Ismeri az érszűkület jeleit és tüneteit?

Az érszűkület a verőerek kóros elváltozása. Mozgásszegény és egészségtelen ételeket fogyasztó modern korunk egyik legelterjedtebb civilizációs betegsége.

érszűkület tünetei

Az érszűkület tünetei, jelei közül melyiket tapasztalja?

Hatására az artériák fala merevvé válik, megvastagszik, és ezzel együtt az erek belső átmérője is lecsökken. Ez pedig az erekben keringő vérmennyiség csökkenését vonja maga után. Ennek egyenes következménye, hogy a sejtekben zajló anyagcsere folyamatokhoz a verőerek nem tudnak elegendő vért szállítani. Emiatt a sejtek és szövetek oxigén és tápanyag ellátottsága csökken.

A legjellemzőbb a lábakban kialakuló érszűkület, amelynek hatására előbb lábfájást érez. Ha pedig nem kezeli az érszűkületet, akkor további következményei is lehetnek az érszűkületnek.

Előrehaladottabb, súlyosabb esetekben a vérellátottság csökkenése a tápanyagokkal és oxigénnel rosszul ellátott területeken a szövetek elhalásához is vezethet.

meggyógyítjuk lábfekélyét

Meggyógyítjuk lábfekélyét, lábszárfekélyét

A szövetek elhalása súlyos esetekben pedig már egyenes utat jelent a lábszár kisebesedéséhez és a lábujjak elfeketedéséhez is. Ez a fekélyesedés, üszkösödés pedig már a láb egészségét, sőt a létét is veszélyezteti. A fekélyes sebek eredményes kezeléséről itt tudhat meg többet.

Mik lehetnek az érszűkület okai?

Az egyik legjellemzőbb civilizációs betegségként nem véletlen, hogy az érszűkület kialakulásáért elsősorban az életmódunk tehető felelőssé. Az életmód mellett természetesen fontos szerepe van az öröklött tényezőknek és a genetikai adottságoknak is. Ezeknek a rajtunk kívüli tényezőknek a hatását azonban alapvetően az életmódunk erősíti fel, vagy adott esetben teszi éppen jelentéktelen tényezővé. Vagyis az életmódunk határozza meg azt, hogy a családi adottságokból és a genetikai hajlamból ténylegesen kialakuló betegség lesz-e vagy pedig nem.

Az érszűkület életmódunkból adódó kockázati tényezői pedig

  • a dohányzás,
  • az egészségtelen étrend, a zsíros ételek túlzott fogyasztása, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség,
  • a túlsúly,
  • a mozgásszegény életmód,
  • a túlzott stressz és
  • a magas vérnyomás.

A magas vérnyomás kialakulásának is oka lehet mindegyik életmódunkból adódó kockázati tényező.

érszűkület lábon

Érszűkület a lábon a sejtek elégtelen tápanyag és oxigén ellátásához vezet

Ezek közül Önt melyik érinti? Itt még többet megtudhat az érszűkület lehetséges okairól és kezeléséről. Ha a kockázati tényezők közül valamelyik miatt érintett, akkor megéri rákattintani a kezelés lehetőségeire.

Melyek az érszűkület legfőbb jelei és tünetei?

Az érszűkület tüneteit persze aszerint értékeljük, hogy hol a legjelentősebb a testünkben. Ez azonban csak a szervezeten belüli jégjegy csúcsa. Az érszűkület ugyanis nem lokalizálódik egy-egy területre. Nincs olyan, hogy csak egy érben van érszűkület. Ha az egyik érben szűkület van, akkor teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy más erek is érszűkületesek.

Melyek az alsó végtagi érszűkület jelei, tünetei?

Az alsó végtagon kialakuló érszűkület mögött a láb oxigénnel való ellátásának zavara áll. Nem jut elegendő oxigén a lábakba és a lábfejekbe. Ez már járáskor is fájdalmat okoz, ezért ilyenkor néha meg kell állni. Ez megjelenik

  • diabéteszes neuropátia

    A diabéteszes neuropátia az idegek érzékelésének zavaraként jelentkezik

    a lábszár fájdalomban, mint legjellemzőbb tünetben, amely járásra erősödik.
  • A lábikra görcs, combtájéki fájdalom megjelenésében, például lépcsőzés közben. Kezdetben a lábszár fájdalma csak hosszabb távolságok megtétele után jelentkezik. Az érszűkület előrehaladtával azonban egyre inkább csökkennek a fájdalom nélkül megtett távolságok.
  • A hideg lábfejben, amely már kisérkeringési zavart jelez.
  • A pulzus is tapinthatatlan a lábfejen.
  • Az érzészavar, a neuropátiás jelek is általános tünet a lábszáron és a lábfejen.

Az alsó végtagon a verőerek elzáródásának folyamata viszonylag lassú, ezért az elzáródott verőér környezetében lévő kisebb erek – legalábbis ideig-óráig, pontosabban néhány évig – átveszik annak funkcióját. Az erek funkciójának az átrendeződése azonban lassú és egyáltalán nem biztos. Ráadásul a kisebb erek fala jóval gyengébb a verőerek falánál, ezért nem bírják el hosszú ideig a megnövekedett véráramlással járó nagyobb nyomást.

Melyek a szív koszorú-érszűkület jelei, tünetei?

Ez jóval veszélyesebb a lábon kialakuló érszűkületnél, és azonnali orvosi beavatkozást igényel. Szívinfarktust vagy pedig azt megelőző állapotot jeleznek a tünetek.

  • szorító mellkasi fájdalom, amely általában a hátba, bal karba sugárzik, és nyugalomban szűnik a fájdalom. Ha nem szűnik a szorító mellkasi fájdalom, akkor ez a szívinfarktus legjellemzőbb jele, és azonnali orvosi ellátást igényel, mert fennáll a szíverek elzáródásának a veszélye.
  • További tünet még a szívritmuszavar, és
  • a légszomj, a verejtékezés megjelenése.

Melyek a nyaki érszűkület jelei, tünetei?

A nyaki érszűkület a fejjel és az aggyal áll kapcsolatban, és hátterében az agy lecsökkent oxigén ellátottsága áll. Ennek a legfőbb tünetei a

  • szédülés, a koncentráció zavara,
  • látászavar
  • fülzúgás
lábszárfekély seb

Lábszárfekély seb a vérkeringés zavara miatt. Megelőzheti lába sebesedését az érszűkület időben elkezdett kezelésével

Ezzel pedig már tudja is, hogy az érszűkület időben való felismerésével és kezelésével milyen súlyos szövődményeket és másodlagos betegségeket kerülhet el.

  • Az alsó végtagi érszűkület időben történő kezelésével elkerülheti a lábszárfekély és az üszkösödés kialakulását. Megakadályozhatja a szövetek elhalását, és végső esetben a láb amputációját.
  • A koszorú érszűkület időbeli kezelésével a szívinfarktust előzheti meg.
  • A nyaki verőerek szűkületének időben való felismerésével és kezelésével pedig az agylágyulást előzheti meg.

Senkinek sem olyan fontos ereinek az állapota, a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátása, mint Önnek. Érdemes tehát komolyan venni az érszűkület első jeleit.

Mit tehet az érszűkület megelőzéséért és kezeléséért?

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának, az érszűkület kialakulásának? Derítse ki a magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével!

Az érszűkület megelőzésének és kezelésének is fontos eleme a kockázati tényezők káros hatásának a mérséklése, csökkentése. Ehhez az első fontos lépés az érszűkületet okozó magas vérnyomás lehetséges okának kiderítése. A magas vérnyomás okának kiderítése után pedig szüntesse meg életében a magas vérnyomást okozó kiváltó okot.

A korábban felsorolt tünetek jelentkezésekor elsősorban a rizikótényezőket csökkentse! Mit is jelent ez konkrétan?

Rendszeres mozgás meghosszabbítja az életét

Alsó végtagi érszűkületnél a láb vérellátási zavarai ellen sokat segít, ha rendszeresen mozog és tornázik. A vérellátást javítja, ha a megszokottnál jóval több fokhagymát eszik.

Cipelje más a szív működését is megterhelő plusz kilókat!

Ha túlsúlyos, akkor meg kell szabadulnia a felesleges kilóktól. Minél több felesleges kilótól szabadul meg, annál kisebb súly terheli majd a lábát, valamint a mozgási és a keringési rendszerét. A szívének könnyebb lesz keringtetni a vért, és ezért sejtjei könnyebben hozzájutnak majd az éltető tápanyagokhoz és oxigénhez.

Mi lenne, ha letenné a cigit?

Ha dohányzik, akkor a legjobb az lenne, ha leszokik a cigiről, és abbahagyja a füstölést. A leszokás természetesen könnyebb segítséggel.

Gondolkodott már azon, hogy milyen előnye lenne annak, ha leszokna a cigiről?

Foglaljon időpontot leszokásáért: (+36-1) 269-2946

Segít a stressz eredményesebb kezelése

A stresszt is érdemes mérsékelni az életében, illetve ha ezt nem tudja megtenni, akkor sokat segít magán azzal, ha megtanul néhány hatékony stresszkezelő technikát, és ezek közül azt használja majd rendszeresen, ami Önnél a leginkább bevált.

normális vérnyomás

Vérnyomása normális értékének elérésével akár egy évtizeddel is meghosszabbítja az életét. Szeretné?

Ha cukorbeteg, akkor oda kell figyelnie a koleszterinszintjére, magas vérnyomásnál pedig vérnyomása megfelelő értékére. Ez így együtt pedig bizony azt jelenti, hogy változtatni kell az életmódján, és oda kell figyelnie az egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Ha odafigyel az egészséges életmód elemeire, akkor ezzel nemcsak a panaszait mérsékelheti jelentősen, hanem azt veszi majd észre, hogy jóval kevesebb gyógyszerre lesz majd szüksége.

Ez pedig nem mellékes szempont, amikor a gyógyszerek csak a tüneteit nyomják el, míg életmódjának a megváltoztatásával a panaszait okozó kiváltó okokat kezeli, ráadásul a gyógyszerek káros mellékhatása nélkül.

  • Szeretne káros mellékhatások nélkül panaszmentes lenni?

Kezdetben bizony nem lesz könnyű egészen más szokások mentén berendezni az életét, de ezért cserébe könnyen lehet, hogy panaszmentes életét kapja vissza, és jelentősen meghosszabbíthatja azt. Akár 8, 10 évvel is. Szeretné?

  • Ha kérdése van érszűkülete kezeléséről, akkor a (+36-1)269-2946-os számon munkatársaink válaszolnak Önnek.

25 gondolatok ezen: “Ismeri az érszűkület jeleit és tüneteit?

  1. Seiber judit

    Jonapot en most megyek dokihoz mert 170 a vernyomasom amit allitolag meg szoktam azert nem igen erzem de viszont dagadnak a kezeim vizesednek es sokszor elter a szine a masiktol es gyakran hideg is a kerdesem az lenne van miert aggodjak?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Seiber Judit!
      Az aszimmetrikus tünetek a végtagok színében, hőmérsékletében, és a vizesedés valóban utalhat a vénás, artériás vagy nyirokerek különálló, vagy kombinált keringési zavaraira. Észlelve a tüneteket jól döntött, hogy szakértők segítségét kéri! A pontos érsebészeti diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges, korábbi leletei, és az Ön látható és elmondható tünetei sokat jelentenek a diagnózis során. A vékony kis erek a szervezet mélyén futnak, leggyakrabban képalkotó diagnosztikai eszközökkel, doppler ultrahang készülékkel, speciális mozgási tesztekkel vizsgálhatóak meg igazán alaposan. A keringési betegségek számos szövődménnyel járhatnak: megfelelő ellátás nélkül a sejtek nincsenek táplálva, nem tudnak regenerálódni, a felhalmozódó salak anyagok további károkat okozhatnak. Ne halogassa tehát a probléma okának feltárását és terápiáját. Most még talán egy egyszerű és gyors kezelés segíthet, de később radikális beavatkozásra is szükség lehet.
      Rendelőnkben Dr. Darabos Gábor érsebész tud az Ön segítségére lenni. Kérjen időpontot hozzá telefonon, hogy a panasz mihamarabb kezelésbe kerüljön.

  2. Wéber Tamás

    Tisztelt Hölgyem, Uram! Néhány hete vettem észre, hogy a jobb lábam vádli alatti részén, eléggé kidagadna az erek. Aztán pár napja elkezdett zsibbadni, viszketés kíséretében mindkét lábszáram és az alkarjaim. Ilyenkor az erek is jól láthatóak! Nem állandó jelleggel, és mozgás hatására csökken a zsibbadás! Jövő hétre van időpontom kivizsgálásra, addig azt ajánlották szedjek Magnézium B6-ot, és Béres B1-et! Ön szerint a vizsgálati, nyugodtan szedhető őket? Naponta mérem vérnyomásom, ami átlagban 130/90! Válaszát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Wéber Tamás!
      Az Ön által leírt tünetek valóban ereket érintő panaszra utalnak.
      Sajnos ebben a témakörben nem vagyok járatos, ezért nem mernék tanácsot adni. A magneB6-ot és BéresB1-et ajánló személy járatos érpanaszokban? Ha igen, valószínűleg a tanácsát érdemes megfogadnia. Az biztos, hogy ezek a stressz oldásban hatásos kiegészítőszerek, így a vérnyomásának normális szinten való megtartásában szerepet játszhatnak. Más hatását és mellékhatását érpanaszok vonatkozásában nem ismerem mélyrehatóan.
      Nálunk is csak jövőhéten csütörtökön rendel majd az érsebész orvos, aki ebben a kérdésben választ tudna adni, addigra talán Ön is eljut a szakorvoshoz.
      Remélem sikeres lesz a diagnózisa, a mi szakorvosunk is készséggel áll az Ön rendelkezésére, ha szükséges, tud időpontot foglalni hozzá.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  3. SavGyula

    Tisztelt Szakértők, orvosok!
    Két napja a nyakam jobb oldali részén az érben éles nyílamlást (elnézést nem tudom másképp meghatározni ) érzek , nagyon rövid ideig . Naponta 3-4 alkalommal . A vérnyomásom 130/ 70 a pulzus 80, nem fáj a fejem nem szédülök és kettős látásom sincs gyógyszert nem szedek , 70 éves vagyok . Mi lehet az oka , mit tanácsol ?
    Válaszukat előre is köszönöm .

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Savanyú Gyula!
      Az Ön által leírt tünetek hátterében akár nyaki érszűkület, akár nyakizmok feszessége is állhat. Amennyiben nem emlékszik, hogy a nyakát rándulás érte volna, hirtelen mozdulatot tett volna a fájdalom megjelenése előtt/alatt, akkor kis eséllyel van mozgásszervi eredetű problémája. Természetesen ez a kedvezőbb eset. Fontos lenne kizárni a keringési probléma lehetőségét. Ez mielőbbi kardiológiai kivizsgálást jelent! Pulzusa és vérnyomása nem utal rendellenességre, szédülés meg nem léte, és az éles látás szintén bíztató előjelek.

  4. Rafaelné Szabó Mária

    Kedves szakértők!
    30 éves vagyok és kb 10 éve fájnak a lábaim főleg este mikor lefekszem olyan mind kettő mintha szétt akarna durrani, feszít, sokszor nem birok aludni e miatt.
    Én érszűkületre gyanakszom mert Anyukám is az huszon pár éves kora óta.
    Dohányzom.
    Nincs rajtam fölösleg és egyéb betegségeim sincsenek.
    Lehetséges ez?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Rafaelné Szabó Mária!
      A lábszárban található visszerek gyengesége és az ebből eredő felhalmozódó folyadék generálhat a nap végére feszülő nehéz láb érzetet. A vénás rendszer gyengesége nem ritka betegség fiatalabb korban sem, különösen, ha az illető tartós állómunkát, vagy ülőmunkát végez. Ezeknek az ereknek ugyanis lábszárizmaink aktivitására van szüksége: Sétára, lépcsőzésre, heti rendszerességű sportolásra. Sokat tud segíteni a kompressziós harisnya viselése is.
      Amennyiben nincs érszűkülete, vagy még enyhe mértékű, elégséges lehet csupán a mozgásra és keringésjavító tornára fokozott figyelmet fordítania a fájdalom múlása érdekében. A keringésjavító tornát könnyen elsajátíthatja nálunk is egy 30 perces torna keretein belül.
      Azt pontosan megmondani, hogy erei csupán elégtelenül szállítják fel a lefelé keringő vért, vagy érszűkület is fennáll, csak eszközös vizsgálattal, például Doppler ultrahang segítségével lehet kimutatni, melyhez személyes szakorvosi vizsgálatra kell elmennie.
      Ezt kifejezetten javasolnám, mivel két rizikófaktorra is pozitív választ adott: családjában van kimutatott érszűkület, és Ön dohányzik. A zsírlerakódás számos helyen megjelenhet a testben, nem zárja ki az erek zsírosodását az, hogy Önön kívülről nem látszik súlyfelesleg.
      Amennyiben érszűkülete van, Ön ki van téve a trombózis és leszakadó trombózis, azaz embólia veszélyének, mely akár halálos kimenetelű is lehet. Ezt elkerülendő érdemes lesz a továbbiakban életmódot váltania, a táplálkozásra is figyelmet fordítani, dohányzást csökkenteni, vagy elhagyni!
      Ne halogassa kivizsgálását, és kérjen segítséget a gyógyuláshoz, életmód váltáshoz!

  5. Koós Tamás

    Üdv pár hónapja olyan tüneteim vanak néha fűl zúgás , megingó szédülés néha ha hátra halytom a fejem kicsit szédülök. A vérnyomás az jó , a vérképem jó nemvolt semmiben eltérés a cukromis normál érték . De viszont szedek Forontint 0,25 set , és bisoprol sandozt 2,5.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Koós Tamás!
      Az Ön által leírt panaszok (fülzúgás, szédülés) hátterében állhatnak mozgásszervi okok, mint például a nyak és vállizmok feszessége, de természetesen a nagy népbetegség a STRESSZ áldozata is lehet. Egy kineziológiai kezeléssel, kezelés sorozattal remekül lehet egyidejűleg mozgásszervi és lelki oldást elérni. Esetleg egy felsőtest masszázzsal kiegészítve teljes lehet a kezelés. Természetesen mindezt annak tudatában ajánlom, hogy vérképe, vérnyomása, vércukra rendben van.

  6. Fruzsina

    Tisztelt szakerto

    28eves anyuka vagyok csaladomban halmozott az erszukuletes betegseg .nemvagyok tulsulyos dohanyzom a koleszterin szintem.normalis , viszont kb fel eve visszatero labfajdalommal kuszkodok ami van hogy elmulik egy honapra de az utobbi ket hetben folyamatossa val reggel ebredes utan kifejezetebb a talpamtol egeszen a combomig elol hatul feszul hajolasnal jobban feszul es faj.
    Erszukuletre gondoltam lehetseges?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fruzsina!
      Az Ön tünetleírása igen részletes, mégis biztos kijelentést csak eszközös vizsgálatokkal tehet egy érsebész. Annyi természetesen előzetesen is kijelenthető, hogy lehetséges, hisz az Ön családjában előfordul az érszűkület, ezért Önnek is fokozottan hajlama lehet erre. A leírása alapján dohányzik is, ami további kockázati tényezőt jelent.
      Határozottan kijelenteni azonban ezt csak érsebészeti szakvizsgálattal lehetséges. Érdemes lenne elmennie egy szakvizsgálatra.

  7. Piroska

    Üdvözlöm!
    Az édesapám 44 éves és folyamatos fejfájás és mellkasi fájdalom jelentkezett nála, amit legszomj is kísért. Ezekkel a tünetekkel fordult orvoshoz. A doktornő akinél jart beutalta MR vizsgálatra ami a következőket mutatta ki: A középvonal megtartott. A kamrarendszer szimmetrikus. A külső, belső liquortér normál tágasságú. Bal oldalon a hátsó kamraszarv magasságában subcorticalisan 3 mm-es apró emollitio latható. Az agytörzs normal jelintenzitást mutat. Duffusio gátlás nem látható. Az arteria basilaris középvonalban fut. Jobb oldali arteria vertebralis nem ábrazolodott, a bal oldali látótérbe került szakasza megerősödött. A carotis es vertebralis rendszer intracranialis ágai jól követhetőek, érfalformatio nem abrazolódott. Az lenne a kérdesem Önhöz, hogy ez mit jelent pontosan és milyen gyógymóddal lehet gyógyítani?
    Válaszát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Piroska!
      Az Ön édesapjának lelete kardiológustól származik, nálunk sajnos nem dolgozik ilyen szakértelemmel bíró orvos. Azt az én egészségügyi végzettségemmel is meg tudom mondani, hogy a kiemelt sorok jelentenek csak elváltozást, a többi összes felsorolt tényező egészséges dolgokat ír le.
      Sajnos ennél többet nem tudok mondani, érdemes lenne felkeresni egy kardiológust a lelet kiértékelése érdekében. Előfordulhat, hogy fog gyógyszert is felírni. Valamint ha az orvos szükségesnek találja a mozgásos terápiát, egy kardiológiai osztályon dolgozó gyógytornásszal érdemes egyeztetni esetleg.

  8. Levente

    Üdvözletem
    A balkezem hátán lévő erek, pár hete nagyon kitulemkedtek, (csukló és az újak közt ) mind ez egyik napról a másikra, észsibbadás, égő, feszítő fájdalommal párosul , ha a kezem leeresztem akkor feszít és nagyon kitulemkedtek ha feltartom szépen helyre alakul minden. Méghozzá a vállam is fáj! Voltam orvosnál és az egészet a váll ízület gyuladasanak tulajdonította be. Mivel már a lábamon volt ér-műtétem visszeres problémabol adódoan ezért elég szkeptikus vagyok a diagnózist illetőleg! ! 32 éves vagyok és 1 évig cigiztem napi 1-2 szálat. Okom lehet komolyabb aggodalomra?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Levente!
      Aggodalmát ereinek állapotával kapcsolatban csak alapos szakorvosi vizsgálat után lehet teljesen semmisnek tekinteni.
      Dohányzással kapcsolatos múltja nem mondható durvának, azonban ismert érbetegséggel együtt természetesen halmozódó rizikófaktort jelent.
      Kezének vérrel telítődése logó helyzetben azt jelenti, hogy nem tud elégségesen visszajutni a folyadék a szívig. Ennek oka lehet visszér probléma, de ugyanúgy lehet a váll területén kialakuló mechanikai ok is a háttérben. Orvosa tehát valószínűleg jól latja a dolgokat. Mivel ő vizsgákra meg Önt alaposabban, azt tanácsolnám kezdje meg a váll betegségre javasolt kezelést, és amennyiben a kezelője által becsült gyógyulási időn belül sem tapasztalt változást, akkor keressen fel érsebészt.

  9. Fruzsina

    Tisztelt Doktor Ur!
    28 eves anyuka vagyok dohanyzom csaladomban anyai agon halmozott az erszukulet magasvernyomas. Honapok ota kinoz kb 6 ) agyektol lefele terjedo labfajdalom de van hogy csak a labszaram feszulo nehez foleg biciklizes lepcsozes utan de mar reggel az agyban izomlazszeru erzessel kelek ami par perc utan megszunik majd ujbol visszater 43kg vagyok 157cm dohanyzom vernyomasomat merem altalaban 130/80 dohanyzom.Irtam kb 3honapja es tanacsara felkerestem egy angiologust ahol ecocolordoppler ultrahangal vizsgaltak a labaimat es az eredmeny nincs arterias betegseg sem venas ,legalabbis ezt irta a papirra a doktor ur akinel vtam.
    Ez kizarja az erszukuletet? Mivel doppleres vernyomast nem mert es a panaszaim nagyon hasonloak ehez a betegseghez.
    Valaszat elore elore is koszonom

  10. Halàsz Nikolett

    Kedves szakèrtő !!
    Az lenne a kèrdèsem 26 èves vagyok terhesèg utolsó 3 dàban jelentkezet elöször forgo jelegü szèdülès ès a balrèsze a nyelvemnek zsibad amig a szèdülès tart ez pâr perc alat vègigmegy 2 szer volt a 3 dik trimeszterbe betudtam anak hogy terhesen elöfordul keringèsi zavar hozâteszem pânikbeteg vagyok èvek ota miota megszültem egyszer volt mikor fèrenyelte a tejet a kislànyom elkeztem nagyon szèdülni ès a fèl nyelvem zsibadt beszèdzavar nincs ès pâr percig tart el ès ahogy lasan alâbb hagy a szèdülès ugy a nyelvem se zsibad màr mi a teendöm megyek orvoshoz ?? Vagy mi lehet ez legyen szives emailba vàlaszolni nem biztos hogy megtalâlom az oldalt ujra hogy làsam a vàlaszàt köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Halász Nikolett!
      Mindenképp kivizsgálásra szoruló tünet a zsibbadás, nyelvmozgás kiesés és szédülés érzet. A tünet így látatlanban azt mondom, eredhet lelki, vérnyomásos, vagy idegi alapon is. Ennek kiderítésében kell szakmailag jártas személyt keresnie. Mihamarabb egyeztessen szülész-nőgyógyász orvosával ezzel kapcsolatban, mert Neki nagyobb tapasztalata kell legyen a témakörben. Amennyiben nem tud segíteni, valószínűleg ajánl esetleg beutalót szakorvosokhoz.
      Az biztató, hogy rövid távon jelenik meg, és megszűnik gyorsan, de nem érdemes félvállról venni a problémát.

  11. Lányi Istvánné

    Tisztelt Szerkesztő !

    73 éves vagyok.Idáig nem nagyon szedtem gyógyszert,csak 1-t magas vérnyomásra…valami

    miatt valószínüleg felment,mert most 140-160..körül van.

    Ezenkívül nyakamon plakkokat találtak.Többféle gyógyszert írtak fel,de az egyiknek állítólag

    sok mellékhatása van / Rozuva -Teva /.Lehet,hogy buta a kérdés….helyettesíthetem-e

    fokhagymával ?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lányi Istvánné!
      Sajnos a fő kérdésére, miszerint elegendő-e a fokhagyma vérnyomás megugrásának kezelésére, nem tudok egyértelmű és megnyugtató igenlő választ adni Önnek. A fokhagyma valóban természetes vérnyomás csökkentőként ismert növény. Azonban a vérnyomás betegséget, különösen ha már a nyaki ereken is tüneteket produkál, nem szabad elbagatellizálni.
      Megértem Önt, hogy nem szeretne a gyógyszerek káros mellék hatásaitól szenvedni.
      Tiszta szívemmel ajánlanám Önnek, keressen fel meglévő orvosi leleteivel egy vérnyomás panaszokban járatos természetgyógyászt. Vele talán tudnak találni olyan megoldást, ami csökkenthetővé vagy elhagyhatóvá teszi a gyógyszeres vérnyomás kezelést.
      Nálunk Benke Rita foglalkozik ezzel.
      Bízom benne, hogy hasznos segítség voltam egészsége megőrzéséért tett lépéseihez.

  12. Csekő Szilvia

    Kedves SZerkesztő!

    Szeretném a véleményét és segítségét kérni az alábbi problémám alapján. Napok óta szúró érzést érzek a mellkasomban a mellem felett, amelyhez nehézlégzés és erős háti fájdalom társul. A probléma este vagy éjszaka jelentkezik, de néhány napja már napközben is előfordul és a fájdalom nem szűnik, és iylenkor a pulzusom is szapora.
    26 éves nő vagyok,van rajtam némi súlyfelesleg, a vérnyomásom normális, a pulzusom ált. 85-95 között van.
    Azt szeretném kérdezni hogy ezek a tünetek utalhatnak koszorúér megbetegedésre?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Csekő Szilvia

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csekő Szilvia!
      Köszönjük, hogy érdeklődött. Látatlanban az alábbi véleményt tudom nyújtani ijedtségének enyhítésére: A nyugalomban felfokozódó pulzus és nehéz légzés nagy eséllyel kardiológiai működési rendellenességet vet fel.
      Azonban nem kell komoly betegségekre (koszorúér görcs) gondolni, amennyiben napok óta tart, és nem lett rosszabbul, csak néha jelentkezik. Kérjen háziorvosától mielőbb alapos EKG vizsgálatra beutalót.
      Valamint érdemes megvizsgáltatni gerincét. Kóros csontos gerinc elváltozás is vezethet légzéspanaszokhoz. Ennek esélye kisebb, mert általában nem jár nyugalomban történő pulzusszám emelkedéssel, és nem 27 évesen észlelik először, de azért érdemes utánajárni a mellkast ölelő bordakosár és háti gerinc állapotának.
      Amennyiben tünetei egyre súlyosbodtak, remélem, felkeresett már kardiológust, sürgősségi ellátást. Ha még nem, tegye meg!
      Bárhogy is van, amennyiben kardiológiai szakorvos véleményére van szüksége, Dr. Herr György kardiológus szakorvossal intézményünkben tud személyes konzultációs beszélgetésre időpontot kérni. Orvoshoz érkezni korábbi meglévő kardiológiai, és más vizsgálati leleteivel érdemes.
      Mihamarabbi jobbulást kívánunk Önnek

  13. Nagy Rozalia

    Üdvözletem. 37 éves vagyok. Két hónapja zsibbad a térdem, és ha ülök nagyon fáj a lábam egészen a térdemig bal oldalt. Hajat mosni is alig tudok, ha hajolok nagyon fáj. Van miért aggódnom? Esetleg meg tudná mondani, mi lehet az oka. Már egy hónapja B-vitaminokat szedek, de semmit nem használ. Hálásan köszönöm a válaszát

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Rozália!
      Köszönöm leírását, sajnálattal olvasom fájdalmát. Általában vagy ülés miatt rövidül meg egy combizom rész, ami okozhatja ezt a zsibbadást, vagy a gerinc csigolyák közötti porckorongok elmozdulása. Ezeken gyógytornász tud segíteni a McKenzie tornával, valamint személyesen át tudják nézni vizsgálattal mi lehet a probléma oka.
      Ezt akár megteheti centrumunkban, Molnár Fanni és Havasi-Hollanda Karina gyógytornászaink várják Önt.
      Pár gyógytorna gyakorlattal orvosolható lesz ez a probléma, hogy ne zsibbadjon a lába.
      Olvassa el ezzel kapcsolatos cikkünket a weboldalon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csipobol-labba-sugarzo-fajdalom
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk, és várjuk hívását!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük