Legnagyobb ellensége a halogatás

Amikor megemlíti egy ismerősének, hogy már megint fáj a lába, a háta vagy a válla, akkor biztos javasolták már, hogy keresse fel az orvost. Előfordult már, hogy erre azt válaszolta, hogy „ááááá, nem fáj az annyira”? Talán már nem is egyszer, hanem többször. Az is lehet, hogy sokszor már?

Ha egy-egy ismerősével való beszélgetés közben, az Ön fájós lába, háta vagy válla sem fáj már annyira, akkor nem a kivétel erősíti a szabályt, mert pontosan úgy viselkedik, mint nagy többségünk.

Ugyanis, az emberek többsége pontosan így viselkedik, amikor arról van szó, hogy fel kellene keresni az orvost, mert valami éppen nem stimmel az egészségével. Persze itt nem egy eddig még soha nem tapasztalt kisebb fájdalomról van szó, hanem egy olyanról, ami időnként újra és újra előjön, vagy pedig már hosszabb ideje gyötri. Talán azt hihetnénk, hogy ennek a halogatásnak a félelem a legfőbb oka, de ez nem így van. Nem a félelem a legfőbb ok.

Persze egyeseknél az is belejátszik, hogy félnek, hogy valami súlyos betegséget állapítanak meg, és ezért nem mernek elmenni az orvoshoz. Nem mintha a betegség nem létezne attól, hogy nem mondták ki, de azért nem mindegy az, hogy mi magunk gondoljuk, vagy pedig már egy szakmai tekintéllyel rendelkező orvos szájából is halljuk.

Az emberek többségénél arról van szó, hogy egyszerűen lusta elmenni az orvoshoz.

  • Sajnálja az időt a várakozásra a rendelésen.
  • Nem szereti a kórházakat vagy rendelőintézeteket, ezért elodázza a dolgot. Már amíg bírja. A fájdalom ugyanis kezelés nélkül többnyire csak fokozódik.

Nem múlik el magától a fájdalom

Amit egyszer és mindenkorra alaposan az eszünkbe kellene vésnünk, az az, hogy a fájdalom nem múlik el magától, már amennyiben krónikus, és nem egy húzódás vagy ütés következménye. Ilyen esetben persze pihentetésre megszűnik.

halogatás ellen

Mit tehet a halogatás ellen?

Megtévesztő lehet, hogy a krónikus fájdalmak is így kezdődnek: pihentetésre megszűnnek, ami viszont feltűnhet, hogy később megint visszatérnek. Ha ezeket a visszatérő fájdalmakat nem veszi komolyan, akkor el fog jutni oda, hogy a fájdalom állandósul, és már akkor is érzi, amikor éppen pihen. Legtöbben azonban még ilyenkor sem fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már olyan mértékű a fájdalom, hogy jelentősen megnehezíti az életüket.

Ön is ilyen halogatós típus, amikor az egészségéről van szó?

Miért is rossz a halogatás?

Röviden és tömören azért, mert így sokkal tovább tart kezelni a problémát. Bármi okozza is a fájdalmat, az biztos, hogy ha már nagyon előrehaladott, a gond is valószínűleg súlyos, így a gyógyítás nem fog két perc alatt menni. Amikor még csak egy megjelenő, elmúló, aztán visszatérő fájdalomról van szó, elég lehet egy néhány hétig tartó kezelés és némi életmódváltás. Ha viszont valami évek alatt fokozatosan „romlik el” a testében, akkor ezt nem lehet már rövid idő alatt könnyen helyrehozni. Akkor pedig különösen nehéz a helyzet, ha a rendre vissza-visszatérő vagy állandósuló fájdalom már valamiféle maradandó és visszafordíthatatlan elváltozást, károsodást hozott létre a szervezetében. Ilyenkor utólag már kapkodhat majd fűhöz-fához. Nem fogja tudni visszacsinálni az adott szakterület legnagyobb szaktekintélye sem az egészséges állapotot. A fájdalmát persze ilyenkor is lehet még csökkenteni, de halogatása következményét meg nem történtté nem lehet tenni.

Ilyen „eső után köpönyeg” fájdalom pl. a térdfájás is. Ha már ott tart, hogy például a térdfájdalom miatt lépni is alig tud, akkor minden bizonnyal sokkal tovább fog tartani, hogy megszűnjenek vagy enyhüljenek a panaszai. Sőt, ha nem valamilyen gyulladás, hanem a porcok kopása okozza a panaszait, akkor a porckopással bizony kénytelen lesz élete végéig együtt élni. Célzott gyógytornával, porcpótló készítményekkel persze lehet enyhíteni a panaszait, de sokkal eredményesebb lehet a kezelés, ha időben szakemberhez fordul, és megelőzi a maradandó károsodás kialakulását a térdében.

Ha hirtelen haragú ember, és könnyen dühbe jön, akkor bizony jól jöhet a halogatás, ha elszámol tízig, mielőtt robbanna. Az egészségére azonban éppen ezzel ellentétes szempontok szerint tud vigyázni. Persze nem érdemes átesni a ló másik oldalára sem. Természetesen nem kell minden aprósággal azonnal rohanni az orvoshoz. Vannak ott éppen elegen Önök kívül is. Ha azonban panaszai nem múlnak el, hanem még erősödnek is, vagy újra és újra megjelennek, főleg akkor, ha egyre gyakrabban, akkor jobban teszi, ha komolyan veszi ezeket a jeleket. A saját érdekében érdemes leszokni a halogatásról, legyőzni a lustaságát, és még időben elmenni az orvoshoz azért, hogy ne fájjon nagyon.

Ha időben felkeresi az orvost, akkor ő is könnyebben tud segíteni. Nem lesz szükség olyan drasztikus beavatkozásra, és nemcsak kisebb fájdalmakkal, hanem jóval hamarabb rendbejön. Az is könnyen lehetséges, hogy még mellékhatások tömkelegét okozó gyógyszereket sem kell szednie panaszai elmúlásáért.

Ha időben felkeresi az orvost, akkor sokszor elég lehet panaszai megszűnéséhez az, ha változtat egy kicsit az életmódján és / vagy az étkezési szokásain. Nem könnyű persze az évek, sokszor évtizedek alatt kialakult megrögzült szokásainkon változtatni, de ha ezzel megelőzheti 1-1 nagyobb baj kialakulását, akkor ennyit talán megér egy-egy egézségére ártalmas szokásának a megváltoztatása.

  • Ön is így gondolja ezt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük