Lumbágó kezelése masszázzsal

Előfordult már Önnel, hogy egy lehajlás után hirtelen éles, nyilalló fájdalmat érzett, és nem tudott kiegyenesedni? Hogy napokig, akár hetekig is szenvedett a fájdalomtól, ami nem akart enyhülni, legfeljebb jobb lett néha egy kicsit? Ha a válasz igen, akkor Ön is küzdött már lumbágóval, hétköznapi néven derékfájással. A lumbágót idegszál becsípődése okozza, és a hát alsó részén, a keresztcsont környékén lehet érezni a fájdalmat. Ez rendkívül erős tud lenni, akár egyik pillanatról a másikra is hirtelen jelentkezik.

Természetes, hogy amikor éppen lumbágóval küzd, csak egyet akar: minél hamarabb megszabadulni a fájdalomtól. Az emberek többsége ezt fájdalomcsillapítóval igyekszik elérni. A fájdalomcsillapító pillanatnyilag valóban megoldja a problémát, de hosszútávon nem hagyatkozhat a fájdalomcsillapításra. Ez csak tüneti kezelés, és a fájdalmát nyomja el, és nem is lehet gyógyszereket enni egyfolytában. A második lépés, hogy orvoshoz szalad, pedig sok esetben erre nem lenne szükség. A lumbágó ugyanis masszázzsal is hatékonyan kezelhető. A masszázs nem drasztikus megoldás, és nem is gyógyszeres kezelés, aminek mellékhatásai lehetnek.

Mi okozhatja a lumbágót?

lumbágó

Ismerős a kép? Mi okozhatja a lumbágót?

Az esetek elsöprő többségében a lumbágó kiváltó oka egy rossz mozdulat. Sokszor az idézi elő, hogy felemel egy túl nehéz tárgyat, amit esetleg még rosszul is fogott meg, és nem jól mozdul. Hirtelen mozdulat is kiválthatja az ideg becsípődését. Bizonyos esetekben azonban nem is kell semmi különöset tenni a lumbágó megjelenéséért, egészen enyhe mozgás is okozhatja. Olyan is van, hogy nem talál konkrét okot. Ebben az esetben a lelki tényezőket kell górcső alá venni.

A lumbágó mindig a gerinc alsó részén, a keresztcsont környékén okoz fájdalmat, így nem nehéz felismerni. Az is jellemző, hogy nagyon éles, késszúrásszerű fájdalmat érez. A mozgásban is nagyon tud korlátozni. A fájdalom miatt a hát izmai megfeszülnek, úgy is maradnak, ami miatt nem tud kiegyenesedni. Akinek lumbágója van, az jellemzően görbe háttal jár. Komolyabb esetben az is előfordulhat, hogy az érintett terület folyamatosan zsibbad, illetve érzéketlenné válik.

Megelőzni jobb, mint kezelni

A lumbágóval, mint sok minden mással kapcsolatban is igaz, hogy sokkal nehezebb a kezelése, mint a kialakulásának a megelőzése. De hogyan is lehet megelőzni? Az előzőek alapján adja magát, hogy vigyázni kell magára, de azért ez elég tág fogalom. Leginkább az általános egészségi állapotára kell helyezni a hangsúlyt: minél egészségesebb, annál valószínűbb, hogy a lumbágót elkerülheti. A kondícióját, az erőnlétét kell javítani ahhoz, hogy ne legyen ilyen problémája.

Konkrétabban: érdemes odafigyelni a testsúlyára, hiszen a túlsúly nagyon megterhelő. Fontos a rendszeres mozgás is, hogy az izmai edzettek legyenek, így a hátizmai is jobban bírják majd a gyűrődést. Nem árt a helyes testtartásra is figyelmet fordítani, ezzel ugyanis edzésben tarthatja magát. Ha nehezet emel, a lábait hajlítsa be, a hátát pedig tartsa egyenesen. Ha edz, mindig melegítsen be, és a terhelést fokozatosan növelje.

Hogyan lehet kezelni?

Persze utólag könnyű okosnak lenni: ha már megtörtént a baj, nem sokra megy azzal, ha tudja, hogyan lehetett volna megelőzni. Ilyen esetben már a fájdalom csillapítására, a kezelésre kell fektetni a hangsúlyt. Mivel a fájdalmat a derékban lévő csigolyák elmozdulása okozza, úgy lehet hatékonyan kezelni, ha ezeket a csigolyákat visszaterelik a helyükre – erre pedig kiváló eszköz a masszázs. Nincs mellékhatása, nem kell a gyógyszerszedés kockázatával számolni, ugyanakkor rendkívül hatásos terápia, hiszen tüneti kezelés helyett magát a fájdalom kiváltó okát szünteti meg.

Ahhoz, hogy a kimozdult csigolyák újra a helyükre kerüljenek, egy speciális kezelésre, úgynevezett Dorn-Breuss gerincmasszázsra, vagy csontkovácsolásra lehet szükség. A masszázsban az a jó, hogy azonnal érződik a hatása: már egyetlen kezelés is hatékonyan csillapítja a fájdalmat. Ha azonban krónikus fájdalomról van szó, kezeléssorozatra lehet szükség.

8 gondolatok ezen: “Lumbágó kezelése masszázzsal

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Lumbágó, derékfájdalom kezelése témakörben biztos, hogy lesz még cikk a blogban 🙂

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tibor
      Ha a kérdése erre vonatkozott, akkor a blog bejegyzéseknél megjelennek a korrekt hozzászólások.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hátfájós
      Köszönöm a kérdését 🙂
      Igen, érdemes egy szakorvos véleményét kikérni a lumbágó, mint probléma beazonosításához. Amennyiben orvosi vizsgálat nélkül érkezik masszázsra, fennáll a lehetősége, hogy a kezelés nem lesz olyan hatékony az Ön panaszára. Különösen akkor, ha igazából nem is ez a probléma áll az Ön panaszainak hátterében.

      Minden jót kívánok Önnek hátfájás nélküli életéhez a Harmónia Centrum csapata nevében

  1. Molart

    Én a lumbágommal krónikus vagyok ezért nézem a netet hátha ujjat tud mondani a nagy statisztika. Tehár amikor visszajöttem külföldről akkor már semmi nem volt… De jóvolt s elkezdtem itthhon élni akkor jött elő megint 3 hónapig feküdtem minimál gyógyszert szedtem a ketodex et aztán eszembe öttlött hogy mennyi teát megittam ott s nem volt semmi bajom ez volt a citromfű tea s most is jobban vagyok sőt.. Ez az én tapasztalatom.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      A hátfájdalmak jelentős része pszichés eredetű, lelki okokra vezethető vissza. Ezért a fájdalom lelki oka esetén nem is szükséges gyógyszert szedni. A fájdalom lelki okát érdemes megszüntetni. Az életmódot célszerű megváltoztatni, például csökkenteni a stresszt. Illetve a legtöbb esetben ez nem lehetséges, ezért érdemes megtanulni a stresszes helyzetek jobb kezelését néhány stresszkezelő technika megismerésével, és azok rendszeres használatával.
      Valóban használhatnak a különféle gyógynövények, teák is. Például a citromfű tea is, mert nyugtató hatása van.
      Kiegészítő terápiaként mindenképp érdemes használni a gyógynövényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük