Kőkemény pilátesz

Azt gondolod a piláteszről, kedves olvasó, hogy csak mélyeket kell lélegezni, és könnyedén nyújtogatni a gerinced, ezért nem olyan sport, ami fejleszt és erősít? Megkérdőjelezed ér-e bármit is? Akkor még nem voltál Eszter kőkemény pilátesz törzsizom fejlesztő óráján.

Joseph H. Pilates a 20. század elején német katonák rehabilitációjában dolgozta ki fejlesztő, erősítő gyakorlatait. El tudnád képzelni a hősi sebesült képzett katonákat, amint hajlongó, lihegő gyakorlatokat kapnak terápia céljából a kórházi priccsen? Ugye nem?

A Pilates elvek szerint a gyakorlatoknak feszeseknek, szabályozottnak, és légzéshez kapcsoltnak kell lennie. Az óraadó szabályozza, mikor melyik izmod feszülhet, melyik csontod merre mozdulhat és mennyit. Akkor lélegezz be és annyi ideig, amíg az adott mozdulat üteme tart, addig tartsd bent a levegőt, amíg kell, és a kifújás erejét és gyorsaságát is a mozdulat üteméhez igazítsd. Egy jó katona nem mozdítja azt az ízületet, amit az óraadó nem diktál.

pilates gyakorlatok
Átlós végtag emelése

Azóta a technika sokat finomodott

Később Pilates Amerikába utazott, és versenytáncosokon finomította tovább technikáját. Ők még mindig katonás fegyelmet diktáltak, de már kecsesebb mozdulatokkal, más motivációval.

Az egészség centrumba érkező vendégeinknél nem a rettegés hangulatának kialakítása és fenntartása a cél, hanem a jó hangulatú, ám hatásos óra elérése.

Vendégeink eltérő háttérrel érkeznek a csoportba. Más testtudattal, különböző egészségi állapottal, edzettségi szinttel. Egyesek már ismerik, gyakorolták a piláteszt, másoknak teljesen új. Ilyen vegyes csoportban nem egészséges a katonás egység kikényszerítése.

Első óráit gyakorló vendégeinknek Eszter azt tanácsolja, ne kapkodva próbálják leutánozni a többieket, hanem kezdjék megérezni a pilátesz műfaját. Figyeljék meg, mikor nem tudják követni  az ütemet, mikor nem tudják betartani a légzésre vagy mozdulatokra irányuló utasításokat.
Eleinte még sokszor lemaradhatnak az ütemtől, elcsúszhat a légzésük a mozgásuktól. Ugyanakkor az önismeret az alapja a tornának. „Ha tudod hol hibázol, ki fogod tudni javítani.” Eszter azt javasolja az újoncoknak, érdemes a feladatokat otthon is elpróbálni, lassan, végiggondolva, a légzést a mozdulatokkal összehangolva. Így hétről hétre fejlődés fog mutatkozni.

Idő kell a testnek

Nem csak fejben kell összehangolni a légzést és a mozdulatokat. A test szöveteinek is hozzá kell szoknia az új terheléshez. A pilátesz erősítő és nyújtó feladatokat kombinál. Eddig munkába nem fogott, megbújó izmaidnak meg kell erősödnie, kötőszöveteidnek a szükséges lazaságukat kell újra elérniük. Épp ezért az első pár héten a legnagyobb összpontosítás mellett sem leszel képes olyan tökéletesen végrehajtani a feladatot, mint a régi motorosok. De az idő meghozza gyümölcsét.

Addig is, Eszter azzal is segíti a kezdőket, hogy a túl nehéz feladatok helyett, amiket erő vagy nyújtottság hiányában hibásan gyakorolnának, könnyítést ad nekik. Ilyenkor vagy segédeszközzel segít, vagy a nehezebb feladatok helyett az egyel könnyebb feladat ismétlésére buzdítja a tornázót.

Amikor már magabiztosabb a vendég a légzés-mozdulat kapcsolásában, akkor elkezdhet figyelni az ütemre. Szépen be fog simulni az légzéssel kapcsolt, kontrollált mozgása a diktált ütembe, és teljessé válik a sikerélmény.

Ha eljöttél, kipróbáltad, és úgy érzed, nem tudsz a csoportban elég gyorsan fejlődni, akkor is van megoldás: ott a magánóra lehetősége is. Egyéni foglalkozás keretén belül több korrekcióval tud ellátni. Ez gyorsabb tanulást, gyorsabb mentális és testi fejlődést jelent a tested számára. Egyéni óra keretein belül a gyakorlatok hangsúlya is alakítható aszerint, Neked mely izomcsoportodra kell jobban dolgozni. Valamint az intenzitás üteme is a Te fejlődésed ütemében növelhető, sose lesznek túl nehéz vagy túl könnyű feladataid.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük