Klaszter fejfájás gyötri?

Az egyik legkínzóbb fejfájás a klaszter vagy másképpen cluster fejfájás. Ezek a fejfájás rohamok igen heves fájdalmat okoznak.

Szerencsére azonban ritka fejfájás típus. 200 emberből egynél jelentkezik. Körülbelül ötször gyakrabban előfordul a férfiak között. Elsősorban 20 és 40 éves kor között keseríti meg az emberek életét.

Tudja, hogy melyek a klaszter fejfájás tünetei?

  1. klaszter fejfájás

    Sokszor a szem környékéről indul ki az éles fejfájás

    Az arc egyik oldalán hirtelen alakul ki a fájdalom, sokszor a szem körül kiindulva. Az éles, égő fájdalom igencsak próbára teszi a szemet. Olyan érzés, mintha szúrna valami a szembe, és menten kinyomódik. Ez nagyon durván hangzik így leírva, de szerencsére nem veszélyesek ezek a fájdalmak.

  2. Másik jellemzője, hogy bármilyen előzmény nélkül, nagyon gyorsan jelentkezik a fájdalom. Néhány perc alatt kialakul.
  3. Egy ilyen fájdalmas roham egy-másfél óráig tart, azonban napjában többször is beköszönthet. Ez azonban tarthat, heteken, hónapokon vagy akár még éveken át is. Aztán ahogy jött a fájdalom úgy el is tűnik. Hónapokra vagy akár évekre is fejfájás nélkül élheti az életét. Emiatt a ciklikussága miatt is nevezzük klaszter fejfájásnak.
  4. További jellemzője még, hogy a fájdalom általában ugyanazon az oldalon jelentkezik 1-1 cikluson belül. Néha azonban nem így van, és oldalcsere is előfordulhat.
  5. A betegek a fájdalmat éles, átható, égő fájdalomként jellemzik, olyan mintha egy forró pálcát szúrnának a szembe, vagy a szem kinyomódna a szemgödörből.

A fájdalom lefekvésre sem múlik el, sőt még erősebb is lehet.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

A klaszter fejfájás kiváltó oka lehet a mértéktelen dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a nem megfelelő táplálkozás, például a tartósítószereket tartalmazó ételek fogyasztása is okozhatja.

Egyes gyógyszerek is okozhatnak cluster fejfájást.

Hogyan történik a klaszter fejfájás kezelése?

A klaszter fejfájás gyógyszerekkel nem gyógyítható, ezért a kezelés során a fájdalom enyhítése lehet a cél.

Gyorsan és heves fájdalommal kialakuló fejfájásról van szó, ezért a kezeléshez is nagyon rövid idő alatt ható gyógyszerekre van szükség.

A gyógyszerek mellékhatása miatt érdemes kipróbálni a természetgyógyászati módszereket, hisz ennél a fejfájástípusnál ezt kockázat nélkül megteheti, mert a fejfájás rohamok ugyan hevesek, de szerencsére nem veszélyesek az egészségére.

  • A rohamok hevességének a csökkenését érheti el mája méregtelenítésével, amit talpmasszázzsal és fülakupunktúrával érhet el.
  • Dohányzásának visszafogása és az alkoholfogyasztás csökkentése is segíthet.
  • Stresszkezelő technikák megtanulásával pedig a stressz okozta rohamokat tudná még kitörésük előtt leszerelni.

További kérdése van heves fejfájás rohamainak megszüntetéséhez?

  • Hívja munkatársainkat munkaidőben a (+36-1)269-2946 számon, és válaszolnak Önnek.
  • Szeretné az égő fájdalmat okozó Cluster fejfájás nélkül élni az életét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük