senkit, ezért szükséges az, hogy részletes diagnózis birtokában keresse fel. Szakmailag megalapozott diagnózist természetesen orvostól kaphat. A diagnózis birtokában a gyógytornász személyre szabottan fogja összeállítani a gyakorlatsort, amit aztán rendszeresen kell végezni. Célszerű folytatni akkor is, ha már megszűnt a fájdalom, így ugyanis garantálható, hogy nem fog visszatérni, míg ha abbahagyja a tornát, akkor az ízületekbe újra bekopogtathat a fájdalom.

A gyógytorna lényegét tekintve egy olyan edzés, melynek során célzottan a fájdalmas területen lévő izmokat mozgatja meg. Ez persze a rendszeres mozgás miatt javítja az általános kondíciót is. Fittebbnek érezheti magát, és a testtartásra is jó hatással lehet. A gyógytorna eleinte lehet kifejezetten fájdalmas, hiszen éppen a problémás területet mozgatja. Hosszú távon azonban megéri a szenvedés, mert nagyon sokat javulhat az általános állapota, ezzel együtt pedig a közérzete.

Nő az izmok rugalmassága és ereje

Ha a gyógytornát rendszeresen és jól végzi, akkor azon túl, hogy a fájdalom enyhül, majd elmúlik, egyéb pozitív élettani hatásokkal is találkozhat. Ilyen például, hogy meg fog nőni az izmok rugalmassága, és a beszűkült ízületek mozgástartománya is növekedni fog. A tartó izomcsoportok ereje is növekszik majd, aminek következtében kevésbé lesznek leterhelve a porckorongok és a csigolyák. A törzsizmok rendszeres tornáztatása emellett a helyes tartás kialakításában is segíthet.

A gyógytornára is igaz azonban, hogy nem szabad mindent egyszerre akarni és elvárni. Fontos a fokozatosság, hogy ne erőltesse meg magát hirtelen. Eleinte egy könnyedebb gyakorlatsorral kell kezdeni, amit fokozatosan nehezít a gyógytornász. Mivel ez a torna teljesen személyre szabott, egyáltalán nincs korhoz kötve, hogy mikor alkalmazható, ezért sosem késő elkezdeni.

Még idősebb korban is érdemes átmozgatni a fájó testrészeket, mert sokat javíthat az ízületek állapotán.

Milyen esetekben hatásos a gyógytorna?

rendszeres gyógytorna

Az Ön mozgásszervi panaszán is minden bizonnyal segíteni tud a személyre szabottan összeállított gyakorlatok rendszeres végzése

Ahogy már említettük, a gyógytorna mozgásszervi panaszok, krónikus fájdalmak esetében nyújthat segítséget. Gyakorlatilag bármely testrészt érintő fájdalomra gyógyír lehet, bár természetesen a hatékonyság függ attól, hogy a fájdalmat mi okozza. Van, ami nagyon jól gyógyítható tornával, de olyan is, aminek esetében sajnos nem lesz hatása. Persze a terápia során sok múlik a betegen is. Ha Ön rendszeresen és pontosan végzi a gyakorlatokat, akkor várhatja az eredményét is fáradozásának. A rendszeres gyakorlás nélkül elmarad a várt hatás.

A gyógytornát gyakran alkalmazzák nyak, hát, váll és gerincfájdalmak kezelésére, illetve gerincpanaszok, gerincferdülés, gerincsérv gyógyítására. Segítséget nyújthat még csontritkulás esetén, az ízületi kopásokkal járó fájdalmak csökkentésében.

Hatásos lehet balesetek, sportsérülések és műtétek utáni rehabilitációban, illetve a tartáshibák korrigálásában is. Sokszor felajánlják az orvosok is a gyógytorna lehetőségét, de nem árt, ha Ön is tud róla, hogy ez is létezik, és könnyen lehet, hogy megoldást jelent a problémájára.
Saját egészségének Ön lehet a legjobb őre és adott esetben a visszaállítója is. Ez természetesen nem az egészségügyi hozzáértést, hanem a kellő körültekintéssel való utánajárást és a lelkiismeretes hozzáállást jelenti.

Ön milyen mozgásszervi panaszokkal küszködik?

2 gondolatok ezen: “Megszabadíthat a fájdalomtól a rendszeres gyógytorna

  1. Oravecz Zoltán

    Tisztelt Cím!

    67 éves vagyok. Egy éve tornázom rendszeresen, csípő és térd ízületi arthrosis miatt. A tornát megelőzően a térd ízületembe injekciót is kaptam. A torna hatására panaszaim megszűntek. A napi kb. 35 perces torna nem fog-e később újra panaszhoz vezetni? Ritkítsam-e a torna gyakoriságát?

    Üdvözlettel: Oravecz Zoltán

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Oravecz Zoltán!
      Köszönöm kérdését. Ahogy Ön is érzi, a torna nagyon hatásos és megszünteti fájdalmát. A napi 30-35 perc mozgás a szív és érrendszeri panaszokat is csökkentik, az arthrosis problémákon kívül. A torna hosszú távon éppen hogy megelőzi a panaszokat, nem pedig előhozza őket, úgyhogy az Ön helyében én maradnék ugyanennél a rutinnál.
      Ha esetleg további kérdése van, keressen fel minket, és jöjjön el Rimán Ferenc gyógytornászunkhoz, aki tud ebben részletesebb tájékoztatást adni.
      További fájdalommentes mozgást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük