Ismeri az asztma tüneteit?

A légutak szűkülete okozza az asztmát, és ezt a szűkületet pedig a hörgők és légutak gyulladásos megbetegedése idézi elő.

A hörgők és a légutak gyulladása miatt a nyálkahártya megduzzad, a hörgők görcsös összehúzódásának hatására pedig még be is szűkülnek a légutak. A kilégzés akadályoztatása miatt ilyenkor nehézlégzés és fulladás alakul ki. Mivel a gyulladt és megduzzadt légcsöveken a kilégzés elhúzódik, ezért az asztmás rohamtól szenvedő beteg nem tud friss levegőt beszívni. Ilyenkor a tehetetlenség érzése még a tapasztalt asztmásoknak is kemény megpróbáltatás, és jószerével csak arra tud gondolni, hogy minél hamarabb túl legyen a rohamon.

Ezért persze az asztmás rohamtól szenvedő is sokat tud tenni.

Melyek az asztma tünetei?

asztma tünetei

Az asztma tünetei közül Önt melyik kínozza a legjobban?

Az asztmás roham közeledtére figyelmeztető jelek, tünetek utalnak. Az asztmától szenvedő, illetve ha gyerekről van szó, akkor a környezetében élő szülő, ha felismeri ezeket, akkor a tünetek azonnali megfelelő kezelésével megelőzheti állapotának a romlását.

Az asztma tünetei jól felismerhetők:

  • A rohamban hirtelen jelentkező nehézlégzés, amely sípoló kilégzéssel párosul.
  • Száraz köhögés a kilégzés nehezítettségével.
  • Fulladás.
  • Szorító mellkasi fájdalom.
  • Elsősorban gyermekeknél a nyak és mellkastájék viszketése is lehet az asztmás rohamra utaló korai jel.
  • Fontos az is, hogy lázzal nem jár.

A légutakban kialakuló gyulladás miatt a hörgők simaizomzata megduzzad, és a tüdőben a hörgők nyálkahártyájában található sejtek nagy mennyiségben sűrű nyákot termelnek. Emiatt még tovább szűkülnek a nyálkahártya duzzanata miatt amúgy is szűk légutak.

Az asztmás rohamban a kilégzés olyan nehézzé válhat, hogy akár még életveszélyes is lehet. Éppen ezért nem szabad félvállról vennie az asztmás roham jelentkezését.

Mit tehet a tünetek jelentkezésekor?

Az asztma egy krónikus, jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel kézben tartható, kezelhető betegség. Ez mindenképp kedvező. Fontos, hogy a kezelőorvosával való együttműködéssel megtanulja időben felismerni az asztma korai tüneteit, és megfelelő kezeléssel a tüneteknek az elhatalmasodását megelőzheti.

Az asztma tüneteit elviselhető méretékűre tudja visszaszorítani, és a rohamoknak a súlyosságát és a gyakoriságukat is mérsékelni tudja.

Ha időben felismeri asztmás rohama korai jeleit, akkor azonnali kezelésükkel teljes életet élhet.

További kérdése van az asztma tüneteinek időben történő felismeréséről?

  • Hívja munkatársainkat a (+36-1)269-2946 -os telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük