Magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás okai évente csaknem 5000 magyar családban okoznak tragédiát. Ugyanis évente csaknem ötezer magas vérnyomástól szenvedő ember hal meg ettől az alattomosan lappangó kórtól.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha azt nézzük, hogy háromszor ennyi halálesetben játszott szerepet valamilyen formában a magas vérnyomás.

A fejlett országokban, így hazánkban is a lakosság nagyjából 15-25%-ának tartósan magas a vérnyomása. Mit jelent ez az emberek életében? Ez azt jelenti, hogy több mint 2 millió magyar embernek tartósan az elfogadott 140/90 Hgmm fölött van a vérnyomása. Milyen tényezők okozhatják ezt?

Melyek a magas vérnyomás okai?

A magas vérnyomás lehet elsődleges és másodlagos magas vérnyomás. A magas vérnyomás okainak szempontjából ez a megkülönböztetés azért kiemelkedő fontosságú, mert eltérő kezelést igényel a két eset. A másodlagos vérnyomásnak valamilyen más konkrét betegség a kiváltó oka. Ezért az ilyen esetekben valamely más betegség tüneteként jelentkezik a magas vérnyomás.

Az elsődleges magas vérnyomásnál azonban nem tudunk meghatározni ilyen kiváltó betegséget a háttérben. A magas vérnyomásos eseteknek a jelentős többsége, nagyjából 90%- elsődleges eset, ezért kiemelkedően fontos foglalkozni a lehetséges kiváltó okokkal.

Melyek lehetnek az elsődleges magas vérnyomás kiváltó okai?

Ezekben az esetekben az örökletes tényezőknek is fontos szerepe lehet a magas vérnyomás jelentkezésében. Akinek a szülei magas vérnyomásban érintettek fokozottan veszélyeztetettek.

Emellett azonban az életmóddal kapcsolatos tényezők állnak a háttérben:

  1. magas vérnyomás okai

    Ha egész életében rendszeresen fog mozogni, és odafigyel a testsúlyára, akkor máris sokat fog tenni azért, hogy ne legyen magas a vérnyomása

    A felgyorsult, modern életünket megkeserítő stressz. A stressz csökkentésével, kezelésével eredményesen védekezhet ellene.

  2. A túlságosan nagy arányban elterjedt ülőmunka, és az ezzel is együtt járó mozgásszegény életmód.
  3. Az elhízás, a súlytöbblet megnöveli a szív munkáját.
  4. A dohányzás sem tesz jót a vérnyomás alakulásának, hisz a dohányfüstben lévő nikotin szűkíti az ereket.
  5. Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben, mértékkel fogyasztva még nem jelent gondot, de nagyobb mennyiségben (2-3 dl felett) már fokozza a vérnyomást a megnövekedett folyadékbevitel miatt. Ugyanez tapasztalható a kávéfogyasztásnál is. Napi 1-2 feketekávé a délelőtti órákban elfogyasztva még többnyire nem befolyásolja a vérnyomás alakulását. Ennél nagyobb mennyiségben azonban már érvényesülhet a vérnyomást növelő hatása. Márpedig ha magasak az értékek, akkor ezeket csökkenteni kell. Az egészségtelen étkezés is komoly kockázati tényező. A túlságosan zsíros ételek túlzott mértékű fogyasztása, a nagy mennyiségű sót tartalmazó étrend, illetve az előre elkészített félkész és készételek valamint a gyorséttermek ételeinek eleve sok sót tartalmazó elkészítési módja. Az átlagéletkor növekedése sem tesz jót a vérnyomás alakulásának. Egyes gyógyszereknek is van vérnyomást emelő hatása. Itt különösen a fájdalomcsillapítókat és a fogamzásgátló gyógyszereket kell kiemelni.e helyett a magas vérnyomást kiváltó betegséget kell elsődlegesen kezelni. Sok esetben már ez meghozza a kívánt eredményt, és normalizálódik a vérnyomás külön kezelés nélkül.

Másodlagos magas vérnyomást okozhat

A magas vérnyomásos esetek mindössze 5-10%-áról beszélhetünk másodlagos esetekben. Azonban ezeknek a felismerése is fontos, mert ezeknél az eseteknél a magas vérnyomás klasszikus kezelése helyett a magas vérnyomást kiváltó betegséget kell elsődlegesen kezelni. Sok esetben már ez meghozza a kívánt eredményt, és normalizálódik a vérnyomás külön kezelés nélkül.

A másodlagos magas vérnyomásos esetek legnagyobb részét a vese különböző megbetegedései okozzák.

A vese károsodása, elégtelen működése nagyon gyakran a cukorbetegség következménye. Autoimmun betegség is okozhatja a veseproblémát. Problémát okozhat a vese gyulladása vagy a vesekő is. A veseartériák meszesedése, szűkülete a vese vérellátásában okoz zavart, és ez is gyakori oka lehet a magas vérnyomásnak.

A túlsúly, az elhízás is konkrét oka lehet a magas vérnyomás jelentkezésének. Főleg akkor, ha az elhízás, elsősorban a kövér férfiaknál még alvási apnoéval is párosul. Az alvási apnoénál a légzés időről időre abbamarad, majd újraindul. Ennek a veszélyét ugye nem kell különösebben ecsetelni.

A pajzsmirigy működésének problémái, a pajzsmirigy túlműködése és alulműködése is a vérnyomás emelkedéséhez vehethet.

A verőerek szűkülete is megemeli a vérnyomást, mert az erek átmérőjének szűkületét a szív érzékeli, és erőteljesebben pumpálja a vért, hogy a leszűkült verőereken át is elegendő tápanyagot és oxigént tudjon a sejtekhez szállítani.

Magas vérnyomás oka mi lehet Önnél?

  1. magas vérnyomás oka

    Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki a Magas vérnyomás okai kérdőív megválaszolásával. Kattintson a képre kérdőívéért!

    Milyen tüneteket tapasztal? Mit érez? A Magas vérnyomás okai kérdőív megválaszolásával kiderítheti, hogy mi okozza magas vérnyomását.
  2. Válaszai kiértékelésével pedig derítse ki magas vérnyomása életmódjából származó okát. Miért jó ez Önnek? Azért, mert magas vérnyomása okának kiderítésével megtudja, hogy mit kell megváltoztatni. A kiváltó ok megszüntetésével tud a legnagyobb eséllyel megszabadulni magas vérnyomásától. Válaszai értékelésében, és magas vérnyomása okának meghatározásában tud segíteni magas vérnyomása mellékhatások nélküli kezelésére szakosodott szakértőnk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk gondosan kitöltött kérdőívét.
  3. Magas vérnyomása okának kiderítése után pedig életmódja megváltoztatásával visszanyerheti normális vérnyomását.

Miért fontos a magas vérnyomás okának feltárása?

A magas vérnyomás okának illetve okainak a feltárása a választott kezelési mód meghatározása szempontjából kifejezetten fontos.

Ugyanis kiváltó betegségnél az adott betegséget kell kezelni.

Ha pedig nincs a háttérben ilyen, akkor az életmód szükséges átalakítása érdekében alapvető fontosságú felismerni azt, hogy milyen tényezők állhatnak a magas vérnyomás hátterében, és milyen életmód változtatásra lehet szükség a magas vérnyomás mérséklése, illetve a még komolyabb következmények, például a stroke és a szívinfarktus elkerülése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük