Ismeri az izomgörcs lelki okait?

Gyakran görcsbe rándulnak az izmai? Mitől lehet ez? Mi lehet az izomgörcs lelki oka Önnél?

Az izomgörcs az izmok rövid ideig tartó, vagy tartós, akaratlan összerándulása, amely után nem akar elernyedni az izom, vagy csak hosszú idő múlva. Amíg görcsben van az izom, addig felettébb fájdalmas. Lehetnek az izomgörcsnek fizikai és lelki okai is.

Az izomgörcs fizikai okai lehetnek

izomgörcs oka

Milyen gyakran görcsöl be az izom? Mióta van ez? Stresszre vagy inkább terhelésre jelentkezik a görcs? Mire figyeljen még?Izomgörcs oka mi lehet Önnél? Derítse ki az izomfájdalom okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

Az izmok görcsbe rándulásának leggyakoribb oka az izmok fáradtságából adódó görcs. Ez az izmok tartós túlterhelése miatt alakul ki. Különösen veszélyes az edzetlen izmok hirtelen túlterhelése.

  • Emellett azonban az  izomgörcsnek más fizikai okai is lehetnek még. Derítse ki az Izomfájdalom okai kérdőív pontos kitöltésével! Miért olyan fontos ez?
  • Azért, mert izomgörcse okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni későbbi izomgörcseitől. Előzze meg az izomgörcs jövőbeni kialakulását!

Az idegek nyomódása is okozhatja az izomgörcsöt, mint ahogy a rossz vérkeringésből adódóan az izmok elégtelen oxigénellátása is okozhat zavart az izomrostok sejtjeinek anyagcsere folyamataiban.

vádligörcs

Vádligörcs a vádli túlterhelés miatt

Az izomláz következtében az izmokban felhalmozódó tejsav miatt is görcsbe rándulhat az izom. Nem ritka azonban, amikor a magas láz hatására rándul görcsbe az izom.

Betegségek és sérülések is okozhatják. Görcsöt okozhatnak például egyes fertőző betegségek vagy az epilepszia is. A koponyasérülések következménye is lehet a görcsbe ránduló izom.

Melyek lehetnek az izomgörcs lelki okai?

izomgörcs lelki okai

Az izomgörcs lelki okai melyek lehetnek?

Az izomgörcs fizikai tünetekben jeleníti meg az emberben kialakuló nyugtalanság, tehetetlenség érzését. A félelem érzésének kifejezője is lehet, amely például akkor jelentkezik, amikor valamit visszatart attól való félelmében, hogy elveszíti vagy elveszítheti azt. Az elvesztéstől való félelem irányulhat valamilyen Önnek kedves tárgyra, dologra, de lehet akár egy kedvelt, szeretett személynek vagy a vele való kapcsolatnak az elvesztésétől való félelem is.

Olyan kisebb, nagyobb félelmek illetve ezeknek a félelmeknek az összeadódása jelentkezik testi tünetben, amelyet lelki síkon nem oldott meg, nem kezelt megfelelően. Ezek a félelmek akár önmagukban is de egymást erősítő, kumulált hatásukra is vélhetően, vagy akár valósan is kellemetlenné tehetik, megnehezíthetik az életét az izmok görcsbe rándulásával, fájdalmával. Izomfájdalma megszüntetéséért érdemes tennie.

Foglaljon időpontot izomgörcs megelőzéséért: (+36-1) 269-2946

Az élet fizikai síkon a sejtek folyamatos anyagcseréjének zavartalan, vagy kisebb-nagyobb zavarokkal megvalósuló működését jelenti. Fizikai testünk, szervezetünk, vagyis a testünket alkotó sejtek, szövetek és szervek állandó működésben vannak. Ez tartja fenn az életünket.

Nemcsak testileg, hanem lelki állapotunk, érzelmeink és gondolataink is folyton változnak.

Amikor jól érezzük magunkat, akkor energiával telve, lelkesen vetjük bele magunkat dolgaink elvégzésébe, terveink megvalósításába. Hiszünk önmagunkban, lelkesek, felszabadultak vagyunk a kitűzött célok elérésében.

Amikor azonban depressziós, lehangolt lelki állapotban van, akkor a semmihez sincs kedve, és a „nekem semmi sem sikerül” állapotába süllyed. Érzelmi hullámvasutat járunk be, kinek-kinek az egyéni habitusa szerinti szélsőértékek között lavírozva, navigálva.

szorongás tünetei

Szorongás tüneteit veszi észre magán?

Az élet változásait nyitottan fogadó ember sokkal kevésbé van kitéve a változással együtt járó félelemnek is. Nyilván kisebb-nagyobb mértékben mindegyikünket megérint a változással együtt járó izgalom. Amíg azonban a változás az egyik embert az ismeretlennel szembeni szorongással tölti el, addig a másikat éppen hogy fellelkesíti valami új kialakulásának a lehetősége. Ön melyik típusba tartozik?

Azzal sem mondok nagy újdonságot, hogy ha minél nyitottabban áll hozzá az életben adódó fejlődéshez, változáshoz, annál könnyebb lesz nemcsak leküzdeni a változással szemben fennálló fenntartásait, hanem kihasználni annak a lehetőségeit.

Minél kevésbé feszélyezi az ismeretlentől való félelem, annál felszabadultabb és lelkesebb lesz, és annál kevésbé fognak érzései és gondolatai kellemetlen, görcsbe ránduló izmokat okozni.

Az izmok esetében is az izmok összehúzódása és elernyedése az egymást kiegészítő, egymással összetartozó folyamatok. Az izmok összehúzódása után a elernyedésre való képtelenség a rugalmassággal való problémáját hozza felszínre.

Ha görcsösen, mereven ragaszkodik a már ismert dolgaihoz, tevékenységeihez, céljaihoz, akkor könnyen belemerevedhet a múltba. Bizony nem fogja észrevenni azt, amikor a megszokott eddigivel szemben valami másra, valami újra lenne szüksége. Ez veszélyes lehet, mert el fog menni élete lehetőségei mellett anélkül, hogy tudna róluk.

Amikor izmai görcsbe rándulásukkal is jeleznek Önnek, akkor vajon nem jött-e el annak az ideje, hogy megvizsgálja céljait, tevékenységeit? Vajon nem szorulnak-e ezek kisebb-nagyobb módosításra? Vajon nem azért jelez a teste izmai görcsbe rándulásával is, hogy bizony igen.

Érdemes lenne megállnia egy pillanatra, és elgondolkodni azon, hogy minden rendben van-e?

  • Belső feszültségektől mentesen, jól érzi-e magát a bőrében?
  • Az izmait behálózó idegekben még a gondolata sem fogalmazódik meg annak, hogy izmai görcsbe rándulásukkal figyelmeztessék arra, hogy bizony ideje lenne önvizsgálatot tartani, értékelni a céljait?
  • Vajon mindennapi elfoglaltságai kitűzött céljai elérése felé viszi-e?

Milyen kérdéseket érdemes feltennie magának?

Ha gyakran rándulnak görcsbe az izmai, akkor érdemes végiggondolnia azt, hogy nem túlságosan rugalmatlan-e a szükségszerű változással szemben. Akár saját magával, saját maga elvárásaival szemben, akár a környezetével, a környezetében lévőkkel szemben.

Nem lehetséges az, hogy talán túlságosan is erőszakosan, határtalan becsvággyal veti bele magát céljai elérésébe, miközben nem foglalkozik mások rövid és hosszú távú érdekeivel?

Békében van Önmagával? Jól érzi magát a bőrében? Ha igen, akkor minden bizonnyal olyan emberekkel veszi körbe magát, akikkel szívesen tölti együtt az idejét. Nemcsak a magánéletében, hanem például a munkájában is.

Ha nap mint nap lelkesen és várakozással telve kel fel, és kezd neki napjainak, akkor nem kelletlenül megy be a munkahelyére, és nem kénytelen-kelletlen végzi „nemakarom-nemszeretem” munkáját, hanem lelkesen és várakozással telve.

Ha viszont ez nem így van, akkor bizony nemcsak azért érdemes végiggondolni a környezetével, céljaival és tevékenységével kapcsolatos dolgait, hogy egy kicsit jobban érezze magát a bőrében, hanem azért is, hogy a jelenleginél jóval kevesebb testi tünettel, jelen esetben kevesebb izomgörccsel figyelmeztesse Önt szervezete. Ez a figyelmeztetés előbb még csak kis mértékű. Később azonban akár drasztikusabb is lehet, ha az apró jelekből veszi az adást, és „nem ért a szóból”.

Saját magától nem szabadulhat meg, de átértékelheti a céljait, tevékenységét, környezetével való kapcsolatát, és ha kell, akkor változtathat ezeken. Például ha olyan munkája van, amit nem szeret, akkor vajon nem lehetne-e egy kicsit olyanná alakítani, amihez máris kicsit jobban lenne kedve?

Ha pedig ez nem lehetséges, akkor pedig talán azt is érdemes megkérdeznie magától, hogy nem lenne itt az ideje a változtatásnak?

Egy új munkakörbe vagy új munkahelyre kerülés új helyzetet teremt, amelyben az új impulzusok elűzhetik eddigi belső feszültségét is.

Emellett pedig nemcsak munkát, munkahelyet hanem akár magánéleti kapcsolatot is lehet változtatni, ha a jelenlegi már annyira nagyon nem működik, és a lehetőségét sem látja annak, hogy ennek kilátástalanságán változtatni tudnának.

Mit gondol? Milyen lelki oka lehet gyakran jelentkező izomgörcsének?

  • Azt is szeretné tudni, hogyan előzheti meg izmai görcsbe rándulását?
  • Egyedül szinte minden nehéz. Izomgörcse okának kiderítése is. Segítséget kérve viszont talán semmi sem lehetetlen fájdalommentessége visszaszerzésében. Segíthetünk Önnek izomgörcse gyorsabb megszüntetésében és későbbi megelőzésében?

2 gondolatok ezen: “Ismeri az izomgörcs lelki okait?

  1. Horvát Jenő Imre

    76 éves egyedülálló rokkant+impotens férfi (pedagógus) vagyok. Igen nekem az utóbbi időben gyakran jelentkeznek a lábikrai fájdalmak. A mindennapjaim céltalanok. Rengeteg műtétem volt (28), és mégis még itt vagyok. ( A nyáron egy zenei táborban adtam elő, tanítottam és nagyon jó éreztem magam), most azonban semmihez sincs kedvem. Nyugdíjamból „éppen hogy megélek” (90 ezer Ft)
    Mit tegyek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horvát Jenő Imre
      Köszönöm leírását. A lábikra fájdalmakra van gyógyír.
      Próbálja meg honlapunkon található nyújtásainkat, lehet a lábujjak óvatos visszafeszítését és átmozgatását is gyakorolni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpparna-fajdalom-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      A lelki problémákkal mindenképpen érdemes foglalkozni, mivel nagyon sokszor azok a fizikai betegségek alapjai. Akár barátokkal beszélni a problémákról, akár pszichológust felkeresni a háziorvos vagy ismerős által, ami hátha kevésbé jelent anyagi terhet.
      A relaxációs légzés megtanulása is segíthet a lelki oldalon, valamint a stresszkezelésben. Erre akár keressen rá az interneten, de kérdezheti természetgyógyászaink egyikét is:
      https://www.harmonia-centrum.hu/szorongas-oldasa
      Minden jót Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük