Legfontosabb kérdések a lökéshullám terápiáról

Amikor egy alternatív gyógymódról hall, ami esetleg több egészségügyi problémáját is képes teljesen megszüntetni, akkor teljesen természetes, hogy szeretne minél többet megtudni róla. Ilyen a lökéshullám terápia is. Az ígéret szerint gyógyszer és mellékhatások nélkül, néhány kezeléssel képes teljesen megszüntetni, vagy legalább jelentősen enyhíteni a krónikus fájdalmakat, és gyógyítani a kezelt területet.

Az ilyesmit szinte mindig szkeptikusan fogadják az emberek, ami nem is baj. Biztosan Ön is tamáskodva fogadja a bombasztikusan hangzó ígéreteket?

Ez természetes dolog. Csodák nemigen vannak. Ne is higgyen el elsőre, azonnal semmit, amit hall.

Fontos azonban az is, hogy kellő mennyiségű információ hiányában semmiképp ne írjon le egy módszert, ami segíthet. Mindenképp tájékozódjon, ellenkező esetben lehet, hogy éppen azt a kezelést szalasztja el, ami valóban segítene. Ezt elkerülendő, megmutatjuk Önnek, hogyan működik a lökéshullám terápia, és megválaszoljuk a leggyakrabban felmerült kérdéseket.

Mi az a lökéshullám terápia?

A lökéshullám terápia során mechanikus hanghullámok jutnak a test szöveteibe. Ezek a hanghullámok radiális, körkörös irányban terjednek. A szövetekben aztán ezek a hullámok tágítják a véredényeket, ezáltal serkentik a vérkeringést a kezelt területen.

Mindez azt eredményezi, hogy az érintett területen felszaporodnak a gyulladást csökkentő faktorok az ott keletkezett vérbőségnek köszönhetően, ami miatt a gyulladás igen hamar és jelentősen csökken. Ezáltal szervezete öngyógyító folyamatai is felgyorsulnak, és ez hosszú heteken át tart. Vagyis a terápia nemcsak akkor fejti ki regeneráló, vérbőséget fokozó hatását, amikor éppen kezelés van.

A felgyorsult véráramlás következtében a szövetek anyagcseréje javul. Ennek hatására a gyulladás hamarabb elmúlik, és a fájdalom is mérsékeltebb lesz. Mindez gyors gyógyulást eredményez anélkül, hogy gyógyszereket kellene bekapkodnia, illetve bármilyen mellékhatástól tartani kellene.

Milyen panaszok esetén alkalmazható?

hatásos lökéshullám terápia

Milyen panaszaira nyújt enyhülést a lökéshullám terápia?

A lökéshullám terápia alapvetően mozgásszervi panaszok esetén hatékony. Jó eredményeket lehet vele elérni azonban a sebgyógyítás területén is. Mozgásszervi probléma esetén szinte bármilyen testrészen alkalmazható. Nagyon hatékony például a vállfájdalmak enyhítésében, de könyök, sarok, térd, csípő és talpfájdalmak kezelésére is alkalmas, ha a fájdalmat gyulladás okozza.

Segíthet sok olyan esetben, amikor számos orvos nem tud konkrét gyógymódot, csak a fájdalom gyógyszeres kezelését tudja javasolni. Olyan esetek sokaságára is van példa, amikor a műtétet sikerült elkerülni a lökéshullám terápia segítségével. A lényeg, hogy ha krónikus fájdalommal küzd, mindenképpen megér egy próbát a lökéshullám terápia, de fekélyes sebek gyógyítása során is jól alkalmazható.

Mennyire hatékony a lökéshullám terápia?

Ez mindig az adott fájdalomtól függ, illetve attól, hogy milyen hamar kér segítséget. Általánosan elmondható, hogy minél enyhébbek a panaszok, annál rövidebb idő alatt lehet sikeres a kezelés. Ha sokat vár azzal, hogy segítséget kérjen, akkor több alkalomra is szükség lehet a gyógyulás eléréséhez.

Ennek ellenére mindig érdemes tenni egy próbát, ha a fájdalom már megkeseríti az életét, mert az mindenképpen elérhető a kezeléssel, hogy javuljon az állapota.

Ugyanez érvényes a sebekre is: minél kisebb a seb, annál hamarabb sikerülhet a gyógyítása. Ha már nagy, elfekélyesedett sebről beszélünk, jóval több alkalomra van szükség. De ezen esetek többségében is jelentős javulás és teljes gyógyulás érhető el. Ennek ellenére mindenképpen javasolt, hogy minél hamarabb kérjen segítséget, ha panasza van.

Fájhat, de megéri

Talán Önt is érdekli, hogy fájdalmas-e a lökéshullám terápia. Nos, nem fogunk hazudni: igen, lehet fájdalmas a kezelés. Ez a fájdalom azonban a gyógyult páciensek zöme szerint bőven az elviselhető kategóriába tartozik. Emellett többen kiemelték, hogy igazán megér néhány alkalomnyi elviselhető szenvedés az, hogy utána fájdalmak nélkül élhessenek egy jelentősen jobb minőségű életet.

Változó, hogy kinek hány alkalomra van szüksége ahhoz, hogy meggyógyuljon. Függ egyrészt attól, hogy milyen súlyosak a panaszok, másrészt magától a pácienstől is. Ugyanis előfordulhat az is, hogy életmódváltásra is szükség van. Ezeknek a változtatásoknak a betartása pedig kizárólag a betegen múlik a saját jól felfogott érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük