Magas vérnyomás: az idősebbek állandó problémája

Amikor vérnyomás problémákról beszélünk, szinte természetes, hogy mindenkinek a magas vérnyomás ugrik be azonnal. Ön is erre gondol?

Pedig nem ez az egyetlen probléma. Az alacsony vérnyomás, valamint a vérnyomás ingadozása is gond, mégis alapvetően a magas vérnyomást szokás kezelni, az a legveszélyesebb. Sok idős embernek okoz problémát, akik engedelmesen szedik rá a gyógyszereket napi több alkalommal is. Ez azonban csak tüneti kezelés, a magas vérnyomás oka ettől nem fog megszűnni.

Persze az, hogy mi okozza ezt a tünetet, mindenkinél egyéni lehet. Éppen ezért, ha rendszeresen magas vérnyomást mér, mindenképpen szükséges egy alapos kivizsgálás, hátha fény derül az okra, amit így lehet közvetlenül kezelni. Tudni kell azonban, hogy néha nem találnak egyértelmű okot, illetve nagyon sokszor maga a páciens tehet róla, hogy a vérnyomásértéke bőven meghaladja a normálisnak mondható szintet. A nem megfelelő életmód ugyanis az egyik vezető ok.

Mi számít magas vérnyomásnak?

magas vérnyomás kezelése

Ha a vérnyomás értéke tartósan 140/90 fölötti értéket mutat, akkor magas vérnyomásról beszélünk.

Magas vérnyomásnak azt nevezzük, amikor a vérnyomásmérő tartósan 140/90 fölötti értéket mutat. Ha egyszer-egyszer ilyen értéket mér, az még nem feltétlenül jelent problémát, hiszen a vérnyomást számos tényező befolyásolhatja. Ha valamin felhúzta magát, és zaklatottabb idegállapotba került, akkor az például emelheti a vérnyomást, így ha éppen egy ilyen pillanatot kap el a méréssel, szinte biztos, hogy magasabb értéket fog mutatni a vérnyomásmérő. Ugyanez érvényes a túlzott mértékű stresszre, vagy aggódásra, félelemre is.

Mitől lehet magas a vérnyomás?

Elsődleges hipertónia esetén nem mutatható ki semmilyen betegség a magas vérnyomás hátterében. Ilyenkor általában az életmódban kell keresni a hibát. Ha Ön például túl sokat stresszel, folyton fáradt, túlterhelt, már nem is biztos, hogy tovább kell kutatni a magyarázat után. Ugyanez igaz az elhízásra: egy túlsúlyos embernek sokkal valószínűbb, hogy magas a vérnyomása, mert a testének nehezebb mindenhová megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Az egészségtelen, nehéz, zsíros, nagyon sós ételek fogyasztása, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás szintén kiváltó ok lehet.

Másodlagos hipertónia esetében van valamilyen alapbetegség, aminek csak a tünete a magas vérnyomás. Vesebetegségek például tipikusan járhatnak a vérnyomás megemelkedésével.

Hogyan lehet észrevenni, ha magas a vérnyomás?

Az egyik legfontosabb és legegyértelműbb tünet, ha gyakran tapasztal fejfájást, főleg a tarkó tájékán. Ha gyakran érez emellé még szédülést is, az is intő jel lehet, de az ingerlékenység, látszólag ok nélküli idegesség, nyugtalanság is. Jellemző még a rosszullét, hányinger, hányás, émelygés, mindez látászavarral is párosulhat. Nem ritka a fülzúgás, az erősödő szívdobogás, és a mellkasban tapasztalható nyomásérzet sem. Ha ezek közül egyet is tapasztal rendszeresen, már érdemes ellenőrizni időnként a vérnyomását.

Mit okozhat a kezeletlen magas vérnyomás?

A kezeletlen magas vérnyomás az egyik vezető halálok Magyarországon, ezért ha felmerül a gyanúja, mindenképpen a végére kell járni!

Ha a magas vérnyomást nem kezelik, hamar követheti érelmeszesedés is, ugyanis a szívnek így több munkája lesz, a verőerek károsodnak. Az agyban el is záródhatnak így erek, ráadásul a meszes véredények könnyebben elrepedhetnek, aminek egyenes következménye egy agyvérzés. Ha a szív koszorúerei idő előtt elmeszesednek, szívinfarktust kap. A vese ereinek meszesedése veseelégtelenséghez vezethet, a szemben lévő erek károsodása pedig a látást rontja. Mindez persze elkerülhető, ha a magas vérnyomást kezelik.

Hogyan kezelhető?

Bevett gyakorlat, hogy a magas vérnyomást gyógyszerekkel tartják kordában. Emellett azonban nagyon sokat számít az életmódváltás! Ha felhagy a káros szenvedélyekkel, megszabadul a túlsúlytól, mozogni kezd, és odafigyel az egészséges(ebb) táplálkozásra, könnyen lehet, hogy a vérnyomása magától is közeledni fog a normális értékhez.

Mindemellett a stresszt is javasolt minimálisra csökkenteni, és meg kell szüntetni az állandó túlhajszoltságot.

Ha valamilyen betegség áll a háttérben, fontos, hogy kezeltesse ezt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük